אני עולה מ-א' לב' בשנה הקרובה (פעם ראשונה ב-ב')
בכיתתי יש קבוצה גדולה של תלמידים (לא מאבחנים) שלא סיימו את רכישת הקריאה.
עצות איך לעבוד איתם?איך לשלב בכיתה?
קצת מפחיד אותי (כי אני יודעת כמה השקעתי בהם ב-א'....)
תודה
אני עולה מ-א' לב' בשנה הקרובה (פעם ראשונה ב-ב')
בכיתתי יש קבוצה גדולה של תלמידים (לא מאבחנים) שלא סיימו את רכישת הקריאה.
עצות איך לעבוד איתם?איך לשלב בכיתה?
קצת מפחיד אותי (כי אני יודעת כמה השקעתי בהם ב-א'....)
תודה
קודם כל- לא להלחיץ אותם, כי זה רק יעכב...
דבר שני- כמה שיותר דרך משחק ובצורה נחמדה.
תראי, את קודם כל צריכה "לאבחן" אותם, גם אם זה לא מקצועי:
לבדוק איזה מהצלילים הם רכשו ואיזה הם נתקעים (אַ אֶ וכו') זה ממש חשוב, כדי לדעת מה לעבוד איתם.
תשימי לב לשים להם מילות תפל, כי ילדים (במיוחד מתקשים) הם ממש חכמים ומנחשים לפי ההקשר.
אז מילים כמו: נעח, בורקע, גדק, שצי, וכד' עם ניקוד.
משחקים:
יש לך כרטיסיות של מילים לפי רמת הילד (אם צריך לעבוד איתו על חיריק אז חיריק וכו')
אפשר לשחק זיכרון (כמו: דגל, סמל=זוג, זיכרון חרוזים, כשהילד קורא)
יש לי עוד רעיונות למשחקים, אבל השאלה אם תהיה לך אפשרות לשבת איתם פרטני?
אולי בחופש כדאי לשלוח להורים חוברת עבודה של תרגול קריאה וכתיבה כדי שישתפרו?!
לפני כל הלחץ והחששות, חשוב שתדעי שמאד כיף לעלות עם אותה כיתה לכיתה ב! בכיתה ב' קוצרים את הפירות, ונהנים מכל מה שהקנית להם והרגלת אותם בכיתה א'.
ולגבי מה ששאלת-
- כמו ש"אביה*" כתבה- לפני הכל את צריכה לאבחן ולבדוק איפה כל ילד נמצא, מה הרמה שלו, מה הוא קלט והפנים, ומה לא.
"החוברות הורודות" (של ראמ"ה) שמשתמשים בהן בכיתה א, מאד עוזרות למקד את הקושי של הילדים. השתמשת בזה שנה שעברה?
- אחרי שבדקת את הילדים, ואת יודעת מה מצבו של כל ילד, מתחילה העבודה...
צריך להתאים תכנית לכל אחד ואחד. אם יש מספר ילדים ש'נתקעו 'באותו שלב של רכישת הקריאה- אפשר לעבוד איתם ביחד, בקבוצה. אך אם יש ילדים שכל אחד מהם במקום אחר- ממש לא מומלץ לעבוד איתם כקבוצה, כי אז קשה מאד לצמצם את הפער ביניהם. במקרה כזה צריך ללמד כל אחד מהם בנפרד.
- ניתן לשבת עם התלמידים וללמד אותם בשעות הפרטניות (אם יש לך), או בזמן ששאר הילדים עובדים בכיתה בחוברות או בדפים בשיעורי עברית- הרי גם ככה בשיעורים הללו אין להם הרבה מה לעשות בגלל שהם לא יודעים לקרוא. (ובכל זאת, תמיד לשים לב שהם לא מפסידים חומר חדש שנלמד ואסטרטגיות חדשות.)
