(גמרא שלמדתי היום)
כידוע מי שהתחתן פטור מהצבא תוך שנה
פחות ידוע שגם מי שקנה בית פטור בתוך שנה
זה מעשי בימינו?
לכאורה אני לא רואה סיבה שלא, הרי הוא לא פטור רק ממלחמה, אלא "ולא יעבור עליו לכל דבר", והוא פטור גם מלהיות ג'ובניק
אז גם בימינו שאין מלך ואורים ותומים ואין מלחמות של דוד המלך, הוא יהיה פטור אפילו אם זה לא "מלחמה" ממש
אבל יש בגמרא סייג אחד - למלחמת חובה כולם חייבים ואין פטור - אפילו חתן בשבע ברכות שלו חייב
מהי מלחמת חובה? רש"י כתב שזה מלחמת יהושע, והכנה"ג כותב על זה שנראה של"ד והוא הדין מלחמת עמלק
הרמב"ם כותב שגם מלחמת ישראל להינצל מיד צר נחשבת מלחמת מצוה
ומצאתי כמה שיטות בדעתו
דעת הכ"מ שכוונת הרמב"ם לפסוק כר' יהודה - ולפי דבריו כוונת הרמב"ם שזה נקרא מצוה , והעוסק במצוה פטור מן המצוה, אבל לא מדובר על הנושא שלנו. גם במלחמה להינצל מיד צר חתן פטור
דעת הלח"מ שתלוי - אם הגויים באו להילחם עם היהודים זה נחשב מלחמת חובה ואין שום פטורים. ורק אם הגויים עדיין לא יצאו נגדינו ואנחנו מקדימים ונלחמים איתם - כאן זה לא מלחמת חובה וחתן פטור. וכן דעת הערל"נ והחזו"א,
והחזו"א מוסיף שרק כשהגויים נלחמים איתנו ממש זה מלחמת חובה, לא כשהם הורגים יהודים פה ושם
דעת הכנה"ג שבכל מקרה אם המלחמה היא להינצל מיד צר זה מלחמת מצוה
מה למעשה?
אז חשבתי שכיון שפשטות הסוגיא היא כדברי רש"י, וכל האחרונים נשארים בצ"ע על הרמב"ם בסופו של דבר, יותר מסתבר לפסוק כמו רש"י, בפרט שגם בדעת הרמב"ם יש מחלוקות מה דעתו להלכה, וגם לדעת הלח"מ בימינו ברוך ה' כבר הרבה שנים לא יצאו הגויים נגדינו למלחמה כוללת, אלא זה היהודים שיוצאים למלחמות מנע
עוד יש לדון כשיש מחלוקת מה עושים, לכאורה בכל דין שבין אדם לחבירו כשאדם תובע את חבירו יוכל לומר לו המוציא מחבירו עליו הראיה, וגם כאן החיוב לצאת למלחמה הוא התחייבות בין אדם לחבירו בין היחיד לציבור, ואם כן בכל מח' יוכל היחיד לומר שקים לו שהוא פטור
מצד שני מצינו שציבור נחשב מוחזק בכל תביעה בין ציבור ליחיד, ואני לא יודע מספיק בשביל להעמיק יותר בזה
עוד יש לדון שספרדים הרי קיבלו עליהם את דעת השו"ע (=הכ"מ) ולדעתו הרי גם לרמב"ם חתן פטור, והם יכולים לסמוך עליו לגמרי
סוף דבר - אני נוטה לומר שפטורים גם היום בתוך שנה אפילו בזמן שיש מבצע צבאי, ונכון שזה לא יעזור לאף אחד, כי הצבא לא מתייחס להלכה לצערינו, אבל שיארגן לעצמו גימלים בכיף בלי נקיפות מצפון. הוא פטור ומי שמגייס אותו עובר בלאו
(אני משוכנע שיש מי שישב על הסוגיא הזאת הרבה יותר ממני וטחן אותה עד דק, אבל זה מה שהעליתי בחכתי בלימוד היום)

)