מותר ליסוע?סמיילי...

הגאון רבי חיים איידלס, רב בצפון תל אביב, חבר מו"צ בבית דינו של הגרי"מ שטרן, ורב בקהילות נוספות ברחבי הארץ, טוען שראוי להימנע מלצאת לחו"ל, זולת לקברי יחידי סגולה, כמו הרה"ק מליזענסק או הרה"ק מברסלב שהביעו את שאיפתם, שהציבור יפקוד את מקום קבורתם. 

לא הבנתי מה השאלהבת 30

הלכתית, מותר לצאת לחו"ל כדי להשתטח על קברי צדיקים.

רעיונית וקצת הלכתית- מותר לצאת לחו"ל כדי להתרפא, אז לצאת כדי לרפא את הנפש ק"ו שמותר...

דעת הרב מזוז ראש ישיבת כסא רחמיםminyan
דעת מרן הרב זרקימיא

http://www.inn.co.il/News/News.aspx/260938

הרב אברהם זרקי, מוהל ורב בצפון תל אביב, מתנגד באופן נחרץ למנהג לנסוע לאומן ולהתפלל את תפילות ראש השנה על קברו של ר' נחמן מברסלב. "אסור לנסוע לאומן בראש השנה, נקודה. שום דבר שתגידו ושום טענה שתטענו לא יחזיר אותי מדעתי זו", הבהיר הרב זרקי לשואלים רבים שפנו אליו.
הרב זרקי שואל "מי התיר לרדת מארץ ישראל? מי התיר לברוח מהמשפחה, האישה והילדים לראש השנה?... איזה מין שולחן יהיה לילדים שאבא שלהם בחו"ל?". לדבריו, עשרת אלפים בני אדם שיצעקו "שמע ישראל" בחוץ לארץ, "זו לא התעלות, אני מכנה זאת 'אקסטזה' ולא יותר

"מרן הרב זרקי"?שפת הנחל

הוא פשוט מקנא שאצלו בבית כנסת יש בקושי 4 מניינים כשחצי מתוכם זה שחקני קולנוע וסלבריטאים

טוב, אפשר עכשיו לצטט את דעתם של עשרות רבנים.בת 30

אז מה?

ברור שיש מי שמתנגד. (זה רק בגלל שהוא אף פעם לא היה באומן...)

וברור שיש המון רבנים שנוסעים או שלא מתנגדים.

זה שהרב זרקי (אין לי מושג מי זה) אומר שזו לא התעלות אלא אקסטזה, זה לא אומר שזה באמת ככה. כלומר, יתכן בהחלט שלמרות שהוא מתנגד, עדיין יש רבים שמתעלים וחווים חוויות מיוחדות וחיוביות.

כל אחד יעשה את בירור השכל והלב שלו.

ודבר אחרון-כשנמצאים באומן פתאום מבינים שכל הדיונים האלה בארץ הם פשוט לא רלוונטיים. קשה לי להסביר את זה , אבל זה פשוט כבר לא רלוונטי.

אין רב אחד בעולם שמתיר ללכת לאומן!!! חוץ מהרבניםminyan

של ברסלב שזה כבר משהו אחר...

אתה טועה ומטעהשפת הנחל

בניגוד לטענתך שהרב מזוז אוסר, הוא אומר שיש מצוה לנסוע פעם אחת בחיים לאומן

http://www.ykr.org.il/modules/Ask/answer/5028

השערי תשובה (נמצא בכל מהדורה של משנה ברורה), החיד"א, השדי חמד, בעל ה"לשם שבו ואחלמה" ועוד מתירים לצאת מא"י להתפלל על קברי צדיקים

גם בדורנו יש רבים שמתירים

הרב חיים דוד הלוי זצ"ל, בעל "נטעי גבריאל", הרב שטרנבוך, ועוד.

הראי"ה קוק שחלק על השדי חמד, אמר שלא ייתכן להתיר באופן גורף לצאת לכל קבר של צדיק בחו"ל אבל לקבר אביו או רבו יש דין שונה

הוא חזר בו לפני כשבועייםminyan
יש הרבה רבנים שמתיריםפצל"ש דבש
^^^^ מסכימה עם כל מילה....קחו עמכם דברים

מי שלא היה לא יכול להבין. הוא מסתכל על הסוגיה מהשכל, וזה ממש לא הכיוון...

אני הייתי מספר פעמים ובכל פעם אני בידיעה שאני מבצעminyan

עוון על ייציאה מהארץ ועל אי שמיעה לכל הרבנים שאוסרים! אך הרגש וחוסר שכל לוקח אותי כל פעם מחדש... זה כמו אדם שמעשן הוא יודע שאסור אך הסיגריה מושכת... אני לא יודע אם זה האקסטזה שיש שם או דבר אחר.... קדושה בטוח אין שם כי זה ארץ העמים ואין שום קדושה בחו"ל... יכול להיות שהשילוב של טיסה חו"ל דיוטי חברים שירים צעקות בכיות המוניות וחופש יוצרים א.ק.ס.ט.ז.ה. המונית למספר ימים שלא נגמרים שמושכת כל פעם מחדש...

אמנם מצוות העליה לאומן גדולה יותר מכל המצוותשפיפול

אבל בספק אם זכית באמת לשכר מלא, כיוון שאתה מצטער עליה .

נסחפת! כולנו יודעים שזו עברה לצאת לחו"ל .לבריאות

ההליכה לאומן זה רק למי שגר בחו"ל ורק כשרבנו היה חי .

הלו, הלו!!! זה לא עבירה לצאת לחו"ל לצרכים מסוימיםבת 30

כידוע- לישא אישה וכו' וגם להשתטח על קברי צדיקים.

אז לפני שמאשימים מאות אלפי יהודים טובים שהיו באומן בכך שהם עברו על איסור כלשהוא, נא לברר הלכתית את הנושא.

ומלבד זאת- כלל גדול בענין ראש השנה באומן: לא רוצה- אל תיסע. אף אחד לא מכריח אותך.

אבל אל תלכלך על מי שכן טס, כי זה לגמרי לא עניינך.

כל שנה בעלוני השבת באזור ראש השנה יש עשרות דיונים בנושא. זה כבר די מעייף. הרי מי שמחובר ורוצה לטוס- טס, ומי שלא מחובר- לא רוצה ולא טס. יופי. למה להתווכח כ"כ? למה לנסות לשכנע את הטסים שזה אסור, שזה לא טוב וכו'?

הרי גם ככה זה לא משכנע אף אחד. מיותר לחלוטין.

למה למתנגדי אומן יש כזאת חיות מההתנגדות?  מה אכפת לכם בכלל מה אחרים עושים או לא עושים בראש השנה?

ואגב, אם כ"כ מפריע לכולם שיוצאים מהארץ, אז למה לא צועקים ומוחים על התופעה שהולכת ומתפשטת גם בציבור הדתי- של יציאה לטיולים בחו"ל? למה יש כזו שתיקה בנושא הזה, ואפילו יש עלונים שבהם מפרסמים טיולים בחו"ל, ורק לפני ר"ה כולם פתאום נזעקים להגן על כבודה של ארץ ישראל?

