דיתלו''ש בצבא.פעמיים חי
שאלה לכל מי שעושה שירות רגיל (לא הסדר וכו') ולמד לפני תקופה משמעותית בישיבה/מכינה.
מה לדעתכם הסיבה שאחרי תקופה משמעותית של לימוד תורה, יש נפילה חדה וחזקה אתר רבים וטובים? (לא רוצה להגיד אחוזים, אבל... כמו שאני אומר: הצבא יכול להסתדר בלי דתיים, לא יכול בלי דתל"שים...)
אני גם בתקופה די ארוכה של חיפוש ובירור מחדש, אחרי שנתיים וחצי בישיבה ושנה ועשר בצבא.
נראה לי פשוט יותר ממה שנראה..לקוס
הסביבה משפיעה! אין דרך להתחמק מזה.. כמו בישיבה הסביבה משפיעה, אחד מקניני התורה הוא דיבוק חברים.. והכלל גם נכון להפך
הצבא משחית- וזה ידועפרודו

הצבא זה פויה!אריק מהדרום
שיקסע תועבה איפון ודומיו!
אתה ציני או רציני ? בוא דבר ברצינותפרודו

לא אמרתי שלא ללכת לצבא - עניתי לשואל השאלהפרודו

עייפותג'ון
פלוס התפכחות בלי בנייה מחדש בגלל העייפות. אבל זה לא מוכרח, אני חושב שההתפכחות דווקא טובה.
דרור וינברגישי יונה

דרור וינברג אמר פעם שאין חייל שנשחק בצבא יש חייל שהגיע שחוק ולדעתי חברה שמדרדרים בצבא זה מחוסר הכנה או הכנה לא מספיק רצינית.

אז הוא טעהצריך עיון
כי זה לא נכון, עובדתיתצריך עיון
עם כל ההערכה אליו, הוא לא היה חפ"ש בגדוד אלא קצין בסיירת, זה ראש שונה לחלוטין
אבלישי יונה

הוא התחיל בתור חפ"ש בסיירת וואלה במסלול של סיירת הרבה יותר קשה מבחינה דתית מאשר גדוד.

למה אתה חושב?צריך עיון
במסלול יש הרבה פחות שחיקה, אחרי שנה בגדוד אתה כבר מותש לחלוטין מכל העסק הזה של צה"ל

ובלי קשר לדיון מה יותר קשה, עובדתית אני מכיר לפחות שניים שנשחקו בצבא מבחינה דתית
הכנהישי יונה

אם חייל לא יתכונן לצבא מבחינה דתית, רוב הסיכויים שהוא יפול. כי זה קשה וזה לא מה שהוא התרגל אליו עד עכשיו.

אני לא מכיר הרבה חבר'ה שנפלו בצה"ל - אבל מי שאני מכיר נפל כי הוא לא הגיע מוכן. וזה לדעתי מה שדרור וינברג ז"ל רצה לומר.

לא מסכים איתך, על סמך ההיכרות שליצריך עיון
תרשה לי לחלוק.רק אני שאלה
שום דבר לא יכין באמת לצבא.
גם אם תקרא עשר פעמים את 'לעזרת ה' בגיבורים' ונקדש את שמך'.

שום דבר לא מכין לשבועות שלמים של שמירות וסיורים,כשאתה כבר שוכח מה זה מניין,ואיך נראה ספר תורה.

החוכמה היא להתכונן לחיים.
להבין שהקשיים בצבא הם צוהר לקשיים בחיים,ומהנקודה הזאת לצאת לדרך.

דבר עם חברים מהצבא,תשאל אותם מה לדעתם הקושי המרכזי,ושם תבדוק איך אתה יכול להגיב בחוכמה,ותדע שלא תמיד תוכל.

במיוחד במסלול,ובמיוחד בקרבי,התביעה ממך מתבטאת לאו דווקא בשמירה אדוקה אלא לפעמים גם בביטולה הוא קיומה.
מכיר כמה אנשים שאצלם זה היה הפוךהדוכס מירוסלב

אבל זה היה לפני יותר מעשור

יש גם כאלהצריך עיון
אישית לא נתקלתי באנשים שירדו ברמה הדתית בשירות שליהדוכס מירוסלב

מכיר הרבה שחזרו בתשובה... כנראה היו זמנים אחרים

סבא שלי כבר ראה דתל"שים בצבאצריך עיון
תמיד היו בודדים, לכאן ולכאןהדוכס מירוסלב

השאלה אם הייתה מגמה.

