להסתכל במראה לקראת השנה החדשהאנונימי (פותח)

מנהל אולפנא נכנס לכיתה כדי להעביר שיחה.

לאחר כמה דקות הוא שולח מסרון לסגנית שלו:

"הצילו – אסור לי לומר דברי תורה בחדר הזה!".

הסגנית מגיעה ונחרדת למראה הלבוש של הבנות, המנהל יוצא,

היא משוחחת עם התלמידות, הן פורשות צעיפים על ברכיים ואזור הצוואר

ומבקשות שהרב יחזור ויסלח להן. סיפור אמיתי.

והבעייה אינה מצטמצמת לאולפנא אחת. חלה ירידה חדה ברמת הצניעות

של תלמידות וסטודנטיות במספר לא מבוטל של מוסדות חינוך הציונות הדתית -

וכן בלבוש המגזר ברשות הרבים.

הירידה הזו מתרחשת במקביל להעצמה בלימוד תורה המאפיינת חלק נכבד מאותן הנערות,

והופך אותן, "הפמיניסטיות הדתיות", לציבור החי בסתירה.

נשים ונערות רבות לומדות תורה בהתמדה ומתפללות בדבקות, נאבקות ל"זכויות דתיות"

ושוויון דתי - לפעמים אפילו על חשבון שלום בית בבית הכנסת -

אך הן בוחרות בפינצטה באלו נושאים דתיים להתהדר:

מצוות שהזמן גרמן - כן, ריקוד עם תורה - כן, מנהיגה רוחנית - כן,

הידור בכיסוי ראש וצניעות בלבוש - לא. בין הנערות והנשים הלומדות בהתמדה ישנן רבות בכיסוי ראש מינימלי, שרוול קצרצר, חצאית כנ"ל, מחשוף חושף ומכנסיים הדוקים, לפעמים על קצה מסגרת ההלכה (המקילה) ולפעמים מחוצה לה. כדי למנוע טעות, אבהיר שכלל לא מדובר בפריטי לבוש עכשיווים צנועים לחלוטין שנשות הדור הקודם פשוט לא נהגו ללבוש.

סקטור האשה הדתית-ציונית, המבורך בתלמידות חכמים ומנחות הלכה ורוחניות, כמעט שאינו מתמודד ישירות עם צניעות. אין שיעורים בנושא לנשות המגזר, אין "דת יהודית" של קבלת הידור – כמו פעם - וקבלת מקצה חומרות בנושא זה. זה לא מעניין. המאבקים מופנים רק לשדות שהיו עד עכשיו נחלת גברים בלבד. (ובכזה הידור שבבי"כ דתי לאומי במרכז הארץ, התיישבו נערות ללימוד גמרא בעזרת הגברים לאחר תפילת שחרית - בין הזמנים - וסרבו לעבור לעזרת הנשים למרות בקשה מנומסת של בחורים שבאו לשם ללמוד. שוויון הזדמנויות כבר אמרנו?).

העיקר התחלף עם הטפל. בשבת בתחילת אדר מורה למדנית צעירה קבלה בפני, שלמרות בקשותיה, טרם סידרו מקום לקריאת המגילה על ידי נשים ביישוב שלה. אני, שיצאתי מבית הכנסת באותו יישוב מזועזעת מהלבוש של חלק מהנערות, הצעתי לה להשקיע בהעלאת מודעות והזדהות עם היופי והאצילות בהקפדה בהלכות צניעות. זה קשה מדי, היא ענתה, והיא צודקת. ברור שיותר קל לזרום עם הטרנד ולארגן קריאת מגילה נשית מאשר לדבר על נושא הדורש חינוך.

בשיר השירים א,ח כתוב "אם לא תדעי לך היפה בנשים, צאי לך בעקבי הצאן". האם בנותינו מודעות ל"עקבות" הצנועות שהשאירו היפות בנשות ישראל משך דורות עברו, האם הן רואות את עצמן כממשיכות בדרכן? האם נבצר מאתנו להגיע לרמת הצניעות ויראת שמים של העבר עם הדרישות העכשיוויות ללימוד ולשוויון? פוטנציאל הבנות שלנו בקיום מצוות ויראת שמים אינו נופל מהדורות שקדמו להן. הקושי אצלן הוא בהזדהות, במודעות.

