עבר עריכה על ידי ברוקולי בתאריך ט"ו בכסלו תשע"ד 22:22
הרב קוק זצ"ל היה סופר ומשורר-
ובכתבים שלו הוא מביא את נושא השירה וככה הוא כותב שם : "הספרות, הציור... עומדים להוציא אל הפועל כל המושגים הרוחניים המוטבעים בעומק הנפש האנושית, וכל זמן שחסר גם שרטוט אחד הגנוז בעומק הנפש, שלא יצא אל הפועל, עוד יש חובה על עבודת האמנות להוציאו". (סידור עולת ראי"ה חלק ב עמ' ג)
במילים שלנו הרב קוק אומר שאומנות/ ספרות / שירה / נגינה יש תפקיד מאוד חשוב ומשמעותי בעולם והוא לבטא את התחושות של האדם, לבטא את נפש האדם.
הרבה פעמים קורה לנו דווקא שאנחנו שומעים שיר חזק, או סיפור מרתק
אנחנו מרגישים עוצמות ורגשות שלא היינו מרגישים בשום דרך אחרת. וכן במידה מסוימת אם לא יהיה לנו את עולם היצירה והאומנות - המון רגשות לא יבואו לידי ביטוי בנפש האדם.
ולכן דווקא בגלל העצמה והחשיבות של עולם היצירה אנחנו צריכים לנהוג בה במשנה זהירות, כמו כל דבר בעל עצמה רבה כמו כל דבר שמפיע עלינו בצורה חזקה ומשמעותית ולעיתים אף מטלטל אותנו.
הספרות והיצירה משמפיעים עלינו בצורה חדה- במקומות מאוד פנימיים שלנו והרבה פעמים גם בצורה
שאנחנו לא מודעים אליה.
ולכן- ספרות לא מתאימה, ספרות העוסקת בצדדים השפלים שבנפש האדם עלולה להזיק לנו..
הרב קוק ממשיך וכותב-
"רק אלה האוצרות, שבהתפתחם הם מבסמים את אוויר המציאות, טוב ויפה לפַתֵחַ. אמנם, אותם הדברים הגנוזים, שקבורתם היא ביעורם.... אוי לו למי שמשתמש... לפעולה שכנגדה למען הרבות באשָה". (לכלוך וסרחון)
במילים שלנו הרב קוק אומר שרק ספרות שמועילה ומקדמת את הטוב, ראוי לפתח וליצור, לגעת ולקרוא
אולם דברים העלולים להביא לידי קלקול ולכלוך במחשבה ובמעשה – אותם אין לכתוב, ואין לקרוא.
שורה תחתונה- צריך כל כך הרבה זהירות בקריאה וצריכה של ספרות. ספרות טובה, יפה וערכית המוסיפה לערכי החיים, חשובה ונצרכת. כל אחת מכירה את עצמה ויודעת מה טוב לה ומה משפיע על הנפש שלה.
נכון לא צריך להיות מרובעים- ומותר לקרוא ספרי חול. ולא רק ספרים של 'חרדים'
סתם המלצה שלי - תזהרו מספרים שפוגעים בנפש שלנו, ספרים שמשחיטים אותה סתם (כמו ספרי אלימות, אהבה שנכתבת בצורה לא נקייה, מין ואני בטוחה שכל אחת יודעת מה לא שייך.. )
וואו- זה נשמע הטפה לא לקרוא, ההפך!
תמשיכו לקרוא המון.
להעמיק ולהעשיר את הידע שלכן
אבל כמו בכל דבר בחיים (אם זה במוזיקה, במקומות בילוי, מחשב וכל דבר שאתן עושות )
תזכירו אם הוא טוב ונכון לי.
בהצלחה רבה,
ברוק