בהמשך לשרשור הקודם-בת 30

במקום להגדיר מה זה לא, בואו נדבר על מה זה כן.

ואם בכל זאת מישהו חושב שיש אנשים שהם לא- אז אני אשמח שיסביר למה. אבל באמת שיסביר למה הוא חושב ככה.

אז קדימה- מה זה כן ברסלב?

לאהוב כל יהודיאנונימי (2)
נחמד אבל גם ליטאי מובהק יכול לאהוב כל יהודי...בת 30
ההודעה שלי "איזה פלגים? מה פלגים?" הייתה בדיחהשפיפול

וראוי להשתתף בצערם של כל אלו שלא הבינו אותה.

יש לי הרבה חברים ננחים, ויש לי גם חברים אחרים, שאני לא משוכנע שהם שולניקים טהורים.

אבל לדעתי יש קו אדום שאפשר למתוח , ואני לא מתכוון בזה לכל מה שמכונה נפילות.

אדם חווה כל מיני נסיבות בחיים, כל מיני מעברים ואפיזודות והוא לפעמים נופל יותר או נופל פחות. הידע שקיים בתורת ברסלב, אינו מונע נפילות, אלא מאפשר התאוששות והתרוממות. זה חלק מהכוח של ברסלב, ובוודאי שזה היסוד שאפשר לה לשרוד , מול כל הרדיפות מצד חסידויות אחרות וגופים רבניים אחרים.

הקו האדום, נמצא במה שמכונה "מחלוקת על הצדיק."

מחלוקת על הצדיק היא פעולה, שהיישות הזו שנקראת ברסלב לא יכולה להכיל.

הדוגמא הכי קלאסית לזה, היא תלמודי תורה.

רבינו מורה לחסידיו הלכה למעשה, לא להיות מלמדים בתלמודי תורה. ההוראה הזו מתועדת שלוש פעמים, ב"כוכבי אור" , ב"חיי מוהר"ן" וב"שיחות הר"ן". הדברים ידועים מפורסמים.

כשאדם מקים כזה מוסד, תלמוד תורה או בית ספר לבנות, הוא חולק על הצדיק.

זו לא "נפילה", נפילה זה משהו שקורה לך במקרה תוך כדי תנועה. נגיד שהגעת לאיזו מסיבה בפסח ושתית כוס בירה, אף אחד לא אומר שזה בסדר, אבל יודעים איך לצאת מזה.

אדם לא פותח בית ספר במקרה, הוא משקיע בזה כסף, הוא משקיע בזה מאמץ , הוא משיג אישורים, מדבר עם ההורים , זה תהליך קשה וממושך שמושקעים בו משאבים רבים וכל השקעה וכל פעולה, כולם נעשים מתוך מחלוקת על הצדיק.

הצדיק אמר לא להיות מלמדים וחזר על זה כמה פעמים, זה ברור.

לכן מי שיש לו "מוסדות" כאלו , תלמודי תורה וכן הלאה, הוא חולק על הצדיק והוא מדיח את עצמו מכל קשר לתורת ברסלב. כאן נמצא הקו האדום בוודאות.  

עונה לךבת 30

א. טוב, בפעם הבאה, אם אתה מתבדח, אז תגיד... זה יחסוך לכולם עצבים ועגמת נפש..

ב.מה שאתה כותב כביכול מוכח ורהוט, ובכל זאת לא מקובל עלי.

ראשית- מי אמר שזה "הקו האדום"? אולי, לפי דברי ר' נחמן, הקו האדום הוא שמירה בסיסית של תורה ומצוות? אולי הקו האדום הוא התבודדות? על סמך מה אתה מגדיר ככה את הקו האדום?

שנית- נכון שר' נחמן אמר לא להיות מלמדים. שאלה- בחסידות ברסלב המסורתית שלפני השואה, וכן זו שלאחריה- במאה שערים: אין ולא היה להם בי"ס ות"ת משלהם? ומי מלמד או לימד בחיידר אצלם? חסידים מחסידויות אחרות? ליטאים? או שאנשים מתוך החסידות?

אני לא מצליחה לראות איך קהילה ברסלברית, שמורכבת בעיקרה מחוזרים בתשובה, יכולה לחיות בלי בי"ס ברסלב. זה קצת הזוי לצפות שלא יהיה בי"ס של קהילת ברסלב או שבבי"ס של ברסלב יהיו רק מלמדים ממקורות אחרים.

(אגב, לי אישית אין שום צורך לשלוח את בנותי לבי"ס ברסלב. הן יהיו בע"ה בממ"ד האיזורי...אבל יש קהילות של חוזרים בתשובה שהדבר הזה הכרחי להן, לפי איך שהן חוות את הענין)

בברסלב המקורית לא היו מלמדים ולא תלמודי תורהשפיפול

אני יודע על שלוש ישיבות שהיו לאברכים מבוגרים שלמדו בחברותא, אחת באומן , אחת בלובלין ואחת בורשא.

תלמודי תורה לילדים לא היו.

גם היום, משפחות ברסלביות מקוריות, כמו לדוגמא המשפחה של אישתי שהם חסידי ברסלב יותר ממאה שנה, לא שולחים את הילדים לת"תים של "ברסלב" ולא שולחים את הצעירים לישיבות של "ברסלב". שולחים למיר, שולחים לקרלין, שולחים לכלל חסידי, יש אפילו בפנוביץ'.

מה שכן קיים, זו תנועת הנוער , מורשת הנחל, שהיא אותו נוער ברסלבי , שלומד בכל מיני ישיבות, אבל מתארגן באופן עצמאי בערבים , כדי ללמוד את תורת ברסלב. זה קיים כבר עשרים שנה וניתקלתי בהם כמה פעמים.