מניין נובעת הבעייה? אני, המזדהה בכל נפשי עם משנת הציונות הדתית, סבורה שהירידה ברמת צניעות הלבוש מתרחשת כתוצאה ישירה של החיים הדתיים-ציוניים בהם בחרנו, וזה כואב שבעתיים. המעורבות הברוכה בכל תחומי החיים בישראל מלווה בחשיפה לפיתויים זרים ולרצון טבעי עז של הבת הצעירה להרגיש – ולהיראות – שייכת לכלל. אנו רוצים לתרום ולתת אבל גם הצד השני נותן, ולא הצלחנו לפתח אצל חלק נכבד מהנוער – וגם לא אצל האמהות שלו - מספיק כלים לבקרה, לבררנות ולסינון, את עמוד השידרה הנדרש לעמוד בפיתויים. נערה באה ללמד ונמצאת למדה. בעידן הפייסבוק זה יצא מכלל שליטה.

לפני עשרות שנים הופיע בעתון בעילום שם מאמר נפלא של בחור חילוני, "מי את בת עקיבא" שעיקרו ההתפעלות מהחן בלבוש הצנוע של בת דתית לאומית טיפוסית - לא חרד"לית, הקו המפריד הזה טרם נוצר - העומדת בעוז ובענווה בתחנת האוטובוס. איפה, איפה הן הבחורות ההן?

גדרי צניעות הן הניסיון הגדול ביותר של הבת הדתית ציונית של ימינו. כשרות ושמירת שבת אינן מהווות עבורה קושי משמעותי, אך היא נמצאת בניסיון תמידי בנושא צניעות, חשופה לאמצעי תקשורת, אתרי אופנה, חלונות ראווה, ג'ורנלים – ובראש ובראשונה, המתירנות של ימינו. קשה לה לוותר על "סוף הדרך" האופנתי, להתמודד עם "אפשי אפשי" כל הזמן.

הנסיון הזה רגשי ביסודו, אז בואו נעטוף את הבת בקשר רגשי כלפי קיום מצוות התורה, קשר שאינו מבוסס רק על שכלתנות ולימוד, אלא מדגיש יראת שמים, שייכות וגאוות יחידה נשית בהקפדה במצוות. קשר של "עוז והדר לבושה", כמו שאנו עמלים לעשות בנושא אמונה במדרשות וסמינריונים.

מאחר וחינוך כזה דורש אווירה שאינה נוצרת מרגע לרגע, חייבים להציב סטנדרטים וכללים כבר עכשיו, מעין נעשה ונשמע כי בינתים, נערות עוברות על איסורים מול רבנים, צוות בית הספר, בתוך בית הכנסת וברחוב.

חייבים לדרוש קוד לבוש באולפנות! אני מציעה שמועצת החמ"ד יגבש קוד אחיד – לא קוד מחמיר ולא תלבושת אחידה.

האם זה מחנך לצביעות ושקר אם הבת אינה לבושה ברמה זו מחוץ לבית ספר? ממש לא. יש ערך בחלוקת כבוד לרבנים, למקום חינוך, לצוות החינוכי, להורים. ומתוך שלא לשמה בע"ה יבוא לשמה. לפחות הנערה תדע למה לשאוף. וגם אמא שלה תדע.

נכון שה"הכלה" של התלמיד באשר הוא שם היא פילוסופיית החינוך וההורות הרווחת בדורנו, וקביעת דרישות נשמע מיושן. סיפר לי הורה מתוסכל שהוא התחנן בפני מנהל האולפנא בה לומדת בתו לשיתוף פעולה בניסיון להעלות את רמת הצניעות של התלמידות. המנהל ענה שהדור מרדני, ולכן אינו רוצה חיכוכים אתו.

געוולד! הרי איש חינוך - וכל הורה - צריך להשלים עם העובדה שזמנית ייתכן ויקבל פחות סימנים גלויים של אהבה. הוא צריך להמשיך לאהוב. אימרה אמריקאית ידועה מצטטת הורה העומד איתן מול בת הבוכה על המגבלות שהציב לה ואומר "עדיף שאת תבכי עכשיו כדי שאני לא אבכה בעתיד."

