שלום לכולם...
בע"ה בקרוב בנינו בכורינו יהיה בן שלוש 
אז יש לי שתי שאלות לשאול אתכם בנושא...
קודם כל לגבי גיל חינוך - גיל חינוך זה גיל 3? או 5-6? לא הצלחתי להבין.. ומה זה אומר גיל חינוך?
ושאלה נוספת שקשורה לזה באיזה שהוא אופן -
מאז שהוא למד לדבר הוא היה אומר את קריאת שמע בלילה (שמע ישראל + פרשיה ראשונה והמלאך הגואל), וברכת אשר יצר, וברכות ראשונות על אוכל... כשיצא אז גם ברכת המזון, שהוא ידע בה כמה מילים פה ושם... אה, ומודה אני בבוקר...
את כל זה הוא היה עושה בהתלהבות רבה!!! את שמע ישראל הוא היה אומר על הברכיים שלי, לפעמים איתי ולפעמים לגמרי לבד מההתחלה ועד הסוף.. כנ"ל אשר יצר.. אני לא אומרת את זה בקטע שזה כאילו חשוב בגיל שנתיים שהוא יידע להגיד הכל, אני שמה דגש על הקטע של ההתלהבות שהייתה לו... ואז לאט לאט כל ההתלהבות ירדה... 
היום הוא לא מוכן להגיד קריאת שמע בלילה... הוא רק מקשיב כשאני אומרת עם אחותו הקטנה... (וגם זה שהוא מקשיב זה רק כי אני לא נותנת לו לשחק או להסתכל בספר), אני כמובן לא מכריחה אותו להגיד שום דבר... רק מבקשת, ואומרת שאני כל כך אוהבת לשמוע אותו אומר... ושה' כל כך שמח לשמוע אותו וכו'.. כנ"ל מודה אני בבוקר.. אני אומרת עם אחותו, והוא עוד כועס עלי "אל תגידי מודה אני!!!" אני מנסה להסביר לו שאנחנו רוצים להגיד לה' תודה שהוא מעיר אותנו בבוקר.. אז הוא עונה לי: "הוא לא מעיר אותנו!!!"
ברכות ראשונות כשאני מזכירה לו הוא עונה "כבר בירכתי", ואשר יצר הוא לא מוכן בכלל בכלל...
אני לא לחוצה בקטע של "אוי, הוא חייב להגיד הכל בגיל 3!!", אבל עצם הסירוב שלו קצת עושה לי לא טוב כזה... כאילו, למה הוא לא אוהב את זה? לימדתי אותו יותר מדי ברכות? הגזמתי?.. פשוט היה נראה לי שכל שלב שהוא מגיע אליו אז אוטומטית באה עם זה הברכה.. למשל כשהוא נגמל מטיטול והתחיל ללכת לשירותים אז התחלתי להגיד איתו את "אשר יצר".. גם הכל התקבל מצדו מאוד בשמחה... (אגב ליטול ידיים אין לו בעיה ב"ה).
אני רואה ילדים קטנים וצדיקים של כל מני משפחות טובות, ואיך הם אוהבים כל כך את הברכות והכל... וללכת עם אבא לבית הכנסת וכל זה... וההורים שלהם באמת צדיקים, ילדים להורים שהקדישו את חייהם ללימוד התורה וכו'.. אז אצלנו מראש הילדים פחות יתלהבו? כי אבא עובד ביום יום? 
ואני תוהה אם אני עושה משהו לא בסדר? ויש לי מן פחדים שאולי יש לו איזו מרדות שתתפתח כשהוא יגדל?
ואני מתארת לעצמי שאי אפשר להסיק מזה כלום....... אבל עדיין מוטרדת.... אולי תוכלו להרגיע אותי? או שלא?
ואולי תוכלו לתת לי עצות איך לחבב עליו את העניין?
כמובן שהכל נעשה עם חיוך.. והוא שומע אותי בבית מברכת בקול...
מה דעתכם?..