אביגיל~!
כשסבתא שלי יצאה עם הילדים הקטנים שלה לגינה היא הלבישה אותם בבגדים מלוכלכים ומכותמים, כדי שאנשים יסתכלו על הכתמים ולא ידברו כמה מתוק התינוק אלה כמה הבגד מוזנח כדי שלא תיהיה עין הרע..!!

איןןן יואו איך צחקתי כשאמא שלי סיפרה לנו..
לכו תחיו עם פרסי
אנא מזרעא דיוסף קאתניא דלא שלטא ביה עינא בישא.נחמיה17

רשי יותר ברור ממך.. אביגיל~!
או בעברית -בן-ציון
ולא נהירא

קאתינא*בן-ציון
אבל אתה אשכנזי, לא? אשכנזים בכ"מ לא מתחייסים לעין הרע
עקרונית לא נכון לומר עין הרע, אלא עין רעה...נגרינסקי
ועין רעה זה בכלל קנאה...
למעשה, לא קיים בכלל דבר כזה עין רעה\עין הרע במובן המיסטי...
למעשה?בן-ציון
לא אתווכח איתך, רק אומר שאם הגמרא מדברת על "עינא בישא" זו לא המצאה.
אל תבלבל בין אמונות טפלות שלמדו מגויים כגון חתולה שחורה וכו' ובין מאמרי חז"ל.

רמבמיסט או לא, אל תקבע קביעות נחרצות כאלו.
א' כי מי אתה שתאמר את זה, ב' כי לא הבאת מקור.

(מיסטיקה? עוד מעט גם תאמר לי שהרמב"ם היה נגד הקבלה. ואל תווכח, לא נפתח את זה פה)
לא את כל אגדות חז"ל יש להבין כפשוטם...נגרינסקי
חלקם מובאים כדי ללמד אותנו מוסר ודרך ארץ, חלקם להמחיש ועוד כל מיני...

אני מסתמך על דברי הרמב"ם במורה ששם הוא מבאר כיצד להבין את מאמרי חז"ל... כרגע אני לא מוצא את זה במדויק שם, כשאמצא אפנה...

נראלי שדי ברור שהרמב"ם בגישתו הרציונלית מתנגד למיסטיקה...
כרצונך... לא נפתח...
וולבן-ציון
עצם זה שאתה צעיר, וחושב שאתה מבין דברי הרמב"ם במורה נבוכים כבר אומר דורשני.
הרמב"ם כותב באחד מאגרותיו שאם אחד בדור (!) יבין את מה שהוא כותב שם זה היה שווה את זה.
זה מיועד למישהו שכבר למד.

אתה לא היחיד בגישה הזו, הרבה ת"ח חשבו וחושבים כך.
רק אל תחשוב שזה כזה פשוט.

אגב, לא צריך ללכת רחוק.
הרמב"ם כבר בשמונה פרקים כותב על היחס לאגדות חז"ל, זה נמצא שם.

אבל באמת לא נכנס לויכוח הזה.
לא חושב שאני מבין את דברי הרמב"ם במורה לגמרי...נגרינסקי
אבל אני לומד ומסתמך בדבריי על דברי רבותי שלמדתי מהם... אני משתדל שלא להקריץ דברים סתם כך מדברים ש"נראו לי"...
ולא רק הרמב"ם היה עוסק בשכל ופילוסופיה, רציונליזם וכו'
רבים (אם לא הרוב) מחכמי ימי הביניים היו שכלתניים ועוסקים בפילוסופיה... רס"ג, רבינו בחיי, הרלב"ג ועוד ועוד...
היום מעדיפים בישיבות פחות לתעמק בפילוסופיה היהודית כי חוששים לכפירה... אסור לשאול שאלות...
לכן אוסרים ללמוד את פרק היחוד בחובות הלבבות ואוסרים ללמוד דברים מסויימים במורה ועוד...
ברי לי שהעניין לא פשוט... יש לחקור הרבה ואני כלום... לא הספקתי כמעט דבר בחיי, אבל יש חכמים שביארו לנו ועליהם אנו מסתמכים...

