המטרה של חכמי ישראלקראנץ שוקולד
היא להורות תורה לרבים ולהנגיש את התורה לעם..
לי קשה מאד עם תורת הרב קוק, השפה הקשה והגבוהה שמדברת בעיקר לרבנים שגם הם בודדים יחסית, לא רבים בקיאים בספריו, למה צריך לכתוב רעיונות כל כך יפים בשפה שאנשים פשוטים לא יבינו ויתחברו?
רבים מגאוני ישראל כתבו ספרים ושיחות בשפה ברורה וקולחת שגם אדם שלא למד מעודו יוכל להבין..
כמובן שלקחתי את הרב כדוגמא אבל יש עוד רבנים שכותבים בסגנון הזה.. לי אישית קשה להתחבר לזה..
מי שמכיר את הכתבים של הרב יודע שמה שאתה אומרmatan

זו טעות פשוטה של הבנה.

הרב כותב דברים פנימיים מאוד, שמאוד מורכבים, בשפה פשוטה וברורה.

הבעיה היא לא בשפה של הרב- אלא בשפה שלנו.

השפה של בניית הארץ הייתה שפה לאומית וסיגנון העברית שבה היה ביאליק וחבריו, לא בדיוק השפה הרווחת ברחוב.

השפה הבן יהודית שאנחנו מדברים היום עוד הייתה בחיתוליה כשהרב כתב.

זה שהיום השפה הזו קשה לנו, זה נכון, אבל כשהרב כתב זה היה מתוך רצון להנגיש.

לא מסכיםברגוע

אני חושב שהרב כותב בשפה יותר גבוהה גם מביאליק,

וגם אז לא כולם דיברו כמו ביאליק.

וזה לא רק השפה זה גם התוכן..

אתה יכול לא להסכיםmatan

הכתבים של הרב, שנכתבו לציבור- פורסמו במאגרים כמו "החבצלת" וכו' - שזה לגמרי משהו

שכולם קראו.

גם הרב כותב בעצמו על החשיבות של לכתוב דברים גדולים בשפה שמובנת לדור.

לא מדויקברגוע

לא כל הכתבים של הרב פורסמו בעיתון,

באמת יש חלק בשפה יותר ברורה.

וגם מה שניכתב בעיתון לא בהכרח מיועד לכולם.. 

הרב כותב בעצמוmatan

שכדי לפעול בדור צריך לכתוב דברים גדולים בשפה שלו.

אתה רוצה להגיד שהרב לא עשה כך?

בכתבים שהם לעצמו, אפשר לדון אם הם מתאימים לדור, אבל זה כי הוא לא כיוון לפרסם אותם...

...ברגוע

הדברים שהרב כתב לעצמו זה רוב הספרים שיש לנו היום...

נכוןmatan

אבל כשמדברים על המטרה של הרב בחיבורים שלו לכלל- צריך להתייחס לכתבים שנכתבו לכלל.

חלק מהספרים יצאו כבר בחיי הרבברגוע

וגם הרב הסמיך את הרצי"ה להוציא את שאר הכתבים.

אז אפשר לומר שמה שהרב כתב לעיתון זה לכולם,

ושאר הכתבים פחות..

מה שהרב עסק בפירסומוmatan

הוא מעט מאוד מהכתבים... הדברים שנכתבו לעצמו אולי הפכו(בברכתו, ולעיתים בהדרכתו) לספרים,

אבל עדיין, הם כיוונו לחוג מסויים ולדור מסויים.

הרב לא חיפש להקשות בכתיבה שלו, למעשה ברוב מה שאנחנו לומדים הוא כנראה כלל לא התייחס

ללומד, שלא היה רלוונטי.

השפה פשוטה וברורה אולי לך כתלמיד ישיבהקראנץ שוקולד
תן טקסט כלשהו מאחד מספרי אורות לאדם ממוצע, הוא לא יבין מימינו ומשמאלו.
לא אמרתי שהיא פשוטה ליmatan

אני לא מבין כל דיוק(וכל מילה של הרב מדויקת), אבל אני מבין עיקרון כללי, ולומד יותר ויותר.

