על מוזיקה לועזית וצביעות יהודיתפליץ

זה בטח עניין שמעסיק הרבה אנשים במגזר, אז רציתי לראות את הדעה שלכם בקשר לדעה שלי בנושא.

(בשביל העורכים: אם אתם רואים בנקודות שהעליתי משהו שכבר דיברו עליו יותר מדי - בבקשה תפנו אותי לשרשור שמתעסק בזה, אבל אני מעלה פה את הדעה שלי לדיון ואני רוצה לדעת מה אנשים חושבים בקשר אליה ספציפית, ולא בקשר לעניין כולו.)

איך להתייחס למוזיקה לועזית? האם מותר\אסור לשמוע? למה? מה זה עושה, או לא עושה? מה מקור ההיתר\איסור? ועוד כל מיני שאלות ובעיות.

אני מסוג האנשים ששונאים לקום עם כל בעיה וללכת לשאול רב. מסיבה פשוטה: שלכל רב יש את הדעה האישית שלו בכל נושא שהוא, ככה שבחיים לא תהיה תשובה לגמרי חד משמעית.

אז מה אני עושה, אתם שואלים? אחת מהאפשרויות הבאות:
א. שואלת כמה רבנים והולכת לפי הדעה שהכי נראית לי
ב. בודקת בעצמי במקורות הלכתיים
ג. יושבת עם עצמי ומנסה להגיע להחלטה הכי נכונה.

אז הלכתי עם הבעיה שלי בקשר למוזיקה הלועזית לכמה רבנים. חלק אמרו חד משמעית- לא, חלק נתנו היתרים פה ושם, והיה אפילו אחד שהתיר לגמרי בתנאים מסוימים, אבל זה לא מה שאני רוצה לפרט כאן. בדרך גם פגשתי את הרבה גיא צבי מינצ, איש טוב שהסביר לי יפה מאוד למה אסור ואפילו נתן ספר ודיסקים שלו (מומלץ בחום). נראה לי שכבר היה דיון עליו בפורום הזה.

בכל מקרה, זה לא הספיק לי, אז הלכתי ועשיתי חיפוש הלכתי, ולא ממש מצאתי משהו במקורות, כי בואו נסתכל על זה ככה: זאת בעיה חדשה יחסית בגלל התפוצה ההולכת וגוברת של תעשיית המוזיקה, ועוד לא כתבו עליה יותר מדי דברים ש, נו, שווים קריאה. יש כמה אבל לא הרבה. אז גם זה לא הספיק לי.

אתם מבינים, משהו היה חסר לי. אני מגדירה את עצמי בתור מוזיקאית - אני מנגנת כבר סה"כ 10 שנים בכמה כלים, ואת הדרך שלי התחלתי בכיתה ב' עם מוזיקה קלאסית - שהיא לועזית ונכתבה ע"י גויים. אחר כך המשכתי לנגן ג'אז, רוק, סווינג, בלוז, רגאיי ועוד כל מיני סגנונות - שהרבה מהיצירות המובילות שלהם הן - כן, כן - לועזיות. אתם מבינים, רוב רובו המוחלט של החינוך המוזיקלי שלי הוא 100% לועזי. וזה מסיבה פשוטה, ותודו באמת:

המוזיקה היהודית, ואני מדברת על כל המוזיקה שנכתבה על ידי יהודים שומרי תורה ומצוות - לא כל כך מפותחת ונמצאת בשלבים מאוד ראשוניים. המוזיקה החסידית הנפוצה, והחסידית החדשה יותר - מבוססת על רוק ובלוז בסיסיים לגמרי. שהם סגנונות ל-ו-ע-ז-י-י-ם. הסגנון היחיד שהמוזיקה היהודית באמת יכולה לקחת בעלות עליה היא הכליזמר.

