זה בטח עניין שמעסיק הרבה אנשים במגזר, אז רציתי לראות את הדעה שלכם בקשר לדעה שלי בנושא.
(בשביל העורכים: אם אתם רואים בנקודות שהעליתי משהו שכבר דיברו עליו יותר מדי - בבקשה תפנו אותי לשרשור שמתעסק בזה, אבל אני מעלה פה את הדעה שלי לדיון ואני רוצה לדעת מה אנשים חושבים בקשר אליה ספציפית, ולא בקשר לעניין כולו.)
איך להתייחס למוזיקה לועזית? האם מותר\אסור לשמוע? למה? מה זה עושה, או לא עושה? מה מקור ההיתר\איסור? ועוד כל מיני שאלות ובעיות.
אני מסוג האנשים ששונאים לקום עם כל בעיה וללכת לשאול רב. מסיבה פשוטה: שלכל רב יש את הדעה האישית שלו בכל נושא שהוא, ככה שבחיים לא תהיה תשובה לגמרי חד משמעית.
אז מה אני עושה, אתם שואלים? אחת מהאפשרויות הבאות:
א. שואלת כמה רבנים והולכת לפי הדעה שהכי נראית לי
ב. בודקת בעצמי במקורות הלכתיים
ג. יושבת עם עצמי ומנסה להגיע להחלטה הכי נכונה.
אז הלכתי עם הבעיה שלי בקשר למוזיקה הלועזית לכמה רבנים. חלק אמרו חד משמעית- לא, חלק נתנו היתרים פה ושם, והיה אפילו אחד שהתיר לגמרי בתנאים מסוימים, אבל זה לא מה שאני רוצה לפרט כאן. בדרך גם פגשתי את הרבה גיא צבי מינצ, איש טוב שהסביר לי יפה מאוד למה אסור ואפילו נתן ספר ודיסקים שלו (מומלץ בחום). נראה לי שכבר היה דיון עליו בפורום הזה.
בכל מקרה, זה לא הספיק לי, אז הלכתי ועשיתי חיפוש הלכתי, ולא ממש מצאתי משהו במקורות, כי בואו נסתכל על זה ככה: זאת בעיה חדשה יחסית בגלל התפוצה ההולכת וגוברת של תעשיית המוזיקה, ועוד לא כתבו עליה יותר מדי דברים ש, נו, שווים קריאה. יש כמה אבל לא הרבה. אז גם זה לא הספיק לי.
אתם מבינים, משהו היה חסר לי. אני מגדירה את עצמי בתור מוזיקאית - אני מנגנת כבר סה"כ 10 שנים בכמה כלים, ואת הדרך שלי התחלתי בכיתה ב' עם מוזיקה קלאסית - שהיא לועזית ונכתבה ע"י גויים. אחר כך המשכתי לנגן ג'אז, רוק, סווינג, בלוז, רגאיי ועוד כל מיני סגנונות - שהרבה מהיצירות המובילות שלהם הן - כן, כן - לועזיות. אתם מבינים, רוב רובו המוחלט של החינוך המוזיקלי שלי הוא 100% לועזי. וזה מסיבה פשוטה, ותודו באמת:
המוזיקה היהודית, ואני מדברת על כל המוזיקה שנכתבה על ידי יהודים שומרי תורה ומצוות - לא כל כך מפותחת ונמצאת בשלבים מאוד ראשוניים. המוזיקה החסידית הנפוצה, והחסידית החדשה יותר - מבוססת על רוק ובלוז בסיסיים לגמרי. שהם סגנונות ל-ו-ע-ז-י-י-ם. הסגנון היחיד שהמוזיקה היהודית באמת יכולה לקחת בעלות עליה היא הכליזמר.
וזה מה שמביא אותי לנקודה העיקרית, שבגללה כל הספקות שלי לא נעלמים:
אתם חושבים באמת וברצינות, שכל המוזיקאים היהודים המדהימים שלכם שומעים מוזיקה יהודית נטו? כי אני קיבלתי את הרושם שהם כמוני - החינוך המוזיקלי שלהם לועזי לחלוטין. הסגנון שהם מנגנים בו פותח על ידי גויים. וכן, המוזיקה שהם מחברים - שיוצאת להם מהנשמה היהודית הטהורה שלהם, בניגוד לנשמת הגויים הטמאה - מושפעת מסגנונות ושירים לועזיים!!
קחו לדוגמה את אהרון רזאל, שהרבה במגזר אוהבים להקשיב לו: הוא גדל בארה"ב וספג את המוזיקה הלועזית בצעירותו. כשהוא בא לארץ הוא למד אצל אנדרה היידו - מורה מדהים שיצא לי לפגוש אישית ושעד היום הוא מגדיר בתור הגורו שלו. אהרון מנגן מוזיקה שמאוד מושפעת מרוק'נ'רול, ופה ושם נגיעות של ג'אז.
קחו לדוגמה את עדי רן, כנ"ל: אם אני לא טועה הוא חוזר בתשובה, וזה אומר הכול לגבי ההרגלים המוזיקלים שהיו לו. עדי רן מנגן רוק טיפוסי קלאסי, וראיתי אצלו השפעות ברורות מאוד של גאנז אנד רוזס ופינק פלויד.
הצביעות הזאתי, זה מה שהציק לי כל הזמן. שאת המוזיקה היהודית "הטהורה" ו"הקדושה" מותר לשמוע, כשהיא בעצם מושפעת לחלוטין ואפילו מבוססת על מוזיקה לועזית "טמאה".
כן, נכון, מוזיקה יוצאת מהנפש ונכנסת לנפש. בזה אני מאמינה בכל הלב. אבל מאיפה לכם שמהנפש הגויה יוצאים רק דברים טמאים?? יש הרבה מוזיקאים יהודים... טוב, שלא נדע. אפילו שהם חילונים, יש להם נפש יהודית, נכון? אז למה לפעמים מה שהם כותבים מזעזע ומגעיל אותי יותר מהרבה שירים לועזיים??
אני רוצה שתסתכלו טוב טוב על היהודים שומרי התורה שעושים מוזיקה, שתקשיבו לשירים שלהם, ותגידו לי אם אתם שומעים השפעות לועזיות או לא. אני רוצה שאחר כך, אם זה לא קשה לכם, תקשיבו למוזיקה לועזית ותגידו לי אם זה נורא כל כך. נכון, יש חבר'ה טובים שיצאו לתרבות רעה בגלל מה שהם שמעו, אבל לדעתי זה היוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל...
דעתכם בבקשה.