עבר עריכה על ידי ד. בתאריך ו' בכסלו תשע"ד 20:06
מה שאת אומרת,
לא סותר כלום ממה שהגבת עליו...
קודם כל - צריך ענוה. אם אדם חושב שכשהוא לומד פסוק, הוא רואה מה שאף אחד לפניו לא ראה, כפי שכתבת, זו קצת בעיה..
בפרט אם זה אדם שאין עיסוקו הקבוע בתורה ובהעמקתה. אז הוא רואה מה "שאף אחד לא ראה"?.. אתמהה.
"התורה שלנו מלאה חוכמה" - זה נכון. תורה שבכתב ותורה שבע"פ. ולכן, זה לא פשוט להגיע למשהו ש"אף אחד" מחכמי התושבע"פ לא הגיע.
אבל נניח אפילו שעולה למישהו משהו יפה שהוא לומד מתוך פסוק כלשהו. יופי. זה בדיוק מה שאמרנו, בשני תנאים:
האחד, שאינו בא ע"י כך להורות למעשה משהו שהוא ההיפך ממה שעולה ע"י הפירוש המקובל או ההלכה.
והשני - שיש לו מספיק ענוה להבין שלא "במקרה" פירשו גאוני התורה כל הדורות, שהכירו את התורה והטרמינולוגיה שלה, כמו שפירשו.
אז אם כמו שאמרת, לוקחים "רעיון נוסף" שאפשר ללמוד מהפסוק - זה יפה מאד. זה בדיוק מה שנאמר בתגובות מקודם. אלא בגלל שאמרת שלא קראת, כתבתי "בקיצור"..
וכמו שכתבת:
"בלי לסתור, בלי לעוות. בלי להוציא דברים מהקשרם.
סתם לימוד פשוט מפסוק"
מסכים לגמרי.
ולכן, לקחת מפסוק כזה רעיון כזה - באמת נחמד. גם אני "שיננתי לעצמי" את הרעיון.
אבל אם רוצים להשתמש בכך, כדי להראות שלא נכון שיש מהפסוק אופציה של "שבט" ממש, בניגוד לפרשננו ובניגוד למה שהגמרא עצמה לומדת - זה כבר לא.
מה גם, שהבאנו פסוק אחר ממשלי שמדבר במפורש על "שבט" כפשוטו.
ופה ההבדל: אנחנו משועבדים אכן לדברי התורה וחז"ל. ואם במשלי שכתב שלמה המלך, ובדברי חז"ל, ובשו"ע, יש אכן אופציה חינוכית של "הכאה" אנחנו בחיים לא נאמר שאין דבר כזה ונעוות את המקראות, כדי "למצוא חן" בעיני מישהו היום שחושב אחרת, או אפילו בעיני "סברתנו".
כן נוכל, כהדרכת חכמי-התורה בדורות האחרונים שציטטנו, לומר שכיום בדרך-כלל דרך זו אינה מתאימה, ולכן עדיף "שבט תוכחה" מילולי, בדרכים נכונות. גם זה חלק מתושבע"פ..
ועל זה אמרנו, שמי שאינו מרגיש מחוייב להדרכת התורה גם כשהיא לא לטעמו, אז זה מישור אחר.
מלבד מה שהדברים ניתנים לגמרי להבנה גם בשכל אנושי פשוט. אבל אני אינני מתכווין להיכנס על זה לדיון פופוליסטי או אחר, נוסח ה"חיסונים". ומי שרוצה לקרוא לזה "אלימות" - יבושם לו. אני לא מסכים עם זה לחלוטין. גם אם ינסו "לשכנע" ע"י סוג של "אלימות מילולית"..
מה שכן, למעשה כבר הבעתי בבהירות את ענ"ד לגבי הדרך הנכונה היום, שהיא גם הדרכת חכמי התורה היום למיטב הבנתי.