חינוך לצניעות במראה החיצוני חשוב לפחות כמו הבגרות שהבת של דורנו עושה בתלמוד. על הכללים להיות ברורים וצריך לאכוף אותם בעקביות וברגישות בבית ספר. עם זאת יש לנסות להביא להזדהות וקיום מאהבה, ולקוות שתהיה התפתחות חיובית עם הזמן. ובינתים, נמנע את הפיכת רשת האולפנות והמדרשות שלנו למוסדות חינוך המרשים קיום מצוות כבקשתך.

יפה!!אנונימי (3)

למה מאנונימי?מקום בעולם
תוכן אמיתי,נכון וכואב..
^^ מאמר שפורסם בערוץ היום או אתמול.תולעת השני
חבל שהיא לא הביאה את המאמר בשם המחברת.
נושא כאוב.*בננית*
אם כבר הנושא הועלה, אני רוצה לתהות על נקודה מסויימת.

הלכות צניעות הן הלכות, בדיוק כמו כל דבר אחר.
אמנם יש טווח (מהמינימלי ועד אחרונת החומרות), ובכל זאת, אחוז נכבד מהבנות לא מקפידות על המינימלי.

אז עוד איכשהו יודעים לדבר על זה שצריך ללכת לפי ההלכה, אבל להפתעתי הרבה מסתבר שההלכה הבסיסית גם היא דינאמית.

אם צריך חצאית שעוברת את הברך, חצאית שבעמידה מגיעה לסוף הברך פשוט לא מספיקה! אני מוצאת יותר ויותר בנות, שמבחינתן חצאית כזו היא כליל הצניעות
כנ"ל לגבי חולצה שעוברת את המרפק - היא צריכה לעבור אותו גם כשמרימים ידיים, והמחשוף צריך להגיע לעצמות גם כשמתכופפים.

אני רוצה להדגיש שדבריי לא מופנים כלפי אלו שמשתדלות ומודעות שיש עוד דרך לפניהן, אלא כלפי אלו ש"מטהרות את השרץ".

למה אני, בתור בת שלא מגזימה מידי בלבוש, אלא רק קצת יותר מהמינימום, צריכה להרגיש חריגה?

אני יודעת שזה לא פופולרי לדבר על צניעות, במיוחד מזווית ביקורתית. אל תקחו את זה כהתנשאות, בבקשה. זה הכי לא מגיע ממקום שכזה, אלא מכאב גדול. קשה לראות ולחוות את זה.

אשמח לשמוע אם יש למישהי משהו לומר בעניין.

יה"ר שנצליח להשתפר בסוגייה החשובה הזו.
מסכימה איתך לגמרי..מקום בעולם
קשה עוד יותר כאשר הסביבה הקרובה שלך (המשפחה, החברים הקרובים) רואים אותך כחריגה..
אולי בנות לא מודעות באמת להלכות הספציםיות, או שהן אומרות לעצמן -תגידו תודה שהחצאית מכסה את הברך. זה גם 'משהו' במציאות של הלבוש היום..
זה יפהה..תודה לך{ר}צינית
בננית..אנונימי (4)
צודקת שזה לא אמור להיות חריג..
אבל צניעות זו מצווה שהיא מאוד מאוד קשה!
בשבילך זה מובן מאליו וקל לך ויש המון בנות אפילו הרוב שזה קשה להם מאוד ומותר שיהיה קשה.. אז לא צריך לבוא בצורה ביקורתית אלא להפך!! כי נניח שמעירים לי על צניעות באלי לעשות דווקא ההפך
כולנו יודעות עד כמה זה קשה..מקום בעולםאחרונה
בין אם בלמצוא בגדים צנועים וגם בלהיות צנועות בחברה שפחות צנועים בה..
ובכל זאת, לפעמים יש מצוות שנראות לנו כיהרג ואל יעבור וצניעות לא נכנסת בתוכן.. למה?
לא קשה לנו לחפש מלא עד שמוצאים מקום כשר וטעים? לא קשה לא לנסוע לים ביום חופש שיש? אפילו סתם לבשל בשבת בלי הלחץ של יום שישי..
סתם תוהה למה צניעות יותר קשה משאר הדברים..
וכן, גם לי קשה צניעות. ולא תמיד הייתי הולכת צנוע. אז זה לא מגיע ממקום מתנשא בכלל בכלל..
יש פה פורום נשים?שושיאדית

מי המנהלות?

את מתכוונת לפורומים סגורים?ילדה של אבא

יש פורום בנות בוגרות- פורום המשך של הפורום הזה

יש פורום כלה הדרך- פורום לכלות

שניהם לא פעילים הרבה.