והלא רבים מהיוצאים לאומן הם אוהבי ארץ ישראל שמעולם לא היו ולא יהיו בשום חו"ל אחר.

אין התנגדות רק לטסים לאומן אלא לכל מי שטס לחול סתםminyan

ולטוס לקברי צדיקים אסור ללכת!!! ולא רשום בשום מקום ובשום ספר בעולם שמותר ללכת לחול לקברי צדיקים (חוץ מספרי ברסלב)

תגידי, מאיזה חור זחלת?שפיפול

אצל חב"ד לא כתוב שמותר לנסוע לרבי? רק בספרי ברסלב?

יאללה יאללה.

אתה משקר בשוגג או במזיד?שפת הנחל
יש 2 שמותרפצל"ש דבש
שטויות במיץ - אין שום עבירהשפיפול

זו סתם תעמולה חרדלית זבלית.

זאת לא תעמולה ולא כלום! זאת סתם דעה של אדם שהיהminyan

באומן 6 פעמים בראש השנה 4 פעמים בחנוכה ועוד 2 פעמים בשבועות חוץ משאר פעמים באופן רגיל. וכל זאת בידיעה שרשות בשולחן ערוך שאסור לצאת מהארץ!!!! עוד מעט יגידו שלשמור שבת זאת תעמולת חרדלית מגעילה!!!

אני פשוט טובל ושרץ בידו זה אומן!!!!

הבעיה הגדולה בעליה לרגל לאומן היא אורות בלי כליםשפיפול

חוששתני שבנושא הכלים לא תעזור ארץ ישראל, אולי סיביר תועיל יותר.

ככה יוצא שאנשים מגיעים לאומן טיפשים ויוצאים ממנה טיפשים יותר, לא כולם, כמובן, אבל זה רק נותן אינדיקציה שגם מי שהיה באומן 17 פעמים בראש השנה וחמישים פעם בחנוכה ושלוש מאות פעם בעיד אל פיטר, יכול להיות חסר בינה וכמו שאמרו רבותינו, אין מביאים ראיה מן השוטים.

לגבי "שולחן ערוך" אין שם שום דין שאסור לצאת מארץ ישראל. זה הבל הבלים.

הנה מה שנכתב שם או"ח, סימן תקל"א , סעיף ד'

ואלו המגלחין במועד..... והוא שבא ממדינות הים בחול המועד או בערב הרגל ולא היה שהות ביום לגלח והוא שלא יצא מארץ ישראל לחוץ לארץ לטייל.

זאת אומרת כל האיסור, הוא להתגלח בחול המועד , אם חזרת מטיול בחוץ לארץ. באמת שצריך להיות מטומטם באופן נדיר , כדי להבין שמכאן לומדים שאסור לטייל בחוץ לארץ.


 







למה לדון על זה בכלל???א.

בס"ד בר"ה

ר' נחמן אמר לבוא אליו אז באים... פשוט, לא?דוס

אחחח.... הרבי שלי.......דוס

זאת התשובה הכי חזקה!!! שדות האמונה
אין שום קשר לכלים. אני רק אומר כל מהminyan

שגדולי ישראל אומרים. וגם אני חזרתי באורות עצומים ( או אקסטזה... כל אחד לפי חשיבתו) אני לא נגד רבינו חלילה מי אני שאצא נגדו... אני רק אומר עוד דעות ביהדות יש 70 פנים ביהדות ולא כל מי שחושב קצת שונה מברסלב אז ישר הוא נהיה " מפורסם של שקר" לא נראה לי שמרן שר התורה מלך הקדושה רבינו עובדיה יוסף שלא היה כמוהו ממשה רבינו הוא מפורסם של שקר ולא נראה לי שמרן נזר היראה רבינו מרדכי אליהו מפורסם של שקר ועוד גדולי עולם אחרים.... יש בלבול בברסלב לגבי השימוש במושג "מפורסם של שקר" . בברסלב עצמו יש המון דעות וחילוקים וכל אחד טוען לי הכתר. אז כל אחד שחושב אחרת הוא ישר רשע חלילה ...??? צריכים להבין שיש עוד דעות בעולם ולא להינעל על מחשבה שכל מה ששונה ממני אסור. הרי תורה רפ"ב המפורסמת המון על התייחסות לאחר....

הכללה!שדות האמונה

בס"ד בר"ה

לא כל ברסלב מתנהגים כך...

אבל רבי נחמן לא היה בעצמו כמה פעמים בארץ בראש השנהאנונימי (פותח)

רגע, אם יש 70 פניםבת 30

אז למה אתה כ"כ נגד פן אחד, שנוסע לאומן לראש השנה?

לך לך לפן אחר וזהו.

או שמא אתה חושב שהטסים לאומן אינם נכללים ב70 הפנים?

חוצמזה, אף אחד לא אומר על רבנים אחרים שהם מפורסמים של שקר. כל הברסלברים יודעים שיש עוד יהודים בעולם. ומי שמתנגד לא זוכה מיידית לתואר "מפורסם של שקר".

חלילה וחס שהרב אליהו והרב עובדיה הם כאלה. ממי שמעת כזה דבר???

ואם חזרת מאומן ושרץ בידך- פספסת. עדיף לחזור מאומן עם שמץ ביד. שמץ מהאור, שמץ מהכוח, שמץ מהרצון לקדושה ושמץ מהתפילות.

אחי! אחד מהרבנים שלכם אמר ש:אנונימי (פותח)

מישלא נוסע לאומן הוא לא ברסלבר אמיתי!

נו ו..?בת 30

אחד הרבנים האחרים אמר דברים אחרים. לזה קוראים בעברית מחלוקת.

מה זה ברסלבר אמיתי? מי שטס לאומן ושאר השנה מחלל שבת הוא ברסלבר? מי שלא טס ומתבודד כל יום שעה הוא ברסלבר?  למה כל הזמן נתפסים למשהו שהרב ההוא או השני אמר?

צריך להבין שהדבר הכי חשוב שר' נחמן מלמד זה להיות חופשי, להיות אמיתי. כל אחד ימצא לו את הרב שהכי מתאים לו וילך איתו. גם בתוך ברסלס יש מגוון של דעות וסגנונות.

וממש לא מענין אותי מה אמר הרב של החבר שלי. כלומר, אולי מענין ברמה כלשהיא, אבל למה להתרגש מכל דבר שאומרים? ולמה לחשוב שיש לזה השלכה כלשהיא עלי? הרי בעלי לא טס בגלל שיחשבו עליו שהוא כזה או לא כזה, נכון? הוא טס כי אנחנו שנינו רוצים בזה. לא כדי שנקבל תעודת כבוד " ברסלבר".

בסדר, אז אומרים. אז הוא חושב שמי שלא טס הוא לא ברסלבר. בסדר. למה יש מי שקובע מי ברסלבר ומי לא?

ולמה בכלל צריך לקבוע? כל אחד יחיה את חייו הרוחניים כפי כוחו ומידותיו ולמה אחרים צריכים להתערב לו בעניינים ולקבוע לו מה הוא כן ומה הוא לא???

