בחור יקר, דע לך שכל שנייה שלא תלמד בבחרותך תתחרט עליה אחרי החתונה וכשיהיו ילדים ובכלל לא תהיה במסגרת ישיבתית אלא בעבודה.
עוד 10 שנים אולי תמצא את עצמך יושב בעבודה ונחשב התלמיד חכם הכי גדול והפוסק היחיד בכל המשרד וזה שעונה בענייני אמונה לכל הלייטים/החילונים/הגויים שבאים אתך במגע.
ואז אתה תאמר מה רוצים ממני, אני בחור ישיבה לשעבר שמצא את עצמו בגלות של עמל כפיים ובקושי מוצא שעה ביום לעסוק בתורה. למה הם חושבים שאני זה שבאמת יודע לענות? למה הם חושבים שכל תלמודי פרוש לפני כמו לפני 10 שנים?
ותתמלא חרטה עמוקה למה לא ישבת ללמוד בבין הזמנים הרבה לימודים שאתה לא יכול בישיבה. מסכת קצרה ובלתי נלמדת, או מסכתות משניות שלמות בע"פ, או מדרשים ופירושים לחומש, או קבלה, או הלכה, או לתפוס נושא מסוים ולפרק אותו לגורמים מהחל ועד כלה.
למה חשבת שאם בין הזמנים עכשיו אז תלך להרוויח 100 שקל ולקנות בהם ארטיק, או שתרוויח 200 שקל ותלך לראות סרט (יהודי, דתי, כשר, כמובן!)
וכן הלאה. לכן העצה היעוצה היא לשבת וללמוד תורה, לחזור על זמן חורף, ללמוד דברים חדשים, לפתוח אופקים חדשים.
את הדברים האלה אני כותב מתוך מה שאני עצמי עובר בימים אלו ולא סתם שולף מהבטן.
אבל יש לדעתי דבר אחד יוצא מן הכלל:
לך תעבוד במה שגם תעבוד בו בעתיד. צא מנקודת הנחה שאתה לא תהיה כל חייך במסגרת ישיבתית. מה תרצה לעשות כשתחליט שאתה יוצא מהישיבה?
תתן שיעורים פרטיים באנגלית, או תהיה מדריך כושר גופני, או שתהיה איש תחזוקה - מה שנראה לך הגיוני תתחיל כבר עכשיו. זו תהיה בשבילך התנסות להבין איך אתה מתפקד בעוד 10 שנים.
ודבר חשוב מאוד מאוד שזה נותן - חוץ מעצם העבודה וזה שיש לך כסף לכל מיני בזבוזים - יש 2 ניסיונות גדולים וקשים מאוד בכל מה שקשור לכסף: לעבוד ביושר, ולתת צדקה.
וכאן אתה נדרש להוציא לפועל את מה שלמדת בישיבה, איך עליך להיות עובד ביושר. איזה סוג בזבוז זמן נקרא גזל של המעסיק; איזה סוג של שימוש באוכל ושתייה נקרא גזל המעסיק; איזה עבודה לא מושלמת נקראת גזל המעסיק וכו'.
ואיך אתה מצליח כשיש אצלך 100 שקל לבוא ולהוציא 10 למעשר כספים.
ובוא תנסה להוציא לא 10 אלא 20, תתן חומש מכספך שעמלת להרוויח במשך שעות ארוכות. איך ההרגשה? נכון שזה קשה? תתרגל ותתרגל ותדמיין את עצמך כשיש לך משפחה של 10 ילדים ואתה חושב על כל שקל שאתה מביא הביתה ופתאום - הופ! מוציא מעשר כספים. מתוך 10000 שקל שהרווחת נשארת עם 9000. זה ניסיון נורא ואשרי מי שעומד בו.
אם תלך לעבוד ותיישם את הנקודות האלה ניצלת את בין הזמנים היטב. ולך תקנה לך ארטיק ותראה סרט בכסף שנשאר לך, זו מתת אלקים היא.
בהצלחה.