למה אני מתעניין פתאום בעקביא בן מהללאל
למה אני מתעניין פתאום בעקביא בן מהללאל, זה התנא שמזכירים אותו בכל לוויה:
עֲקַבְיָא בֶן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר, הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלשָׁה דְבָרִים וְאֵין אַתָּה בָא לִידֵי עֲבֵרָה. דַּע, מֵאַיִן בָּאתָ, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן. מֵאַיִן בָּאתָ, מִטִּפָּה סְרוּחָה, וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵךְ, לִמְקוֹם עָפָר רִמָּה וְתוֹלֵעָה. וְלִפְנֵי מִי אַתָּה עָתִיד לִתֵּן דִּין וְחֶשְׁבּוֹן, לִפְנֵי מֶלֶךְ מַלְכֵי הַמְּלָכִים הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא:
כי אני שוכב על ערש דוי, וכדרכם של גברים כשיש להם שפעת, או משהו דומה, אז הם מריחים כבר ריח של אדמה, ושומעים בדמיון שלהם את חזן הלוויות שר "עקביא בן מהללאל..."
ולמה באמת הוא מופיע בכל לוויה ?
המשנה במסכת עדויות מספרת:
עֲקַבְיָא בֶּן מַהֲלַלְאֵל הֵעִיד אַרְבָּעָה דְבָרִים. אָמְרוּ לוֹ, עֲקַבְיָא, חֲזוֹר בְּךָ בְּאַרְבָּעָה דְבָרִים שֶׁהָיִיתָ אוֹמֵר וְנַעַשְׂךָ אַב בֵּית דִּין לְיִשְׂרָאֵל. אָמַר לָהֶן, מוּטָב לִי לְהִקָּרֵא שׁוֹטֶה כָּל יָמַי, וְלֹא לֵעָשׂוֹת שָׁעָה אַחַת רָשָׁע לִפְנֵי הַמָּקוֹם, שֶׁלֹּא יִהְיוּ אוֹמְרִים, בִּשְׁבִיל שְׂרָרָה חָזַר בּוֹ. ... וְנִדּוּהוּ, וּמֵת בְּנִדּוּיוֹ, וְסָקְלוּ בֵית דִּין אֶת אֲרוֹנוֹ. ... וּכְשֶׁמֵּת, שָׁלְחוּ בֵית דִּין וְהִנִּיחוּ אֶבֶן עַל אֲרוֹנוֹ. מְלַמֵּד שֶׁכָּל הַמִּתְנַדֶּה וּמֵת בְּנִדּוּיוֹ, סוֹקְלִין אֶת אֲרוֹנוֹ:
דהיינו, שהוא קבל מרבותיו, 4 דברים וחכמים חלקו עליו, והוא לא היה מוכן לחזור בו מ 4 דברים אלו, נידוהו, ומת בנידויו. (הערה: במשנה שם ישנה דעה נוספת שזה לא היה הוא, אלא תנא אחר).
איך נראתה הלוויה שלו ? רק בני המשפחה הולכים אחר ארונו, ולפני הקבורה בא שליח בית דין ומניח אבן על ארונו. עצוב ! תנא שרצו להעמיד אותו להיות אב בית דין, כך נראתה הלוויה שלו. נראה לי שלתקן את הטרגדיה הזו, בכל הלוויות בעם ישראל, הוא מופיע בדמות המשנה ממסכת "אבות", שחזן הלוויות שר :
" עֲקַבְיָא בֶן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר, הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלשָׁה ..."