@אנשים שאני רוצה שיענו
אנחנוציף
@אנשים שאני רוצה שיענו
תלוי מיימ''ל
רובנו יותר בני אדם, מעטים הם יותר יהודים.
(מעניין שאת שואלת, אחרת הייתי חושב שתגידי שהשאלה לא מתחילה)
מה האידיאל?שפיות
להיותימ''ל
האמת שהשאלה לא כל כך ברורה ולכן התשובה תלויה באיך שמבינים אותה, אני הבנתי אותה כך:
ליהודי יש רובד בסיסי (שהוא הרחב יותר) שבו הוא בנאדם - בעל רגש, רצונות, מחשבה, תכונות אופי, מוסר טבעי/אנושי-חברתי וכו'. מעבר לזה אמור להיות רובד נוסף בו הוא יהודי - רוחני, קדוש, לומד ומעמיק (בעניין תורה ואלוהות) וכו'.
לכן אני חושב שהאידיאל הוא לעלות מהרובד הבסיסי ולהיות במצב שבו האדם נמצא בשלב השני וגם העולם והיומיום (כולל ענייני האדם שבו) שלו מושפעים יותר ממנו.
@ציף לזה התכוונת?
👍 את זה הבנתי אחרי שכתבתי שבעצם לזה התכוונתיציף
לכן התפלאתיימ''ל
חשבתי שדעתך תהיה שיהודי וגוי שונים במהותם ולא שיש ביהודי שני רבדים - וממילא השאלה לא מתחילה בכלל.
לכתחילה לא נגעתי בכלל בעניין של גויציף
זה אותו דברימ''ל
מה המשמעות של ה'טבע האנושי' הזה אם הוא ייחודי ליהודי? זה כבר להיות יהודי וזהו.
יש לי תחושה ששתי הגישות מעורבבות אצלך (כלומר - את מזדהה עם הגישה שלי אבל מחוייבת לגישה שלך ולכן נוצר ערבוב
).
יש לי תחושה שבכלל לא הבנתי אותךציף
נפש בהמית ונפש אלוהית?ימ''ל
אם לזה התכוונת אז זה משהו אחר לגמרי כך שאו שהבנו אחרת את המושגים הנ''ל או שלא הבנתי את השאלה.
ואדרבה - גם אם תאמרי שזו החלוקה, למה לומר שהנפש הבהמית שונה משל הגוי? היא הרי נקרית בהמית כלומר שהיא מכנה משותף בינינו כמו שקיים אצל הבהמות, אז למה שאצל הגוי לא תהיה כזו?
מהתחלה🖐ציף
מה בתכלס נישאר איתנו בסוף יום עצבני ועמוס?
מה מניע אותנו יותר לקבל החלטות?
זה יותר שייך לעבודת המידות ומחשבה נקיה ומכווננת למטרה אלוקית.
להבדיל מגוי
נפש בהמית של היהודי היא לא רק טומאה,יש בה גם קדושה. בשאלה המקורית לא התיחחסתי לגוי ולא לחלוקה של הנפשות אלה לכח המניע והדומננטי יותר בתוכינו.
בפועל קצת הניח את דעתי כשנזכרתי פרק ב' בתניא על חלוקת הנפשות כמו שכתבתי פה
טוב,נהנתי לקרוא את התשובות - נסיונות פעילים
^^^!קמנו ונתעודד
בס"ד
בעיקרון "שלושה כחות מתאבקים כעת במחנינו..."
אהבתי מאודנפתלי הדג
ממ אולי היהודי שבנו עושה אותנו בן אדםאישיות
נדמה לי שזה לא יותר או פחות*בננית*
זו לא התנגשות אלא קומות שונות.