אני תמיד נגנבת מזה. למה כל אחד חייב להיכנס אצלנו להגדרה מסוימת? למה אי אפשר פשוט להיות מי שאנחנו בלי הגדרות?  כן, אנחנו ברסלברים, אבל גם מתנחלים, אבל לא ממש דתיים לאומיים, כי אנחנו לא בורגנים, אבל יש לנו בישוב גם חרדים, אז מה אנחנו???

אנחנו אנחנו, עם מכלול האמונות והרצונות והערכים שלנו. בגלל שאנחנו בברסלב זה אומר שאני חייבת להסכים עם כל מילה שאומר רב מברסלב?

בגלל שאנחנו מתנחלים זה אומר שאנחנו מסכימים עם כל משפט של דוברות הישובים?

הא, זה כ"כ מעייף, הנסיון הזה להגדיר. להגדיר אנשים למשבצות הנכונות, להגדיר את המשבצות, מתי נשתחרר מכל זה? מתי מי שטס לאומן יטוס בכיף בלי שזה יפריע למישהו, ומי שלא טס ישאר בארץ בכיף בלי שהוא יצטרך להתווכח על זה?

וחוצמזה, למה באנונימי? זה לא יפה.

הנה מה? תשובה אמיתי ומפורטת.בת 30

א. זה ממש לא מפתיע שהרב אבינר אומר דברים כאלה. סבבה, מי שתלמיד שלו, ושואל אותו, שיקשיב לו. האם אני, בתור מישהי שאין לי שום קשר אליו מחויבת להסכים איתו? או לציית לו?

הרי הטיעונים האלה נשמעים כבר שנים, ומספר הטסים הולך וגדל.

מה זה אומר?

שאפשר לומר מליון טיעונים. אבל מי שבליבו נדלק רצון לטוס, בסוף יטוס, גם אם יקח לו 10 שנים. בדוק.

ב. זה קצת מצחיק לשאול את הרב אבינר מה דעתו. כלומר- לא מצחיק אבל התשובה צפויה. זה בערך כמו לשאול את הרב עובדיה מה דעתו על אמירת הלל ביום העצמאות, ואח"כ להפיץ את תשובתו בעלוני הציונות הדתית...

ועל זה נאמר "עשה לך רב".

ג. מי שלא מחובר לר' נחמן הוא לא מחובר. ולעולם לא יבין. לעולם. יש כאלה שמזלזלים, וזה כבר מגעיל אבל זה בעיה שלהם בעיקר, כי הם אלה שמפסידים. 

מי שמתחיל ללמוד את תורת ר' נחמן ומרגיש שהתורה הזו עושה לו משהו משמעותי ואמיתי בחיים, כמו ששום דבר אחר לא עושה, אז נהיה מחובר לר' נחמן.

ומי שמחובר, נבנה לו אמון במה שרבינו אמר. אז אם הוא אמר שמי שיבוא אליו הוא ימשוך אותו ויוציא אותו מהגהינם, אז אנחנו סומכים עליו. מה הקשר שזה לא כתוב בתורה. גם כל ספר הזוהר לא כתוב בתורה, וגם חלק מההלכות שכולם נוהגים לא כתובות בתורה. 

ואם ר' נחמן אמר לבוא אליו בר"ה אז באים. (בסדר, נו, התכוון או לא התכוון שגם אחרי מותו...)

ד. ואסיים בנימה קצת בוטה: שיקפצו כל השכלתנים וכל המתנגדים. קורה שם משהו באומן. לא לאחד ולא לשניים וגם לא ל100. קורה לאלפים. ורבים רבים רבים ר' נחמן השיב מעוון. יותר מאשר רבני הציונות הדתית, זה בטוח.

יש צדיק אמיתי, והוא פועל. גם אבותינו הקדושים בחברון פועלים, ברור, אבל הם לא הבטיחו לי להוציא אותי מהגיהנם...קורץ

יש צדיק, אמיתי יותר מכל שקרי העולם הזה וגדול יותר מכל המתנגדים לו.

יש צדיק שיש לו כוח עצום, והמוני נשמות מתחברות אליו

יש צדיק שיש לו תורה גבוהה מאוד שיורדת הכי נמוך

יש צדיק שכיוון את תורתו ודבריו לדור שלנו, ואמר זאת בפירוש. לדור של בלבולים נוראיים וחיפושים אמיתיים

יש צדיק שמלמד אותנו איך לחזור לעצמנו, איך לאהוב את עצמנו ואיך לעבוד את ה' באמת, בלי שקרים.

יש צדיק שפועל כדי להביא את הגאולה, והוא אמר שכל מי שמגיע אליו זה עוד צעד בדרך לגאולה

יש כזה. באמת.

קשה להאמין, אבל יש כזה.

וקוראים לו ר' נחמן.

אז מה, לא נטוס אליו בראש השנה??????

(או לפחות נשלח את הבעל?)

גילוי נאותבת 30

עד לפני כמה שנים הייתי מוכנה לנאום בכל הזדמנות נגד הטיסה לאומן. עד שהבנתי כמה דברים מאוד חשובים הנוגעים לעבודת ה' ולעניינים המסורים ללב, ושיניתי את דעתי. גם זכיתי ב"ה להיות שם.

עונה ספציפית כי אין זמן (לשטויות)פייגליניזית

א. לא . את לא חייבת לציית לו. מישהי שאלה שאלה, למה *את* חשב מותקפת?!

לגבי מס' הטסים שהוא הולך וגדל, לידיעתך גם התרבות המערבית והחלחול שלה את תוך החברה הישראלית רק הולך וגדל.

הכמות מצדיקה את התופעה? וודאי שלא. 

תעתיקי את כל מה שכתבת על רבי נחמן רק תשני את המילה הסופית: "קוראים לו הקב"ה."

הוא היה צדיק גדול, אין לך זכות ללכת אליו וא לשכון בארץ השם. 

אמרו כאן עבודה זרה? ובכן. כל מה שאמרת עכשיו, באמת נשמע כמו המצאה של דת חדשה, ומי האלוהים שלה? רבי נחמן.

בושה לאנושות. זה הרע במיטבו. לעבוד את השם, את יכולה לעשות לבד,בלי לעזוב את ארץ ישראל ביום המלכת השם, ריבונו של עולם, ובלי להמשך אל המתים.

יש ענין של קברי צדיקים, ואותם יש גם בהר הרצל. 

גם ליסוע לצפון, ולהרחיק לכת זה לא מוצדק. 

ועוד המלצה לך ולבעלך היקר.  ולכל עם ישראל...

כדאי מאוד להירגע.

המשךפייגליניזית

לגבי עשה לך רב, הציווי הזה לא נאמר על רבנים (גדולים ככל שיהיו!) שנשמתם פרחה.

לגבי הציונות הדתית ושאר ירקות רקובים- את מגזרית. זה מה שאת. הרב אבינר הוא בר סמכתא בדיוק כמו הרב ש(אין) לך. ובדיוק כמו שהרב עובדיה הוא סמכתא למישהו שחובש כיפה סרוגה. וחוץ מזה אני לא בטוחה בכלל שהרב עובדיה אומר שלא לאמר הלל ביום העצמאות.