הטיעון שלי הוא שהשפה שלנו שונה מהשפה של הדור שאליו הרב כותב ולכן ההבדלים בשפה.

איך תסביר את זה שגדולים אחרים שחיו בתקופת הרבקראנץ שוקולד
כתבו בלשון קלה?
זה יותר מצוי בחכמי ספרד אבל לא רק.. נגיד החפץ חיים..
החפץ חיים כותב הלכתיתmatan

ולא בשפה של הדור. לכן רוב הדור לא למד חפץ חיים, אלא עזב אותו.(זה מדבריו של הרב, לא באופן ספציפי

לחפץ חיים דווקא)

הצדק איתך בעניין כתיבת הדברים בשפה שמובנת לדור- והרב עשה את זה- כתב דברים שמובנים לדור

שאליו הוא דיבר, שבעיתונים שלו הוא פירסם.

חוץ מהחלקים שהרב לא כתב החוצה אלא לעצמו, ואז הוא באמת לא ניסח את זה בדווקא בצורה שהדור יבין.

לדעתי הצורה בה הם נכתבים היא העושה אותם בעצם מענייניםכמעין הנובע
ומסקרנים.

אם זה היה בשפתינו שלנו, דבר ראשון לדעתי הייתה הרגשה פחותה אליהם (או אפילו קצת יחס שונה) וגם היינו מפסידים את כל העומקים שניתן להגיע דרכיהם ואת הזוויות השונות שכל אחד מפרש לפי ראות עיניו.
דבר שלדעתי מהווה חלק נצרך ומשמעותי בלימוד, בהבנתו ובהשפעתו.
לא מסכיםקראנץ שוקולד
זה שהרב עובדיה או הרב אליהו כתבו שיחות בגובה העיניים ובלשון פשוטה מוריד מערכם או גדלותם?
ממתי דברי תורה נמדדים בשפה הגבוהה שלהם?
כל המהות של תורה היא ללמוד אותה וליישם אותה אז למה לא לעשות את זה בצורה שגם בעלי בתים יוכלו ללמוד ולא רק שיעור ט' במרכז הרב?
הרב כתב דברים בפנימיותברגוע

אולי זה באמת לא מיועד לבלבתים..

לא,כמעין הנובע
זה לא מוריד מהערך שלהם, אך לדעתי כן יש שוני בין כתבים אלו (הרב קוק, ר' יהודה הלוי, מכתב מאליהו ושות') לבין כתבים שנכתבו ע"י רבנים מהתקופה כיום.

ועצם זה שהכתבים נכתבו בשפה גבוהה, הם יוצרים בעצם את הלימוד. את הדיונים הרבים, את השאלות, את הויכוחים לכאורה, וכך מועשר הלימוד ואותי אישית מרתק כמו "ספר מתח".

יצא לך ללמוד פעם הכוזרי לדוגמה?
אי אפשר ללמוד ספר זה (בעיניי) ללא ויכוחים ודיונים. מה גם שכל אחד רואה זוית שונה. זה מעשיר את הלימוד. זה גורם לאדם ללמוד באמת ולהתאמץ להבין. זה מעצים את הלימוד עצמו, את החוייה שלו ואת השפעתו.

עליי אישית לימודים אלו מאוד משפיעים. כאשר נעשים בדרך הזו וכאשר עמוקים כ"כ. אחרת - זו רמה אחרת של לימוד.

אולי גם בכללי אתה אוהב יותר פשט מאשר עיוני? זה לגמרי הגיוני.
אם כך, לגמרי מובן אם תאהב פחות את העומק והסיגנון הזה.
הערה - מבלי להיכנס לדיון המלומד:עוד סתם אחד

ההיפך של 'עיון' הוא 'בקיאות', לא 'פשט'. הניגוד של 'פשט' הוא 'דרש'. 