- חשוב וכדאי לדבר עם ההורים של אותם תלמידים- לעדכן אותם במה שאת עושה (גם בזה שאת עובדת איתם בשיעורים, כאשר אחרים מתקדמים בחוברות- זה פרט שחובה שההורים ידעו), לדווח להם על מה שראית באבחון שעשית לילדים- ומתוך זה להסביר שצריך גם התגייסות שלהם על מנת לקדם את הילד. אני מאמינה שאם הם הורים אכפתיים, ודואגים לילד, הם ישמחו לדעת כיצד הם יכולים לעזור לו ולקדם אותו, וכדאי שתכווני אותם ותגידי להם מה לעשות.
- יש ילדים שמתקשים בתהליך רכישת הקריאה, ועל מנת לקדם אותם צריך לעבוד איתם בשיטה אחרת (ולא משנה מה השיטה שבה את מלמדת)- לכן כדאי להיעזר בתכניות ובשיטות אחרות בשביל ילדים מתקשים.
- אם יש לך מורה להוראה מתקנת בבי"ס- יכול להיות שכדאי לך לדבר איתה ולקבל ממנה רעיונות ועצות איך לעזור לאותם תלמידים.
ולסיום, שיהיה ממש בהצלחה!!
אני עובדת על פי קבוצות (גם שנה שעברה) עם המון המון משחקים....מכל סיפור הייתי מכינה משחק לפני קריאה חוץ ממשחקים כללים לתנועה שבה הם נמצאים.
ברור שהם מאובחנים לפי 8 המשימות (זה לא חובה?) וברור שאצטרך לאבחן שוב בתחילת שנה....
בגלל שזו קבוצה יחסית גדולה מדריכת השפה אמרה לו לעשות תוכנית יחידנית לכל אחד....
וממש מפחיד אותי שיהיה לי כיתה קטנה בתוך הכיתה (כ-8 ילדים מתוך 27) שאחד לא מזהה את כל האותיות (ועד שהרווחה יסכימו לממן אבחון לא יהיה זכאי לשעות שילוב)
אני פשוט לא יודעת מה אפשר לעשות עוד...במיוחד לאור זה שהכיתה ממשיכה להתקדם והם....
א. 8 המשימות הן חובה לבתי ספר שעובדים תחת משרד החינוך, אני לא בטוחה שבתי ספר פרטיים עושים אותן, אבל אני לא יודעת.
ב. כתבת שאת עובדת על פי קבוצות- הקבוצות הן לפי רמות? אם כן, בזמן שאת עובדת בקבוצות תוכלו לעבוד עם המתקשים, לא?
ג. אם מדריכת השפה אמרה לך לא לעשות תכנית יחידנית לכל אחד, אז מה היא כן ממליצה לך לעשות? איך בכל זאת אפשר לקדם אותם? (לי אישית יש תכנית יחידנית לכל ילד בכיתה בכל התחומים, בלי קשר למתקשים או לא- בעזרת התכניות האלה אני יודעת שאני מגיעה לכל ילד ועושה למענו את המקסימום, אז בטח כשמדובר במתקשים, לכן אני לא כל-כך מבינה את זה..)
ב. בזמן בקבוצות ברור שאשב איתם, הקושי שהיה לי ב-א' שהם דרשו המון כוחות וזמן ממני, שכמובן בא על חשבון ילדים אחרים, שאני מרגישה שיכולתי לקדם יותר...אבל עדין גם עם אני עובדת בקבוצות מה אני יכולה לעשות אחרת.
ג. מדריכת השפה אמרה לעשות תוכנית קבוצתית (חוץ מהילד שלא יודע אותיות-שאיתו אעבוד בנפרד) ולהתחיל מהתחלה של כל התנועות, אבל שוב, שנה שלמה אני עובדת איתם- והייתה התקדמות אדירה, ומדריכת השפה התעקשה שאני חייבת לסיים איתם ב-א' את כל התנועות, למרות שאמרתי לה שזה יגרום להם בלבול כי עוד לא יושב להם, וחוץ מילד אחד שבאמת הצליח להתמודד וקורא מדויק (ומאוד לאט) כל השאר התבלבל להם כל התנועות-גם מה שישב אצלם...