וזה מה שמביא אותי לנקודה העיקרית, שבגללה כל הספקות שלי לא נעלמים:

אתם חושבים באמת וברצינות, שכל המוזיקאים היהודים המדהימים שלכם שומעים מוזיקה יהודית נטו? כי אני קיבלתי את הרושם שהם כמוני - החינוך המוזיקלי שלהם לועזי לחלוטין. הסגנון שהם מנגנים בו פותח על ידי גויים. וכן, המוזיקה שהם מחברים - שיוצאת להם מהנשמה היהודית הטהורה שלהם, בניגוד לנשמת הגויים הטמאה - מושפעת מסגנונות ושירים לועזיים!!

קחו לדוגמה את אהרון רזאל, שהרבה במגזר אוהבים להקשיב לו: הוא גדל בארה"ב וספג את המוזיקה הלועזית בצעירותו. כשהוא בא לארץ הוא למד אצל אנדרה היידו - מורה מדהים שיצא לי לפגוש אישית ושעד היום הוא מגדיר בתור הגורו שלו. אהרון מנגן מוזיקה שמאוד מושפעת מרוק'נ'רול, ופה ושם נגיעות של ג'אז.

קחו לדוגמה את עדי רן, כנ"ל: אם אני לא טועה הוא חוזר בתשובה, וזה אומר הכול לגבי ההרגלים המוזיקלים שהיו לו. עדי רן מנגן רוק טיפוסי קלאסי, וראיתי אצלו השפעות ברורות מאוד של גאנז אנד רוזס ופינק פלויד.

הצביעות הזאתי, זה מה שהציק לי כל הזמן. שאת המוזיקה היהודית "הטהורה" ו"הקדושה" מותר לשמוע, כשהיא בעצם מושפעת לחלוטין ואפילו מבוססת על מוזיקה לועזית "טמאה".

כן, נכון, מוזיקה יוצאת מהנפש ונכנסת לנפש. בזה אני מאמינה בכל הלב. אבל מאיפה לכם שמהנפש הגויה יוצאים רק דברים טמאים?? יש הרבה מוזיקאים יהודים... טוב, שלא נדע. אפילו שהם חילונים, יש להם נפש יהודית, נכון? אז למה לפעמים מה שהם כותבים מזעזע ומגעיל אותי יותר מהרבה שירים לועזיים??

אני רוצה שתסתכלו טוב טוב על היהודים שומרי התורה שעושים מוזיקה, שתקשיבו לשירים שלהם, ותגידו לי אם אתם שומעים השפעות לועזיות או לא. אני רוצה שאחר כך, אם זה לא קשה לכם, תקשיבו למוזיקה לועזית ותגידו לי אם זה נורא כל כך. נכון, יש חבר'ה טובים שיצאו לתרבות רעה בגלל מה שהם שמעו, אבל לדעתי זה היוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל...

דעתכם בבקשה.

ת'אמת אני לא ממש יודעת...אבל אני חושבת שזהאנונימי (פותח)
באמת נכון, וזה דבר שאני מלא פעמים אומרת לחברות שלי,שאומרות לי לא לשמוע לועזי!!!
יש כ"כ הרבה שירים לועזיים יפים ונקיים (כן,כן-נקיים!!), ולא כל שיר לועזי בא מנפש מגעילה!!!
וגם יש כלמיני שירים ישנים,האלה שכל האימהות שומעות, שהם בדיוק שירי אהבה וכאלה, שאני פשוט לומבינה- את זה זה בסדר לשמוע,אבל שירי אהבה חדשים אסור?!?!?....
אוף,הקטע הזה מזה מסבך אותי!....
ישש!היא הלכה!...אז פליץ-אני חושבאנונימי (פותח)
שאת ממש צודקת!כולם אומרים ששירים לועזיים זה בא ממקום טמא, ושירים חסידיים-ממקום טהור. ובאמת שאתה לויכול לדעת אם זה נכון או לא. למה אני יודע על כמה זמרים "דוסים", שהם פריקים כבדים,יעני- לוקחים סמים, מחוקים, ולוידע מה הם עושים עוד!...
אז בנאדם יכול לשמוע ת'שירים שלו, ולהגיד-וואלה!זה בנאדם עם נשמה טהורה!!אבל בעצם.......
ברור ביותר!צחקן
בע"ה

גיא צבי מינץ כתב *מנגן* כשר. לא בהכרח מלחין.