גם בלימוד פשט אפשר (וראוי) לעיין הרבה (דווקא ב'דרש' לא צריך לעיין הרבה, פשוט כי לדרש 'אין כללים'). לדוגמה: גם אם לומדים את הפשט המוחלט של ספר שמואל - כדי להבין אותו צריך למצוא את הכתובים המקבילים בדברי הימים, להשוות ולהנגיד, ולהבין מה כל ספר בא לספר. זה לגמרי לימוד 'פשט', אך בעיון. 

כך שהתכוונת לשאול אותו אם הוא מעדיף יותר בקיאות על פני עיון, לא 'פשט' על פני 'עיון'. 

צודק. תודה על ההארה. זה בהחלט שונה.כמעין הנובע
האמת היא רציתי לכתוב זאת, אך היא לרגע נעלמה לי.
לא מסכים לגמרי עם המטרהברגוע

המטרה של הרבנים היא גם לקרב ולרומם את העם לתורה, לא רק להפך.

זה נכון שהרבה רבנים בדור שלנו כותבים בצורה יותר פשוטה, אבל הם יכולים 

לעשות את זה בזכות הספרים מהדורות הקודמים שלא כתובים פשוט.

לדוגמא: מי שלומד פניני הלכה הוא אולי יודע מה ההלכה- מה צריך לעשות הרוב המיקרים,

אבל הוא לא יכול להיות רב ופוסק הלכה אם הוא לא למד גמרא שו"ע וכו',

כי בפניני הלכה יש בעיקר דוגמאות.

ועוד משהו- ככל שאדם עמל יותר להבין משהו זה גם נקלט ונישאר אצלו בראש... 

המטרה העיקרית כיום היא להורותקראנץ שוקולד
כשביץ המקדש היה קיים זה היה תפקיד הכהנים מבחינת יורו משפטיך ליעקב, מאז שחרב הבית התפקיד הזה עבר לחכמי ישראל..
ללמד תורה ולפסוק הלכה.
אולי, לא יודעברגוע

מה עם שאר הדברים שכתבתי?

הרב קוק זצ"ל לא כתב לפשוטי עם, אלא לחכמי לב שמתעמקיםחסדי הים
בתורה, כמו שהגמרא והזוהר לא בלשון פשוטה.
השאלה היא למהקראנץ שוקולד
לא בשמים היא?
כנראה שחלק מהדברים כן..
אני חושב שפישוט הדברים יגרום לכך שיותר אנשים ילמדו ויאהבו את התורה, אני חושב כך גם לגבי הגמרא..
אגב גם 'כתב רש"י" שבטעוץ מיוחס לרשי אבל זה כתב שרווח מאד בתקופה ההיא אבל כיום שזה לא רלוונטי יש הרבה חומשים שכותבים את פירוש רש"י בכתב רגיל ..
סליחה, אבל צא מהסרט שאתה חי בואמבא
למה אם אני אכנס עכשיו לקטכס בנושא תאוריית הקוונטים של הסטודנטים תואר שני לפיזיקה גרעינית אני לא אבין כלום?

כי לא כל דבר אפשר לאכול בכפית!

אתה רוצה להבין משהו גדול ומורכב, תשב תלמד בישיבה, שיהיה לך בסיס רוחני תלמד שס ופוסקים ואז תבין...

ברגע שאתה יורד אל העם, אתה יורד ברמת החומר שאתה יכול לדבר, אם אתה רוצה לדבר דברים גובהיים כך בחשבון שלא יבינו אותך בקלות אבל אס תוכל להגיע להרבה רבדים עמוקים..
כשתגיב בצורה יותר מכובדת אגיב לךקראנץ שוקולד
(באמת במחילה, אבל: ) לא רוצה לא צריך..אמבא
אתה העלאת שאלה כי מציק לך משהו..
אני בא עם רצון טוב לענות לך תשובה, אבל מה לעשות לא כל דבר יכול להישמע כמו שרוצים שישמע..