(באיזו איגרת הרמב"ם אומר את זה? ובאמור דברי הרמב"ם את זה אין סתירה לדבריי...)
סו?בן-ציון
הרמב"ם עסק בהם כדי להתנגח בהם, אבל פילוסופיה לשמה לא, שכן "תורה בגויים - אל תאמין".

ובין כה וכה אין זה מוכיח דבר לגבי גישת הרמב"ם לקבלה, שכן גדולי עולם רבים היו בקיאים גם בתורת הסוד וגם המבדיל בחכמות הטבע, כגון המהר"ל והרמב"ן, וחכמים רבים אחרים.
לא נכון...נגרינסקי
הפילוסופיות שלרמב"ם מקורן ביהדות... הגויים לקחו אותם והעצימו אותם ואנו חזרנו לדון בהם ועוד יותר להעצים אותם...
על כן, זה לא "תורה בגויים"...
הרמב"ם עצמו אמר שהפילוסוף הראשון היה אברהם אבינו...

אלה גישות שונות... מה שנקרא, מחלוקת...
לא שיש הבנה מוטעת אצל תלמידי הרמב"ם...
"לא נכון"?בן-ציון
איפה אמרתי משהו אחר ממה שאמרת?

אסכם את דברי כך:
גישתו האמונית של הרמב"ם נובעת מהתורה בלבד, בכך אין ספק.
אך את המושגים והניסוח לקח הרמב"ם מהפילוסופים, שכן יהודי ספרד בתקופתו אהבו פילוסופיה, וכידוע אם יהודי שומע משהו מת"ח זה לא בטוח נכון, אבל אם גוי אומר את זה אז זה בטוח אמת <צ>
את ה'לא נכון' אמרתי על זה:נגרינסקי
"הרמב"ם עסק בהם כדי להתנגח בהם, אבל פילוסופיה לשמה לא, שכן "תורה בגויים - אל תאמין". "

ועוד אקשה, היכן מצית וויכוח בין הרמב"ם לפילוסופים הגויים כדי לשלול הפילוסופיה? ומדוע גם שאר החכמים שעסקו בזה עסקו בזה?

ועל סיכום דבריך, מה הבעיה לקח את המושגים והניסוחים שלגויים?
איפה אמרתי שהוא התווכח איתם ישירות?בן-ציון
הוא ציטט פילוסופים כמו אריסטו, הוא לא בדיוק יכל להתווכח איתם.
אין לרמב"ם עניין להתווכח עם גויים.

כפי שציינתי, זה מיועד ליהודים שלמדו פילוסופיה, לנגח את הטענות שהם עצמם העלו (וראה באגרות הרמב"ם על החוזים בכוכבים אאל"ט)

כל עיסוק בפילוסופיה אצל גדולי ישראל היה "דע מה שתשיב לאפיקורוס". חוכמות אחרות נלמדו לשמן, אבל פילוסופיה לא, שכן זו אמונה.

אין בעיה. שוב, כפי שאמרתי, הרמב"ם השתמש בזה כדי שיבינו על מה הוא מדבר. מי שלא מדייק לא מבין שהוא מביא אותם כדי לנגח אותם.
אה... לא הבנתי דבריך בתחילה...נגרינסקי
אני טוען שהרמב"ם השתמש בפילוסופיות כדי להביא את האמונה למצב של'ידיעה' והכרה ברורה באל... שכן הרמב"ם מצריך ידיעה והוא מזכיר יותר לשון ידיעה וכן הוא אומר "יסוד היסודות ועמוד החכמות, לידע שיש שם מצוי ראשון."
הרס"ג היטיב לבאר מדוע יש צורך בחקירות האלו... דבריך הם סיבה אחת מתוך שתיים... הסיבה השניה כדי להביא לאמונה שלימה ולהוכיח מה שניתן לנו מפי נביאי ה'...
ואני מצטט "דע יחנך ה', אתה המעיין בספר זה, כי מה שאנחנו חוקרים ומעינים בענייני אמונתנו הוא לשני עניינים, האחד כדי שיתאמת לנו בפעל מה שידענו מפי נביאי ה' בידיעה. והשני כדי שנשים לכל מי שטוען עלינו בעניני אמונתנו"...
ח"ו שהחקירה לאימות האמונה תהיה בדברי גויים.בן-ציון
א' כהנחת יסוד כל יהודי מאמין אלא אם העכיר את נשמתו מאוד, וגם אז זה ניתן לתיקון.
על כן האמונה עצמה אינה שאלה כלל.
ומאמר חזל "אמונה בגויים" מוסב על החקירה האמונית שאנו צריכים לעשות, שהתשובות והבירורים לא ייעשו בדברי הגויים אלא בתורה.