לגבי קהילות של בעלי תשובה, תהתני איך יכולים להיות ברסלב , אם הם חולקים על הצדיק.

במשך כל הדורות היו מחסידי ברסלב שהיו מלמדיםשפת הנחל

ר' לייבלי אפטר

ר' שמואל מטעפליק

ר' דוב מנעמירוב

ר' הירש לייב וייסלייב

ר' חיים קיבליטשער

ר' ישראל קרדונר

ר' אברהם שטרנהרץ

ר' יעקב קלמנוביץ 

ועוד 

מוזר מאודשפיפול

לפחות לגבי הרב הלפרין (קרדונר) שהיה ידוע בכך שיוצא להתבודדות במשך שבועות, אז איך בדיוק יכול היה להיות למלמד?

הוא לא היה כל חייו מלמדשפת הנחל

הוא היה מלמד בחברון במשך שלוש שנים כמדומני

הרשימה לא ממש מחזיקה מיםשפיפול

לדוגמא , שמואל מטפליק היה סוחר.

ר' שמואל מטעפליק מאנשי המשא ומתן שבתלמידי רז"ל. מגדולי מקורביו של רז"ל איש עשיר ונכבד וירא ה'. נלווה אל רז"ל לשמשו בנסיעתו בשנת תקס"ז, לקרימינטשאק, נאווריטש, אוסטרהא וזסלב. כן נלווה אל רז"ל בשנת תקס"ח בנסיעתו הארוכה ללעמבערג.

צודק, ר' שמואל לא היה מלמד. או בנו ר' נחמן או נכדושפת הנחל

ר' נתן היו מלמדים

הלשון לא כ"כ ברורה על מי מהם מדובר, אך לא עליו

אברהם שטרנהארץ לא היה מלמדשפיפול

"אחרי שהשלים את לימוד הש"ס כבר בגיל שש עשרה, הוא התחתן וכיהן כסופר סתם בטשערין. בגיל תשע עשרה התקבל כרב בקרמנטשוג. כאשר היה בן עשרים ושתים, סבו, הרב מטשערין ורבי אברהם בער (ראה לעיל) מינו אותו שליח ציבור בקיבוץ ראש השנה, באומן."

כנראה שלפני שהתקבל לרב היה מלמד שםשפת הנחל

רַבִּי אַבְרָהָם שְׁטֶרְנְהַרְץ זִכְרוֹנוֹ-לִבְרָכָה, קִבֵּל עַל עַצְמוֹ אֶת מִשְׂרַת הַמְּלַמְדוּת לִבְנֵי רַבִּי 'בּוּנְיָא' מֵעִיר קְרִימֶנְטְשׁוֹק, שֶׁהָיָה עָשִׁיר גָּדוֹל, וְהָיָה רַבִּי בּוּנְיָא שׁוֹלֵחַ עֲבוּרוֹ עֲגָלָה מְהוּדֶרֶת כְּדֶרֶךְ הָעֲשִׁירִים מִדֵּי תְּחִלַּת שָׁבוּעַ שֶׁתְּבִיאֵהוּ לִקְּרִימֶנְטְשׁוֹק וְתַחֲזִירוֹ בַּחֲזָרָה בְּסוֹף הַשָּׁבוּעַ, פַּעַם כְּשֶׁרָאָהוּ הָרַב מִטְּשֶׁערִין חוֹזֵר עִם הָעֲגָלָה הַמְּהֻדֶּרֶת, אָמַר לוֹ בִּקְפֵּידָא בִּלְשׁוֹנוֹ הַצַּח: "אַה, אֲשֶׁר בָּחַר בָּנוּ", וְהִדְגִּישׁ אֶת תֵּיבַת "בָּנוּ" כְּאוֹמֵר "בּוּנְיָא", כִּי לֹא מָצָא חֵן בְּעֵינֵי הָרַב זִכְרוֹנוֹ-לִבְרָכָה נְסִיעָתוֹ בְּמֶרְכָּבָה הֲדוּרָה כָּזוֹ הַמְּנַקֶּרֶת עֵינֵי הָאֲנָשִׁים, וְהִקְפִּיד עָלָיו מְאֹד

אתה יכול להביא את המקורות המדויקים?די"מ
וזה נשמע מוזר מאד.מה אתה רוצה שכולם יעשו חינוך ביתי?אני אישית דוקא בעד.
המקורותשפת הנחל