אם טעיתי אשמח לתקן ולהתנצל ולחזור בי,
אבל אני לא חושב שכתבתי בצורה לא מכובדת..

פשוט, אתה לא הראשון ששואל את זה ולא האחרון, הדור שלנו צריך להפנים ולקבל שיש אנשים גדולים ממנו ולא ולחלק עצות לרבנים שלא מגיעים לקרסוליים שלהם..
לכן אני יצאתי ככה, שוב לא במגמה לפגוע, אבל כן במגמה להראות דרך עקרונית..
לכתוב בכותרת "צא מהסרט"ארץ השוקולד
זה לא צורה מכובדת ומכבדת...

באופן כללי, כותרות בסגנון כזה מורידות (לפחות אצלי) מערך הכותב.
באופן אישירחפת..
ממש צריכה להתאמץ כדי להבין את הרב קוק. אבל אני חושבת שזה עניין של הרגלי למידה. השוויתי את רמת ההבנה שלי ברבנו בחיי למשל לעומת בנות אולפנא (למדתי בחרדי), היה להן קשה בערך כמו שלי קשה הבנת הרב קוק.
מעבר לשפהיוני
הרב קוק היה איש של חזון
הוא כתבעל דברים שאמורים להיות ועל מציאות שתתקיים מתי שהוא
די מנותק מהמציאות שהייתה אז ובטח מנותק מהמציאות של היום

אז כל אחד יכול להצביע על מציאות מסוימת ולומר שלזה התכוון הרב
אחד שלפני 50 שנה היתה מציאות שהרב דיבר עליה אבל פספסנו, אחד אומר עכשיו אנחנו חיים את המציאות שהרב דיבר עליה ואחר אומר שהמציאות שהרב דיבר עליה עדיין לא הגיע.

הרבה מדבריו נחמדים והכל אבל זה שכל אחד מתמידיו יכול לפרש את הדברים איך שנראה לו גורם לזה להיות פחות רלוונטי.

קיצר, פחות התחברתי...
נוטה להסכים עם קראנץdanielo

אני לא נוהג להעיד על עצמי,אבל אני בן אדם עמוק,ואני מתחבר לשיח עמוק ובדר"כ לכל מה שנגזר מזה.

ובכל זאת - אני חייב לומר שבעיניי שפה שהיא רעיונית ומאוד גבוהה היא קשה להבנה ולהתחברות אליה.

ואני אסביר - בחור שיעור א',שמגיע לישיבה ומתחילים לדבר איתו בשפה גבוהה של אדם שאמור להיות כבר במקום מאוד בשל.

בעיניי זה לא נכון.

בנוסף,אפשר לראות בפשטות שהציבור הכללי,או היותר פשוט נקרא לו ,לומד דברים פשוטים ונהירים עם מסר חזק וישיר.

אנשים בשטח רוצים נפקא מינה,וברעיונות,אתה אפילו לא בטוח מה בכלל המסר.

וזה אפילו לא ברור האם פירשתי את הדברים נכון.

קראתי 'ניצוצות' ו'אורות התשובה' בחלקו,כתובים שם דברים נכונים אבל אני חושב שזה ערטילאי מידיי.

כמה סיבות..אדם כל שהוא

1. בזמנו של הרב קוק, השפה הזו הייתה הרבה יותר מקובלת-

אני מקשר לידיעה חדשותית מעיתון מחזיקי הדת-

http://jpress.org.il/Olive/APA/NLI_heb/SharedView.Article.aspx?href=MAD%2F1904%2F04%2F29&id=Ar00500&sk=3BEB7FD2

וכך נראו "מבזקי חדשות" בעיתון החבצלת - 

http://jpress.org.il/Olive/APA/NLI_heb/SharedView.Article.aspx?href=HZT%2F1906%2F01%2F16&id=Ar00800&sk=217B163E

2. יש רעיונות גבוהים שאי אפשר/ קשה לנסח באופן פשוט.