טוב, זה ויכוח נושןבת 30

אני רק לא מבינה למה מי שלא טס לאומן צובע אותנו הברסלברים בצבעים כ"כ שחורים ומאשים אותנו בדברים כמו ע"ז

ואילו מי שטס ממש לא עושה אותו דבר למי שנשאר.

במילים אחרות- למה, למה למה למה זה כ"כ מכעיס אתכם, שלל המתנגדים, שאנחנו שולחות את בעלינו לאומן" לצורך הענין??

ומחילה, אבל להביא את קברי הר הרצל כדוגמה לקברי צדיקים זה קצת מגוחך, מילא מערת המכפלה אבל הר הרצל?

מה, את חושבת שיתקבצו שם אנשים לתפילות המוניות בראש השנה?

יש שם חיילים קדושים שמסרו את נפשם ומתו על קידוש ה'. זה לא הופך אותם לצדיקים בעלי כוחות רוחניים.

אגב, נכון שהרב עובדיה לא מתנגד להלל, זו לא היתה דוגמה טובה...אבל הבנת בטח מה ניסיתי לומר.

איזו קללה הבאת לי, וואלה, "מגזרית".... זה מה שאני. אולי כן ואולי לא, דווקא אני באמצע בין כל מיני דברים ולא ממש טורחת על ההגדרה המדויקת של "מה אני".. ואם בכל זאת אני מגזרית? זה אומר שאת יכולה לשפוך עלי קיתונות של מילים שפוסלות אותי ואת כל אשר שכמותי?

מכירה את המילה "סובלנות"? או אולי "קבלת האחר ללא שיפוטו"?

זה בדיוק מה שאני מנסה לומר פה. שזה כ"כ לא לענין ומיותר ללהג עוד ועוד ועוד מילים של התנגדות על הטיסה לאומן, בעוד שמי שרוצה- טס ומי שלא- לא. זהו. זה לא ענינו של אף אחד מה אני ובעלי בוחרים לעשות בראש השנה.כמו שזה לא עניני מה את או השכנה שלי עושות. וזה גם לא ענייני במה אתן מאמינות.

כל הביקורת, השיפוטיות, ההכללות, ההאשמות, כ"כ מעכירות. כאילו כולנו צריכים להיות אותו דבר? לחשוב אותו דבר? ליישר קו (איתך כמובן)?????

ועוד אגב, למה את חושבת שאין לי רב??? בגלל שאנחנו ברסלברים אז אין לנו רב?

אולי תופתעי לשמוע אבל את רובן המוחלט של השאלות ההלכתיות שלנו אנחנו שואלים רב גדול, שבטוח מקובל גם עלייך. אז למה לומר כאלה דברים, במיוחד בעשרת ימי תשובה?

ולגבי ההמלצה, תודה, שמעתי....תרשי לנו להמשיך לנהוג לפי ראות עינינו בלי שזה יפריע לך כל כך, טוב?

יש להמלצה הנחמדה שלך ריח מאוד לא טוב של פטרונות והתנשאות. 

גם לי לא מפריע לי מה את עושה ומהן אמונותייך הדתיות ואיפה את מתפללת בראש השנה.

גמר חתימה טובה

ועוד נ.ב. אחד- כתבת "את יכולה לעשות לבד". אולי זה דיון אחר, אבל לא, אני לא חושבת שאני יכולה לבד. את אולי כן, יופי לך. רוב מי שמחובר לר' נחמן מודה בעובדה הוא לא יכול לבד. שהעולם הזה קשה מאוד, והנסיונות גדולים וצריך עזרה. את אולי לא, יופי לך. אני כן. אני יודעת שלבד אני לא יכולה, ולולא העצות והדרך והתורות של ר' נחמן, לא הייתי יכולה. ואין פה ע"ז, כי ברסלב היא החסידות היחידה ששולחת אותך לדיבור ישיר עם ריבונו של עולם על כל דבר. לא נפתח פה עוד ויכוח, כאמור, אבל אני כן סוברת שרוב האנשים היום צריכים עזרה, עזרה רוחנית ונפשית, ואת זה מקבלים מר' נחמן.

לשאלתך הראשונה-ננח=)

רבינו אמר שבכל דור ודור יחלקו עלינו (הברסלבים), אבל את גודלנו ותפארתנו יגלה משיח צדקינו!!! בעז"ה בקרוב ממש!!

(זה שיר של הראל טל...)חיוךשורק

וגם, לכל דבר שיש בו אמת-  חייב שיהיו מתנגדים ומתנכלים. ככה זה תמיד.

זה רק מראה כמה הדרך הזאת, של ברסלב. היא דבר כזה טהור, אמיתי וקדוש!!  אשריינוו שזכינו גם אנחנו להלך בה...חיוך גדולחיוך גדול

ואני שואלת משהו מאוד מחריד:פייגליניזית

למה אנשים לא מדברים באותו הלהט על העם היהודי? על נצח ישראל? על האהבה והאחווה והשותפות למשהו נשגב מאין כמוהו? על העמידה יחד בהר סיני? על הסודות המשותפים, ההיסטוריה והגלות... וגם על השמחה ועל האושר ועל התורה, ועל הגאווה היהודית???

למה?

לא ענית לשום גוף טענהפייגליניזית

חוץ מל "את יכולה לעשות לבד".

לגבי ה"קללה"- היא נכתבה בגלל זה:ב. זה קצת מצחיק לשאול את הרב אבינר מה דעתו. כלומר- לא מצחיק אבל התשובה צפויה. זה בערך כמו לשאול את הרב עובדיה מה דעתו על אמירת הלל ביום העצמאות, ואח"כ להפיץ את תשובתו בעלוני הציונות הדתית...

מוזר שאת לא מבינה למה...

אסביר, בכיף. הרב אבינר והציונות הדתית הם לא גוף אחד וכנל לא הרב עובדיה יוסף למגזר אחר. זה מוזר שאני צריכה לאמר את זה. הוא גם לא הרב שלי. ואז? זו דעת תלמיד חכם. לא בגללו אני לא טסה לאומן. אני אישית לא חושבת שהשאלה ההיא צריכה בכלל להשאל, זה מובן מאיליו שעדיף להיות בכותל או בהר הרצל בראש השנה מאשר בחול.

סביר להניח שאם אשאל את הרב הוא יאמר כמוני. לא יודעת. לא שאלתי, וגם לא אשאל. זה צריך להיות מובן לכל עבד השם. לא על כל דבר מובן ובסיסי כל כך הולכים לרב.

לגבי "קבלת האחר", ו"ללא שיפוטו".

הוכח שאין לכך שום משמעות. קחי לדוגמא את עצמך. 

תכילי אותי! את פייגליניזית! יש לי דעה שונה ממך! כל הזאטוטים שמטיפים למוטיז למשל על הכלה וכו', ובמקביל, באותו הזמן בדיוק הם הכי לא מכילים שיש, כלפיו...