שיחות הר"ן

רמ

שָׁמַעְתִּי מֵר"א מִטֶּעפְּלִיק, שֶׁאָמַר לוֹ לְעִנְיַן מַה שֶּׁרְצוֹן רַבֵּנוּ זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה, לֹא הָיָה שֶׁיִּהְיֶה מְלַמֵּד כַּנַּ"ל, וְהוּא הוֹכִיחַ לוֹ שֶׁטּוֹב יוֹתֵר לִהְיוֹת מְלַמֵּד, וְסִפֵּר לוֹ בְּשֵׁם הַבַּעַל שֵׁם טוֹב זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה, שֶׁמְּסַפְּרִים בִּשְׁמוֹ שֶׁטּוֹב לִהְיוֹת מְלַמֵּד, עָנָה וְאָמַר רַבֵּנוּ זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה: אֵינִי יוֹדֵעַ אִם הַבַּעַל שֵׁם טוֹב זִכְרוֹנוֹ לִבְרָכָה, אָמַר כָּךְ, וַאֲפִלּוּ אִם אָמַר כָּךְ – כָּל צַדִּיק הַדּוֹר יֵשׁ לוֹ כֹּחַ לַעֲשׂוֹת גְּדָרִים וּלְהַנְהִיג אֶת הָעוֹלָם כְּפִי אוֹתָן הַדּוֹרוֹת, וַאֲנִי אוֹמֵר עַתָּה שֶׁטּוֹב לַעֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא יִתְבָּרַךְ שֶׁלֹּא לִהְיוֹת מְלַמֵּד, וְסִפֵּר לִי הַנַּ"ל בְּשִׁנּוּי לָשׁוֹן מִזֶּה, אַךְ זֶהוּ הַיּוֹצֵא מִדְּבָרָיו. וּפַעַם אַחַת דִּבֵּר עִם אֶחָד מֵאֲנָשָׁיו שֶׁהָיָה מְלַמֵּד, וְשָׁאַל אוֹתוֹ: כַּמָּה יֵשׁ לְךָ שְׂכַר לִמּוּד לִזְמַן? הֵשִׁיב לוֹ: כָּךְ וְכָךְ, וְחִשֵּׁב עִמּוֹ כַּמָּה עוֹלֶה עַל יוֹם, בְּוַדַּאי עוֹלֶה סַךְ מֻעָט מְאֹד, וְאָמַר לוֹ: אִם כֵּן תַּחֲשׁב עוֹד כַּמָּה עוֹלָה עַל שָׁעָה אַחַת שְׂכַר לִמּוּד, בְּוַדַּאי לֹא יַעֲלֶה כִּי אִם דְּבַר שִׁבּוּשׁ, אִם כֵּן כְּשֶׁאַתָּה מְבַטֵּל שָׁעָה אַחַת מִלִּמּוּדְךָ, אַתָּה אוֹבֵד עוֹלָם הַבָּא בִּשְׁבִיל דְּבַר שִׁבּוּשׁ (הַיְנוּ סָךְ מֻעָט), בִּשְׁבִיל גָּדוֹל אֶחָד אוֹ שְׁנַיִם, אֲבָל כְּשֶׁתַּעֲשֶׂה מַשָּׂא וּמַתָּן וְתִגְזֹל חָלִילָה אֶת חֲבֵרְךָ בְּהַמַּשָּׂא וּמַתָּן אֵיזֶה דְּבַר שִׁבּוּשׁ גָּדוֹל אֶחָד אוֹ שְׁנַיִם עַל-יְדֵי אֵיזֶה אֹנֶס, מֵחֲמַת שֶׁאִי-אֶפְשָׁר לִזָּהֵר וּלְדַקְדֵּק עַל פְּרוּטָה אַחַת, בְּוַדַּאי יִמְחַל לְךָ, אֲבָל הַשָּׁעָה שֶׁאַתָּה מְבַטֵּל מִלִּמּוּדְךָ, בְּוַדַּאי אֵין הַבַּעַל הַבַּיִת מוֹחֵל לְךָ בְּשׁוּם אֹפֶן.

רמא

שָׁמַעְתִּי בִּשְׁמוֹ, שֶׁהִקְפִּיד מְאֹד עַל הַמְלַמְּדִים שֶׁלּוֹמְדִים בְּעִיר אַחֶרֶת חוּץ לְבֵיתָם, וְקָרָא אוֹתָם בִּלְשׁוֹן גְּנַאי גָּדוֹל, וְאָמַר שֶׁהַמְלַמֵּד שֶׁלּוֹמֵד חוּץ לְבֵיתוֹ דּוֹמֶה אֶצְלוֹ כְּמוֹ שִׁפְחָה כְּנַעֲנִית

חיי מוהר"ן עבודת השם 

כב

אָמַר רְצוֹנוֹ שֶׁכָּל אַנְשֵׁי שְׁלוֹמֵנוּ לֹא יִהְיֶה אֶחָד מֵהֶם מְלַמֵּד, וְכַמָּה פְּעָמִים דִּבֵּר מִזֶּה.

שיש"ק

ב-תקלט

שָׁאַל פַּעַם אֶחָד מֵאַנַ"שׁ אֶת מוֹהַרְנַ"תְּ, אִם טוֹב הַדָּבָר שֶׁיִּהְיֶה מְלַמֵּד תִּינוֹקוֹת, מֵחֲמַת שֶׁאֵין לוֹ פַּרְנָסָה. עָנָה לוֹ מוֹהַרְנַ"תְּ: "בְּאוֹתָהּ עֵת שֶׁתַּשְֹכִּיר אֶת עַצְמְךָ לִמְלֶאכֶת הַמְּלַמְּדוּת, תַּשְֹכִּיר אֶת עַצְמְךָ לְהִתְפַּלֵּל לִפְנֵי הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, וְתִתְפַּלֵּל בְּפֵרוּשׁ גַּם עַל פַּרְנָסָה, וְאַחַר זְמַן, תִּרְאֶה שֶׁהַצְלָחָתְךָ גְּדוֹלָה יוֹתֵר, מֵאֲשֶׁר אִם הָיִיתָ מְלַמֵּד

ר' נתן אמר (לא זוכר מה המקור): עדיף להיות מלמד, מאשר להיות סוחר בלי התבודדות

שפיפול, שאל את הרב ברנר מה דעתו על עניין המלמדותאנונימי (3)

אני יכול לשאול אותו, אבל לדעתי אני לא אקבל תשובהשפיפול

כי הוא עושה מסירות נפש, שלא להתבטא בשום דבר שיכול להביא מחלוקת.

יש לי חבר שרצה לעזוב את המלמדות והלך להתייעץ איתואנונימי (4)

הרב ברנר שאג עליו שלא יעז לעזוב

ואמר משהו שכמו שרבנו אמר שבזמנו עדיף בשביל עבודת ה' לא להיות מלמד, הוא אומר שעכשיו בזמננו עדיף כן להיות מלמד

(חבר שלי די יצא מבואס מזה, הוא קיוה שיעודד אותו לעזוב...)

