בס"ד
הרב גזבר התעסק בזה בשיעורים שלו השנה במשך שנה שלימה. גם ביינישים צריכים לאכול ולישון.
אבל אם תרצה ניסוח סכמטי של הסוגיה, המחולל שלי גמר סופסוף את פעולתו:
ובכן, נשתמש בטרמינולוגיה של הרב גזבר שמנגידה את ה"שניצל" (יש צמחונים בקהל?
) והגמרא, אני מניח שכבר תצליח לבד להתאים כל מעשה אחר בחיים לקטגוריה המתאימה מבין השתיים.
חמישה אנשים יתנהגו בדיוק אותו דבר בפועל, כאשר הגישות שלהם תהיינה שונות לגמרי, בוא נסדר אותן על פי מעלתן (לכאורה, אני יודע שזה לא הסידור המוסכם על כולם, אבל לפחות בקוים כלליים):
- עכשיו אני אוכל כי אני רעב ורוצה להיות שבע. תיכף סדר צהריים ואז אני אלמד תורה כדי שה' יזכה אותי בזיווג הגון/ זש"ק/ פרנסה ברווח וכבוד.
- תשמע אני מבין חשוב לעבוד את ה' ואני מחויב לכך בלב שלם אבל דבר איתי בסדר צהריים, עכשיו אני רעב ומה-זה בא לי על השניצל הזה אז תן לי זמן איכות עם הבטן שלי, לקב"ה אני אקדיש את סדר צהריים.
- ה' אני אוהב אותך רוצה רק לעבוד אותך, אבל מה לעשות עכשיו אני רעב ואם אני לא אוכל אני אמות. אז ניפגש ב15:30.
- אני רוצה לעבוד את ה' וללמוד תורה ולהתפלל והנה עכשיו ממש אני אוכל כדי שיהיה לי כוח לזה איזו זכות.
- ה' ברא אותי ככה הוא רוצה שאני אחיה כמו בנאדם, שאני אלמד, אתפלל, אישן ואוכל. הנה אני עובד את ה' אני אוכל כמו שהוא רוצה.
אתה שואל למה כל הזמן עבודת ה' נחותה בדרגה 2/3 (איש איש לפי מקומו, וההבדל ביניהן דק מאוד) ולא מתעלים לדרגה 4/5 (בתלות במחלוקת מה מביניהן הדרגה הגבוהה יותר, מדבריך משמע יותר בכיוון של 5, הזכרת המושג "הכשר מצווה" מכוונת אותנו לדרגה 4).
היום דיברתי עם אבא שלי על זה שחז"ל הכניסו לתלמוד הרבה מאוד מההשקפות שלהם בענייני פיזיקה, מטאפיזיקה, רפואה וכו' (ואגב, גם הרמב"ם ככה) ושאלתי אותו למה זה ומה פתאום באמצע שיעור כללי. והוא ענה לי שזו בעצם אותה ההסתכלות שרואה את הקב"ה בכל פרט מפרטי החיים ובכל מעשה ממעשי האדם, בין אם ב"אישית לוחצת" כשיטת הרמב"ן והמשתמע מפשט רוב אגדות הש"ס, ובין אם על פי חוקים קבועים מראש כשיטת הרמב"ם. בכל אופן, כל מעשה הוא מצווה/עברה והכל תורה.
אז שאלתי אותו, לפי זה יוצא שאנחנו המפרידים היום לא בסדר, כי השאלה שלך. והוא ענה לי תשובה שמתחלקת לשני חלקים: קודם כל, אל תחשוב שאז המצב היה מושלם, הזהות גרמה לכך שאנשים פשוט הורידו את התורה והמצוות לדרגת הצרכים הפרטיים שלהם (בלשוננו- דרגה 1). בנוסף, אל תחשוב שהמצב היום על הפנים, דע לך שיש אנשים שכן שם, ונתן לי דוגמה על מישהו שבחיים לא הייתי חושב עליו ואמר לי בלשוננו, דע שהוא בדרגה 4, גם אם מבחוץ זה לא נראה ככה, ומהשפה שלו זה לא נראה ככה, הוא חי ככה.
מסקנה- צריך להיזהר משאיפה לקפוץ מכוח לדרגות 4/5 כי זה עלול להפיל אותנו בלי לשים לב ל1/2, ואז כבר עדיף היה שנישאר בדרגה 3 היחסית סבירה.
(בנוסף, וזה עניין שראיתי במקום אחר, אולי יש מקום ל"3 לכתחילה", אבל אני עוד לא מכיר מספיק ובטח שלא הבנתי עד הסוף את השיטה אז אני לא יכול להסביר אותה או להכריע לאן דעתי נוטה)
וזהו.