כלומר, אם את דוגלת בהכלה, תכילי את כולם. את החילוניים, את החרדים (הכי קיצוניים! כן.) ובמקרה הזה, תכילי את אלה שטסים, ואת אלה שלא טסים. 

אני לא אטיף לך על הכלה כי אני לא המחנכת שלך, וזה לא קשור אלי. מה שאני בעצם אומרת זה שההכלה הזו, האמיתית, לא מצויה. כלומר, וודאי לא אצל הרוב המוחלט. מעטים הם האנשים שיודעים להכיל לכאן ולכאן.

מעטים הם האנשים שיודעים להכיל את אלה שלא יודעים להכיל את ההכלה שלהם. 

מי שהגיע לדרגה הזו מוזמן בכיף לדבר על הכלה. 

שנה טובה, וד"ש לרבי נחמן. (כלומר, תמסרי לבעלך, כן?מוציא לשון)

בקצרהבת 30

א. לא דיברתי על הכלה. אני אמיתית עם עצמי ויודעת שאני לא באמת יכולה להכיל את כולם.

דיברתי על קבלה של האחר כמות שהוא.

כלומר- זה שאת חושבת אחרת ממני בענין אומן זה לגמרי בסדר מבחינתי, לגיטימי לחלוטין.אבל מבחינתך זה לא בסדר מה שאני חושבת. זה מה שמפריע לי.

במילים אחרות- לא מפריע לי שאחרים לא טסים, מפריע לי שהם מתנגדים למי שכן טס.

הייתי יותר שמחה אם הייתי שומעת תגובות בסגנון "אני לגמרי, אבל לגמרי לא מבין מה הם מחפשים שם באומן, ואני בחיים לא אטוס לשם, כי זה ממש לא שייך אלי, אבל אם זה מה שהם רוצים- מברוק. וכן, אני כן מצליח לראות גם דברים טובים שיוצאים מהברסלברים..."

הטוטליות הפוסלת, זה מה שמפריע לי.

אני לא יכולה, למשל, להבין או להזדהות  עם חב"דניקים שמאמינים שהרבי חי. אני גם לא יכולה להבין או להזדהות עם דתיות פשרנית שלא מקיימת בפועל את כל ההלכה ועושה רק מה שנוח.

אני כן יכולה לומר: אני לגמרי לא שם וזה ממש לא מובן לי, אבל או-קי, הם כאלה, וגם להם יש מקום במרקם של עם ישראל.אני אעשה את שלי והם יעשו את שלהם. וגם- אני לא מזלזלת בהם.

בדיוק לכן משפט כמו "זה מובן לכל עבד ה' ולא צריך לשאול את הרב" הוא משפט מרגיז. כי בעצם מה שאת טוענת בו הוא שאת יודעת בדיוק מיהו עבד ה' ומה הוא צריך או לא צריך לעשות, ובזה את פוסלת כל עבודת ה' שלא מיישרת איתך קו.

ב. תשובה לשאלה המחרידה- יש הרבה דברים שלא מדברים עליהם בלהט. אבל דווקא מבין חסידי ברסלב יש הרבה מאוד המדברים בלהט על אהבת ארץ ישראל, יש כאלה שפועלים כל ימי השנה למען עם ישראל,

אינני יודעת אם מישהו שהיה בראש השנה באומן סיפר לך פעם מה קורה שם, אבל תדעי, שהמשפט שכתבת- "אהבה ואחווה ושותפות למשהו נשגב"- זה בדיוק תיאור נפלא של מה שקורה שם.

חיבור מדהים בין אנשים מכל המינים והסוגים, שנובע משותפות של עבודת ה' בדרך משותפת. וכל מה שמענין אותם שם (טוב, בסדר, בטח יש יוצאי דופן. אבל הרוב) זה עבודת ה', וקרבת ה', ועבודת המידות, ושמחת החג וכו' וכו' וכו'.

קבלה, הכלה, אותו דבר.פייגליניזית
אם לא הייתי יודעת מהו עבד השם,פייגליניזית

על פי מה בדיוק הייתי פועלת?

יש לנו תורה, היא זו שמורה לנו מהו עבד השם.

לגבי הפסקה הראשונה- "אם זה מה שהם רוצים- מברוק".

לא כך ראיתי את היהדות. כל מעשה הכי קטנטן והכי לא מורגש לא מפסיק להשפיע ולשנות.

למה שעם ישראל, העם הכה מלוכד הזה והכה חמים, זה שעמד יחד בהר סיני, ועודנו ממש את אחדותו (מקווה) כאן בארץ ישראל, יחיה, "איש איש על פי...- מברוק".

לא כך ראיתי את היהדות. לא אכפת לך? שיש מתנצרים, מתאסלמים, אנשים שנוטשים את האמונה, ואת קיום המצוות? לא מפריע לך משפטים כמו: "המדינה הזו... עדיף כבר שלא הייתה קמה. או... יאיר לפיד-שימות." לא מפריע לך, ה"חידודי השקפות" האלו, הקטנים לכאורה, אך המשפיעים בצורה כה משמעותית, אם לא בצורה פרקטית, אז על השיח והאוירה, ואורח המחשבה?

או בעצם, אולי תגידי  עלי- "מברוק", וחסל?....

לגבי מה שהולך לאומן, זה מה שבדיוק רשמתי:

"העבודה והכסיפה והאהבה הא-לוהית הזו היא תתכן רק לרבונו של עולם, ולא לאף אחד אחר, גדול ככל שיהיה. מי שמצהיר שהוא עובד את רבי נחמן, וכו וכו, אינו יכול במקביל להיות עבד השם. זה לא אפשרי בכלל. זה לא יישומי.  הערכה לרב גדול שהיה ואיננו, או שמשפיע בטובו טוב גם לאחר מותו- נפלא. ענק שכל ורוח- יכול להיות, נפלא. ניסים, נפלאות, תיקונים, א-לוהיות שכזו- חלילה וחס. בקשת רחמים מגדול בישראל, שיעורר רחמים לפני כסא השם- לבריאות..."

מנגד, אני לא אמרתי ש-כל- מי שטס לאומן הוא לא עבד השם. שימי לב. הדעה הרווחת כיום, או איך לאמר, "המוזה" היא כן להיות עבד ר' נחמן ותו לא. 

עונהבת 30
עבר עריכה על ידי בת 30 בתאריך ז' בתשרי תשע"ד 21:40

ברור שלא כל דבר = מברוק.

ברור שיש דברים שאינם צריכים לקרות ולהיות. אבל יש תחום שבו כל אחד חופשי לנפשו.

תסכימי איתי שבחורה שמתאסלמת זה לא ממש באותו גדר של חסיד שטס לאומן?

תסכימי איתי ששנאת אחים שפושה אצלנו היא לא תופעה שקשורה לאומן?

