להיות מורה מתחילה זה מיוחד ומאתגר גם יחד.
זה מיוחד כי סוף סוף את יכולה להכנסת לכיתה, ללמד, להשקיע ולתת- כמו שחלמת (אם חלמת..) כל השנים. סוף סוף יש לך את הכיתה והשעות שלך, ויש לך את היכולת להשפיע ולקדם את התלמידות.
ואם באמת משקיעים, ומשתדלים לעשות את התפקיד כמו שצריך- יש סיפוק גדול, וגם נהנים
אך, עם כל ההנאה, השנה הראשונה היא מאד מאתגרת.
זו השנה הראשונה שבה את באמת נדרשת להתמודד עם משמעת ועם הספק של חומר (ולא רק הספק- התלמידות צריכות גם להבין ולהפנים את הנלמד). כמו כן, את נדרשת להתמודד עם דרישות וביקורת של הורים, ומעל לכל- יש את ההנהלה שמן- הסתם עוקבת ובודקת איך את מתפקדת כמורה, והאם את עושה מה שצריך.
ומהיכרות עם הרבה מאד מורים חדשים (וניתן לראות את זה גם בשאלות שהופיעו בו בפורום בעבר)- השנה הראשונה היא מאד מאתגרת ולא פשוטה.
היא מאד מאתגרת ולא פשוטה- לרוב המורים החדשים. ואת זה חשוב שתזכרי- גם אם קשה, ולא הולך בדיוק כמו שתכננת- זה לא בגלל שאת לא טובה, או שיש בך בעיה, אלא זה בגלל שכך נראית השנה הראשונה. לכן, לא להשבר. להמשיך הלאה, לא לוותר. אם את באמת מתאימה להוראה- זה רק קשיים של התחלה, ובהמשך בעז"ה תראי שיהיה הרבה יותר טוב וקל.
בשנה הראשונה שלי היה לי מאד מאד קשה, וכל הזמן הרגשתי שזה בגלל שאני לא מתאימה להוראה, ולא הבנתי למה בחרתי את המקצוע. ממש רציתי לעזוב במהלך השנה. אם רק היה משהו שהיה מסביר לי שזה הגיוני שכך יהיה בשנה הראשונה- זה היה מאד מרגיע אותי ונותן לי כוחות להמשיך. לכן אני כותבת לך את זה ומדגישה את זה. זה ממש לא נועד להחליש אותך!
ואני מקווה שלך, בעז"ה, יהיה הרבה יותר קל!!
ועכשיו, לגבי הטיפים והעצות שביקשת:
א. משמעת- כפי שבוודאי יצא לך לשמוע בעבר, יש מספר דברים שמאד חשובים על מנת להצליח להשיג משמעת:
1. הגדרה של כללים מאד ברורים לתלמידות. (לפחות בהתחלה לא כדאי לבחור הרבה מאד כללים, אלא כמה מרכזיים, ולאט-לאט להוסיף עוד).
2. עקביות- חשוב מאד להיות עקבית. אם יש כלל בכיתה, את חייבת לשים לב שכולן מקיימות אותו- ואם לא, להגיב בהתאם.
3. (כמו שיעל מהדרום כתבה)- לא לאיים בעונשים שאת לא מתכוונת לקיים. זה דבר שפוגע מאד ביכולת ובסמכות של המורה.
4. לדעתי, חשוב מאד שהעונשים בכיתה יהיו מדורגים- לא על כל הפרעה קטנה בכיתה שולחים למנהלת... כאשר יש בכיתה הדרגה ידוע של עונשים- למורה פשוט יותר לשמור על הכללים, והתלמידות יודעות שהמורה לא סתם מענישה אותן, כי זה מה ש'בא לה' עכשיו.
ב. איך להיות מורה אהובה?
נראה לי שכאשר התלמידות מרגישות שלמורה אכפת מהם והיא מעריכה אותן מצד אחד (התייחסות לעולם האישי שלהם, יחס של כבוד לתלמידות ועוד), ומצד שני היא גם בעלת סמכות ו'יש לה מילה' בכיתה- הן אוהבות אותה יותר.
לאחרונה אחיינית שלי (בכיתה ד) סיפרה לי שיש מורה אחת בבי"ס שהתלמידות מאד לא אוהבות. שאלתי אותה למה- והיא אמרה לי שזה בגלל שהיא לא מצליחה ללמד בכיתה וכל הזמן יש רעש..
ג. שיעור דינמי ומעניין-
אני מצטרפת לדברים שיעל מהדרום כתבה, ומוסיפה שכדאי לגוון את השיעור. למשל, ניתן לעשות פעילויות מיוחדות- כמו חפש את המטמון כסכום לנושא שנלמד, או לעבוד בקבוצות, כאשר על קבוצה מכינה משהו לכיתה (שיר, עיתון, סיפור, הצגה וכד') ועוד.
שיהיה ממש בהצלחה!!