ויש גם פורום סגור של נשואות בלבד

אני אשמחשושיאדית

לפנות למנהלות

של איזה פורום?ילדה של אבא
נשואות בלבדשושיאדית

וגם לכלות

לכלות- יעל מהדרום, היא תדע להפנות אותךילדה של אבאאחרונה
הי מרכיבה על סוסים באופן קבועאנונימי (פותח)

יכולה להיגרם בעיה גופנית לנשים?

אם הולכים לחוג רכיבה מסודר ומקצועי, אין מה לחשושאנונימי (3)

מכירה שבאיזור שלי סביב נתניה, יש לא מעט חוגי רכיבת סוסים לנשים. במושבים והקיבוצים באזור.  

ראיתי שיש בצהלה חוג רכיבה טיפולי לנשים לאחר לידה, לחיזוק רצפת האגן 

|הפותחת|אנונימי (פותח)

אני הולכת לחוג מסודר, אבל למה זה אומר שאין ממה לחשוש?

(ואני לא ממש בגיל של אחרי לידה )

תודה

ממה את חוששת בעצם?אנונימי (3)

רכיבה על סוסים נחשבת ספורט פופולרי לגברים ולנשים, תורמת לכושר הגופני, יש גם רכיבה טיפולית לטיפול בבעיות שונות. (למשל נשים אחרי לידה. זה היה בתור דוגמה). 

פעם הייתה מחשבה כזואנונימי (4)

היום זה הוכח כלא נכון...

מוזמנת לגלל קצת

אם זו היתה הסיבה לשאלה, ברור שאין מה לחשושאנונימי (3)

וגם יש על כך שאלה ותשובה של רופא בפורום של בי״ח מעייני הישועה - וגם הוא ענה שאין סכנה  

רכיבה על סוס לנשים - פגיעה בקרום הבתולין - המרכז הרפואי מעיני הישועה

אמנם פוסע מאוד ישן אבל איכשהו הגעתי לפהאנונימי (5)אחרונה

עקרונית אין הנחיות לנשים להמנע מרכיבה על סוסים.

אבל זה כן עלול לגרום לפגיעה בעצב הפודנדלי/ להחמיר תסמינים של זה. אז אם יש כאב בפות באגן או במפשעה אחרי רכיבה על סוסים כדאי להמנע ולהבדק אצל רופאה

פריקהאנונימי (פותח)

אני לא מקנאה, אני לא פותחת עין, אבל חשבתי שיהיה לי פחות קשה. התחתנתי מהראשונות, מזמן כבר, תכף שנתיים. ואני רוצה להיות אמא, אני כלכך רוצה כבר. ולאט לאט כל חברה נכנסת להיריון, נהיית אמא, ואני מרגישה לבד בבדידות הזאת, לא מצליחה להכיל יותר.

אני הכי שמחה בשבילן 

ואני הכי עצובה בשבילי

זהו

לא קל.. ואת לא לבד.עשב לימוןאחרונה

יש עוד הרבה נשים כמוך, אמהות בפוטנציה,

שמחכות להריון, שנמצאות בתהליכים,

שמחזיקות תקווה, שמקוות למשהו חדש שיצמח בתוכן

❣️❣️

מקדישה לך את השיר של תרצה אתר: גשם הקשב לנשים

עד רדת הערב, גשם

הקשב לנשים בחלון

עד רדת החושך, גשם הקשב

לנשים הצופות בוילון

גם לנו אדמה שמחכה למשהו מלמעלה

גם בנו יש אימה וזעקה

למשהו פורח

וכן הלאה

עד סוף השבוע

גשם, הקשב לנשים בחלון

עד קץ השבועיים

גשם, הקשב לנשים העומדות ומחכות

גם לנו בחצר

חלקה קטנה ריקה מזוהר דשא

גם אנו מצפות עד אין בינה

למשהו ברוך כמו הגשם

גם בתוכנו מחכה שותקת

חלקת ארץ קטנה חרבה

והגשם שלנו איחר לרדת

הגשם שלנו

טרם בא

אך הגשם שלנו יבוא

עננים כבר זעים במרחב

הגשם שלנו קרב, קרב

בצעדי ענק

הקשב לנשים בחלון

גשם אדיר ונוהר.