^^^פסידונית
אנחנו השיא של בני האדם או במילים אחרות יהודים
yagel
שאלה מעניינתנפתלי הדג
אפרט יותר להנאתי:נפתלי הדג
אני מניח שנקודת המוצא שלך ושל רבין פה היא התפיסה מהסוג שרואה ב'יהודי' הגדרה המקבילה ל'אדם'. כמו שמגדיר זאת הכוזרי: חי, צומח, דומם, מדבר, יהודי. התפיסה הזאת יכולה לנבוע מכמה כיוונים: מאמירה טבעית פיזית נוסח תורת הגזע (הסיפור שבן ציון סיפר הזכיר לי סיפור על רב חרדי שפסק שליהודים מותר לעשן, כי הגוף שלהם שונה משל גויים וסיים את חייו מחובר לצינורות כדי להצליח לנשום וד''ל), מאמירה פיזית-רוחנית כמו של הכוזרי שמדבר על האפשרות להתנבא כייחודית לעמ''יאו מאמירה רוחנית-מיסטית בסגנון בעל התניא (שלפיה הנחתי שאת הולכת) שתדבר על נשמה שונה (או היעדר נשמה).
מעניינת בהקשר הזה היא התפיסה של המהר''ל שמשווה בין קבלת-התורה-בכפייה של עמ''י לאונס ובין הקשר שנוצר בין עמ''י לקב''ה כתוצאה מכך לחובת האנס לשאת את הנאנסת. גישה פחות חדה היא זאת של מי השילוח ובעקבותיו של רב צדוק, שמרבה להדגיש את הבחירה בעמ''י ככזו שלא נעשתה בגלל עדיפות פנימית כלשהי של היהודים על שאר האומות, אלא מתוך בחירה א-להית שלנו אין יכולת להבין [ד''א, גם האדמוה''ז מתייחס לתפיסה הזאת איפשהו]. מה גישות כאלה אומרות על הקשר בין עמ''י לקב''ה? על האפשרות להתרה שלו?
אני חושב שיש מידה של גאווה בהנחה שהקב"ה בחר אותנו כי תמיד היינו טובים יותר ומידה של נאיביות בהנחה שאנחנו טובים יותר באופן פנימי היום. באופן אישי, אני מאמין שיהודי שנולד על אי בודד יהיה זהה לגוי באותו המצב. הזכות להיות חלק מהבחירה האלהית היא זו שעושה את ה'יהודי' שביהודי, ולכן לא מתרחשת בכלל באותו המישור בו ה'אדם' הוא אדם, אלא מוסיפה עליו מישור נוסף, מחייב. אם כך, מה אני יותר באחוזים? כנראה שיותר בן אדם, אבל זה כמו היחס בין לחם לממרח שעליו.
תודה על זה
ציף
אהבתי את המשל של הלחם!
ולהנאת הקוראיםפסידונית
מחכים, תודה.
(אני היחידה שקראתי 'רבין' כרבין הידוע וניסיתי להבין מה הקשר שלו לעניין?)
יפהימ''ל
ואם כבר הזכרת את הכוזרי אי אפשר שלא להזכיר את דעת הרמב''ם (ציטוט מתגובה שכתבתי בעבר):
לגבי השאלה האם לפי היהדות יש הבדלים אמפיריים (מדידים) בין יהודים לגויים:
עצם העובדה שהתורה מבדילה בין גזעים הוא ברור, זה מופיע אינספור פעמים בתנ"ך ביחס המשתנה בין עמ"י לגויים ובין העמים האחרים עצמם (עמלקים, מצריים, מואבים, עמונים, שבעת העממים, הגבעונים וכו' - לכולם יש הלכות שונות ויחס שונה אלו מאלו) אע"פ שהסיבה ליחס לא שייכת כלל וכלל לאנשים אליהם הוא מופנה אלא לאבות אבותיהם בדורות הקודמים.
בשאלה האם ההבדל בין הגזעים בא לידי ביטוי רק ביחס או שיש גם הבדלים באופי ובכישורים המדידים יש מחלוקת (איך לא?..) :
לדעת הכוזרי אכן יש הבדל כזה וכתב שבדורות שמאדם עד האבות היה בן אחד שהוא "הסגולה" והשאר היו "הקליפה" - "דומים לאדם ונקראים בני אלהים, שלמים בבריאתם ובמדותם ובאריכות הימים ובחכמות וביכולת, ובימיהם אנו מונים מאדם ועד נח וכן מנח ועד אברהם" ואחריהם עברה הסגולה לכל עמ"י. (מאמר א, צ"ה).
