הבדלים בין ספרדים לאשכנזים - אשכול אנתרופולוגימישהו10

היום בבוקר התפללתי בבית הכנסת האשכנזי, ואז חשבתי לעצמי שאם יקראו לי לעלות לתורה אצטרך בחזור להאריך את הדרך שלי אבל לא אצטרך ללחוץ ידיים לכולם |אנחת רווחה| כי אם הייתי בבית הכנסת הספרדי, הייתי צריך להתחיל ללחוץ ידיים לכולם. ואז התחלתי לחשוב לעצמי על הבדלים ששמתי לב אליהם בין ספרדים לאשכנזים שאינם מעוגנים בהלכה, ותהיתי עד כמה הם משקפים הבדלי מנטליות. אציין שהמדגם שלי על פיו הסקתי את המסקנות האלה ממש זעיר, אזי אם יש מישהו שמכיר דוגמאות נגדיות, הן מצד האשכנזים והן מצד הספרדים, שיספר, כי אני תוהה עד כמה אלה מאפיינים מיוחדים לבתי הכנסת שאני מתפלל בהם בד"כ ולא באמת משקפים "התנהגות אשכנזית" או "התנהגות ספרדית" טיפוסית.

1)ספרדים נוהגים אחרי שהם עלו לקרוא בתורה לעבור אצל כל המתפללים וללחוץ ידיים לכווווולם, אשכנזים לא. אצייין שבבית הכנסת היקי שאני מתפלל בו שיש בו נציגות ספרדית מכובדת גם נהוג ללחוץ ידיים לכולם, ואני משייך זאת בהחלט לצד הספרדי. הסתייגות: בבתי כנסת ספרדיים מרכזיים והמוניים זה פחות נהוג בגלל הטורח המרובה.

2)ספרדים נוהגים שהאבא מברך את הבנים בעת ברכת כהנים, אשכנזים לא.

3)ספרדים נוהגים ללחוץ ידיים לכהן אחרי שהוא סיים את הברכת כהנים, אשכנזים לא. [כנראה לספרדים יש ג'וק ללחיצת ידיים]

4)אצל ספרדים מקובל לבוא בחולצות בכל מיני צבעים, אצל אשכנזים הלבן שולט ולא ממש מקובל לבוא עם צבע אחר.

5)אשכנזים חותכים את הלחם של המוציא עם סכין בצורה יפה "ומתורבתת", ספרדים פשוט קורעים אותו ביד.

6)שספרדים עושים קידוש הם "פותחים שולחן", אשכנזים מביאים משהו צנוע וסמלי.

משהו ששכחתי?

לגבי 2 גם אשכנזים נוהגיםבנדא מצוי!!

לא כולם אבל גם אשכנזים מברכים את בניהם בברכת כהנים.
אבא שלי ז"ל היה מברך אותנו.

לגבי 1 תלוי באיזה בית כנסת אתה נכון שבד"כ הספרדים הם אלו שעוברים בבית כנסת ולוחצים ידים אבל אצלנו באשכנזי גם לוחצים ידים....נכון לא כולם אבל הרבה כן.

לגבי 3 ראיתי גם אשכנזים לוחצים ידים לכהנים............סבא שלי(ספרדי) לוחץ, ואמר לי שצריך להגיד להם יישר כוח......אבל אני ראיתי באחד מהספרים הקדושים שלא אומרים שכוייח לכהנים כי זה תפקידם.

לגבי 5 לא נכון יש גם אשכנזים שלא מתורבתים ויש גם ספרדים מתורבתים הכל תלוי באופי ובמנהג!

עם 6 אני מסכים עם כל מילה......אני די לקחתי את הגן הזה מהצד הספרדי שלי

הבדלים שאני מכיר

אצל ספרדים בד"כ מוכרים עליות.....אשכנזים לרוב לא מוכרים(אולי רק בחגים או בימים נוראים).

אצל ספרדים תמיד ימצאו לשלב בתפילה גם איזה דבר הלכה(מנהג טוב מאד).....אשכנזים לא אלא אם הם במניין מעורב או שהם נהיו פתוחים לקבל שונים מהם..

אני אנסה להזכר בעוד

צודק, לגבי המכירותמישהו10

ספרדים עושים מכירות ואשכנזים לא. אבל מצד שני, בתקופת החגים אכן אצל האשכנזים מוכרים מקומות ואילו אצל הספרדים אפשר לשבת גם בלי לקנות מקום.

אצל ספרדים, קונים מקום לכל השנה שדות האמונה
גם אצל אשכנזים!!!!כמו צמח בר

לפחות אצלינו בבכנ''ס..

אצלינו לא!יעל מהדרום

לק"י

אולי יש מקומות קבועים, כי לכל אחד יש מקום מסויים שנוח לו והוא התרגל אליו..

אצל הספרדים יש יותר צחוקיםאילן רמי

אצל האשכנזים, אם יש צחוקים זה חייב להיות מתוחכם.

כה אמר אילן רמי, חצי יקה, חצי תוניסאי

יש מצב.מישהו10
עוד הבדל:יעלי_א
אצל ספרדים- כל התפילה כמעט נאמרת בקול ע"י כולם.
אצל אשכנזים- יש הרבה חלקים שקטים שהחזן רק מזכיר איפה הוא..

