ובפירוט: לחם תוצרת בית הוא הדבר הזול והמשביע ביותר שאפשר לאכול
ובלחם אני מכלילה בגוון רחב של דברים שאפשר לעשות מבצק שמרים פשוט שעולה גרושים:
לחמניות, לחמניות בייגלה, פוקצ'ה, גריסיני, סמבוסק, פיתות, לאפות, קערות לחם, פיצה (עם שמנת חמוצה במקום גבנ"ץ) כעכים מלוחים, עוגות שמרים, רוגלך... אני בטוחה שיש עוד כמה דברים שכרגע לא עולים לי לראש.
וזה אפילו יכול להיות שניים במחיר אחד, גם ארוחת ערב משביעה, וגם פעילות אחה"צ לילדים.
ועוד דבר שמצריך השקעה מבחינת זמן, אבל טעים ומשביע: פלאפל. זה אומנם יקר יותר מסתם אטריות או אורז עם עדשים, אבל משביע הרבה יותר, כמו ארוחה בשרית טוב, רק שהמחיר נמוך בהרבה.
כמובן שמכינים את הכל: את הפלאפל עצמו (בתנור...), את הפיתות, ואת הצ'יפס. (ובמחיר הנוכחי של תפו"א, כדאי לוותר על הצ'יפס, ולהכין במקום בטטה צ'יפס) ולא לשכוח ירקות.
מעבר לכך כמובן כמו שהציעו שילובים של דגנים וקטניות. אלו השילובים שהכי הולכים אצלנו: אורז עם עדשים ירוקות, בורגול עם עדשים אדומות, וגריסים עם חומוס ושעועית.
ובענין של חיסכון: לשים לב כשעושים קניות לא רק למחיר לפי משקל אלא בעיקר למחיר למנה. הידעתם שבירכיים יש כ45% עצם? בגרונות הודו לעומת זאת יש רק כ15%...
ולעומת זאת, בקורקבנים אין עצמות בכלל, והמחיר שלהם לרוב באזור ה10 ש"ח לק"ג.
ועוד מהצד השני: תפו"א זה דבר יקר, בזמן שק"ג אורז לדוגמא מספיק ל12 מנות לפחות, ק"ג תפו"א מספיק בקושי ל2. (זה גם מאוד לא בריא, סתם לידיעה כללית.) ועל דברים כאלה צריך לשים לב בכלל בפירות וירקות.
ועוד דבר: עבודה שווה כסף, ולכן לרוב מוצרי מזון שחוסכים לנו עבודה (כלומר, מישהו אחר עשה את העבודה בשבילנו) עולים לנו יותר כסף. אז הכלל הראשון כשרוצים לחסוך, זה לקנות את האוכל כמה שפחות מעובד. לכן לדוגמא עוף שלם יוצא בדר"כ זול יותר, כי לא היו צריכים לטרוח לחתוך אותו, ולכן מזון מעובד (שניצלים וכו') יקר כ"כ. ולכן, לקנות אגוזים מקולפים/זיתים מגולענים יוצא יקר יותר, גם בשקלול של הפסולת שזורקים. אז יש יוצאים מהכלל, אבל זה בגדול ככה בדר"כ.
ואני גם רוצה להעיר על מה שכתבו מעלי. אז בנוגע לדגים, לשים לב שהדגים הזולים מאוד בדר"כ גם מאוד מתכווצים, כך שלא מחייב שהם יוצאים זולים יותר, וטונה משומרת זה יקר מאוד.
ולגבי הפתיתי סויה, למרבה הצער קשה עד בלתי אפשרי להשיג כאלה כיום, אני כבר כמה חודשים מחפשת בלי הצלחה.