אמרתי לעיל שמקור הדברים האלו אינם אצל הגויים...נגרינסקי
מה המקור להנחה זו?
החכמים שהזכרתי סוברים אחרת...
הם טוענים שאדם מאמין מפני שכך קיבל מן הנביאים ועל האדם להביא עצמו לידי ביסוס שלאותה אמונה...
האם האדם היה בהכרח מאמין בהתחלה? כנראה שלא... פשוט אמרו לו שזו האמת...
לפי דבריך, כיצד מוסברים דברי רס"ג לעיל?
ואלו הדברים הן הן התורה שהיא מחייבת לכך... תאמר שלא נעסוק בתורה מפני שהגויים התעסקו בה?
אתה מדבר ברצינות או פשוט משחק איתי?בן-ציון

א', כדי להגיד שרס"ג אמר משהו תצטרך לצטט לי אותו. אחרת מבחינתי זו ההבנה שלך בדברי רס"ג וזהו. לא רק זה, עליך לצטט אותם במלואם, ולומר באיזה הקשר נאמרו. 

אחרת אפשר לטעון כל דבר בשם כל חכם.

(וגם בלי קשר, המסקנה שלך לא מחוייבת כלל, ופרשנותך בכלל מזלזלת בנביאים ובעם ישראל כולו. זה בבירור לא דברי רס"ג.)

ולגבי הסיפא - 

אל תשחק אותה טיפש. 

הגויים לא נוגעים אלינו מבחינת הגבלת עיסוקינו בתורה. אל תבלבל לי את המוח עם טענות מופרכות שכאלה.

הבעיה היא דברי הגויים בענייני אמונה, בכל חלקיה. אבל אין זה אומר כלל שמה שהם נוגעים בו אי אפשר לגעת, זו טענה אבסורדית (שאגב דומה לטענת חלק מהחרדים בענייני אמונה ותנ"ך בכלל, שכיוון שאז הנוצרים היו מתווכחים ומוכיחים את דתם על סמך פסוקים בתנ"ך, אין ללמוד את זה כדי שלא יתעוררו השאלות ויפלו למינות. זו טענה אבסורדית לחלוטין.)

רציני לגמרי...נגרינסקי
ואני מתפלא עליך כיצד אינך מכיר דברי רס"ג אלה...
מבואר עניין כל זה בהקדמה לאמונות ודעות...
אצטט את דבריו שם בהודעה נפרדת...
אתה מוזמן לעיין שם...
אולי אוסיף על דבריי שם על מנת שיתבארו...
אין מכוונתי לסתור כל דברי הנביאים... אלא, שמטרתם כדי שתהיה לנו האמונה קיימת... שלולא דבריהם לא הייתה לנו דת עד שלא יושלמו החקירות וכל זה מבואר בדברי הרס"ג המצוטטים...

על זה בדיוק אני מדבר... תמהתי עליך בתגובה שלפני בדיוק התמיהה שאתה תמה עלי עכשיו...
אני אומר,נגרינסקי
יש לנו אמונה, עלינו לבסס אותה...
האמונה זו מן הנביאים, הביסוס זו החקירה...
נו? אז אתה סתם כותב.בן-ציון
אנחנו מסכימים, אין טעם להאריך
מה סתם כותב?נגרינסקי
אני אומר שיש עלינו חובת חקירה ועיסוק בפילוסופיה...
אתה חלקת עלי ואמרת שאין צורך לעסוק בהם וכל מה שחכמינו התעסקו בהם בכלל לא בשבילינו...
איפה אמרתי את זה?בן-ציון
|נאנח|
חביבי, אתה לא מבין אותי נכון בכלל.

אעשה לך סדר ע"י דוגמה מהישיבה שלי, סבבה?