הרב ברנר ממעט מאוד לשאוג על אנשיםשפיפול

אבל אני לא אומר שזה לא יכול לקרות.

אם חבר שלך אמר לו שהוא מתכוון לנטוש את המלמדות, כדי להפוך לקבצן, או בטלן או להתעסק ב"הפצה" , כלומר לנפנף בפונפון מעל טנדר של ננחים , סביר להניח שהרב ברנר , יגיד לו להשאר במלמדות.

זה גם מה שאני הייתי אומר לו, בכלות כל הקיצים, אבל תמיד יש מקרי קיצון , שאי אפשר לקבוע לפיהם.

מכל מקום, אותו מלמד מסכן, הוא לא אינדיקציה לעסקנים מפורסמים שמקימים בתי ספר ותלמודי תורה. 

לא, הוא דוקא שאל אותו אם ללמוד מקצוע במכללה חרדיתאנונימי (3)

אז מה בדיוק אתה רוצה שאני אשאל את הרב?שפיפול
למה שלא תלמד ממנו, אם כך?אנונימי (5)
זה מעשה שלו וזה מעשה שלישפיפול
שאלתי את הרב ברנרשפיפול

והוא ענה בדיוק מה שעניתי לך.

תלוי מה הוא מתכוון לעשות במקום להיות מלמד.

מה שהוא זכר, שהיה מישהו נשוי עם ילדים , ולא ידע לעשות שום דבר אחר, רק שיום אחד בהיר , נזכר שאסור להיות מלמד.

במקרה הזה אני לא מתפלא על התשובה של הרב ברנר , כי הוא ממש שונא את ההשתוללויות של המתלהבים האלו שרצים לעשות שינויים דראסטיים בחיים, בלי לקחת בחשבון את ההשלכות.

הוא גם סיפר לי שהרב בנדר, גם היה מלמד תקופה מסויימת .

זה היה בתקופה שהוא נרדף על ידי השלטונות ברוסיה והקים ת"ת חשאי. אלו נסיבות מאוד קיצוניות  ואנחנו לא מדברים עליהן.

הנושא הוא, אותם עסקנים שמקימים מוסדות, בשגלל שהם רוצים את הכסף והם רוצים את הכוח ואלו חולקים על הצדיק ובוודאי מודרים מכל דבר שקשור לברסלב.

איך אפשר להיפגש/לשאול את הרב ברנר?די"מ
יש לו שיעור יומי בירושליםשפיפולאחרונה

בין מנחה למעריב , בית כנסת באר שבע, זוננפלד 44

אבל מחר הוא לא יהיה, כנראה.

מה פתאום חינוך ביתי?שפיפול

מה זה קשור?

הוא לא אומר של לשלוח ילדים לבית ספר. ברור שצריך לשלוח, הוא רק אוסר על חסידי ברסלב להיות מלמדים.

זה מאוד לא קשור.

עוד מקור,

קונטרס אבני"ה ברזל , ג' (מופיע בכוכבי אור)

אִי ש אֶחָד רָצָה לַעֲ שוֹת לְעַצְמוֹ מְלֻּמְּדוּת, וְאָמַר לוֹ מוֹהֲרַ נ"ת
הַ שכֵּּר אֶת עַצְמְךָ לְהַ שֵּם יִׂתְבָּ רַךְ לְהִׂתְפַּלֵּּל בִּׂ שבִׂיל פַּרְנָסָה
וּ בְפֵּרוּ ש בִּׂ שבִׂיל פַּרְנָסָה כִּׂי זֹאת אַתָּה מַרְגִּׂי ש הֵּיטֵּב, וּמִׂסְּתָמָא
תִּׂתְבַּיֵּּ ש וְתִׂתְפַּלֵּּל גַּם עַל רוּחָנִׂיּוּת

כך גם בכו'

אָמַּר לְר' חַיִּׂים בַּעַל מַגִּׂיהַּ , אֵּיידֶער אַזַא סוֹחֵּר אִׂיז שוֹין
גְּלַיְיכֶער אַ מְלַמֵּּד וָוארוּם אַ סוֹחֵּר הָאן הִׂתְבּוֹדְדוּת אִׂיז שוֹין
בֶּעסֶער אַ מְלַמֵּּד )בִּׂמְקוֹם כָּזֶה סוֹחֵּר כְּבָר יוֹ תֵּר טוֹב מְלַמֵּּד, כִּׂי סוֹחֵּר
בְּלִׂי הִׂתְבּוֹדְדוּת כְּבָר יוֹתֵּר טוֹב מְלַמֵּּד(, כִּׂי נִׂכְנָס בְּמָמוֹן חֲבֵּר ו:

בקיצור, מכל מה שעלה פהבת 30

נראה לי שאמירה כזו-  שמי שמקים מוסדות תורה ומי שמלמד בהם - חוצה את הקו האדום (שעדיין לא הסברת למה זה הקו האדום) - היא אמירה חריפה ולא נכונה.

לא הבנתי מאין הרושם המוטעה שנוצר אצלך.שפיפול

בוודאי שמי שמקים מוסדות כאלו לא יכול להכלל בברסלב.

????בת 30
עבר עריכה על ידי בת 30 בתאריך ג' בתמוז תשע"ד 20:37

רשמו כאן שמות של מלמדים מברסלב,

רשמו כאן דברים נוספים.

ההגדרה שלך של הקו האדום, ויותר מכך- ההגדרה שלך שמי שנהיה מלמד חולק על הצדיק היא קיצונית, מניפולטיבית, ובעיני לא נכונה.