ובמקום אחר כתב: "אם כן כבר שכחת מה שקדם בהמשך זרע אדם, והיאך חל הענין האלהי באיש, שהיה לב האחים וסגולת האב, מקבל לאור ההוא, וזולתו כקליפה איננו מקבל אותו, עד שבאו בני יעקב כלם סגולה ולב, נבדלים מבני אדם בענינים מיוחדים אלהיים, שמים אותם כאלו הם מין אחר מלאכותי" (שם קג)
ולגבי הגרים כתב: "אמר הכוזרי: אם כן אני רואה שתורתכם אינה נתונה כי אם לכם. אמר החבר: כן הוא, וכל הנלוה אלינו מן האומות בפרט יגיעהו מן הטובה אשר ייטיב הבורא אלינו, אך לא יהיה שוה עמנו. ואילו היה חיוב התורה מפני שבראנו היה שוה בה הלבן והשחור, כי הכל בריאותיו. אך התורה מפני שהוציאנו ממצרים, והתחברות כבודו אלינו, מפני שאנחנו נקראים הסגולה מבני אדם. (שם כ"ו-כ"ז).
הרמב"ם למשל חלק על הכוזרי בעניין הזה וכותב בכמה מקומות שהייחוד של עמ"י הוא בזכות הבחירה שה' בחר בו, לא בגלל תכונות אופי או כישורים (למשל בהלכות ע"ז תחילת פ"א ובאיגרת ששלח לר' עובדיה הגר).
אמנם הרמב"ם מביא בהרבה מקומות את דברי חז"ל "שסימני ישראל האומה הקדושה: רחמנים ביישנים וגומלי חסדים", ו- "אבל הגויים ערלי הלב אינם כן" וגם "ואין האכזריות מצויה אלא בגויים הערלים" וכו'. אבל נראה שגם הבדלי אופי אלה אין מקורם בגנטיקה לדעתו אלא בגלל התורה כמו שתב בהלכות עבדים: "ואין האכזריות והעזות מצויה אלא בגויים הערלים אבל זרעו של אברהם אבינו והם ישראל שהשפיע להם הקדוש ברוך הוא טובת התורה וצוה אותם בחקים ומשפטים צדיקים רחמנים הם על הכל".
בקשר לפסקה האחרונהסביון
ושמעתי וורט יפה, שפרשת לך לך פותחת בפתאומיות בבחירתו של אברהם אבינו בלי ששמענו עליו שום דבר לפני כן (חוץ מזה שהוא הבן של תרח), כדי להראות שהקב"ה בחר את אברהם לא בגלל המעשים הטובים שלו אלא בחירה אלוקית "שרירותית", שאנחנו לא יכולים להבין את הטעם שלה. זה כמו גזירה, סוגשל.
וכל זה בדיוק ההיפך מנח, ששם מוזכר במפורש שנבחר בגלל שהיה צדיק.
אנחנו בני אדם ואז יהודיםסביון
יותר יהודים.חולות
וכבר ידוע שההבדל בין יהודי לגוי יותר גדול מההבדל בין גוי לחיות...
יותר יהודים מבני אדםבן-ציון
(לא כפשוטו, שהרי ברור שברמה הבסיסית הגוף דומה. אלא זו הכוונה מאחורי דבריו, שיהודי הוא מציאות אחרת מגוי, למעלה משאר בני האדם.)
אה, וכאן גם המקום להוסיף את דברי ר' שמעון בר יוחאי-
"זאת התורה אדם כי ימות באוהל - אתם קרויים אדם ואין אומות העולם קרויים אדם (ולכן גוי אינו מטמא טומאת מת באוהל)".
במשפט האחרון אתה קצת סותר את עצמך
פסידונית
אם אנחנו קרויים אדם ואנחנו קרויים יהודים, בניגוד לאומות העולם, הרי שאנחנו יהודים ובני אדם באותה המידה.
נכון.בן-ציון
הכותרת אכן לא נכונה.
הלכתי בתחילה בלי שחשבתי על מאמרו של ר' שמעון, רק אחרי שהמשכתי נזכרתי בו 
(אני חושב שיש מה לדון בעניין האם אנחנו יותר יהודים או בנ"א, שכן לא נאמר "אתם קרויים יהודים", גם אם אנחנו מכונים כך
.)