3. לרב קוק היה קושי לבטא את הדברים בשפה פשוטה ומובנת יותר אף שרצה. [הוא כותב את זה], יכול להיות שזה גם קשור גם למה שכתבתי בסיבה הקודמת.

4. יש אנשים שמתחברים יותר לדברים כשהם כתובים בשפה ספרותית, ויש רבנים שמנסים לפנות לקהל היעד הזה. [או, שהם עצמם חלק מהקהל הזה, לכן מרגישים יותר טבעי לבטא את עצמם כך].

הרב מלמד והרב קנוהל מסכימים איתךארץ השוקולד
ולכל מי שחושב שצריך לסבך, הוא מוזמן לחפש ספרים עם כתב רש"י שני טורים, כי זה קשה יותר ללמוד...
לרגע לא הבנתי למה אתה מגיב לעצמך ומזה הפיצול אישיות הזה כמעין הנובעאחרונה
ערב שנה טובה וכו'. שאלה שמעניינת אותיעשב לימון

אנשים ונשים שעברו טראומה שקשורה לביטחון- פיגוע טרור או מלחמה או משהו כזה

אני יודעת שזה קצת אישי- פשוט תכתבו על חבר שלכם

איך זה נראה ונחווה מבפנים או מבחוץ

אחרי שנה, אחרי עשר שנים, אחרי עשרים ושלושים שנה?

אשמח לכל מידע או סיפור מקרה

בשורות טובות ושמחות

ממליץ מאוד להיזהר עם חשיפה אינטימית במקום ציבוריארץ השוקולד

רוב האנשים פה בסדר, אבל לא כל ניק פה הוא טלית שכולה תכלת ותיזהרו מפירוט של דברי שיוכלו לנצל נגדכם.

ובנוסף, תזכרו שהפורום ציבורי וכל דבר שהכתב פה יכול להימצא על ידי גוגל כך שכל אדם יכול לפתוח ולקרוא.

כמובן. תודה על התזכורתעשב לימוןאחרונה

למה אנשים מגמגמים?בנות רבות עלי

הולך ברחוב, סבא חביב פונה אלי, מסמן לי עם היד להוריד את האוזניות, מחייך ואומר "המעלית לא עובדת" .. אוקי אדוני המעלית לא עובדת, איך זה קשור אלי?

אמרתי לו אוקי מה…

אחרי שניות ארוכות הוא מפנה אותי לקופסת קרטון, תעזור לי לעלות את זה? אני ואתה ניקח ביחד. אמרתי לו עזוב תן לי לראות אם זה כבד כמו שאתה אומר.. בדקתי , כבד אבל לא ברמה שאי אפשר להרים. קיצר מפה לשם נופל לי האסימון ש- לך תדע כמה קומות זה. נכנסנו לבנין הורדתי את הקופסה על המדרגה הראשונה , הוא: אמרתי לך שזה כבד בוא אני אעזור לך. נשמה , אני רק מכבה את האוזניות הכל טוב. המשכתי לאחר שהוא אמר שיש 4 קומות, לא אשקר שהתנשפתי כי אני לא בכושר, אבל משמיים זימנו מצווה לפני ראש השנה , כל השנה כלום. מדהים איך מזכים אדם משמיים לעזור פתאום, לא יודע, זה לא יכול להיות מקרה.

קיצור אנשים: דברו ותפסיקו לגמגם ולדבר בלחש. תודה

חחח …בנות רבות עלי

עכשיו עוד מישהי ביקשה עזרה. איזה שאלות יש לאנשים. באה לי אחת קצת מבוגרת, מדברת קצת חלש. אני: הינה עוד צרות. אני עם השיר באוזניות והיא מדברת כאילו אני שומע אותה . מכבה את האוזניות . "כן?" .. היא: אפשר לבקש בקשה? בטח נשמה מה תרצי? עד חצי המלכות. סתם לא באמת אמרתי לה ככה. קיצר היא מתיישבת לידי בספסל, איך אני מעבירה את כל הטקסט הזה לוואטסאפ? אני לוקח את הפלאפון שלה אומר לה הינה יש לך אופציות לבחור למי לשלוח. היא היתה בהלם מנסה להבין איך עשיתי את זה, נתתי נגיעה במסך לאחור, מסביר לה שיש מטוס נייר שהיא רק צריכה ללחוץ עליו ויש לה אופציות למי לשלוח. היא לא האמינה שהאופציה בכלל קיימת 😄

מצווה שניה.