אצל ספרדים- הרבה מונוטוניות במנגינות
אצל אשכנזים- כששרים, מנגינות מגוונות.

כה אמרה יעל(י), חצי אשכנזיה חצי תמניה.
הרבה מונוטוניות במנגינות? למה כוונתך?מישהו10
יעלי_א

כוונתי היא שאם תשים לב, רוב התפילה אצל הספרדים היא אמירה משותפת של המילים,

והכל באותה מנגינה אותה רוטינה ואותו קצב..

נו, זה בגלל שהאשכנזים אומרים רק את ההתחלה והסוףמישהו10

אבל ביחס לקטעים בתפילה ששרים, אני לא חושב שנכון לומר את זה, המנגינות הספרדיות הן לא מונוטוניות.

לא יודעת.. אולי זו רק אני שמרגישה את המונוטוניותיעלי_א

החוזרת לאורך כל התפילה.

אפילו בסליחות, שהן ממש יפות אגב, המנגינות פחות או יותר אותו דבר.

בשונה מהאשכנזים.

ואני מסכימה עם מי שאמר שלרוב זה קשור לחמימות של הספרדים (הכל ביחד, עמך..)

לעומת הקרירות של האשכנזים (חזן, רשמיות..).

זה לא מונוטוניות, זה מחזוריותרחלקה

בעזהי"ת.

יש איזו מנגינה מסויימת שפשוט חוזרים עליה מלא פעמים...

עוד מנהג של ספרדים..שדות האמונה

בס"ד בר"ה

לברך את הבנים (ועוד מתפללים שבא להם להצטרף ) ב-"שיר למעלות" (בערבית, ברכת לבנה, אחרי ערבית, או סתם כשרוצים לברך ואין ב-מה... )

בכל אותו עיקרון, ספרדים חמים, אשכנזים קריםיוסלה קמצן (קדוש?)

ברמה העקרונית כמבון שבכל כלל יש יוצא מן הכלל כולל הכלל שבכל כלל יש יוצא מן הכלל

אחד הרגעיםשיינדי

שהייתי רוצה להפוך לבן זה בברכת כהנים, שאבא שלי מברך את האחים

ובעניין לחיצת הידיים לכהנים (3)- בחב"ד ג"כ נוהגים ללחוץ את ידיו של הכהן ולומר לו 'ישר כח כהן' שעי"כ ממשיכים את הברכה אליהם. 

ובכלליות, נראה לי משהו משותף גם לאשכנזים וגם לספרדים זה ה'משקה' בוריאציות ועגות שונות..

מעניין...‏(‏:שייטת
ולגבי 5 ראיתי הפוך..
עוד משהואמאמע צאדיקה

מתי מאחלים מזל טוב -בהודעות שאחרי התפילה  

וכמה שירים וטיננאי עושים למי שעולה לתורה לכבוד אירוע

ברשות....התקדמות...

"ברוך אתה..."

סתם..

ברשותכם אני מקפיצה את השרשור רק בשביל הבדיחה ששמעתי מדוד שלי

יכול להיות שזה ישן, אבל לונורא, אותי זה הצחיק...

מה ההבדל בין אשכנזים לספרדים?

שאצל ספרדים יש ח"י סלטים

ואצל אשכנזים סלט ח"י...

חי חי חי חי חי

עוד כמה הבדלים שאני ראיתי..הקולה טובה

אצל ספרדים רק הבנות יורידו מהשולחן ורק הבנות ישטפו כלים

אצל אשכנזים- גם הבנים, כולל זה שחזר עכשיו מהצבא וכל השבוע עשה תורנות מטבח..

אצל ספרדים האבא לא יודע מאיפה מדליקים את המכונת כביסה ומה ההבדל בינה למייבש

אצל האשכנזים האבא הולך עם חולצה ורודה כי הוא שוב שכח להפריד לבן וצבעוני..

כמובן שזה בהכללה, ויש יוצאי דופן לכל הכיוונים..

ממש לא נכון אבל שיהיה.בולס שקמים
ואם לצטט מתוך קטע שאת עצמך הבאת על איינשטין:
׳הרבה יותר קל לפרק אטום, מאשר דעה קדומה׳ וד״ל.
אתה מתווכח עם הראיה שלי?הקולה טובה
עבר עריכה על ידי הקולה טובה בתאריך כ"א תשרי תשע"ג 02:19

כתבתי שזה מה שאני ראיתי..

וראיתי בהרבה משפחות, לכאן ולכאן.

ומוזר ששאר השרשור שהיה מלא בדעות קדומות, ואמירות בוטות לא הקפיץ פה אפחד..

סה"כ הבאתי עוד צד של הדברים, מה טוב באשכנזים.

שיש להם יותר שיויון ועזרה בבית, שיש להם חברה שפחות נדחפת לחיים של אחרים, שיש להם טאקט, כבוד לאחר.

אני האחרונה שתצמד לסטיגמות. 

אין לי שום דבר נגד ספרדים (אם היה לי הייתי משתמשת בו<צ>) 

אבל מעצבן אותי שעושים פה שרשור הלל לתרבות אחת, תוך כדי צחוק על התרבות האחרת, וכשמישהו מנסה להראות גם צד שני- אז דווקא עליו קופצים..