(ואני חושבימ''ל
שאתה לא יכול ללמוד ממימרא כזו ובטח שלא לבסס עליה השקפה בנושא כי יש כל כך הרבה אופנים להבין אותה שזה יהיה לא רציני...)
הרבה אופנים?פסידונית
לי היא דווקא נראית מאוד חד משמעית.
(אני מכירה פירוש נחמד אחד, אבל לפי ההקשר זה לא בדיוק מסתדר.)
הרבה מאודימ''ל
מה הכוונה 'אתם' - כל יהודי גנטית כולל אלו שהם 'גויים לכל דבריהם' או דווקא מי ששומר מצוות?
מה הכוונה 'קרואים' - זה משהו מהותי או רק החלה של גדר/דין הלכתי?
מה הכוונה 'אדם' - במובן רוחני, פסיכולוגי, חשיבות וכו'?
מה הכוונה 'ואין גויים קרואים אדם' - הם באמת לא בני אדם? כי יש הרבה פסוקים שאומרים שכן...
מוזר לומר שהיא חד משמעית.
'אתם' מי שנטמא למתפסידונית
כלומר כל עם ישראל כנראה, לא?
2 ו4 אצלך מדברים בעצם על אותו הדבר לדעתי, אבל הן בהחלט שאלה מהותית, וכך גם 3.
זהוימ''ל
שהלכתית ברור שכן אבל הנושא כאן הוא הלימוד מהדרשה ההלכתית למשמעות הרוחנית וכאן זה לאו דווקא חופף כי הפסוק נאמר על דרך הכלל אבל יש עניין של 'כרת' (במשמעות התורנית - ונכרת מקרב עמו) בניגוד להלכה שהיא כוללת מעצם מהותה.
2 ו4 הם לא בדיוק אותו הדבר אבל קרובים, וגם הם וגם 3 הם בדיוק הנושא ויש כל כך הרבה דרכים להבין אותם.
בדיוק השבוע למדנופסידונית
שתאורטית משפט יכול להתארך עד אין סוף
אתה הוכחת את זה 
ולא בדיוק הבנתי אותו
('אבל יש עניין של כרת - בניגוד להלכה'? כרת הוא לא עניין הלכתי במהותו?)
לא הבנתיימ''ל
כי לא חילקתי אותו?
וכרת זה לא עניין הלכתי בכלל (לא במובן הרווח שלה, ייתכן שבעבר הוא כן היה ואכמ''ל), כמו שמיתה בידי שמיים היא לא.
אי החלוקה בהחלט הקשה עלייפסידונית
הבנתי אחרי שאמרת שכרת זה לא עניין הלכתי.
והופתעתי. חידשת.
(והיי! דווקא יש כאן הרבה אכמ"ל. זה מעניין.)
יש איפשהו במאמר הדור משפט שמתפרשׂ על עמוד וחציסביון

הייתי מסתפק בלהגיד שמפורש שהם לא קרואים אדם אבל כן 'האדם'קמנו ונתעודד
בס"ד
תוס' ביבמות סא
אני לא ביססתי עליה.בן-ציון
(אגב, גוי מטמא כמו נבלה, לצורך ההשוואה.המימרא במקור הלכתית. אבל כידוע, הלכה אינה מנותקת מהמציאות, במיוחד כאן.)
(תכין את האגודל)
"כי בשר חמורים בשרם וזרמת סוסים זרמתם".
אויש, זה פסוק.
בכבוד, תור האגודל שלך
(אני בכוונה לא מגיב על הכל, תהנה)
לא לא לא.קמנו ונתעודד
בס"ד
(אוף לא נכון. גוי לא מטמא כלל. וגם מה שגזרו עליו מדרבנן זה כזב לא כנבלה)
לא אויש זה פסוק, אויש לא ניכנס למשמעות הפסוק מפאת גיל הקוראים אבל בפשט עיין בדעת מקרא ובמנשל הכוונה לעבודה זרה.
עוד יותר |מושכתפיו|בן-ציון
עבודה זרה?
ממש לא.
כך או כך גם לך יש אגודל נחמד.