בדיוק ההפך הציגו כאן מקורות ברוריםשפיפול

לאיסור המלמדות ואילו הרשימה שהוצגה, נראית מעורפלת והוכחה כבר כמוטעית בחלקה.

את מאוד מתאמצת לטשטש את האיסור המובהק שיש לעניין המלמדות, אבל אין לך שום טיעון נגדי, מול המקורות הברורים שהוצגו.

גם צריך לזכור , שאנשים לא נולדו לברסלב. גם נחמן מטשערין לא נולד לחסידות וגם ישראל הלפרין לא נולד לחסידות, אז זה שמישהו מהם פעם היה מלמד , לא מוכיח כלום, כי לוקח זמן עד שמפנימים בצורה טוטאלית את תורתו של הצדיק.

ברור, בכל אופן, שאלו שמנהלים ומקימים מוסדות כאלו, פועלים בסתירה ברורה לדברים מובהקים שרבי נחמן אמר וחולים על הצדיק.

א. איך בדיוק הבנת שאני מנסה לטשטש???בת 30

שאלתי שאלה עניינית לגבי ת"ת של ברסלב בהווה ובעבר וקבלתי תשובות ענייניות.

ב.  בכל זאת הטענה שלך נראית מניפולטיבית. האם אתה גם חושב שמי שלא מתבודד כל יום הוא גם "חולק על הצדיק"? הרי ר' נחמן אמר בהרבה יותר משלושה מקומות להתבודד כל יום. ויוצא שמי שלא עושה את זה פועל בסתירה ברורה לדברים מובהקים.

הטענה שלך היא המניפולטיבית.שפיפול

קודם כל אני לא זוכר שום הנחיה להתבודדות כל יום.

נגיד ב

שיחות הר"ן רכ"ח - לא מופיע כל יום

בחיי מוהר"ן תמ"ב תמ"ג - לא מופיע כל יום

בשיחות הר"ן ס"ח - כתוב אמנם להתבודד כל יום , אבל זו המלצה, לא ציווי

אֲבָל יוֹתֵר מִזֶּה הִרְבָּה לְדַבֵּר עִמָּנוּ הַרְבֵּה מְאד בְּעִנְיָן זֶה כִּי מִי שֶׁיַּרְגִּיל עַצְמוֹ לִנְהג הַנְהָגָה זוֹ בְּכָל יוֹם עַל כָּל פָּנִים שָׁעָה אַחַת בְּוַדַּאי יִזְכֶּה לְהִתְקָרֵב אֵלָיו יִתְבָּרַךְ בֶּאֱמֶת

בספר המידות פרק "ישועות" גם לא מוזכר כל יום
בליקוטי תנינא תורה צ"ח גם לא מוזכר כל יום
בשיחות הר"ן רע"ה גם לא מוזכר כל יום
בחיי מוהר"ן רל"ח גם לא
בליקוטי מוהר"ן תורה נ"ב , גם כן לא
בשיחות הר"ן רכ"ט , גם לא.
בקיצור, אין ספק שההתבודדות חשובה, אבל מי שלא יוצא לו כל יום בודאי אינו חולק על הצדיק, הוא לא מצליח כרגע ובעזרת השם, פעם יגיע גם לזה.
אילו היה מישהו טוען, שבכלל לא צריך להתבודד, אז הוא היה חולק על הצדיק.
כמו שאדם חולק על הצדיק מיסד תלמוד תורה, למרות שהוא יודע עד כמה רבינו התנגד לזה שחסידיו יהיו מלמדים .

הרשימה לא הוכחה כמוטעית מלבד ר' שמואל מטעפליקשפת הנחל

שבמקומו נכנס הבן או הנכד שלו

ר' נחמן מטשערין הוא ברסלבר מהבית

אביו ר' צבי אריה הוא בנו של ר' אהרן רב העיר ברסלב שהיה מאנשי רבנו (וביחד עם ר' נפתלי הוא אחד מהעדים שרבנו ייחד להעיד על התיקון הכללי)

גם שטרנהארץ לא היה מלמד וגם הלפרין לאשפיפול

שטרהארץ מפורסם בזה שהיה רב עיר מגיל צעיר.

בקטע שהבאת מתואר קטע של בייביסיטנג של איזה עשיר, זו אינה מלמדות.

לגבי הלפרין, לא הבאת שום סימוך, חוץ מזה שאתה בעצמך מבין שהטענה הזו לא הגיונית.

מה שכן, פרופסור יונתן מאיר מאוני' באר שבע, במאמר שלו "גורל הצדיקים" מהשנה האחרונה, הוא מזכיר את הרב ישראל הלפרין, בתור מו"ל מפורסם של ספרי ברסלב, מה שאינו מסתדר עם קריירת מלמדות.

לגבי יתר הרשימה, לא בדקתי, כיוון שאם מלכתחילה הטענה  רעועה ומופרכת, אין טעם בהמשך העיסוק בה.