לשנוא ספרדים זה סבבה,

להגיד שאשכנזים טובים- זה גזענות

נו שוין..

פעם ראשונה שאני רואה גזענות לשמה, ראייה סלקטיבית.בולס שקמים
עבר עריכה על ידי בולס שקמים בתאריך כ"א תשרי תשע"ג 05:22
ת׳אמת, לא קראתי את רוב השרשור לפני כן, אבל
לאחר דברייך דוקא כן עברתי עליו, ונתקלתי באמירה אחת בלבד שניתן לפרשה בצורה מעט שלילית,
ועדיין, ניתן לפרש את אותה אמירה בדיוק גם בצורה חיובית (הכל בעיני המתבונן: יש שיאמרו שהתנהגות ׳חמה׳ ועממית מדי היא דבר שלילי).
דברייך הם, במחילה, גזענות מן הסוג הנחות ביותר,
ואת אפילו לא מתביישת לומר אותם בפורום ציבורי.
לספרדים יש כבוד מאוד גדול לאחר, ותעיד על כך העובדה שאין אצלם כמעט ׳קצוות׳, לכאן או לכאן, כי כולם מתקבלים איך שהם.
דברייך על ההידחפות לחיים של אחרים וחוסר הטאקט כ״כ מבישים שאינם ראויים לתגובה.
כמובן שגם הטענה שכביכול אצל ספרדים יש פחות שוויון בעזרה בבית -בשקר יסודה.
זה ממש לא קשור לאשכנזים וספרדים.
לתומי חשבתי שגם אם היתה פעם גזענות כלפי
הספרדים, היא עברה מן העולם.
מתברר שטעיתי.
אני מקווה רק שהמשפט לקראת הסוף, לגבי השנאה ספרדים, לא היה בעצם פליטת פה שהעידה על
מחשבות פנימיות יותר.
זה נראה שממש הושפעת מדברי הגזען צמא הדם דנקנר:בולס שקמים

׳כל הדיבורים האלה על (...) נכון שלנו היו היינה ופרויד ואיינשטיין וכל הסינתזה המופלאה הזאת בין היהדות לבין תרבות המערב, אבל גם לכם היו דברים יפים: הכנסת אורחים, כיבוד אב ואם, מסורת פטריארכלית. אם אשמע עוד פעם את דברי ההבל האלה אני אצרח! ... צריך להישאר כאן ולהילחם. אבל לא מלחמת אחים, רבותי, הם לא האחים שלי׳.

אבל, אפילו מדברי הגזען הנ״ל, ברור שערכי המשפחה
היו חזקים יותר דוקא אצל ספרדים, ואמנון דנקנר נראה כסמל השוויון לידך.
מקווה שתחזרי בך.

לא, לא ראית טוב..ארלט

סתם סטיגמה. גיסי האשכנזי עושה מינימום בבית והגיסים הספרדים דווקא הרבה יותר.  זה מאוד אידיבידואלי.

ובקשר לחלה- אמורים לבצוע אותה ביד.. ולכן זה גם אשכנזים וגם ספרדים..

ואגב, מעניין אילו סטיגמות ידביקו למעורבים שבינינוארלט

ההולכים ומתרבים ברוך השם. ובא לציון גואל

מסכימה איתך, גם לי כאשכנזיה השרשור היה מאד לא נעיםאדם נוף מורשתו

הספרדים פותחים שולחן והאשכנזים רק מביאים משהו סמלי... (כלומר: הספרדים לארג'ים והאשכנזים קמצנים.)

מזרחיים פתוחים וחמים יותר, אשכנזים אליטיסטיים מתנשאים סגורים וקרים.

וזה רק כמה דוגמאות ממה שהלך פה. 

וכשמישהו העז לטעון משהו הפוך, כגון שהמנגינות האשכנזיות פחות מונוטוניות או שישש משהו טוב בנתינת המרחב האישי לאנשים, מייד תקפו אותו...

והכי מגוחכת בעיניי הטענה על הגזענות...

חבר'ה!!!

מספיק כבר עם ההתבכיינות הזו! יצאנו מהגלות!

לא יכול להיות של"ספרדים" מותר לרדת על אשכנזים, אבל ברגע שגם האשכנזים יורדים הם מייד מואשמים בגזענות!

וכמו כל דבר בחיים גם אן - אדם שלא מסוגל לצחוק על עצמו, שלא יצחק על אחרים!!!

ישנם מנהגים מקסימים גם אצל האשכנזים וגם אצל הספרדים, ישנם מאכלים מצויינים גם אצל האשכנזים וגם אצל הספרדים, ניתן ללמוד מכולם ומכל אחד!!!

אני אישית תמיד טוענת שהסיבה שבגללה יצאנו לגלות היא כדי שיהיה לנו את מגוון האוכל הנהדר מכל העדות...

