כן, הוא מרגיש מותקף.
הילדים מתגרים בו (ויודעים כנראה שבסוף הוא זה שיענש, ומסביבו יהיה הבלאגן), הגננות מסתכלות עליו בעין מוגדלת (אפילו כוח עזר הביאו בשבילו...), כולם נגדו (כך לפחות הוא מרגיש בזמן שהוא משתולל)
הרבה גורמים יכולים להביא למה שקורה:
איך הוא מבחינה חברתית בגן? יש לו חברים?
איך הרמה השכלית/קוגנטיבית שלו? לפעמים לילדים איטיים יותר קשה בויסות ההתנהגות או לחילופין למבריקים...
האם יכולות להיות בעיות של ויסות תחושתי? קשב וריכוז?
אבל שום דבר לא צריך להביא לכך שילד אחד יצליח לשגע את כולם, וכשהוא משתולל כולם סביבו..
אם ילד מרגיש שהוא יכול להרביץ לגננת, שהגננת היא משהו שניתן להלחם מולו והיא לא ה"דמות הסמכותית" בגן, יש כאן בעיה, ולא רק אצלו. הוא ילד בן 4, הגננת צריכה להראות לו משהו אחר, מישהי שהיא באמת רק לטובתו (ולטובת כל הילדים), ולטובתו קובעת כללים מאוד ברורים של התנהגות בגן (ושלא מעלימים מהם עין, אף פעם, גם לא לילד אחר! וכמובן, כללים שמתאימים לגיל ולרמה). הגננת היא לא צד שמולו נלחמים ומוציאים כעסים. היא (וגם את) לא צריכים להיות צד במשוואה הזו בכלל. ואם זה כן קורה - להראות לו את הפנים הכי מפחידות בעולם, כדי שידע שזה פשוט לא שייך!
וכמובן, לתת לו חיזוקים חיוביים. אנחנו, לדוגמא, עשינו בגיל הזה מחברת קשר עם הבן שלי, שבה כתבתי איך הוא התנהג ומה עבר עליו בבית והגננת כתבה איך היה בגן (כתבה בעיקר דברים טובים.. אבל לא רק..). הגננת כל יום הקריאה לילדים מה שאני כתבתי במחברת (אצלה היה בכל מקרה מנהג להביא פתקים מהבית) והמחברת שלו הפכה לשם דבר והוא מאוד היה גאה בה.
אישית, אני לא אוהבת את כל עניין הפרסים, כי סה"כ הוא יודע שרק לו נותנים פרסים על התנהגות רגילה שמצפים משאר הילדים, אז למה הוא מקבל? כי הוא ה"מיוחד" שמתפרע יותר? לא אוהבת את זה, אבל אולי יש ילדים שזה עובד עליהם לתקופה מסויימת. (כשלילד שלי הגננת עשתה את זה, עשתה טבלה שבועית ונתנה מדבקה על כל שעה של התנהגות טובה בגן, אני הסברתי לו שזה רק בהתחלה, כדי לעזור לו, אבל הוא צריך להגיע למצב שהוא לא צריך מעקב ולא שום פרס כדי להתנהג יפה, כי הוא ילד טוב, יש לו נשמה טובה והא יכול להתגבר ואם הוא יעשה את זה בלי פרס, זה הכי שווה)
ועניין ה"להחזיק מאחור", צריך לדעתי להזהר מאוד בזה, ולראות איך הוא לוקח את זה, כי זה יכול להביא גם לזה שהוא יברח, ו"יראה" לגננות שהוא יותר חזק או יותר מהיר מהן... כך זה היה אצל הבן שלי (הוא ממש אמר לי את זה...) אז השאלה מה מידת המוכנות שלו לדבר כזה.. ועד כמה הוא סומך עליכן שזה לטובתו..
ב"הצלחה באתגר...