פעם שמעתי רעיון חמוד שעשתה מחנכת בכיתה י"א. היא רשמה את המערכת שעות של הכיתה שלה על הלוח (ביום הראשון ללימודים) ובתוך המערכת היה רשום מלא שעות "חינוך". והתלמידות לא הבינו מה זה, עד שהיא הסבירה שתורה זה גם חינוך, והרבה מקצועות זה גם חינוך, הם מחנכים אותנו.
כשמחנכת מלמדת תורה היא מלמדת ערכים. התורה שלנו מלאה ערכים. כמובן כל מחנכת בוחרת באיזה רעיונות להתמקד, אבל יכולים להעלות הרבה דברים.
אני כרגע ממלאת מקום של מחנכת, וכל שיעור אני חושבת איזה ערכים אפשר להכניס פה. לדוג' בחומש ויקרא יש את הנושא של הצרעת, אז אפשר הרבה לדבר על לשון הרע. בשיעורי פרשת שבוע, אני מנסה להכניס ערכים חינוכיים מהפרשה. בשיעורי ספרות אני משתדלת להביא סיפורים שמחנכים אותנו לכל מיני דברים...
זה במישור הלימודי.
ומהצד הלא לימודי, אני משתדלת לשים לב לבנות, להתייחס לכל אחת באופן אישי. לראות את הצרכים של הכיתה.
יש כמובן את הדוגמא האישית שכתבו פה עליה, וזה הכי. איך המורה מתפללת עם הכיתה? איך המורה מעירה לתלמידים? איך היא מתלבשת? ועוד...
אני חושבת כמו ששרבוב כתבה, שכל מורה הוא מחנך! גם מורה מקצועי...
ויש גם את החינוך שנכנס ברובד הטכני - לדוג' צריך לנקות את הכיתה לפסח, איך עושים את זה בצורה חינוכית? איך עוזרים אחד לשני?
עבודה בקבוצות במהלך שיעור (אולי יותר קשור ברובד הלימודי)- איך המורה מחלקת לקבוצות. איזה קבוצות. איך עובדים. איך מתייחסים לחברים שעובדים איתי... זה בדיוק חינוך!!
לאחרונה עשיתי החלפת מקומות בכיתה ולפני שהעברתי מקומות, ביקשתי מכל אחת להכין מכתב עם כמה מילים לפרידה לבת שהיא ישבה לידה עד עכשיו - להגיד לה תודה, מה היא למדה ממנה וכו'. אחרי שהעברתי, בקשתי שכל אחת תכין צ'ופר לבת שהיא עברה לידה ותכתוב לה מה היא מצפה, ואיך שהיא שמחה לשבת לידה וכו'... זאת בסה"כ הייתה העברת מקומות, אבל זה היה הכי חינוכי שבעולם.
לא צריך כל הזמן לחפש כמה שיעורי חינוך היה? צריך לחיות את החינוך. הוא נכנס בכל המיימדים בכיתה. אם נדבר כל הזמן על חינוך, אני לא יודעת כמה זה ייכנס, אבל כשנותנים ליישם אותו זה נראה אחרת לגמרי...