כבר ראיתי ספרדים ש"פותחים שולחן" בקידוש עם מיליון פיצוחים ומיליון סלטים קנויים, אפשר להסתכל בעין טובה ולומר שזה ממש לארג' וכייף, ואפשר להסתכל בעין רעה ולומר שזה סתם אוכל פושט,

וכבר ראיתי אשכנזים ש"הביאו משהו צנוע וסמלי" לקידוש אבל זה היה מעשה יד מושקע (מהקידוש האחרון שאנחנו עשינו: געפילטע-פיש, דגים מלוחים בכבישה מיוחדת, צ'ולנט, קיגל ביתי, סלטים טריים ביתיים...). אפשר להסתכל בעין רעה ולומר שהשולחנות לא "קרסו", ואפשר להסתכל בעין טובה שמאד השקיעו ופינקו.

בקיצר -

הכל שאלה של הסתכלות. טוב אפשר למצוא בכל העדות (וגם רע, כמובן...)

ולגבי ה"גזענות" - אולי הגיע הזמן להפסיק אותה משני הכיוונים, אני כאשכנזיה מכירה אותה מהצד שלי אבל גם נתקלת בה המון מהצד השני.

חג שמייייייח! 

אני נגד הכללות, סטיגמות וגזענות מכל סוג.בולס שקמים
בכלל אני חושב שהנושא של השרשור הזה לא היה שייך, זה נראה לי קטנוני ומיותר.
להלן תגובתימישהו10
עבר עריכה על ידי מישהו10 בתאריך כ"א תשרי תשע"ג 15:40

הפירוש שנתת לזה הוא אכן אפשרי שהספרדים יותר לארג'ים, אבל מצד שני אפשר לדרוש ל"גנאי" שלספרדים יותר חשוב לעשות רושם. כשכתבתי את זה הייתי די נייטרלי, חשבתי על שני הצדדים שבזה.

וזאת שטענה שהמנגינות של הספרדים יותר מונוטוניות, תקפתי אותה?! שטויות! איפה ראית שתקפתי אותה?!

פשוט ביקשתי להבין כי לא היה ברור לי למה היא מתכוונת. ובתור ספרדי, מבחינת הניגון בתפילה יש לא מעט תחומים שאני מעדיף את הצד האשכנזי, למשל הקריאה של ההפטרה של האשכנזים יותר יפה בעיניי, וגם קבלת שבת בנוסח קרליבך שנפוצה אצל האשכנזים הרבה יותר יפה בעיניי. ויש עוד דוגמאות.

וחוץ מזה, אם היית מודעת לשיטה שלי היית יודעת שאני לא מייחס משמעות רבה לחילוקים האלה בין אשכנזים לספרדים גם בענייני הלכה ולדעתי אלה שאריות של הגלות שצריכות לעבור מן העולם, והמצב הזה של תורה לכל עדה הוא בלתי נסבל. כמו שאפשר להבין מכותרת האשכול מבחינתי זאת היתה חקירה אנתרופולוגית, רציתי לדעת עד כמה התחזיות שלי מבוססות גם במקומות אחרים, ועד כמה הם רושם מקומי.

"אל תיתוש תורת אמך"מאמע צאדיקה

אבל זה נצל"ש כבד מידי... בשביל מחקר- אנטרופולוגי -בגרוש

בסופו של דבר, עם הומור ואהבת ישראלארלט

אפשר להנות מההבדלים בין העדות ולהבין שכמו כל הכללה, היא ממש לא גורפת

ברור שאחינו הספרדים יותר מוצלחים.מעשיה נאה
נראה לי שספרדים מרגישיםבת 30

יותר "בבית" בבית הכנסת שלהם מאשר אשכנזים. יש יותר צחוקים, יותר שיתוף של הילדים, קידושים מושקעים, נראה שכיף להם להיות שם...

(גילוי נאות- אני אשכנזיה נשואה לספרדי..)

לגבי עזרה בבית, לא יודעת. אני ראיתי ההפך. הבנים עושים קניות, שוטפים, עוזרים. אולי לא מבשלים ולא שוטפים כלים, אבל חוץ מזה עושים הכל.

אני חושבת שלא טוב לדוש בהבדליםמירימי
ולהעלותם לשטח. מה שידוע ונכון, נכון. אין צורך לספר, לשנן ,לחדד לדוש וללוש את זה. אלה לחפש את המשותף והטוב ולחזק את אחדות עם ישראל ואת האהבה איש לרעהו ועדה לעדה. גם אם המגמה כאן אמורה להיות טכנית וחקרנית זה בכל זאת מציף את השינויים ולא עוזר לחיבור בעם ישראל.
הבדלאנונימי (פותח)

אשכנזים- שולם זוכר

ספרדים-אהלן גבר

לגבי סעיף 5*שלי*

ספרדים לא קורעים את הלחם, אלה בוצעים

^ נכוןיטבתהאחרונה

איזה הזוי זה לחתוך בסכין...

הורס את כל החשק לאכול את החלה..

עשיתם לי חשק לדג של שבת יאמי

אוזניות נגד רעשיםנקדימון

אני מחפש המלצות לאוזניות מגן נגד רעשים אבל כאלה שלא מוחצות את המוח המסכן.

לא אוזניות שמתחברות למכשיר אלא פשוט אוזניות שמבודדות רעש. לא אלחוטיות.

מכירים כזה? אשמח מאוד מאוד לקבל המלצות.