בתוך עולם התורה, עבודת ה', הרוחניות, יש גם ברסלב. מה לעשות. היו תנועות שהיהדות דחתה אותן מקרבה כמו הקראות, השבתאות, וגם הרפורמה. אבל משהו שכבר קיים 200 שנה, גם אם הוא לדעת חלק מהעם בשולי הלגיטימציה, הוא עדיין נחשב "בתוך המסגרת" הלגיטימית של עבודת ה'.ולכן עבודת ה' של ברסלב זה עדיין בתחומי הלגיטימיות של מרחבי עבודת ה'.

ולכן גם מי שנמשך ובוחר לעבוד את ה' מאוד אחרת ממני, אני לא אתנגד לו, אא"כ זה מזיק לי באיזושהיא צורה.

אין קשר בין "חופש עבודת ה'" לבין שאר תופעות שלא קשורות לקדושה ולעבודת ה' ולצערינו נמצאות ברחובותינו.

מלבד זאת, אני תוהה איך אפשר לומר "עבד ר' נחמן", כאשר הדבר המרכזי שר' נחמן מעורר עליו הוא התבודדות.

ר' נחמן שולח את חסידיו היישר לה' יתברך, בצורה שאף חסידות אחרת לא עושה. אף אחד לא  מתבודד לר' נחמן.

עובדה שיש.פייגליניזית

אחד מהפורמים כאן השתמש בביטוי הזה. זה לא אני המצאתי.

אבל, תחשבי רגע. לא מדובר על רבי נחמן. מדובר על הגישה כלפיו. גם אם הוא עצמו תמך בהתבודדות, אנשים מתבודדים, אולי הם מכוונים להשם, אולי לא. אי אפשר לכוון לשתיהם ביחד.

הגישה כלפיו היא גישה כלפי רב, שליח ה'אהבת חינם

וכלל לא מכוונים לשניהם יחד.

מכוונים ישירות רק לה' יתברך!

בא נגיד ככהבת 30

שיכול להיות שיש אנשים שיש להם בלבול בתפילה- הם מבקשים מר' נחמן או מה'?

יכול להיות.

אבל א. התבודדות היא לעולם מול ה'.

ב. אלו שאכן נמצאים בבלבול שוגים. נכון. אבל זו טעות שלהם, לא טעות מובנית בתורת ברסלב.

ג. את אותו בלבול אפשר למצוא גם ברשב"י וגם במערת המכפלה, כך שזה בכל מקרה ענין שצריך להיות מודעים אליו, בכל קברי צדיקים שפוקדים אותם, לאו דווקא באומן.

ד. מי שמגיע לקבר צדיק, כמו הרשב"י, או ר' נחמן, ונניח מבקש מהצדיק משהו. למה זה שונה ממישהו שנכנס לרב מרדכי אליהו ושטח את בקשתו? גם שם זה נראה לך ע"ז?

והתשובה שיש הבדל בין צדיק חי לצדיק מת לא מתקבלת, כי כידוע, צדיקים במיתתם קרויים חיים, והם פועלים הרבה גם לאחר מותם, כמו ששמענו לא מעט מקרים על אנשים שהלכו לציון של הרב אליהו ונושעו.

אז למה ללכת לציון שלו? שיתפללו לה' ישירות וזהו. למה בכלל ללכת לרבנים לקבל ברכה?

אם את בגישה כזו, סבבה.

אבל יש גם גישה אחרת (אולי יותר מקובלת אצל ספרדים?) שבהחלט רואה בהליכה לצדיק, חי או מת, משהו נורמלי, מקובל, הגיוני, סביר, חלק מחיי היומיום.

אגב, באומן אני חושבת שיש הרבה אנשים שמודעים למורכבות הזאת, וכל אחד מתמודד איתה באופן אחר.

בדיוק כמו ברשב"י או במערת המכפלה.

ומלבד זאת, קבלה והכלה זה לא אותו דבר.

ילד למשל, צריך הכלה. שההורים שלו יכילו אותו על כל מרכיביו וזה לפעמים מאוד קשה. כי כדי להכיל אני צריכה קצת להיות איתו במקום שלו.

כדי לקבל אני בכלל לא צריכה להיות במקום של השני. ולכן קבלה זה משהו יותר חיצוני מבחינת הנפש. אני רק צריכה להשלים עם נוכחות השני ולא להתנגד אליו, לא צריכה למצוא מקום בתוכי שמתחבר אליו.

רגע,פייגליניזית

מה יותר מסתבר.יפה יש יותר סיכויים לתפילה מוטעית שכזו? אצל ר' נחמן, שכל היום צועקים עילו שהוא נביא ונהר שמשטפך ולא יודעת מה, וננח נחמן זה זכות וכו', או אצל רשב"י, שהוא ידוע כצדיק, שימליץ טוב לא-לוהים.

רבנו לא נביא הוא חכם עדיף מנביא.די"מ
רבינו היה בראש השנה בישראל כמה פעמים!סמיילי...
הוא היה רק פעם אחת, תקרא טוב בחיי מוהר"ן.נתל'האחרונה

הוא הגיע לנמל חיפה בערב ראש שנה, ולאחר שהלך 4 אמות, אמר שהשיג מה שרצה להשיג בהשגות אלוקות, ומבחינתו אפשר לחזור. 

ורק לאחר שהיה בארץ ישראל התחיל לדבר בשבח גדולת ראש השנה שצריך להיות אצלו. ובראש השנה האחרון לחייו אמר "מה אומר לכם? ראש השנה שלי עולה הכול, איש לא יעדר, אין דבר גדול מזה, קיבלתי את ראש השנה מתנה (היינו שהשיג מה אפשר לפעול בראש השנה) ואינה ירושה מאבותיי. 

ור' נתן (שרבינו אמר עליו שהוא התלמיד הכי המוסמך מבין כולם והוא הכי הבין אותו) אומר "והבנו מדבריו שצריך להגיע לציונו גם אחרי פטירתו, וכך הוא לדורות "

ור' נתן כותב "שמי שיגיע לאומן בר"ה יהיה לו חלק בקץ הגאולה". 

היה (ויש) מנהג לנסוע כל אחד לרבי שלו בראש השנה (ויש כאלו לכל החגים) , ור' נחמן אמר "למה זה שאני דווקא אומר על ראש השנה שצריך לבוא אליי וכו' וכו', אז יש עליי עוד קושיה", כאומר שגם ככה מקשים עליי אז יהיה עוד קושיה, אבל באמת לא כתוב בשום מקום תשובה על זה. 

הרי גם ככה יש קושיות על רבינו- למה חידד את הנקודה לדבר עם ה' בשפה שלנו חוץ מהשלוש תפילות הקבועות יותר משאר הצדיקים? וכן למה חידד והחשיב את נקודת השמחה בכל מצב יותר משאר הצדיקים? 

ככה הוא השיג בהשגות שלו בעבודת ה', והנחיל את זה לשומעי לקחו. 

אנו שמאמינים בו שהוא צדיק אמיתי, ומאמינים שעצותיו יכולים לשמש לנו כעזר בעבודת ה' ובקרבת ה', ולכן משתדלים לקיים את עצותיו, גם אם יש דברים שמבינים או לא מבינים.

אותו דבר לגבי ראש השנה- למה אמר? מה זה פועל? אין לנו מושג. מאמינים ובאים.