אצלנו לא לומדים פילוסופיה ושאר כפירה בשיעורים א' ב', אלא בשיעורים ה' ו' וכו'.
גם אז זה רק מי שביסס את אמונתו כבר ברמה מספקת והלימוד שלהם הוא רק לצורך "דע מה שתשיב".

בירור האמונה עצמה וביסוסה הוא רק מהתורה, ואוי לך אם אתה חושב שהרמב"ם ביסס את אמונתו ע"י לימוד פילוסופיה.
לא לומדים פילוסופיה כדי לדעת "מה לא להאמין" אלא רק לצורך "דע מה שתשיב".

מובן?
את זה הבנתי...נגרינסקי
ועל זה אני חולק...
אני אומר שהפילוסופיה היא הביסוס וצריך ללמוד אותה גם בשיעור א' וב'
ולא רק מפני 'דע מה שתשיב', אלא כי זו חובה...
החובה הזו היא מהתורה והיא להכיר את בוראנו... חוץ מזה שצריך לדעת מה שתשיב לאחר, יש צורך דע מה שתשיב לעצמך...
זו הבעיה.בן-ציון
אתה יודע את כל התורה על בוריה, לענות על כל השאלות בה עצמה שאתה ממהר לחפש שאלות נוספות בפילוסופיה?
נשגב מבינתי.

לא יודע מה איתך, לי יש עדיין לא מעט שאלות בסיסיות בכל חלקי התורה, שחשוב לי יותר לענות עליהן מאשר על דעתו של פילוסוף כלשהו, חכם ככל שיהיה.
אני לא יודע את כל התורה...נגרינסקי
אבל הנקודה שאני בא לומר שיש חיוב עלינו לעסוק בזה כשם שעלינו לקיים שאר המצוות... אלה לא מותרות ורק כדי שאגע מה שאשיב לאחרים...

לא יודע מה איתך, לי יש עדיין לא מעט שאלות בסיסיות בחלקי האמונה, שחשוב לי יותר לענות עליהן מאשר לעסוק בכל מיני סוגיות הלכתיות, עמוקות ככל שיהיו.

לא זוכר מי אומר את זה (יכול להיות שרבינו בחיי) שכל העיסוק בביפנוכו שלסוגיות הלכתיות וכל הלומדעס הוא פחות מעיסוק באמונה...
עכשיו יש לי שיעור...נגרינסקי
אתפנה לפה יותר מאוחר...
תראה לי חכם אחדבן-ציון
אחד!
שאומר בפירוש (ולא מישהו שאתה חושב שזה מה שהוא אומר)
שחובה ללמוד פילוסופיה כלימוד אמונה (אני מזדעזע רק מלכתוב את זה)
ואפסיק להתווכח איתך.

ולא אחרונים!
הכי מאוחר ראשונים.
אבל *במפורש*, שחור על גבי לבן.

אין סיכוי שגדולי ישראל יאמרו דבר שכזה.

לימוד אמונה זה פשוט שונה. אין ספק שצריך ללמוד אמונה, והרבה. זה בכלל לא הויכוח.

התשובות לכ-ל השאלות נמצאות בתורה. לא את כולן אנו מסוגלים להבין, אבל הן שם. חיפוש שלהן במקורות חיצוניים זה אבסורד גמור.

למה?

אמונה היא חיבור לה', מעל לרגש ולשכל. הופעת האמונה היא במעשינו עלי אדמות.
אתה רוצה להגיד לי שאלך ללמוד מגוי איך להתחבר לה'? גוי לא מסוגל בכלל להבין את זה!
שגוי יסביר לי על מטרת העולם, מטרת האדם, מטרת הרע בעולם?
מה הוא מבין בזה?
התורה היא התכנית לעולם, "אסתכל באורייתא וברא עלמא".
זה כמו שתלך לשאול מוסכניק איך מנגנים יצירה מסובכת.
המוסכניק אולי ידע, אבל למה לחפש בכלל אצלו?
לא ראיתי פה פעם אחת שאמר ללמוד פילוסופיה פה.בן-ציון

אם עולה על דעתך שרס"ג קורא לפילוסופיה "חכמה" סתם בלי לפרש, אתה טועה טעות נוראה.