אגב, למה לא פונה אלי מישהי חסודה לשם שינוי?בנות רבות עלי

סתם שאלה שעלתה לי הרגע.

טוב זה כבר קרה בשבת ויצאתי קצת טמבל אבל בסדר. לא נדבר על זה כרגע. מי שואל איפה זה עין גנים כשיש גם רחוב כזה וזה גם שכונה?! כן זה אני ששאלת אותו את זה בשבת היי 🙋🏼‍♂️

חחח מצחיק שאני מגיע לפה פעם ביובל עם סיפורים הזויים …

בודקים אותך. תעבור כמה שלבים במשחק ואז תגיע החסודהמבקש אמונה

🤡

חחח נראלי זה באמת ככהבנות רבות עלי

אשריך. באמת! שנה טובה!נחלת

תודה גם לך🙏🏻בנות רבות עליאחרונה

מי אשכנזי וער בגלל סליחות?זיויק

אני ספרדי וישן בסליחותבנות רבות עלי

אם אתה לא אשכנזי ולא מתפלל סליחות בכוונות עצומותפ.א.

אתה צריך שאלת רב האם יהיה מותר לך לאכול קטניות בפסח, שהרי ההבדל הגדול בין עדות המזרח ואשכנזים במספר לילות הסליחות בחודש אלול, זה לכפר על קטניות בפסח אצל עדות המזרח

יש רק בעיה אחת, אני כבר שנים לא אוכל קטניות בפסח😂בנות רבות עלי

אם כך, אתה יכול להמשיך לישון 🛌 בשקטפ.א.

ישן טוב יותר בבית כנסת מבמיטה?ארץ השוקולד

ברור זה כמה צעדים מהמקרר אתה קם בלילה מנשנשבנות רבות עלי

ארץ השוקולדאחרונה

זה לא תלוי מה איכות האוכל שם או שאצל ספרדים לעומת אשכנזים יש אוכל טוב בטוח?

לכבוד ראש השנהאוי טאטע!

ארץ אשר ד' אלהיך דרש אתה תמיד עיני ד' אלהיך בה מרשית השנה ועד אחרית שנה

לכבוד ראש השנה ראיתי משהו ממש יפה ומשמעותי

קבוצה של תמונות יפות מהארץ עם מקורות על שבח ומעלה ארץ ישראל

מוזמנים להצטרף

קמפיין 'טובה הארץ מאוד מאוד'

תודה רבה!נחלתאחרונה

ת

שנה טובה, ברוכה, שמחה, שלווה, לכולכם כולכם כולכם!!נחלת

אמן ואמן וגם לךארץ השוקולד

שנה של קיום משאלות לטובה לכל באי ובאות הפורום

אמן. גם לךנפשי תערוגאחרונה

יש משהו מאוד מוזרפשוט אני..

כאשר יש תחושת אבל על אדם שהלך לעולמו,

למרות שהוא לא קרוב משפחה,

ולא חבר קרוב,

ולא בוס,

אלא ''רק'' מנחה ומנטור.

מי שבהרבה מובנים הביאה אותי עד הלום,

ומי שמיליוני בני אדם חייבים לה את חייהם בלי שהם בכלל יודעים.

נוחי בשלום,

פרופסור עדה יונת.

וכן אני יודע שהיא הייתה שמאלנית קיצוניתפשוט אני..

אשמח אם זה לא יהיה הנושא כאן...