נקודה להבהרה- כן כתוב בספרי חסידות ובספרי ברסלב מה המעלה לנסוע לצדיקים על ראש השנה, אבל למה רבינו החשיב את ראש השנה אצלו ומה הוא פועל- לא כתוב בשום מקום. 

לדוגמא- כתוב בספרים שנוסעים לצדיק כי הוא מסנגר וממליץ טוב על חסידיו ומעביר אותם בדין. 

ור' נחמן אמר שמה שצדיקים אחרים פועלים מראש השנה עד שמיני עצרת, הוא פועל בלילה הראשון (ולכן היה מאריך בתפילתו). 

ולאחר פטירתו, ר' נתן אמר שרבינו מעביר את אנשיו בדין כבר "בברכו" הראשון בתפילת ערבית של יום א' של ראש השנה.

יכול להיות שזה שונה אחד מהשניפייגליניזית

מה שבטוח הוא שאנשים כיום לא יודעים זאת, ומערבבים בינהם.

לקבל? אין לי בעיה עם זה. זה בסדר גמור וזה לגיטימי בהחלט.

להכיל? לא ולא.

כיום, אם אני מקבלת, חושבים שאני מכילה. וזה דבר נורא. ישנם דברים שאסור בתכלית האיסור להכיל אותם. ואם למישהו עם זה יהיה ספק שהקבלה היא הכלה- אזי כל התהליך לא שווה במאומה.

לא כ"כ הבנתיבת 30

למה את מתכוונת.

א. או קיי, צועקים. אבל יש הרבה מעבר למה שצועקים. יש תורה שלמה, ושיטת חיים שלמה. אי אפשר לשפוט את ברסלב ע"פ מה שצועקים. וגם רוב ברסלב הם ממש לא בענין הנ-נח. רק שתדעי.

ב. אם אני מקבלת או מכילה או אחד מהם או שניהם זה העבודה שלי והענין שלי. אני לא חושבת שצריך לעשות חשבונות של מה חושבים עלי אנשים אחרים אם אני מקבלת, ואם הם חושבים שאני מכילה, אז זה לא טוב אז אני לא אקבל.

זה קצת מעוות בעיני.

וכבר הסכמנו שיש דברים שלא מכילים.

אבל חוצמזה, יש הבדל בין לקבל "תופעות" לבין לקבל אנשים שקשורים אלייך. אני ממש לא יכולה "להכיל" את העובדה שנשים דתיות מתלבשות בצורה כ"כ לא צנועה. אבל אישית, אני מקבלת את העובדה שגיסותי היקרות מתלבשות ככה...

ג.כתבת שרשב"י הוא ידוע כצדיק. ומה עם ר' נחמן? לא ידוע כצדיק? אז לא הבנתי מה ההבדל.

ואגב, גם אצל רשב"י יש רבים שמגיעים כדי לבקש ממנו. אישית. כמו שידוע המשפט "כדאי הוא ר' שמעון לסמוך עליו בשעת הדחק". למה לא על ה' ? למה על ר' שמעון? כי יש ענין של צדיק שיכול לפעול אצל הקב"ה יותר ממה שאני יכולה לפעול.

אז שוב- אם את לא מתחברת לענין הרבי והצדיק זה דבר אחד, אבל עובדה היא שיש צדיקים ועובדה היא שרבים וכשרים הולכים לבקש ברכה ועיצה מהצדיק. למה? כי הם מרגישים שלבד הם לא יכולים, וזה בדיוק הנקודה שכתבתי לך מקודם.

אומןרק להידבק בצדיק
עבר עריכה על ידי רק להידבק בצדיק בתאריך ט"ו בטבת תשפ"ו 1:23

אהלן
מישהו או מישהי פה טסו פעם לרבינו?
היה לכם מחשבות על היציאה מארץ ישראל?
אני ספציפית מאד רוצה לטוס ודיברתי עם מישהו, אמרתי לו שאני מרגישה שזה חלק מהעבודת ה' שלי,
הוא אמר לי שעיקר עבודת ה' זה להיות חלק מכלל ישראל, מתהליך הגאולה שעמ"י עובר, 
וארץ ישראל היא חלק בלתי נפרד מהתהליך הזה..
הוא אמר שאי אפשר לטוס כדי לעבוד את ה' עם עבודת ה' היא כלל ישראלית..
אבל אני מרגישה שיש פה נקודה שהיא מעבר...
אז אשמח לשמוע מחשבות ותשובות נוספות..
תודה רבה!

הילולת רבנו הקדושאשר ברא
מחפשת מקומות שעושים הילולה לרבנו עם עזרת נשים..
באיזה איזור בארץ?ברגוע
ירושליםאשר ברא
תבדקי על "חוט של חסד"שלג דאשתקד
בעבר היו עושים שמחה גדולה כיאה לחסידי ברסלב. הייתי שם לפני כ20 שנה וזה לא היה בישיבה בשמואל הנביא אלא במקום אחר (והרב ברלנד היה חוגג עם חסידיו במתחם של ישיבת עץ חיים, במרכז העיר). בקיצור כנראה בשל ריבוי המשתתפים הם שוכרים מקומות גדולים שיתאימו לאוכלוסייה
לא רוצה שום קשר לברלנדאשר ברא
התכוונתי לומרשלג דאשתקדאחרונה
שזה בערך מה שעשו הברסלבים. אני מתאר לעצמי שמי שאז הלך לרב ברלנד, היום נמצא אצל הרב הרוש וכדו.
געגועצאצא

וואי אני לא מאמין שאני לא באומן...

יש בי רצון מטורף להיות שם עכשיו

ישר כוח על הזכות להיות בארץ ישראלפשוט אני..
שתזכה שרבנו יזמין אותך אליו בקרוב ממש!אשר בראאחרונה
אומן ראש השנההרשפון הנודד

מי כבר סגר כרטיס ומי עוד עובד על זה?

סבסוד נסיעה לאומן בפעם הראשונהMza
שלום לכולם, בעבר היו כאלה שמסבסדים נסיעה לאומן למי שנוסע בפעם הראשונה)אני נסעתי לפני הרבה שנים עם סבסוד מלא) עכשיו בעלי גם רוצה לנסוע (בפעם הראשונה) ואני מחפשת מי שיסבסד לו.. מכירים מישהו כזה?
מחפשת שיעורים בליקוטי מוהר"ןרק להידבק בצדיק

היי
אני מחפשת סדרת שיעורים בליקוטי מוהרן שמסודרת לפי הסדר של התורות שאפשר לשמוע אותם וללמוד איתם את הס"ק
אם מישהו מכיר רב שיש לו שיעורים אני אשמח לשמוע..
תודה!

ממליץ לקנות דיסק אונקי שיעורים של הרב טייכנרמבקש אמונה

אני קניתי לא מזמן, עולה 180 שקל, ולדעתי, שווה כל שקל!  על כל ליקוטי מוהר"ן מסודר, וגם על חגים.