ולידעתך,
התורה בפרט והנביאים בכלל, נדרשים ע"י חז"ל להמון נושאים,לא לדבר אחד בלבד. לא מדובר פה בעניין הלכתי אלא הגותי.
אבל אבל זה רק מדרבנן!קמנו ונתעודד
בס"ד
בעיקרון מה שאתה אומר נתון לכאורה במחלוקת רש"י ותוס' בפסחים כב. בתחילתו, אבל בכל אופן אם תאיר את עיניי ותספר לי על דרשות נוספות לפסוק הזה שמהן משתמע אחרת - אני אשמח.
הזכיר ליציף
(בשדה תעופה בחו"ל עמדתי בתור ארוך עם אח שלי ואמרתי לו שנתאר ביחד שכולם כאן על 4.זה היה משעשע
)משמעויות הכותרת והתוכן אצלך שונות אחת מהשנייהימ''ל
אכן, ראה תגובתי לפסידונית.בן-ציון
טוב,נהנתי לקרוא את התשובותציף
בהתחלה חשבתי פשוט לתת עובדה שאנחנו יותר אנשים מיהודים (בלי קשר לגויים) ,זה אומר שבמשך היום אנחנו מגלים יותר את הבני אנוש שלנו מאשר את היהודי. (מה שגומר כל וויכוח ב'כולנו בני אדם')
אחכ חשבתי שזה לא נכון כי אנחנו משתדלים (כל אחד בדרכו שלו) להראות ולהישמע ולאכול ולהרגיש ולחשוב ולדבר כיהודים
אז אומנם אנחנו בעולם של בני אנוש אבל אנחנו יותר יהודים.
ואז חשבתי מה בנוגע ליהודי לא דתי בכלל? אז גם אצלו היהודי יותר מבן אדם,רק שאת זה רואים בעיניים רוחניות. וכאן נוצר לי בשכל ההבדל בין גוי ליהודי (מה שמלכתחילה לא חשבתי עכ)
מה שהניח את דעתי זה הנאמר בפרק ב' בתניא 'ונפש השנית בישראל' שהנפש האלוקית ניקראת שנית לגבי הנפש הבהמית. ואחד ההסברים ללמה נאמר שנית-כי היא נכנסת בשלימות רק בבר/ת מצווה,הנפש הבהמית מלווה אותנו מהרגע שנולדנו והנפש האלוקית מגיעה לאט לאט בהמשך מה שהופך את הנפש הבהמית דומננטית יותר אצלינו.
ושם מתחיל העבודה האישית כמה להכניס את היהודי שבי לתוך חיים גשמיים דומננטיים.
אז על הבפועל אחראי כל אחד בעבודת ה' שלו האישיית ולפי קצב ההתקדמות שלו.
בלת"ק. אנחנו יותר יהודים.חמדמדה
כי הרבנים הם שקובעים לנו את אמות המידה המוסריות ולא נגיד, חוקי המדינה
אנו קרויים אדם ואין אומות העולם קרויים אדם...לישועתך קיויתי
גם נקודה
יותר יהודים.אונמר
שאלה כואבת....
בימאית דמיונות
למה?סביון
בקשר לדור שלנו...בימאית דמיונות
ואווו... שאלה קשהסניורה
אני חושבת יהודים
להיות יהודי כולל להיות בן אדם, על ההשלכות של זה לענייןטהר ליבנו
היי, ציףפסידונית
תודה רבה לך על השרשור 
אני חושב כדבר פשוט שאנחנו יותר בני אדם מיהודיםמאיר.אחרונה
הרב עמיטל היה אוהב לדבר על זה שהתורה מכירה במוסר טבעי
בדיקהטיפות של אור
--טיפות של אוראחרונה
למישהו יש קישור לסרט כפולה פרק 2 לא ביוטיוב?מישהו יפה!
פורום ישל"צהאר"י פוטר
אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול
בדיקהטיפות של אור
הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
דוגמאות בשיעור:
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים?
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר?
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי?
ועוד...
נושאים בשיעור:
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי
נושאים בשיעור:
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת
וכן ב הלכות ברכות
בהצלחה בלימוד
~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
חורף בריא לכולם

- לקראת נישואין וזוגיות