זה בדיוק המלמד שעליו דיבר רבנושפת הנחל

משרת מלמדות אצל בעלי-בתים, אתה יכול לקרוא לזה בייביסיטר אבל בעברית קוראים לזה מלמדות כמו שכתוב שם במפורש

לגבי רבי ישראל קרדונר:

סִפֵּר רַבִּי מֶנְדְּל הוֹיזְמַן (חֲתָנוֹ שֶׁל הַצַּדִּיק רַבִּי אַבְרָהָם אַהֲרֹן בֶּן הָרַב הַקָּדוֹשׁ רַבִּי יוֹסֵף חַיִּים זָאנֶענְפֶעלְד זַצַ"ל), שֶׁהָיָה רַבִּי יִשְׂרָאֵל קָארְדוֹנֶער זִכְרוֹנוֹ-לִבְרָכָה מְלַמֵּד דַּרְדְּקֵי בְּחֶבְרוֹן מֶשֶׁךְ שְׁלשָׁה שָׁנִים, וְהוּא לָמַד אָז אֶצְלוֹ בַּחֶדֶר וְכָל יָמָיו לֹא פָּסַק רַבִּי מֶנְדְּל מִלְדַבֵּר בִּשְׁבָחָיו, וּבְכָל שִׂמְחָה כְּשֶׁפָּגַשׁ אֶת אֶחָד מֵאַנַ"שׁ הָיָה אוֹמֵר לוֹ בֹּא לַצַּד וּנְדַבֵּר מִגֹּדֶל מַעֲלָתוֹ וּקְדֻשָּׁתוֹ וּפְרִישׁוּתוֹ שֶׁל רַבִּי יִשְׂרָאֵל

מלמד הוא מקצוע ומעמד מקצועישפיפול

שהיה מוכר היטב לרבינו כמו לכל יהודי האזור.

השמרטפות, שלכאורה ביצע הרב שטרנהארץ, הייתה עניין שונה לגמרי, כשבחור, שלא היה מלמד ולא הייתה לו כל כוונה להיות מלמד, היה חונך ילד או ילדים של עשירים.

פשוט, בזמנו,ף לא היתה לזה מילה.

לגבי המקור שהבאת, נראה כמו רכילות סוג ג' , בסגנון ויצהנדלר.

מי זה ויצהנדלר? עוד רב שהוא "לא ברסלב" לפי שפיפול?האלמונימית

ר' ויצהנדלרנריה וילנר
ר' ויצהנדלר ז"ל כתב את שיח שרפי קודש. הוא דווקא שולניק.ברסלב גם לפי שפיף.רק שאין מקורות כתובים לספר וכולו מפי השמועה ועל זה יצא הקצף.
את הרי סיפרת שבאמריקה מערבבים חלב פרות בחלב חזירשפיפול

זה בדיוק סוג השטויות והקשקושים שהיה כותב ויצהנדלר.

היום , אחרי שנפטר, עשו ממנו חצי צדיק, אבל בזמן שהיה חי, חסידים רבים התנגדו למגילת הרכילות וההבלים שכתב תחת האצטלא של "מסורת ברסלב."

אני זוכר את אחד מגדולי הרבנים שקמו בברסלב , צורח על בחורים , שיפסיקו לקרוא את הספרים של ויצהנדלר ולחשוב שאלו סבפרי רבינו.

"זה ספרי ברסלב בשבילכם?" הוא צעק "יותר טוב תגידו ליקוטי תפילות".

וללמד משהו שהוא לא תורה?די"מ
חייבת לומר שאף פעם לא טרחתיבת 30

להגדיר לעצמי מי או מה כן ומי או מה לא.

מבחינתי- מי ומה שמדבר אלי ונשמע לי נכון בשבילי- זה טוב ומי שלא- לא.

עם זה אין בעיהשפיפול
ויש מקום שמוסבר למה רבנו התנגד?די"מ

כי רבנו התנגד שאנשיו יהיו שוחטים,וזה בהחלט אפשר להבין.

אבל מה הבעייה להיות מלמד?

שתי סיבותנריה וילנר
עבר עריכה על ידי בת 30 בתאריך ט' בתמוז תשע"ד 10:00

א.שבעה"ב מקפיד על כל דקת לימוד ואין לו מצב לעמוד בזה וזה גזל.
ב.זה כתוב במקום אחר,לכל אחד יש מזל ובזמן שמזלו עולה אם הוא סוחר או משהו ישמצב שהוא יעשה מכה וזה המזל שלו ואם הוא מלמד מה יקבל?פשטידה מהאמא של התלמיד.

באמת?די"מ

זה הסיבות?

נשמע לי מוזר מאוד.

אלו הסיבות אבל בוא נגיד אותם במילים אחרותשפת הנחל

א. אחריות - האחריות המוטלת על מלמד היא גדולה מאד, ובכמה מילים הוא יכול לגרום לתלמיד נזק נפשי לשנים

ב. פרנסה - עדיף להתפרנס ממקצוע רווחי ולנצל את רוב היום לעבודת ה', מאשר להתפרנס ממקצוע שצריך בשבילו להיטלטל בדרכים לתקופות זמן ארוכות (כפי שהיה בזמן רבנו, שהרבה מלמדים היו גרים מחוץ לבית למשך כחצי שנה או שנה, כדי להיות מלמד באיזה כפר או עיירה קטנה)

ולנריה וילנר, חבל שאתה מנבל את המקלדת

א.אז מה?מישהו צריך לעשות את זה.די"מ

ב.אז היום זה לא שייך.

במחילהנריה וילנר
א. הסיבה שרבינו הזכיר היא לא הנזק הנפשי שתגרום לתלמיד,לא שזה לא אפשרי אבל לא זו הסיבה.
ב. אם זה מצד הפרנסה היום מורים מקבלים משכורת ממוצעת ולא רעב אז ממילא אין בעיה.
לגבי א אתה צודק, נתתי דוגמא לגודל האחריותשפת הנחל

זה לשון רבנו:

"אם כֵּן כְּשֶׁאַתָּה מְבַטֵּל שָׁעָה אַחַת מִלִּמּוּדְךָ, אַתָּה אוֹבֵד עוֹלָם הַבָּא בִּשְׁבִיל דְּבַר שִׁבּוּשׁ 

...אֲבָל הַשָּׁעָה שֶׁאַתָּה מְבַטֵּל מִלִּמּוּדְךָ, בְּוַדַּאי אֵין הַבַּעַל הַבַּיִת מוֹחֵל לְךָ בְּשׁוּם אֹפֶן"

דרך אגב - מלשון זה שהוא מדבר על "בעל הבית" ולא על "אבי הילד", יותר נראה שמדובר כאן על מלמד שנשכר למשפחה מסויימת (מה ששפיפול קרא בייביסיטר) ולא על מלמד בכתה

ב. אכן יש שהסבירו שכיום הטעם הזה לא שייך (הרב חיים קרמר)

הוא לא רצה שיגדל דור של ברסלבים קטניםשפיפול

כאלו שמתכנתים אותם מגיל צעיר לעשות התבודדות ולקום חצות, כי אז כל מה שהם עושים הוא לא עבודת השם ולא שווה כלום.

