גאולת ישראל ממצרים, בזכות מה?
"וידעו מצרים כי אני ה' בנטותי את ידי על מצרים והוצאתי את בני ישראל מתוכם" (ז-ה)
על ידי הנפלאות והמכות נתקדש שם שמים ונתברר לעולם כולו, כי ה' יתברך מנהיג את כל הבריאה והיא נתונה בידו כחומר ביד היוצר לעשות ולשנות בה כרצונו. ובכן לא זאת בלבד שמעבר לכך שישראל נגאלו ממצרים מבחינה חומרית כך נגאלו גם משיטותיהם הכופרות והאליליות של המצרים – "והוצאתי את בני ישראל מתוכם" (המשך חכמה)
גאולת ישראל ממצרים, בזכות מה?
מסופר שבאחת הפעמים נכנס לרבי הקדוש "החתם סופר", והחל למרר בבכי על מר גורלו שכן היה ידוע כאיש עשיר מאוד וכעת עסקיו המסועפים הגיעו למבוי סתום ואין הוא יודע כיצד יוכל להתגבר על הבעיה, על כן בא לפני הרב הקדוש וביקש את ברכתו להצלחה.
ענה לו החתם סופר: "גם אני שמעתי שאחיך הוא עני מרוד ובביתו ישנה משפחה גדולה ברוכה בילדים ואתה אינך תומך בו כלל וכלל, חרף מצוקתו הקשה".
הסוחר זז באי נוחות למשמע דברי התוכחה המרומזים וענה בניסיון הצטדקות "ואיך אוכל אני לעזור לאחי לאור מצבי הכלכלי הירוד?!"
ענה לו על כך החתם סופר: "אשיב לך ע"י רעיון קצר מפרשת השבוע, בפרשת השבוע נאמר "וגם אני שמעתי את נאקת בני ישראל, אשר מצרים מעבידים אותם", כידוע המילים, "את" ו"גם" באות לרבות משהו בדברי הכתוב, אך מה הן באות לרבות?
אלא, המשיך החתם סופר בדברו ואמר שבשעה שבני ישראל נאנקו מהעבודה הקשה ומעול מצרים, שמע גם כל אחד מישראל את נאקת אחיו וכאב את כאבו וסבל את סבלו. ובשכר זה שבני ישראל גילו רגשות אהבה ואחווה איש לרעהו גם הקב"ה שמע את נאקתם והוציאם ממצרים, מעבדות לחרות ומשעבוד לגאולת עולם..."
שבת שלום!