מי עוד מתקשה לזכור פרצופים?חתול זמני
מכיר 2 אנשים כאלו. זו תופעה קיימת ולא נדירהקעלעברימבאר
זה ייחודי יחסיתהרמוניה

רוב האנשים דווקא מתקשים עם שמות אבל את הפרצוף זוכרים

מעניין

כן מענייןל המשוגע היחידי

שמות אתה זוכר?

כן פחות או יותרחתול זמני

בעיקר אם אני רואה אותם כתובים.

אבל יש הרבה שמות שאני פשוט לא טורח להכניס למאגר.

פרצופים לעומת זאת, כשאני מנסה להיזכר בהם, כמעט כולם מיטשטשים לי

ויש פרצופים שראיתי המון ואף ניסיתי בכל־כוחי לחרוט אותם בזיכרוני ואני פשוט לא מצליח להיזכר בהם

(לזהות כשאני רואה אותם, אין לי בעיה)

זה לא נשמע כ"כ חריגל המשוגע היחידי

בזיכרון פרצופים במחשבה

גם אני (ונראלי עוד אנשים) לא טוב,

אבל אם אח"כ אתה מזהה אותם

זה נשמע סבבה לחלוטין.

זו תופעה ממש שונה ממה שחשבתיריבוזום
שהתכוונת אליה ושאליה התייחסתי בהודעה הקודמת שלי בשרשור. זה לא שאתה לא זוכר, זה נשמע קשור יותר לכוח הדמיון. אתה מסוגל לדמיין באופן מוחשי דברים אחרים?
אז אולי אני כמוךל המשוגע היחידי

כשאני מדמיין

קשה לי לראות בראש את הפנים של האדם

גם אם אני מכיר אותו די טוב

אז זה משהו נקודתינוגע, לא נוגע

אני חושב שקשה לדמיין פרצופים כי הם דינאמיים (הבעות פנים), לעומת דברים דוממים או אפילו בעלי חיים. ובפרט לגברים שהמוח שלהם אנליטי יותר מטבעו.

נשמע שאצלך זה אולי דרסטי יותר, אבל זה עדיין לא משהו בעייתי.

הממ,ריבוזום
טוב, הדימיון שלי לא כל כך מוחשי. כלומר, אני לא ממש יכולה לראות ב"עיני רוחי" כמו שאני רואה בעיניים האמיתיות. אבל אני כן יכולה לדמיין "רושם", קשה להסביר - נראה לי כאילו מה שהמוח מפרש מתוך התמונה שרואים (אפשר לתכנן ציור באופן מדויק כך). במובן הזה אני מסוגלת לדמיין פנים כמו כל דבר אחר. 
בעיקרוןריבוזום
זה לא ממש שימושי להיות מסוגל לשלוף פנים, בניגוד לשמות. לא עשיתי מחקר אבל נשמע לי שזה ממש נורמלי להיות מסוגל לזהות ולהתקשות לדמיין. מעניין אם למי שמצייר הרבה יש יכולת שליפה חזותית טובה יותר מאנשים שלא. 
אני מתקשה, חוץ ממי שאני מדבר איתו בלימודחסדי הים
ולומד ממנו, כי אז בעל השמועה לפני.
לי לוקח זמן לזכור פרצופים של מדוייטותצדיק יסוד עלום
מה זה מדוייטות?חתול זמני
הבחורה שיוצאים איתה לדייטפ.א.
לא מכיר כזה דברחתול זמני
אחרי זמן מה זוכר די טובזיויק
אניאנימה

לרוב אם אני אראה את הבן אדם הנכון אני אזהה, אבל קשה לי לצייר את הפרצוף כשאני לא מולו ואז אין לי בטחון שאזהה.

עושה לעצמי סימנים: לקחתי את העט מההיא עם הסוודר הסגול, הבחור גבוה עם עיניים מודגשות.

יש לזה אבחנהנעמי28
והיא נקראת פרוסופגנוזיה
וואלהזיויק
פרוסופגניוזיהחתול זמני
סופגניות כמו בקונדיטוריה – הכי מושלמות!
אני זוכרת היטב, אבל חושבת שהכרתי פעם מישהוריבוזום
כזה... (מישהו שנפגשתי אתו פעם למטרות שידוך. אחר כך פגשתי אותו במקרה באיזה אירוע עם חברה. קצת אחר כך ניסינו שוב פעם אחת. כמה חודשים טובים אחרי כן, אחרי שהתחתנתי, החברה סיפרה לי שהיא פגשה אותו והוא אמר מזל טוב ושהוא שמע שהיא התחתנה... הם בכלל לא מכירים, ודי ברור לי שהוא התכוון אליי (אנחנו לא דומות במיוחד. רק בצבעים.)
בדיוק קראתי כתבהרקאניאחרונה

שראיינו באיזה עיתון 3 בנות שיש להן את זה

מסתבר שיש לזה שם
פרוסופאגנוזיה – ויקיפדיה 

לא לפתוחזיויק
אם פתחת תענה: למה ער?
אם למישהו יש חידון לפסח למבוגריםהרמוניה

או משחקים משפחתיים אשמח לשיתוף!