ועוד משהו- הם עשו בעצם את העבודה בשבילנו בעצם החזרה בתשובה. זה ההבדל בין כלי לניצול שלו. הכלי טוב, הניצול שלו לרעה. סגנון - הוא כלי, שיר עצמו - הוא ניצול לטובה או לרעה להשפיע על הנפש.
מי שמנגן גרוע גם מלחין גרוע ולהפך...אין כמו במבה
אני מסכים במאה אחוז!
המממפליץ
מעניין אותי אם אתה מבין איך מוזיקה עובדת...

הסגנון הוא השיר, חלק ממנו. עצם בחירת הסגנון היא שלב בעיצוב השיר. אין מה להפריד שיר וסגנון... קח אותם בתור מכלול.

ואני בטוחה שאמן שבאמת מכבד את עצמו ושייך לסגנון עם ליין מלודי בולט (כלומר לא ראפרים או משוררי קצב כגון רגאיי) חושב על המלודיה הרבה יותר מאשר על הליריקה (מילים), או לפחות מתייחס אליהם בשוויון. אז מה באמת משפיע פה? הסגנון. שאגב הליריקה גם כן עוברת דרכו עיצוב... כי ראפ על ג'אז-רוק-אנד-רול זה קצת לא רלוונטי, אלא אם כן אתה עושה איזה פיוז'ן בין סגנונות נוסח לינקין פארק או משהו כזה.

הובנתי?
תראי, זה לא 100 אחוז כמו שאמרתאין כמו במבה
לא הבנתי מה את מנסה לומר, רק אמרתי שאם מישהו הוא מוזיקאי גרוע, אז גם ההלחנה שלו תהיה גרועה, ואין קשר לאיזה סגנון הוא מנגן.
אופס, נשלח לי בטעות כותרת של תגובה אחרת...=)אין כמו במבה
בואי אני יגיד לך משו פליץ...=)שירהאחרונה
אני אחת שכן שומעת שירים לועזיים אבל אני מבינה את מה שאת אומרת ובואי אני יסביר לך...

נכון שכל המוזיקאים של הציבור הדתי וזה מנגנים ג'אז וכל מיני דברים שבאים ממקום גוי אבל הם מוציאים את זה ממקום טהור...הנשמה שלהם טהורה במובן אחר..לא המוזיקה אלא איך שהם מביאים את המוזיקה את מבינה? הם לקחו דברים של גוים אבל מי אמר שאסור? האיסור לשמוע מוזיקה לועזית זה בגלל שזה בא ממקום טמא ממקום הרבה פעמים של תאווה והמון פעמים משולבות בשירים הרבה מילים לא יפותת..ואומרים שכל הדברים האלה משפיעים על הנשמה היהודית..אבל אם לוקחים את המוזיקה הזאת ומוציאים אותה ממקום יהודי טהור...את מבינה?

הקיצר באתי רק לענות לך על השאלה...מיצידי תשמעי מה שבאלך חח
מי מכיר את הקלידים של KORG?נ א

דגם Pa700 ORIENTAL

מי כאן מנגן על קלידים (אורגנית)?נ א

אתם גם אוהבים את הכלי הזה?

אני מנגן על קלידים...

....צאצא

אני מנגן, וגם די עושה אירועים בקטנה, אבל האמת שלא אוהב את הכלי הזה

יש כלי אחר שאתה אוהב?נ א
יש כאן עוד מי שמנגן על זה?נ אאחרונה
20 שנה לגירוש מגושד קטיףשירים חדשים
תווים לחלילית לשיר מי אוהב את השבתאהבנו
היי זקוקה בבקשה לתווים מלאים לשיר מי אוהב את השבת. תודה ענקית!
הינה:מטרינולוגאחרונה

C  C  D  E  G   G  F  E  D  C

מחפש תווים לשיר 'שובי נפשי' בלחן של הרב קרליבךחופר
ולא לפסנתר
איך מפרקים אקורדים בליווי בפסנתר ביד שמאל?בית פרטי

היי לכולם,

אשמח לעזרתכם.