הוא מדבר על חשיבות לימוד אמונה, לא לימוד פילוסופיה

באנה... 'תה קורא מהר...נגרינסקי

עריכה - רגע, אני קוראבן-ציון

לא אחי...נגרינסקי

אני מספיק מותש מלעשות את זה...

סלח לי, דייק בלשונו.בן-ציון

"וכבר יתבאר זה על פי מה שיחשוב הפילוסוף.."

לא אומר = "תלמדו פילוסופיה", ובמיוחד לא "מצווה ללמוד פילוסופיה".

כפי שאמרתי לגבי הרמב"ם, הוא משתמש במונחי הפילוסופים כדי שדברי יהיו מובנים, לא שאת עצם דבריו הוא שאב מהם או שהיה צריך ללומדם כדי לברר אמונתו ח"ו.

הוא אומר לחקור את האל...נגרינסקי

הוא מתאר איך לעשות את זה...

לפי ההגדרה שלפילוסופיה זה אותו דבר...

והפילוסוף, זה אותו אדם החוקר (כך גם משמע מההקשר...)

מי אומר ולמה?נפש חיה.

הרלב"ג כדי לקיים מצוות ידיעת האל...נגרינסקי

אשמח למקורנפש חיה.

מקור למה?נגרינסקי
הנה למעלה...
הכל הפוך קשה לקראונפש חיה.

אני לא עומד לתאמץ ליישר...נגרינסקי
רבינו בחיינגרינסקי

אתה רואה טקסט אחר אולי ממה שאני רואה.בן-ציון

לא ראיתי פה פעם אחת משהו שיכול להיות אזכור לפילוסופיה.

זה עוד ניחא...נגרינסקי

צריך איכשהו לסחוט את זה...

אבל לחקור במושכלות זה נראה לי מספיק...

לאט לאט.בן-ציון

"מושכלות" זה לא "פילוסופיה"!!

ה' ישמור.

לחקור במושכלות זו חקירה בדברים נעלים. "שכל" מלשון משהו עליון, כמו "השכל הנעלם מכל רעיון" או "שכלי" בלשון המהר"ל ורבים מהחכמים.

אחי, בבקשה אל תאמר דבר לפני שאתה בודק אותו.

השכל זה השגה במחשבות האדם...נגרינסקי

להשיג המושכלות הכוונה להשיג את אותו הדבר שמתקבל בשכל...

לצורך העניין, גם מתמטיקה זה מושכל...

ועל ידי השגת המושכלות האלו אנו צריכים לחתור אל האל...

זה פירוש שלך בלבד.בן-ציון

אתה בוחר לפרש את זה כך, ואז זה מתיישב לך יופי. אם כי הרמב"ם לא אמר את זה (לפחות כאן).

הייתי מצפה ממך, במיוחד אחרי שלמדת קצת מורה נבוכים, שתבין טוב יותר את לשון הרמב"ם.

לפי דבריך,נגרינסקי
מהם המושכלות?
אם אלה דברים שמעל ליכולת האדם להגיע אליהם, מדוע החכמים רוצים שנשיג אותם?
שמע...נגרינסקי
לא נח לכתוב פה...
גם נגמר המקום בזה שלטלפון...
צריך מתישהו לפגש ולדון על זה... ככה זה לא יעבוד...
בדיוק מה שחשבתי בן-ציוןאחרונה
רמב"םנגרינסקי
הקדמה למשנה

שמונה פרקים

אחי היקר.בן-ציון
עבר עריכה על ידי בן-ציון בתאריך כ"ו באייר תשע"ז 20:14

הרמב"ם לא אמר שם פעם אחת ללמוד פילוסופיה.

הוא הרבה לדבר על חשיבות לימוד החכמות המדעיות למיניהן, בשלל סיבות.

הוא לא אמר פילוסופיה.

באחד הדפים שהבאת הרמב"ם מדבר על התקופה של אבדן החכמה, שבה צריך שלא לסור מדברי חכמים שאז (בתקופה זו) "אין לו לקב"ה בעולמו אלא ארבע אמות של הלכה". לא קשור לנושא שלנו.

בשמונה פרקים, היכן שהבאת הרמב"ם מדבר על החשיבות של השליטה בכוחות הגוף, ההליכה בדרך המיצוע. הוא מביא את דברי הפילוסופים בעניין, להראות שאף הם סוברים שמי שרוצה לחזק שכלו צריך להיות פחות מרוכז בחומריות (אך כמובן חותם בדרך האמצע של איזון.)