הקשב איך קוראות הן בזו אחר זו-

הוא חוזר

הוא חוזר

הוא חוזר

נ.ב

יש פורום סגור לנשים : באהבה ובאמונה (פוריות) שאפשר להיכנס אליו

חיבוק וחיזוק 🫂

היי, אם מישי פה... שאלה מוזרה...תמימלה..?

)אני כותבת סיפור ושואלת בגלל זה, חס ושלום לא קרה לי...)

השאלה היא כזו, בחורה שנכנסת להריון מאונס-מה היא צריכה לעשות? כאילו, הפלה אי אפשר כי אסור ואם היא תלד את הילד-הוא יהיה ממזר, מה ההלכה אומרת על זה?

עד כמה שאני יודעת במקרה כזהתמיד בבטחה

ההלכה מתירה להפיל.

וגם, ממזר הוא רק מי שנולד לאשת איש מגבר אחר, ילד שנולד לרווקה הוא לא ממזר

אז מה ילד שנולד מזוג לא נשוי נחשב?תמימלה..?
לא משנה אם זה ברצון או לא ברצון...
לא נראה לי שיש לזה הגדרה.תמיד בבטחה

ממזר הוא מי שנולד מיחסים אסורים, כמו גילוי עריות, בגידה בבעל, כהן עם גרושה

טכנית אישה שלא נשואה לא יכולה ללדת ממזר כי בעילה יכולה להיחשב כנישואין בדיעבד

אוקיי, תודה רבה!תמימלה..?
ממזר הוא לא, הוא כן שתוקי (דהולכים בתר רובא)באנגי
הי. איך הגעת לכאן?עשב לימון
הפורום כבר לא פרטי..אנונימי (2)אחרונה
ריח מהפותאנונימי (פותח)

אהלן, לאחרונה אני מרגישה לא בנוח עם תחתוניות ולא רוצה לשים אותן, מצד שני לא יודעת איך להתמודד עם הריח ועם זה שאני מפחדת שכולם יריחו אותי. אני מתאמנת ומזיעה הרבה וזה יכול לגרום לריח להתעצם ואני חוששת 

בקיצור עצות? 

שני דברים בקיצורעשב לימון

א. הריח הוא לא כל כך חזק בלי התחתוניות- נסי ותראי. חלק ממנו הוא העובדה שיש בהן פלסטיק וזה גורם לחוסר אוורור.

ב. אפשר לשים תחתוניות מבד ואז זה נושם -פחות ריח- וגם סופג נוזלים וריחות.

נכוןאמרלד

נסי בלי תחתונית 

ותחתונים מכותנה, גם לאימון.

( וכשמתלבשת לכושר גם מחליפה לחדש, בעיקר להרגשה ) 

@עשב לימון מבד מכבסים? 

כןעשב לימוןאחרונה
ניסיתיאנונימי (פותח)

אני פשוט חוששת שמריחים אותי 

איך יודעים שזה תקין? ומה עושים כדי שיהיה פחות ריח?

למי הפורום מיועד??יותר טוב

בנות?

נשים נשואות?

אני לא נשואה ופה אז כנראה שגם ללא נשואות...😉תמימלה..?
שלום עשב לימוןאחרונה

הפורום מיועד לבנות מגיל 15 ומעלה - אין הגבלה למעלה

ממי מבקשים להצטרף לפורום בנות בוגרות?אנונימי (פותח)
המנהלות הן-אמרלדאחרונה
שיטת אביבה - מישהי מכירה וממליצה?אנונימי (פותח)

אשמח גם להמלצות למקומות ללמוד את השיטה.

תודה!!

יש את @אפונה שהיא מדריכה לשיטהאנונימי (3)
[@96032|אפונה] היא ניקית פעילה בפורום הריון ולידה.

שרשור לדוגמא בה היא עונה:

שיטת אביבה - הריון ולידה

יש אתר לשיטה הזו, אם יש לך גישה לאינטרנטעשב לימוןאחרונה

באתר יש רשימה של כל המדריכות.

אם לא, תכתבי אזור ואני יכולה למצוא

אני מכירה, ניסיתי.

זו שיטה שעובדת, אבל צריך לעשות תרגילים כל יום, לא פעם אחת ודי.

אז כל עוד תרגלתי זה סידר לי את המחזור,

וכשלא- לא.

אולי יעניין אותך