חג שמח!🌸🌸🌸

קישורים נחמדים לחידונים - אתר כיפה ומהאקדמיה ללשוןפ.א.
תודה רבה!הרמוניה

הראשון יפה...

בסוף הכנתיהרמוניה

אליאס לפסח (מילים ומושגים בנושא פסח) היה לי משהו כמו 105 מילים אז כל מילה היתה בקלף בפני עצמה

תודההרמוניה

באמת היה מוצלח ועם רמות קושי שונות... בשמחה תאמצו את הרעיון

הייתי משתפת אם היה לי קובץ מוכן אבל עשיתי ידנית בסוף

וואו, כל הכבוד!! 👍👏👏ל המשוגע היחידי
תודה רבה!הרמוניהאחרונה

האמת שהסתבכתי ממש עם לעצב לוח משחק בקנבה או בAI כי אין לי pro אז בסוף הכנתי ידנית.. אם למישהו יש כלי שטוב בזה, שאפשר להכין מהר ובקלות אני אשמח לשמוע😊

ההחלטה הכי גדולה שלקחתם בעקבות התייעצות עם AIפתית שלג

או הקניה הכי גדולה.

האם יצא לכם להתייעץ רפואית עם AI?

האם הAI השפיע על הקשר הזוגי או המשפחתי שלכם?

אני חושב שאצלי הכל קרה😅

נעזר באופן יומיומי- בהרבה דבריםפ.א.
אך זה עוד אחד מבין כלים ואמצעים רבים להתייעצות, ללימוד ולהבנה, לקבלת רעיונות ותובנות.  

אין משהו גדול שה (AI (Gemini תרם לי באופן בולט במיוחד.  

מרגישה מהדור הישןריבוזום

כמעט ולא משתמשת. כלומר, ברמה של בסהכ בכל חיי לדעתי פחות מעשרים פעמים. 

קניה? אממ... נראה לי שהתייעצנו על מחשב פעם, לא זוכרת אם בסוף קנינו משהו שהופיע בהמלצות, יש מצב שכן. רפואית? לא. לא התייעצתי על נושאים זוגיים או משפחתיים, אלא אם כן בקשת המלצה למתנה נחשבת (לא עזר בשום דבר שלא חשבתי עליו לפני כן בעצמי)

גם אצלינוגע, לא נוגע

אחרי שמבינים את הראש שלו, אפשר לפרק איתו דברים בצורה מטורפת..

עזר לי להתנקות פיזית (לדוג' להבין למה יש לי שיעול יבש מציק כבר כמה שנים טובות, מה ששני רופאים לא הבינו), להתנקות רגשית יחסית במהירות מכל מיני דברים לא פשוטים וחסימות (מגניב שתוך כדי ה"טיפול" אני יכול לשאול אותו למה אני מרגיש אפיפות במוח והוא מסביר לי איך זה קשור..), לפרק דברים שאני רוצה להבין עד לבסיס של הבסיס, להוריד לקרקע תובנות רוחניות ולהפנים אותן, לדייק חידושים, לתפוס יותר טוב רעיונות מדעיים, גם לדעת איך שרים יותר גבוה ויותר יפה בלי פיתוח קול ובלי הרבה עבודה.

וזה כמובן מעבר להרבה דברים טכניים כמו להבין מה הבעיה עם מצב השינה במחשב ועם מכונת הכביסה וכדו'.

ומצחיק שכל זה בחינם ובמינימום זמן.. 

אניoo

מנתחת עם גיפיטי הרבה נושאים/ סיטואציות/ התלבטויות/ תחושות

רוב הפעמים הניתוח וההמלצות טובים ומועילים

והזמינות כמובן מיידית

מה שהופך את הכלי הזה למועיל מאד ועם השפעה משמעותית על טיב החיים

אני משתמש בו לחישובים בעבודהחתול זמני

למשל כמה משטחים בגודל XYZ אני צריך בשביל X קרטונים בגדלים משתנים

או כדי ללמוד על כל־מיני פונקציות אזוטריות באקסל

וגם עזר לי מאוד בלימוד שפות

חוץ מזה אני אוהב לנתח איתו שירים וסיפורים (ביקורת ספרות זה תחביב שלי)

ניסיתי כמה פעמים לנתח איתו רגשות ומחשבות אבל לא הגעתי לתובנות מעניינות במיוחד

שינה את החיים בהרבה צורותמשהאחרונה

אני משתמש בו  לכל כך הרבה דברים. הן בעבודה, והן בעולם הרגשי.

רכבמחפש שם

אשמח לשמוע מכם הכוונות יתרונות וחסרונות בהחזקת רכב לבחור בן 21 עם עבודה קטנה שמכניסה 3-4 אלף בחודש. בעיקר מהצד הכספי והנפשי.

תלוי בעיקר באיפה אתה גראריק מהדרום
בירושלים ובמרכז אין הצדקה.
יש מקומות שאין ברירהמשהאחרונה
יתרון: שופוניחתול זמני

חיסרון: יכניס אותך לחובות

אני לא יודע איזה רכב אתה מתכנן לקנות והאמת אני גם לא כזה מעודכן בטווחים אבל אם אינני טועה רכבים חדשים הם בערך 70K צפונה יכול להיות יותר, משומשים במצב טוב 25K+ (זול), וכמובן אפשר לקנות גם גרוטאות שמתפרקות תוך כמה חודשים בפחות מזה.