עדיין אין קשר למה שאמרת.

הוא אומר שמשתמשים באותן החוכמות לידיעת האל...נגרינסקי
נו?בן-ציון
זו הכרת הבורא ע"י הבריאה, "מה רבו מעשיך ה'".
מה זה כל הנקודות האלה?בן-ציון
אילו נקודות?נגרינסקי
כל סוף משפט, תסתכלבן-ציון
אה... כן...נגרינסקי
סתם שריטה שיש לי...
תתעלם... תחשוב כאילו יש'ם פסיק או נקודה...
ציטוט דברי הרס"ג:נגרינסקי
"ואם יאמר אומר: הנה חכמי ישראל הזהירו מזה, ובלבד העיון בתחילת הזמן ותחילת המקום, כאמרם: כל המסתכל בארבעה דברים ראוי לו כאלו לא בא לעולם; מה למעלה, מה למטה, מה לפנים, מה לאחור (חגיגה יא ב). נאמר ונעזר באלהים, כי העיון האמתי לא יתכן שימנעוהו ממנו, ויוצרנו כבר צוה בו עם ההגדה הנאמנת, כאמרו: "הלא תדעו הלא תשמעו הלא הוגד מראש לכם הלא הבינותם מוסדות הארץ" (ישעיהו ט כא). ואמרו החסידים קצתם לקצתם: "משפט נבחרה לנו נדעה בינינו מה טוב" (איוב לד ד), וכאשר יש לחמשת האנשים בזה, רוצה לומר איוב וחבריו, מאמרים נרחבים. אבל מנעו שנעזוב ספרי הנביאים לצד ושנסמך על מה שיצא לכל אחד ואחד בדעת עצמו, בהעלותו על דעתו התחלות הזמן והמקום, כי כל המעיין מן הצד הזה – אפשר שימצא ואפשר שיטעה, ועד שימצא יהיה בלא דת, ואם ימצא הדת ויחזיק בה – לא יבטח מהעתקתו ממנה בספק שיעמוד לפניו, ויפסיד עליו אמונתו, ואנחנו כלנו מסכימים שהעושה זה חוטא, אם הוא בעל עיון. אבל אנחנו קהל בני ישראל חוקרים ומעיינים על דרך זולת זו, שהוא מה שאני עתיד לזכרו ולבאר בעזר ה'.

דע, אלהים יישירך האיש המעיין בספר הזה, כי אנחנו חוקרים ומעיינים בענייני תורתנו בשני ענינים: האחד מהם, שיתברר אצלנו בפעל מה שידענו מנביאי האלהים במדע; והשני, שנשיב על כל מי שטוען עלינו בדבר מדברי תורתנו. והוא, שאלהינו ית' חייבנו כל מה שאנו צריכים אליו מעניין תורתנו על ידי נביאיו, אחר שאמת להם הנבואה אצלנו באותות ובמופתים, וצונו שנאמין בעניינים ההם ונשמרם. והודיענו, כי כאשר נעיין ונחקור, יצא לנו הברור השלם בכל שער, כאשר הודיענו על יד נביאו. והבטיחנו כי לא יתכן שיהיה לכופרים עלינו טענה בתורתנו, ולא ראיה למספקים באמונתנו. והוא באמרו, כמה שהגיד לנו מן הדברים כלם שהם מוחלים, והוא הבורא את התחלתם, והוא אחד אין שותף לו, כאמרו: "כה אמר י"י מלך ישראל וגואלו י"י צבאות אני ראשון ואני אחרון ומבלעדי אין אלהים" (ישעיהו מד ו)....