מסביר הכל ממש יפה וברור ומוריד את הכל למעשה

אני גם חיפשתי שיעורים על הספר מהאינטרנט ולא מצאתי, עד שגיליתי את זה באתר "ברסלב נייעס" 

יש שם שיעורים שלו לשמיעה ישירה אבל לא הכל. את יכולה לשמוע ולשפוט אם זה מתאים לך 

להלן קישור שיש בו גם שיעור וגם פרטים על הדיסק אונקי

תורה ה' תניינא 'תִּקְעוּ אֱמוּנָה': שיעור מפי הגר"ש טייכנר #01 |♪ » ברסלב נייעס

תודה!רק להידבק בצדיק

השיערים הולכים גם לפי הסדר של התורות?

כן. הכל מסודר שם בתיקיותמבקש אמונהאחרונה
אשמח אם אפשר לקשר אותישאלה.אחת

למשאית/ וואן , של נחמנים, עם רמקולים והכל. בשביל חבר.

תודות מראש.

תבוא בזמן רגיל כל ערב למרכזית קשה לפספסכְּקֶדֶםאחרונה
אשמח לשמוע מכם על הסיפור הנלצע

לפני שאשלח אגיד מה שאלתי  ובקשתי.

1 - אשמח לפירוש לסיפור. מה הנמשל?

2- שאלה שתופיע בסוף הסיפור .

וֹד שָׁמַעְתִּי מֵהָאִישׁ הַנַּ"ל שֶׁשָּׁמַע בְּשֵׁם רַבֵּנוּ הַקָּדוֹשׁ שֶׁסִּפֵּר מָשָׁל לְעִנְיַן מַה שֶּׁצְּרִיכִין לְדַבֵּר עִם אֲנָשִׁים בְּיִרְאַת שָׁמַיִם וְזֶהוּ. פַּעַם אַחַת הָיָה גְּבִיר גָּדוֹל שֶׁהָיוּ לוֹ כַּמָּה אֲלָפִים וּרְבָבוֹת. עָשָׂה הֶעָשִׁיר הַנַּ"ל פְּקֻדָּה וְאָמַר כָּל מִי שֶׁצָּרִיךְ לִלְווֹת מָעוֹת יָבוֹא אֶצְלוֹ וְהוּא יַלְוֵהוּ מִסְּתָמָא הָיוּ עַל זֶה בַּעֲלָנִים [קוֹפְצִים] הַרְבֵּה וּבָאוּ אֶצְלוֹ אֲנָשִׁים הַרְבֵּה וְלָווּ אֶצְלוֹ מָעוֹת. וְהַגְּבִיר הַנַּ"ל הָיָה אֶצְלוֹ פִּנְקָס עַל כָּל הַנַּ"ל. פַּעַם אַחַת לָקַח הַפִּנְקָס בְּיָדוֹ וְהִתְחִיל לְעַיֵּן בּוֹ וְרָאָה שֶׁהוֹצִיא הַרְבֵּה מָעוֹת מְאד עַל עֵסֶק הַהַלְוָאוֹת וְאֵין אִישׁ שָׁם עַל לֵב שֶׁיָּבוֹא לְהַחֲזִיר וְלִפְרעַ לוֹ מַה שֶּׁלָּוָה מִמֶּנּוּ. מִסְּתָמָא חָרָה לוֹ עַל זֶה, וְהָיָה לוֹ עַגְמַת נֶפֶשׁ. בְּתוֹךְ הַלּוֹוִים הַנַּ"ל הָיָה אִישׁ אֶחָד שֶׁלָּוָה גַּם כֵּן אֵצֶל הַגְּבִיר וְאִבֵּד וְהִפְסִיד הַמָּעוֹת בְּאֵיזֶה מַשָּׂא וּמַתָּן עַד שֶׁלּא הָיָה לוֹ מִמָּה לִפְרעַ חוֹבוֹ וְהָיוּ לוֹ יִסּוּרִים גְּדוֹלִים מִזֶּה. הַיְנוּ שֶׁהָאִישׁ הַנַּ"ל הָיָה לוֹ יִסּוּרִים גְּדוֹלִים מִזֶּה שֶׁאֵין לוֹ לִפְרעַ חוֹבוֹ. וְהִתְיַשֵּׁב הָאִישׁ הַנַּ"ל בְּדַעְתּוֹ, שֶׁעַל כָּל פָּנִים צָרִיךְ לְהִתְרָאוֹת פָּנִים עִם הַגְּבִיר וּלְסַפֵּר לוֹ כָּל לִבּוֹ, בַּאֲשֶׁר שֶׁהוּא אָנוּס בְּדָבָר וְכוּ'. וּבָא אֵצֶל הַגְּבִיר וְהִתְחִיל לְסַפֵּר לְפָנָיו לִבּוֹ בַּאֲשֶׁר שֶׁאֵיךְ שֶׁקִּבֵּל אֶצְלוֹ מָעוֹת בְּהַלְוָאָה וְהִגִּיעַ זְמַן פֵּרָעוֹן וְאֵין לוֹ מִמָּה לְשַׁלֵּם כִּי הִפְסִיד הַמָּעוֹת וְאֵינוֹ יוֹדֵעַ כְּלָל לָשִׁית עֵצוֹת בְּנַפְשׁוֹ מַה לַּעֲשׂוֹת בָּזֶה. וְעָנָה הַגְּבִיר וְאָמַר לוֹ מָה אִכְפַּת לִי הַמָּעוֹת הַמַּגִּיעַ אֶצְלְךָ כִּי מַה נֶּחְשָׁב אֶצְלִי סַךְ קָטָן כָּזֶה שֶׁאַתָּה חַיָּב לִי כְּשֶׁתְּסַלֵּק אוֹ לְהֶפֶךְ נֶגֶד סַךְ הַכּוֹלֵל מֵהַהַלְוָאוֹת אֲשֶׁר עוֹלֶה לַאֲלָפִים וְלִרְבָבוֹת. עַל כֵּן רְצוֹנִי שֶׁתֵּלֵךְ אֵצֶל כָּל הַלּוֹוִים שֶׁלִּי וְתִתְבַּע אוֹתָם וְתַזְכִּיר אוֹתָם שֶׁהֵם חַיָּבִים לִי כָּל כָּךְ מָעוֹת וְלָמָה אֵין מְסַלְּקִין לִי. וַאֲפִילּוּ אִם לא יִפְרְעוּ וִיסַלְּקוּ אֶת הַכּל רַק כָּל אֶחָד יִתֵּן וִיסַלֵּק מְעַט מֵחוֹבוֹ גַּם כֵּן יַעֲלֶה אֲלָפִים פְּעָמִים כְּמוֹ סַךְ כָּל הַחוֹב וְהַלְוָאָה שֶׁלְּךָ. וְהַנִּמְשָׁל מוּבָן מִמֵּילָא וְהָבֵן

אשמח להבין , מה בכך ש1,000,000 שח למשל הם הרבה יותר מהחוב שלי שהוא על סך 300 שח? סוף סוף את החוב שלי לא שילמתי.. וכמובן מה זה אומר ברוחניות?

שכוייח...

אולי יעניין אותך