בס"ד
דרכי השמחה שונים ומגוונים בספרים הקדושים, רבינו ז"ל אספם כעמיר גורנה, בחרם והרחיבם והוסיף עליהם הרבה מעצותיו הוא, כדי להדריכנו אל המידה הטובה והיקרה הלזו, השמחה.
בראש וראשונה בולטת העצה הגדולה של רבינו - "אזמרה" (ליקו"מ, ח"א תורה רפב) כינוי בו מכונה מאמרו הקדוש בלקוטי מוהר"ן, בו גילה רבינו את עצתו הקדושה הזאת הנדרשת כמין חומר בתוך הפסוק "אזמרה לאלקי בעודי" שאמר דוד המלך ע"ה. אותה דרך, משום שהזהיר רבינו הקדוש ללכת בה, זכתה להתלהבות יתירה בקרב תלמידי רבינו ובראשם רבי נתן ז"ל הכותב על אודותה לבנו ר' יצחק ז"ל: "הפוך בה והפוך בה וסיב ובלה בה, וממנה לא תזוע, שאין לך מדה טובה ממנה, ובכל יום ויום יהיה הדרך הזה בעיניך כחדש" (עלים לתרופה כה) - - -
על פי דרך זו - עיקר שקיעתו של אדם בעצבות היא מחמת ידיעת שפלותו והתבוננות במצבו הרוחני הירוד; וכך היה רבינו אומר: כשאדם רואה שהוא שפל מאד אסור לו לפול ברוחו, אלא הוא מוכרח להחיות את עצמו, שיתבונן בדעתו: איך יתכן שלא קיימתי מצווה כלשהיא, הכיצד זה לא עשיתי בכל זאת אי פעם מעשה טוב, הלא מתענה אני ביום כיפור ובתשעה באב גם כן, ובכל ארבעת התעניות גם כן - אם כי לבי כואב לי מאד - ואני הולך לפעמים למקוה; ואפילו אחרי כל הקלקולים ר"ל מתייגע אני מאד ורוצה מאד להציל את עצמי וכו' ואיך שהוא, על כל פנים, איזה שהם נקודות טובות יש לי בתוכי ממה שכמה פעמים קיימתי רצון הבורא יתברך" - - -
כאלה הם הדברים ששח רבינו כאשר התחיל לגלות את הדרך הקדושה הזאת, אחר הפטיר: "בכך מוכרח אדם להחיות עצמו, ולא להתייאש בשום אופן" (מתוך מכתב תל"ג בעלים לתרופה, שם נאמרו הדברים ביידיש).
התורה רפ"ב בלקוטי מוהר"ן, המבארת את הדרך הזו ביתר עמקות, מגדירה זאת כהכרעה עצמית לכף זכות, שכוחה יפה כלפי מעלה. כלומר, שכאשר אדם הנמצא בשפל מדריגה מוצא בעצמו זכויות, "נקודות טובות", הרי הוא מכריע את עצמו מכף חובה לכף זכות והופך אמנם לזכאי בעיני ה' המסייעו בשל כך להכנס לזְכוּת ולחזור בתשובה, "היינו, כמו שצריכין לדון אחרים לכף זכות, אפילו את הרשעים, ולמצוא בהם נקודות טובות, ועל ידי זה מוציאין אותם באמת מכף חובה לכף זכות... כמו כן הוא אצל האדם בעצמו, שצריך לדון את עצמו לכף זכות, ולמצוא בעצמו איזה נקודה טובה עדיין, כדי לחזק את עצמו שלא יפול לגמרי חס ושלום רק אדרבא - יחיה את עצמו וישמח את נפשו במעט הטוב שמוצא בעצמו, דהיינו, מה שזכה לעשות מימיו איזה מצוה או דבר טוב. וכמו כן צריך לחפש עוד, למצוא בעצמו עוד איזה דבר טוב. ואף שגם אותו הדבר מעורב בפסולת הרבה, עם כל זה, יוציא משם גם כן איזה נקודה טובה. וכן יחפש וילקט עוד הנקודות טובות" (ליקו"מ, ח"א תורה רפ"ב).
מקור:
http://www.breslev.org/pages.php?subaction=showfull&id=1203263184&ucat=36