הר המור - הכי ממלכתי שיש. נשיא הישיבה הוא הרב טאו, תלמיד של הרב צבי יהודה, שאחרי מחלוקות קשות מאוד וארוכות עם ראש ישיבת מרכז הרב, רב אברום שפירא, פרש מהישיבה והקים את הר המור. כמעט כל דבר שקשור למדינה הוא קודש קודשים. שם תוכלי למצוא השוואות של מדי צה"ל לבגדי כהנים. מהרבה מאוד בחינות, במישור המעשי, הם קרובים מאוד להשקפת העולם החרדית ביחסם אל הקודש והחול וההלכה. זה למרות תורת הרב קוק שבה יש מקום יותר רחב לקודש. והנה פסקה של הרב טאו שתסביר טוב את מה שאני מנסה להגיד:
"חייבים לגשת אל דברי הרב [קוק] מתוך הכשרה נכונה, מתוך ציפיית הייעוד הישראלי האידיאלי והתקיימות חזון הנביאים. וחייבים לשים בקרבנו את הקו המפריד בין ההבנה הרוחנית לבין ההדרכה המעשית. ברוח, בהכרה ובשאיפה, משתדלים אנו להתרומם יותר ויותר לעמקי המעמקים של האידיאל העליון הכולל כל, המקיף והחודר לכל הופעות החיים לרוממם ולהאירם. אולם בפן המעשי חובה עלינו להדגיש שוב ושוב את יתרון הקודש על החול, כדי שלא ניפול, חלילה, בתפיסה מעוותת המעריכה את החול המנותק והמפורד" (לאמונת עתנו, חלק ה, עמ' קכו). אני לא קורא את ספרי הרב טאו, פשוט התגלגלתי לזה במאמר של הרב אלחנן ניר שמסביר את העניין הרבה יותר טוב ממני (פסקאות א' וב').
מרכז - הישיבה שהקים הרב קוק. היום בראשה עומד הרב יעקב שפירא, בנו של רב אברום. בהרבה דברים הם דומים להר המור. יוצאי שתי הישיבות הרבה פעמים משוייכים לקבוצה החרד"לית. שם יותר פתוחים במעט מהר המור לדוגמה בגישתם הפחות מנוכרת לאקדמיה.
אפשר לומר שהם מציגים דעה יותר פתוחה ולא חד-משמעית בנוגע להרבה דברים. גם ביחס לתורת הראי"ה, שבהר המור ידברו עליה באופן יותר אחיד, ע"פ הגישה של הרב טאו ובמרכז, יתנו קצת יותר מרחב.
אם יש חולקים, בשמחה. אני לא מבין גדול. אם יש שאלות, גם אשתדל לענות בשמחה למה שאדע.