כאמור אני לא בקי במחירים אז אני מצטט מזיכרון מעורפל ומגוגל אבל זה מאוד משתנה למטה זה הערכה גסה מינימום

זה אומר שתצטרך לעבוד בערך שנה או שנתיים רק כדי לקנות את הרכב במזומן. אם במימון אז מתווסף הרבה.

תוסיף דלק לפי הנסיעות (דלק כזה זול) אם אתה נוסע הלוך ושוב לעבודה ולעוד כל־מיני מקומות אני מניח שנע בין 1000₪-2000₪

תוסיף טסט שנתי 150₪~ בהנחה והכל תקין

תוסיף אגרת רישוי סביבות ה־1000₪ בשנה

תוסיף טיפול לרכב 500₪~ פר טיפול

תוסיף ביטוח חובה יקר פיצוצים לנהג צעיר (כמה אלפי ש"ח בשנה) לא כולל ביטוח מקיף (מניח שאם זה רכב זול אז גם לא יבטחו אותו)

כמובן בהנחה וזה רכב משומש זול יש סיכוי גדול יותר שיהיה צורך בהחלפת צמיגים / רכיבים / כיו"ב כל הדברים האלה יקרים פיצוצים. אם נגיד הלך לך המנוע ואתה רוצה לתקן ואין לך כסף בינתיים אתה מושבת וממשיך לשלם על הרכב.

או לחילופין אתה יכול לשלם חופשי חודשי ארצי שנתי 3780₪ ואם יש לך הנחות אז אפילו חצי מזה + הבוס שלך אמור לממן לך את זה

ואתה יכול לטחון את כל הארץ הלוך ושוב כמה שתרצה ולישון תוך־כדי נסיעה.

תודה רבה על הפירוטמחפש שם

אני לא עומד להכניס אותי לחובות. אם אני קונה זה רק בתנאי שיש לי את היכולת להחזיק אותו לבד. יש בהחלט רכבים זולים יותר מהמחיר שכתבת שהם בסדר גמור לשימוש שלי, אבל אתה צודק מבחינת ההוצאות.

למה אתה מתכוון שהיתרון הוא שופוני?

25K זה עבור טויטה קורולה עתיקה במצב מדהיםחתול זמני

מניח שיש יותר זול מזה

האם וואו? זה איני יודע

ואם לא וואו אז צריך לקחת בחשבון שצריך להחליף א' ב' ג' ד' ה' ו'

ובשלב מסוים הרכב "מתעייף" ואין מה לעשות כל־כך חוץ מלהחליף

לעניות דעתי ביחס למשכורת שאתה מדבר עליה (בהנחה שאין לך שום הוצאות אחרות) זה נתח ענקי שנותן יתרון מועט מאוד על־פני תחבורה ציבורית ומוניות

זה לא בהכרח יכניס אותך לחובות אבל בשלב מסוים קלטתי שהרבה אנשים מסביבי מרוויחים כמוני או יותר (לרוב יותר) אבל המצב הכלכלי שלהם גרוע משמעותית ובסוף ה־פקטור תמיד היה הרכב

לגבי שופוני גם אין הכוונה כפשוטו כן יש לזה קצת יתרונות של ניידות אבל מעשית היתרון הוא זניח זה יותר פסיכולוגי

מעשית צריך לעמוד בפקקים, לחפש חנייה, לפעמים יש דו"חות (קורה לטובים ביותר), יש סיכוי נמוך אבל קורה לכולם בשלב מסוים להיתקע באמצע הדרך וגרר ובלגן

צא וחשב כמה יעלה לך להחליף את כל הנסיעות המיוחדות במוניות

נניח נסיעות רגילות כמו עבודה וחזור / נסיעות ארוכות בתחבורה ציבורית

אבל כל־מיני דברים של להסיע בחורה / לסחוב רהיטים / סתם לנסוע בעיר מונית יכולה לסגור את הפינה בקלות

נניח 10 נסיעות במונית בחודש 300₪-400₪ וכמה כבר בן־אדם יכול לנסוע במונית

אם אתה גר בפריפריה קיצונית (נניח לא יודע, איזה כפר ערבי נידח בצפון) יכול להיות שיש בזה משהו אבל גם אז איני יודע

הגזמתאני:)))))
זה אחוז גבוה מההכנסהארץ השוקולד
למה לא להסתמך על תחבורה ציבורית?
זה פשוט תלויל המשוגע היחידי

אם אתה מרגיש ששוה לך להוציא על זה בסביבות 2000 ש"ח, זה תלוי ברמת חיים שאליה אתה מתרגל...

ואפשר למצוא גם רכב סבבה שנוסע טוב באזור 10/15Kל המשוגע היחידי
נכוןנפשי תערוג
אבל צריך להבין טוב כדי להבדיל בין רכב תקול לרכב תקין בסביבות מחיר כזה
נכוןארץ השוקולד
אבל האם לא עדיף לחסוך משהו כשזה אחוז כה גבוה מההכנסה?
כל עוד אפשר להסתייע בתחבצ ברור שעדיףאריק מהדרום
אם אתה גר בחור ביו"ש מה תעשה?
לאו דווקא עדיףנפשי תערוג

זמן זה פרמטר חשוב בחיים

בדיוק כמו שאנחנו מחזיקים מכונת כביסה. מייבש ומדיח.