מה זה ברסלבנריה וילנר
ברסלב זה תנועה נפשית רוחנית של הפיכת לב האבן ללב בשר.
הילולת רבנו הקדושאשר ברא
מחפשת מקומות שעושים הילולה לרבנו עם עזרת נשים..
באיזה איזור בארץ?ברגוע
ירושליםאשר ברא
תבדקי על "חוט של חסד"שלג דאשתקד
בעבר היו עושים שמחה גדולה כיאה לחסידי ברסלב. הייתי שם לפני כ20 שנה וזה לא היה בישיבה בשמואל הנביא אלא במקום אחר (והרב ברלנד היה חוגג עם חסידיו במתחם של ישיבת עץ חיים, במרכז העיר). בקיצור כנראה בשל ריבוי המשתתפים הם שוכרים מקומות גדולים שיתאימו לאוכלוסייה
לא רוצה שום קשר לברלנדאשר ברא
התכוונתי לומרשלג דאשתקדאחרונה
שזה בערך מה שעשו הברסלבים. אני מתאר לעצמי שמי שאז הלך לרב ברלנד, היום נמצא אצל הרב הרוש וכדו.
געגועצאצא

וואי אני לא מאמין שאני לא באומן...

יש בי רצון מטורף להיות שם עכשיו

ישר כוח על הזכות להיות בארץ ישראלפשוט אני..
שתזכה שרבנו יזמין אותך אליו בקרוב ממש!אשר בראאחרונה
אומן ראש השנההרשפון הנודד

מי כבר סגר כרטיס ומי עוד עובד על זה?

סבסוד נסיעה לאומן בפעם הראשונהMza
שלום לכולם, בעבר היו כאלה שמסבסדים נסיעה לאומן למי שנוסע בפעם הראשונה)אני נסעתי לפני הרבה שנים עם סבסוד מלא) עכשיו בעלי גם רוצה לנסוע (בפעם הראשונה) ואני מחפשת מי שיסבסד לו.. מכירים מישהו כזה?
מחפשת שיעורים בליקוטי מוהר"ןרק להידבק בצדיק

היי
אני מחפשת סדרת שיעורים בליקוטי מוהרן שמסודרת לפי הסדר של התורות שאפשר לשמוע אותם וללמוד איתם את הס"ק
אם מישהו מכיר רב שיש לו שיעורים אני אשמח לשמוע..
תודה!

ממליץ לקנות דיסק אונקי שיעורים של הרב טייכנרמבקש אמונה

אני קניתי לא מזמן, עולה 180 שקל, ולדעתי, שווה כל שקל!  על כל ליקוטי מוהר"ן מסודר, וגם על חגים.

מסביר הכל ממש יפה וברור ומוריד את הכל למעשה

אני גם חיפשתי שיעורים על הספר מהאינטרנט ולא מצאתי, עד שגיליתי את זה באתר "ברסלב נייעס" 

יש שם שיעורים שלו לשמיעה ישירה אבל לא הכל. את יכולה לשמוע ולשפוט אם זה מתאים לך 

להלן קישור שיש בו גם שיעור וגם פרטים על הדיסק אונקי

תורה ה' תניינא 'תִּקְעוּ אֱמוּנָה': שיעור מפי הגר"ש טייכנר #01 |♪ » ברסלב נייעס

תודה!רק להידבק בצדיק

השיערים הולכים גם לפי הסדר של התורות?

כן. הכל מסודר שם בתיקיותמבקש אמונהאחרונה
אשמח אם אפשר לקשר אותישאלה.אחת

למשאית/ וואן , של נחמנים, עם רמקולים והכל. בשביל חבר.

תודות מראש.

תבוא בזמן רגיל כל ערב למרכזית קשה לפספסכְּקֶדֶםאחרונה
אשמח לשמוע מכם על הסיפור הנלצע

לפני שאשלח אגיד מה שאלתי  ובקשתי.

1 - אשמח לפירוש לסיפור. מה הנמשל?

2- שאלה שתופיע בסוף הסיפור .