למה מוזר?משה

היה לך קשר איתה. הערכת אותה. עשית איתה דרך. הכי הגיוני בעולם.

מתוך 14 הזוכים הישראלים בפרס נובלאריק מהדרום

היא האשה היחידה, גם בזה היא היתה פורצת דרך לשבור את תקרת הזכוכית.

יהי זכרה ברוך.

איזו תקרת זכוכית?shaulreznik

לוועדת פרס נובל מאז מארי קירי אין שום תקרת זכוכית

נכון עקרוניתאריק מהדרום

בפועל היתה רק אחת

היה את רוזלינד פרנקלין שהיו נותנים לה אםקעלעברימבאראחרונה

לא היו גונבים ממנה את הגילוי

יש כאן אוהדי קבוצת כדורגל/כדורסל לשאלה בפרטי?צע

חיילי גבעתיאריק מהדרום

אמר לו פפוס מי הביאך לכאן אמר ליה אשריך רבי עקיבא שנתפסת על דברי תורה אוי לו לפפוס שנתפס על דברים בטלים

לא מכבים אש עם דלק!Nachman Wilhelmאחרונה

מעגל דמים ללא קץ או עוצמת נצח: התודעה היהודית שתכריע את האויב

החרות הפצועה של מדינת ישראל, המנסה לבנות את ביתה הלאומי ללא זיקה עמוקה לשורשיה ולקודש, גובה מאיתנו מחיר דמים יומיומי וכואב. אנו מוצאים את עצמנו במרדף אינסופי של "כיבוי שריפות" מול פני רוע משתנים: פעם אלו בלוני תבערה ועפיפונים המכלים את שדותינו, פעם נחילים של כטב"מים ורחפני נפץ המאיימים על ערינו, ופעם מטחי רקטות, מנהרות ופיגועי טרור מגוונים. אנו ניצבים מול מציאות שבה אין לנו רגע של שקט; מציאות שבה אנו לא מפסיקים לכבות דליקות פיזיות וביטחוניות, מבלי לראות את האופק או את הקץ.

בכל פעם שאנו גוברים על איום אחד, מיד צומח איום אחר במקומו. הניסיונות לפתור את הבעיה בכלים טקטיים, טכנולוגיים או צבאיים בלבד דומים לטיפול בסימפטום ולא במחלה עצמה. אנו משיגים שקט זמני, אך נכשלים פעם אחר פעם מלגמור את הסיפור עד הסוף ולעקור את האיום מן השורש — משום שהשורש האמיתי הוא רוחני במהותו.

אירועים אלו אינם יד המקרה. הטרור הבלתי פוסק, על כל סוגיו וטכנולוגיותיו, הוא תזכורת רוחנית וקיומית רבת עוצמה. האויבים מציקים לנו, אך מלמעלה מכוונים אותנו בניסי ניסים — באמצעות מסרים שמימיים שאין לנו ברירה אלא להקשיב להם — להבין שאיננו יכולים להסתמך על כוחנו ועוצם ידינו בלבד. המציאות דוחקת בנו לחזור "מלא על מלא" לשורשינו העוצמתיים, המוצקים והקדושים.

הטרור והלחימה האינסופית ייפסקו רק מכוח נחישותנו המוחצת, שתנבע מתוך זהות יהודית מבוררת. ברגע שנתחבר לשורש הנשמה המשותפת של עם ישראל, יתקיים בנו: "כל המקום אשר תדרך כף רגלכם בו לכם יהיה" (דברים יא). נחישותנו הרוחנית והמעשית תנפץ את אשליות האויב, כהבטחת התורה: "ונתתי שלום בארץ... ורדפתם את איביכם ונפלו לפניכם לחרב" (ויקרא כו). אז, מתוך עוצמה פנימית בלתי ניתנת לערעור, יסתיים מעגל כיבוי השריפות ויראו כולם את ניצחוננו המוחלט: "וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך" (דברים כח).ל

אולי יעניין אותך