גם רכב זה על אותו בסיס

שילוב של נוחות+חיסכון זמן

אתה לא מוציא כסף על מכונית כמו כל השאראריק מהדרום

על מכונת כביסה מייבש ומדיח אתה לא עושה טסט, דלק, ביטוחים, חניונים, מוסכים, אחזקה, ריביות, לא דומה ולא קרוב.

בירושלים ובמרכז ובערים חרדיות לרוב עדיף לחיות בלי רכב, ביו"ש לרוב אין לך ברירה.

נכון.נפשי תערוג

אבל זה על אותו משקל.

אומנם מחיר גבוה יותר, אבל זה כסף תמורת נוחות + זמן

גם בריכה פרטית זה כסף תמורת נוחות+זמןאריק מהדרום
נכוןנפשי תערוג

ובאמת יש כאלה ששמים בחצר כזה

לי אישית אין חצר, אז אין לי את הדילמה הזאת

ויש סבירות גבוהה שאם היתה לי חצר הייתי שם שם בריכת אינטקס

על אותו משקל אפשר פשוט לעבוד פחות...חתול זמני

אם השכר של מיודענו הוא נניח 50₪/שעה

וההוצאה על רכב זה נניח 2000₪ בחודש

אז הרכב צריך לחסוך לו 40 שעות בחודש מינימום כדי שזה ישתלם.

או משהו כזה.

נכוןנפשי תערוג

לכן זה שיקול של עלות תועלת

במקרה שלו לדעתי זה לא כדאי

אבל יש כאלה שזה שווה להם

(ושווה זה לאו דווקא רק חיסכון כספי. כי רכב לא מביא בדרך כלל חיסכון כספי)

👍מחפש שם
מעניינת הנקודה שאתה מעלה על רמת החיים
זה גם קשור בהרבה לזהל המשוגע היחידי

תמצא הרבה יותר חרדים מקרית ספר בלי רכב כי הם התרגלו לרמת חיים אחרת, ואין להם שום סיבה להוציא עוד הרבה כסף בשביל זה (וגם בשביל חופשה בחו"ל נגיד), כמובן זה כלול בנוחות ובזמן כדלעיל.

רכב הכי פשוט עולה כ1000 שח בחודשנפשי תערוג

השאלה האם אתה חושב שזה מוצדק

יתרונות: נוחות

חסרונות: עלות

זה בגדול

תתחיל בלהבין כמה עולה ביטוח (אתה נהג צעיר)מרגול

עוד לפני שהרכב נסע מטר, כבר ירד לך סכום

תוסיף עלות שנתית של טסט

אתה כנראה תקנה רכב ישן אז מוסך

וכמובן דלק

אנחנו מחזיקים רכב, אבל אל תטעה- זה יקר מאוד.

ומוסיפה לגבי הביטוח- סביר שאין לך "היעדר תביעות" (אלא אם ההורים רשמו אותך בביטוח שלהם, או בחלק מהחברות מאפשרים לקבל היעדר תביעות על סמך ההורים אם היית נוהג ברכבם דרך קבע)

אם הצורך הוא ניידות עירונית: קורקינט/אופנייםמשה
מתחילים עם שעון קיץ..נועה.

מה זה הדבר הזוועה הזה. אין לילה, ושבת נמתחת כ'כ...

לא מבינה למה בכלל עוברים לשעון קיץ 

יום שישי ארוךךךךך - אפשר להספיק הרבה דבריםפ.א.
השבת נמתחת … זו באמת בעיה 
הפוךפצל"פ
אפשר להספיק גם שנצ וגם ללמוד וגם לשחק עם המשפחה
בכיף מוכן לישון פחות היום בישביל שבתות ארוכותכְּקֶדֶם
מת על זה
מה זה מדהיםחתול זמני

חוזרים מהעבודה יש זמן להסתובב בחוץ בשמש

מלא זמן להכנות שבת ומנוחה לפני

ים זמן לשיעורי תורה בשבת

ולעייפים סוף זמן ק"ש זז שעה קדימה

היום ערב פסח. אני בשעון הקודםמשה

ואני מצליח להחזיק בלי שעון קיץ. כלומר, החיים שלי מתנהלים לפי שעון חורף כמו שהיו עד עכשיו. מגיע לעבודה בסביבות 9-9:30 במקום 8-8:30

אין מסגרות להעיר אליהן ילדים אז למי אכפת.

רק התפילה ב9 קצת מציק בשבת (באחרונה לא קמתי).

שעון קיץ זה אחלהרקאני

רק חבל שהמזג אוויר לא מבין את הרמז

עד כדי כך?זיויקאחרונה
יש פה מדריכי חתנים בקהל?אוי טאטע!

אם כן אשמח לעזרה בפרטי

תודה מראש!

מזל טובל המשוגע היחידיאחרונה

אולי יעניין אותך