וֹד שָׁמַעְתִּי מֵהָאִישׁ הַנַּ"ל שֶׁשָּׁמַע בְּשֵׁם רַבֵּנוּ הַקָּדוֹשׁ שֶׁסִּפֵּר מָשָׁל לְעִנְיַן מַה שֶּׁצְּרִיכִין לְדַבֵּר עִם אֲנָשִׁים בְּיִרְאַת שָׁמַיִם וְזֶהוּ. פַּעַם אַחַת הָיָה גְּבִיר גָּדוֹל שֶׁהָיוּ לוֹ כַּמָּה אֲלָפִים וּרְבָבוֹת. עָשָׂה הֶעָשִׁיר הַנַּ"ל פְּקֻדָּה וְאָמַר כָּל מִי שֶׁצָּרִיךְ לִלְווֹת מָעוֹת יָבוֹא אֶצְלוֹ וְהוּא יַלְוֵהוּ מִסְּתָמָא הָיוּ עַל זֶה בַּעֲלָנִים [קוֹפְצִים] הַרְבֵּה וּבָאוּ אֶצְלוֹ אֲנָשִׁים הַרְבֵּה וְלָווּ אֶצְלוֹ מָעוֹת. וְהַגְּבִיר הַנַּ"ל הָיָה אֶצְלוֹ פִּנְקָס עַל כָּל הַנַּ"ל. פַּעַם אַחַת לָקַח הַפִּנְקָס בְּיָדוֹ וְהִתְחִיל לְעַיֵּן בּוֹ וְרָאָה שֶׁהוֹצִיא הַרְבֵּה מָעוֹת מְאד עַל עֵסֶק הַהַלְוָאוֹת וְאֵין אִישׁ שָׁם עַל לֵב שֶׁיָּבוֹא לְהַחֲזִיר וְלִפְרעַ לוֹ מַה שֶּׁלָּוָה מִמֶּנּוּ. מִסְּתָמָא חָרָה לוֹ עַל זֶה, וְהָיָה לוֹ עַגְמַת נֶפֶשׁ. בְּתוֹךְ הַלּוֹוִים הַנַּ"ל הָיָה אִישׁ אֶחָד שֶׁלָּוָה גַּם כֵּן אֵצֶל הַגְּבִיר וְאִבֵּד וְהִפְסִיד הַמָּעוֹת בְּאֵיזֶה מַשָּׂא וּמַתָּן עַד שֶׁלּא הָיָה לוֹ מִמָּה לִפְרעַ חוֹבוֹ וְהָיוּ לוֹ יִסּוּרִים גְּדוֹלִים מִזֶּה. הַיְנוּ שֶׁהָאִישׁ הַנַּ"ל הָיָה לוֹ יִסּוּרִים גְּדוֹלִים מִזֶּה שֶׁאֵין לוֹ לִפְרעַ חוֹבוֹ. וְהִתְיַשֵּׁב הָאִישׁ הַנַּ"ל בְּדַעְתּוֹ, שֶׁעַל כָּל פָּנִים צָרִיךְ לְהִתְרָאוֹת פָּנִים עִם הַגְּבִיר וּלְסַפֵּר לוֹ כָּל לִבּוֹ, בַּאֲשֶׁר שֶׁהוּא אָנוּס בְּדָבָר וְכוּ'. וּבָא אֵצֶל הַגְּבִיר וְהִתְחִיל לְסַפֵּר לְפָנָיו לִבּוֹ בַּאֲשֶׁר שֶׁאֵיךְ שֶׁקִּבֵּל אֶצְלוֹ מָעוֹת בְּהַלְוָאָה וְהִגִּיעַ זְמַן פֵּרָעוֹן וְאֵין לוֹ מִמָּה לְשַׁלֵּם כִּי הִפְסִיד הַמָּעוֹת וְאֵינוֹ יוֹדֵעַ כְּלָל לָשִׁית עֵצוֹת בְּנַפְשׁוֹ מַה לַּעֲשׂוֹת בָּזֶה. וְעָנָה הַגְּבִיר וְאָמַר לוֹ מָה אִכְפַּת לִי הַמָּעוֹת הַמַּגִּיעַ אֶצְלְךָ כִּי מַה נֶּחְשָׁב אֶצְלִי סַךְ קָטָן כָּזֶה שֶׁאַתָּה חַיָּב לִי כְּשֶׁתְּסַלֵּק אוֹ לְהֶפֶךְ נֶגֶד סַךְ הַכּוֹלֵל מֵהַהַלְוָאוֹת אֲשֶׁר עוֹלֶה לַאֲלָפִים וְלִרְבָבוֹת. עַל כֵּן רְצוֹנִי שֶׁתֵּלֵךְ אֵצֶל כָּל הַלּוֹוִים שֶׁלִּי וְתִתְבַּע אוֹתָם וְתַזְכִּיר אוֹתָם שֶׁהֵם חַיָּבִים לִי כָּל כָּךְ מָעוֹת וְלָמָה אֵין מְסַלְּקִין לִי. וַאֲפִילּוּ אִם לא יִפְרְעוּ וִיסַלְּקוּ אֶת הַכּל רַק כָּל אֶחָד יִתֵּן וִיסַלֵּק מְעַט מֵחוֹבוֹ גַּם כֵּן יַעֲלֶה אֲלָפִים פְּעָמִים כְּמוֹ סַךְ כָּל הַחוֹב וְהַלְוָאָה שֶׁלְּךָ. וְהַנִּמְשָׁל מוּבָן מִמֵּילָא וְהָבֵן

אשמח להבין , מה בכך ש1,000,000 שח למשל הם הרבה יותר מהחוב שלי שהוא על סך 300 שח? סוף סוף את החוב שלי לא שילמתי.. וכמובן מה זה אומר ברוחניות?

שכוייח...

אומןאשר ברא

אף פעם לא הייתי אצל רבנו.

ולפני התשובה הייתי בחוץ לארץ..

קשה לי לחשוב על לצאת מהארץ (בכללי) עכשיו אחרי כבר כמה שנים טובים שנהיה לי חיבור חד משמעי עם ארץ ישראל.

ובכל זאת אומרים לי שאצל רבנו זה משהו אחר.

האם זה ממש משהו אחר יותר מלהיות אצל הרשב"י?

כי לרשב"י לקח 17 שנים להזמין אותי בפעם הראשונה ועוד שנתיים בפעם השנייה.

רעיונות? מחשבות? הגיגים?

תודה!

אולי יעניין אותך