עכשיו, אחרי שפרטת אני מבינה יותר את המצב, והוא באמת לא כל כך פשוט, אבל הרבה פעמים יש הפתעות בתחילת כיתה ב'- יש ילדים שפתאם מתחילים להפנים את העניין של הקריאה, גם אם בכיתה א' הם לא הצליחו (יש ילדים שאצלם זה עניין בשלותי).
לכן, כמו שכבר אמרת- בתחילת השנה תעשי אבחון לתלמידים. ויכול להיות שתראי שבעצם חלק מהם דווקא כן יודעים ומצליחים לקרוא).
לגבי אלה שלא קלטו את הקריאה:
א. ציינת שהמדריכה אמרה לך לחזור על כל התנועות מהתחלה- גם אם זה הצליח וגם אם לא (מהסיבות שהזכרת)- בכיתה ב' אין לך כל כך הרבה זמן להשקיע בזה, וכידוע, זה לוקח הרבה זמן.
אז אולי תנסי לעבוד איתם בשיטה אחרת? אולי תעברי לשיטה הגלובלית? זה קצר יותר, מהיר יותר- ובגלל שמדובר בילדים מתקשים- יש סיכוי גבוה שיעזור להם ללמוד בשיטה שונה ממה שהם כבר למדו (ולא כ"כ הצליחו..).
ב. יש ילדים שיש להם קשיים אחרים שמפריעים לרכישת הקריאה- כמו קושי בראיה או במיקוד ראיה, קושי בריכוז וקושי בזיכרון (זיכרון עבודה / זיכרון לתווך ארוך)- אולי כדאי לפני הכל לבדוק ולשלול את הדברים הללו.
ושוב, שיהיה ממש בהצלחה!
אם תרצי- נשמח להתעדכן בהמשך איך הולך...
אני חדשה פה, עברתי על הפורומים וראיתי את ההודעה ומכיוון שגם אני באותו המצב אנסה לענות מנסיוני (הקטן).
קודם כל מדוע הילדים האלה לא מקבלים שעות שילוב? לא צריך אבחון בשביל שעת שילוב, ובנוסף צריך לבקש שהמורת שילוב תנחה אותך קצת.
עוד דבר האם יש בת שירות בבית הספר? כי היא יכולה מאוד לעזור לך.
המצב שאת מתארת של 8 תלמידים שלא רכשו קריאה הוא קשה, זה המון תלמידים. אני אומרת את זה כי בית הספר צריך לעזור לך ולתת לך עזרה!
בכל מקרה כמו שאמרו לך לאבחן אותם, לראות במה הם שולטים ובמה לא- הכרות עם שמות האותיות, קמץ- פתח, חולם, חיריק וכו' ולראות איפה הם מתחילים להתבלבל, משם לרדת רמה אחת למטה ומשם להתחיל. (למשל אם הסדר הוא קמץ- פתח, חולם, חיריק והם תקועים בחיריק, להתחיל מחולם).
לעבוד בקבוצות, כשאת עושה הקניה לקבוצה המתקדמת יותר תני לקבוצה שלא קוראת דפי עבודה בנושאים שהם כבר מכירים ויכולים לעשות לבד ואז זה בבחינת חזרה ולהפך.
עם איזה שיטה את עובדת? איזה חוברות? לפעמים כדאי לשנות חוברת. אני במשך השנה שיניתי ל 2 תלמידים את חוברת הלמידה.
אשמח לעזור אם יש לך עוד שאלות.
יש כאן עצמאים ובעלי עסקים שמעוניינים בקידום ושיווק העסק שלהם? שרוצים למתג את העסק שלהם בצורה יוקרתית שתמשוך את העין ותזמן לקוחות?
אז אני רוצה לתת לכם המלצה קטנה ממני, בשנים האחרונות עולם השיווק עבר מהפכה משמעותית! השיווק החזק ביותר כיום הוא ברשת. אחד הכלים החזקים והמשפיעים כיום במיתוג, שיווק וקידום עסקים הוא לא אחר מאשר - כרטיס ביקור דיגיטלי.
לפרטים נוספים כנסו לקישור הבא:
https://www.licard.co.il/