...ועל הדרך הזה ירחמך האל, נעיין ונחקור להוציא אל מה שהודיענו אלהינו במדע ובהכרח. ויסמך לשער הזה שער שאנו צריכים לו, ונאמר כשיהיו דברי התורות מתקיימות בחקירה ובעין הברור כאשר הגיד לנו אלהינו, מה אופני החכמה שהודיענו אותם מדרך הנבואה והעמיד עליהם מופתים ואותות הנראות, לא המושכלות? אחר כן אשיב בעזרת האל התשובה השלימה. ונאמר, מפני שידע בחכמתו כי המבוקשים המוצאים במלאכת העיון לא ישלמו כי אם במדה מהזמן, כי אם ימחה אותנו בידיעת תורתו עליה, נעמוד זמן בלא תורה עד שתשלם המלאכה ויתום העסק בה. ושמא רבים ממנו לא תשלם בו המלאכה, בעבור חסרון שיש בו, או שלא ישלם לו להתעסק בה בעבור שיקוץ בה, או מפני שהספקות שולטים עליו ומבלבלים אותו, ושמרנו הבורא מכל אלו הטרחים כלם במהרה, ושלח לנו שלוחיו והגיד לנו בהגדה והראנו בעינינו אותות עליה ומופתים שלא התערב בהם ספק, ולא מצאנו דרך לדחותם, כמו שאמר: "אתם ראיתם כי מן השמים דברתי עמכם" (שמות כ כא). ודבר עם נביאו בפנינו, ושם זה מחייב להאמין בו תמיד, כמו שאמר: "בעבור ישמע העם בדברי עמך וגם בך יאמינו לעולם" (שמות יט יט). והתחייבנו מיד לקבל עניין התורה וכל אשר נכלל בה, כי כבר התקיים בעד המוחש והתחייב בקבולו כל מי שהוגד לו בראיית ההגדה הנאמנת, כאשר אני עתיד לבאר. וצונו שנרצה לעיין במתון, עד שיצא לנו זה בעיון, ולא סרנו מהמעמד ההוא עד שנתקיימה טענתו עלינו, והתחייבנו להאמין בתורתו ממה שראו עינינו ושמעו אזנינו. ואם יארך הזמן למעיין ממנו עד שישלם עיונו, לא יחוש לזה, ומי שיתאחר בעבור דבר מונע מזה לא ישאר מבלי דת. ומי שיהיה מן הנשים או הנערים, ומי שלא ידע לעיין, תהיה דתו שלמה לו ומגיע אליה, כי כל בני אדם שוים במדעים החושיים, ישתבח החכם המנהיג. ובעבור זה אתה רואה בתורה מקבץ בהרבה מקומות הנשים והבנים והאבות בזכרון האותות והמופתים."
אתה מכיר את החוברת הזו?נגרינסקי

מסתמא שכן...
חוברת יפה... ישר כח למוציאים...
זה של הישיבה שלי, אז כן אני מכיר.בן-ציון

אתה דרדע?נחמיה17

או אולי סגנון אחר...

שמעת על מישהו בשם שלום צדיק?

אני לא אוהב לתכנה כך...נגרינסקי
לא...
אתה מאמין בזוה"ק? |דוחק לפינה|נחמיה17

תגדיר מאמין...נגרינסקי
מקסימום אקח אותו כמדרש אגדה...
מצרף שני דברים...נגרינסקי

20170522122919.doc

20170522122933.doc

לא בהכרח מדבר על זה, אבל קשור...
המ...נחמיה17

גם לש'כנזים יש עין הרע

[@נגרינסקי,"עין הרע" כך בהחלט ניתן להיאמר. כמו יצר הרע ולא יצר רע. "עין הרע ויצר הרע ושנאת הבריות מוציאין את האדם מן העולם" (אבות, ב, יא) בעניין ההבדל בין עין הרע ועין רעה- מסתבר שיש הבדל. פעמים הם אותו עניין ופעמים מדובר דוקא על עין הרע במובן המזיק ולא הקנאה-  "עין הרע - כמו עין רעה שאינו מסתפק במה שיש לו ומחזר אחר דברים אחרים. ויש מפרשים עין הרע, שמכניס עין הרע בממון חבירו או בבניו ומזיק לו" (ברטנורא שם)]

מכיון שאני בתענית ויכוחי רמב-מיסטים.... לא אגיב לדברי נגריסקי רק אומר שהרבה פעמים הגישה לרמב"ם (@רמבמיסט בנשמה, אנא הזכרלי לכתוב על זה, על רמבמיסטים) היא ילדותית מאוד ושטחית.

