(סליחה בדיעבד - יצא ארוך אבל הנושא ממש מעניין אותי...
)
מצד אחד גמני מחכה שהדברים יבואו מרצון הילד (מלבד שבת למשל או כשרות )
כך שגם כשהפטפטן שלי בן הכמעט 3 סרב עד כה לברך או ליטול ידיים לאוכל לא קרה כלום והוא הרי לומד ויודע את זה, וזה יגיע בעז"ה 
רציתי להתייחס לסוף של דברייך -
נכון שדברים שגדלים איתם נהיים חלק משיגרה ואין בהם התרגשות ועלולים לקיים אותם לכשתמבגרים כמצוות אנשים מלומדה.
אבל אנחנו לא מגדלים את הילדים "על נקי" ונותנים להם לבחור מעצמם. (אנחנו "לא באמת ליברלים.."
)
סתאאם
זו לא הנק',
הנק' כפי שאמרת היא שאנחנו נותנים להם בעז"ה לאורך השנים כמה שיותר הרגלים רוחניים והלכתיים. כמה שיותר.
נכון, זה יהיה להם טבע. אבל זה מה שטוב בזה.
לא רק שיהיה להם קל לקיים המון דברים שלמישהו חדש קשים ומתישים,
נראה לי שאנו מעלים להם את נקודת הבחירה.
תהיה להם אח"כ בחירה מודעת. המון בחירה.
להחיות את ההרגלים, לתת בהם טעם ודעת, להבין על מה ולמה, לקיים הלכות שלא הקפדנו עליהם אנו, ללמוד מעצמם דברים חדשים ולחקור את דרכם ביהדות.
ואולי זה שהם יתרגלו שההלכה היא לא דבר שמזלזלים בו או מעגלים אותו כשלא נוח, יתן להם כוח להתמודדויות שלהם כבוגרים...
הויכוח הפנימי שלהם עשוי להיות קל יותר וגם בגין דברים דקים יותר, ולא על גופי הלכות שזה כבר טבע אצלם.
אוףף זה נשמע קצת צדקני... אבל זה לא...
ודווקא לי כן יש התמודדויות גם בדברים שאצל הורי הקפידו עליהם....
אז אולי זה דווקא מראה שגם אני נרגיל לX Y - תישאר להם הבחירה... 
ז"א אם נציב רף מסוים - אולי יהיה להם קשה קצת מתחתיו, אבל לא לגמרי בלי רף.
אני ממש חושבת בכתב... מובן שלא חשבתי שאת מכוונת בדברייך לגידול "נאטורל" נטול מצוות...
סתם כי את העלית את הנושא ואת המחשבות.
וכאשר אני רואה אצל הבנים שלי, איך כשלומדים ברכת המזון \ שמונה עשרה
הם מתפללים מילה מילה, ואומרים לאט ונהנים וזה פשוט להתרגש,
ואחרי כמה זמן זה נהיה קריאה מהירה וחטופה
אז אני מזכירה לעצמי
שמלבד דוגמא אישית, שהלוואי ואזכה, ותפילות ושאיפות,
אין לי הרבה מה לעשות בנידון.
גם אם אני "אשב" עליהם - ואני לפעמים עושה את זה - זה צריך לבוא מהם, מהלב שלהם. הרצון והכוונה והמשמעות למילים ולעצם הפעולה.
רק מה - זה עצמו העניין. ההרגל. הטבעיות שלא מכניסים דבר לפה בלי לברך ולא מסיימים ארוחה בלי ברכה כפי שנקבעה ע"י חז"ל ושאין יום שלא מתחיל בלי תפילה.
וכמובן, יש הבלחות של מודעות גם לילדים.
וכשהשני שלי שעוד לא בן 6, הירהר על הביצה והתרנגולת, ואמר שזה כמו תינוק שנולד - נס לא מובן,
הוא אמר - זה ממש "ולגדולתו אין חקר..." - מילים שהוא כבר מכיר מ"אשרי"....
התרגשתי מאד. זה היה מהמקום הכי תמים וכן ומבין,
וזה הבהיר לי עד כמה אי אפשר לאן נופלים האסימונים שמפוזרים בדרך
ושגם מילים עמוקות וגבוהות כמו בתפילה - יכולות להתפרש היטב היטב בליבו הטהור של הילד.
|סוף חפירה, מסך|