בס"ד
לשאלה איך קרה דבר שכזה, "מה זאת עשה אלקים לנו", אני מכיר שלוש תשובות.
1. הפשוטה, זו התגשמות מאוד ברורה של התוכחה, בתורת כהנים ובמשנה תורה.
2. המורכבת יותר, האפשרות להגיע למצבים הכי נוראים היא חלק מהמחיר הכלול בחופש הבחירה שנתן ה' לאדם, ולכן שווה את זה.
3. המורכבת עוד יותר, כחלק ממהלך גילוי ייחוד ה' בעולם, צריך להיות שלב שבו הרע מתגבר "עד הגבול האחרון שאפשר לו", כלשון הרמח"ל בדעת תבונות (סימן קסו), כדי ש"יהיה זה טעם יותר להיגלות ולהיראות אחר כך אמיתת יחודו ית'". יעויין שם באריכות יותר.
כולם מקשים על האפשרות הראשונה ואומרים שזה לא יכול להיות,זה לא עונש מידתי. קושיה דומה מוטחת גם בבעלי התשובה השניה, גם אם הקב"ה נותן בחירה לאדם, יש גבול, את הקטסטרופה הזאת הוא לא אמור היה לאפשר. הוא היה צריך להתערב.
אני לא יודע, קשה לי באמת לדון בשאלות האלו בלי שהייתי שם, אבל על פניו, אני לא יודע מה בדיוק הנקודה שמפריעה לאנשים. סדר הגודל? אני לא בטוח שהוא היה שונה בהרבה מזה של חורבן ממלכת ישראל, בית ראשון ושני או נפילת ביתר, בטח לא בהתחשב בכך שהעם כולו היה קטן יותר באותם ימים. האכזריות? גם לא היתה שונה בהרבה מבהזדמניות נוראות אחרות שאומות העולם רצחו בנו.
ההבדל היחיד שמצאתי הוא שפה היתה תכנית סדורה שמטרתה השמדת העם היהודי על כל פרטיו, לא סתם פוגרומיסטים שהורגים את מי שנקרה בדרכם, או אפילו שליט שהורג את היהודים "שלו".
אבל מה בכך? הרי זה לא הצליח להם. אפשר לומר אולי שזה דווקא אומר שהקב"ה פעל בדיוק כמתוכנן, הוא עצר את הרשעים לפני שהם עשו את מה שהם תכננו. רציתם שיעצור אותם מוקדם יותר? מתי בדיוק? באיזה שלב? לא יודע, אני צריך להתיישב יותר בעניין.
אבל לי קשה דווקא על בעלי התשובה השלישית. לפי דבריהם המשיח היה צריך לצאת היישר מאושוויץ ולגאול את העם והעולם.
אין ספק שהתקדמנו רבות, המצב כיום הוא מדהים וכל סימני הגאולה מתחילים להתממש בזה אחר זה, אבל איפה גילוי אמיתת ייחוד ה'? מה הטעם באותה "תגבורת הרע" אם הגילוי לא בא מיד לאחריה?
נו, יש עוד מה להעמיק, ולי מותר להישר פה עם מליון סימני שאלה.
- לקראת נישואין וזוגיות