גישה כזו היא שהביא חוקרים בני זמננו לטעון שהיו שני "רמב"ם" בימי הביניים דבר שהינו הבל, שהנשר הגדול היא גדול בתורתו עשרת מונים ממה שהחוקרים יכולים לחשוב להבין בשכלם ובאמת אחד הוא וכמו שכתב מרן הרב קוק זצ"ל שלא ניתן "להפריד את היד מהמורה".

ואין לי כח להרחיב.

אבל כן, אין לנו הגזמות של מרוקאים....

שונה יצר הרע מעין הרע...נגרינסקי
מבחינה לשונית...
יצר הרע - יצר שמייצג את הרע...
תאמר עין הטוב?כך אולי יותר קל להבין את הבעיה הלשונית...

אז אני פשוט אחכה למה שאתה עתיד לכתוב שם...
אף אחד מה"רמב"מיסטים" לא טוען שיש 2 רמב"ם...
אתה מתווכח עם עובדות....נחמיה17

מה שאתה טוען שזהו המייצג את הרע אינו אלא סברא בעלמא שדורשת מקור.

סוכה נ"ב ע"א "שבעה שמות יש לו ליצה"ר... הקב"ה קראו "רע" ".

מה שהנך מראה דוג' עין הטוב יכול וזה אפשר- אינני יודע. ואסביר-

מה כבודו יאמר על "לשון הרע" הינו מייצג את הרע? והאם הפכו הינו "לשון הטוב" זה אפשר.

ואולי אפשר שהוא של חלק רע. ואיני יודע אך ודאי ניתן להיאמר שכן, כפי שכבר אמרתי זוהי משנה מפורשת בפ"ב דאבות מי"א עין הרע!

הנה לשון המשנה בנוסח שמובא בגרסא הספרדיתנגרינסקי
ואצל גרסאות בכתבי יד קדומים:
"רבי יהושע אומר עין רעה ויצר הרע ושנאת הברייות מוציאין את האדם מן העולם."
לא אמרתי שצריך לומר עין הרע ולא רעה אלא שניתן לומר הרענחמיה17

ולכא' לפי מה שאתה כותב צ"ל לשון רע

לא יודע...נגרינסקי
מ"מ, כעת אני עוסק בדבר אחר כך שאין לי פנאי כרגע לדון כאן...
והנה חזרתי...נגרינסקי
אכן... צדקת...נגרינסקי
אפשר גם עין הרע וגם עין רעה...
לעין הרע דווקא כן קצת...בימאית דמיונות

אמ.. תרגום? אני והאני

חושב

משו עם יוסף כתונת ועינא בישאמטורלל

"אני מזרעו של יוסף שלא שולטת בו עין רעה".בן-ציון
אה... וואלה?אני והאני

ידעתי את זהחושב

לא כתונתנפש חיה.

אנא מזרעא דיוסף קאתינא דלא שלטא ביה עינא בישא= 
אני - מזרעו   של יוסף אני בא שנאמר עליו שלא שלטה בו עין הרע.

כע... כילו "שימו לו סיכת ביטחון על הבגדים! זה נגד עין הרע!"חמדמדה

ספתוש?! רציני?

פרסים....בימאית דמיונות

יש לנו איזה 3 בכיתה,

והן ממש חמודות,

חוץ מהקטע הפרסי...

למישהו יש קישור לסרט כפולה פרק 2 לא ביוטיוב?מישהו יפה!
פורום ישל"צהאר"י פוטר

אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול

מי כאן וכמה אתם ותיקים?זיויק
כאן מאז אלף תשעמאות ו-2013שיח סוד
אשכרה.
פשייזיויקאחרונה
בדיקהטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך י"ח בחשוון תשפ"ו 19:50

הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

דוגמאות בשיעור: 
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים? 
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר? 
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי? 
ועוד...

נושאים בשיעור: 
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי

נושאים בשיעור: 
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור

לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:

ריבית ברכישה בתשלום דחוי

לצפיה ביוטיוב:

לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב

בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת

וכן ב הלכות ברכות 

בהצלחה בלימוד

~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
למישהו יש קישור לדרייב לסרט למלא את החלל?

חורף בריא לכולם

היי, יש למישהו את כל סרטי משחקי הרעב בדרייב?אקרומנטלי

אולי יעניין אותך