מנגנת בפסנתר קלאסי.

רוצה ללמד את עצמי לנגן שירים, כאשר יד ימין מנגנת את השיר ויד שמאל אקורדים.

מכירה את האקורדים עצמם, שאלתי - איך או איפה אפשר ללמוד לפרק את האקורדים וללוות איתם את יד ימין? יודעת שיש כאלה שעושים את זה משמיעה, אך לא ככ מצליחה.

מחפשת הדרכה איך להתחיל, מבחינת פירוק, קצב ועוד

אתכם מכירים אתר או סרטונים שמלמדים שיטות לזה?

תודה!

אפשר להתחיל מהפשוטאגוז16

קצב של 4\4 לעשות את התוים 4 פעמים בסדר עולה של האקורד, (לדלג כל פעם צליל כדי שלא ישמע צורם בנמוכים)

ושל 3\4 לעשות 3 פעמים

כשאת קצת מתקדמת אפשר לחזור אחורה באותו אופן בהתאם לקצב ולכמה פעמים שהאקורד חוזר

פירוק אקורדיםחובביםאחרונה

אפדר קודם לנסות לנגן את האקורד הפשוט, לדוג' אם זה אקורד C אז לעשות את המצב הבסיסי, כלומר, דו מי וסול ביחד, אצבעות 1 3 ו-5. לאחר שמצליחים לשלוט באקורד בצורה חלקה, אפשר לנגן את הצלילים אחד אחרי השני בארפג', כלומר דו נפרד ולאחריו מי נפרד ולאחריו סול נפרד ואז הדו שלמעלה, כי ארפג' מורכב מ- 4 צלילים. אם זה אקורד של 7, כמו D7, G7 וכדומה, קודם לשלוט באקורד ואז לפרק אותו לצלילים אחד אחרי הני. לדוגמא ניקח את G7, נפרק אותו לסול נפרד, סי נפרד, רה נפרד ולפה נפרד, שהוא בעצם התו השביעי של האקורד. כמו כן אפשר לפרק את האקור ד C ככה: דו, סול, דו ומי, וכך נקבל מרחב גדול יותר של צלילים.

מקווה שסייעתי לך.

משנכנס אדר - מרבים בשמחה!שירים חדשים
איך אפשר להרגע מהנגינה?אנונימי (פותח)

יש לכם רעיונות איך אפשר להשתמש בנגינה לריפוי, להרגע?

זה מה שהרבה אומנים עושיםשדמות בחולות

מנגנים את כל הרגש שלהם החוצה.

שאלתי את הAI:

נגינה יכולה להיות כלי ריפוי חזק מאוד! הנה כמה דרכים שבהן ניתן להשתמש במוזיקה ובנגינה לריפוי:

1. **תראפיה במוזיקה**: להיפגש עם מטפל מוסמך במוזיקה. טיפול במוזיקה משתמש בנגינה, שירה, יצירה והאזנה למוזיקה כדי לשפר את בריאות הנפשית, הרגשית והפיזית.

2. **נגינה באופן אישי**: אם אתה מנגן בכלי נגינה, נסה לנגן באופן קבוע. זה יכול להיות מרגיע ומספק לך דרך לבטא את רגשותיך.

3. **האזנה למוזיקה**: שמיעה למוזיקה שאתה אוהב או למוזיקה מרגיעה יכולה לעזור בהורדת רמת הלחץ ובהגברת התחושות החיוביות.

4. **יצירת מוזיקה**: לכתוב שירים או ליצור מוזיקה חדשה יכולה להיות דרך מעולה לבטא רגשות ולהתמודד עם חוויות קשות.

לנגן מלודיות מאוד פשוטות, מרגיע אותיאחו

מלודיה פשוטה ורגועה, במיוחד על כלי נשיפה, משהו שלא מצריך יותר מדי מאמץ, זה מרגיע.

אולי יעניין אותך