למרות שלמיטב זכרוני לא ראיתי אפילו אחד, ושירתתי בהמון בסיסים

אצלי היה גם וגם.משה
גם בתקופה שלי היו, רק לא ראיתיהדוכס מירוסלב

לדעתי. הצבא זה מקום שובר מבחינה כללית....מאזין אל הקולות
מכל הבחינות. אדם חי בצורה הכי מצומצמת מבחינה אישית בצבא. אין אישיות. הכל כללי...וביחד עם כולם. כמובן שמדובר בעיקר על קרבי...
אין זמן לחשוב, זמן לחשבון נפש, זמן לעצמך...וגם כשיש אתה מנצל אותו לדברים הכי בסיסיים שלא הספקת-להתקלח/לדבר עם אמא,או כל צורך בסיסי אחר.. זה בהכשרה בעיקר, ובגדוד כל הזמן שלך מנוהל כמו בהכשרה. אתה נשאר בראש...
בקיצור הצבא שוחק את עצמך, בטח בגדודים...ומכאן יוצא שגם את הדתיות שבך.את הפנימיות....

-לדעתי הדרך לשמור על עצמך-היא להשאיר מקום פנימי בנפש שחושב. שהוא לא בראש הצהלי, שהוא לא נכנס בכלל לחשבונות האלו.
ולדעת בעיקר, שגם אם לא התפללת במניין פה, ולא הספקת לקרוא ק"ש שם, ואז לחשוב שזה לא מספיק חשוב לך, או לא מספיק 'בנית' את עצמך- זה טעות...אלא זה לא אומר שאתה לא שם,זה אומר שאתה עושה מצווה חשובה, שכן, גם פוגעת בנפשיות ובדת שלך.
הזכות לשרת היא מאןד גדולה, ורבות האמירות על כמה המצווה הזו חשובה. אבל ה'אידיאלים' וההבנות האלה-לא יעבדו בגדוד, בטח לא במצב היום שזורקים על הלוחמים בגדודים. כמו ג'וקים...לאף אחד לא אכפת .הגיוני שאת המקום הפנימי שלי, הזמן שאני מוצא לעצמי, לא תמיד ינוצל לדברים הכי עליונים וללימוד גמרא שעשיתי בישיבה /במכינה.
ועוד אחת הסיבות הכי גדולות, זה הסביבה שלך, שגם היא יורדת רוחנית. אין כמעט מסורתיים שבביתם שומרים שבת-שבצבא מצליחים להקפיד. ואין, הסביבה משפיעה....
(אני אומר את זה לא עצמי, ברוך השם אני במחלקת בייניש ומצליח להקדיש זמן לדברים כמו תפילה לימוד וחשבון נפש, פחות או יותר, אני לא מרגיש שנשחקתי,אלא אותגרתי ושהצלחתי להבהיר לעצמי שהדברים מספיק חשובים לי כדי שאשמור עליהם..)
באמת אף פעם לא הרהרת לפני הצבא?כותבת המחקר
קשה לי להאמין בזה.
יהודים שמרו מצוות בתנאים קשים בהרבה מהצבא- כשזו הייתה סכנת חיים. אתה לא כותב על רצון חזק שלא מצליח להתממש בגלל תנאים קשים של הצבא, אלא על חיפוש של עצמך. מעולם לא "חיפשת את עצמך" בגיל ההתבגרות בשאלות דומות?
נשמע לי יותר זה ש"הצבא מאפשר" יותר מאשר מחייבמשה

כלומר מי שהתלבט עוד קודם, יכול יחסית בקלות להוריד את הכיפה (או להוסיף אחת) כשהוא רחוק מהסביבה הטבעית שלו ומוקף בחברים שיתמכו בו הן לכאן והן לכאן.

פשוט... זה האווירה בצה"ל...שירה מ.

גם אם בנאדם מנסה לשמור את עצמו ממש חזק עדיין הוא חשוף לתכנים ולאווירה חסרת יראת שמים, ובסופו של דבר בני אדם הם יצורים חברתיים ומושפעים מהסביבה. לא רבים האנשים שיכולים לחיות בנתק ובידוד מהקבוצה שאיתה הם שוהים לתקופה ארוכה כזו של שירות צבאי.. מה גם שחיילים מתגייסים בגיל צעיר, עדיין גיל מלא בהורמונים ומתחים.. כמובן שהמסגרת הצבאית שמלאה בחיכוך עם בנות וסיטואציות בעייתיות - לא עוזרת הרבה... 

יש את פירמידת הצרכיםקוד אבל פתוח
תאוריית הצרכים – ויקיפדיה
כשלאדם יש מיטה, אוכל, שינה אז הוא פנוי לרבונו של עולם, ורוצה בקירבתו...
אבל כשהדאגה שלך היא מתי יהיה לי עוד שעת שינה, ומתי אני אוכל אוכל של בית. ממילא כל העניין הדתי פחות מרגיש נצרך....

(אני מדבר ספציפית על לוחמה, כמובן שיש עוד סיבות שהעלו פה, העלתי עוד אחת נוספת...)
כי לא ראוי מבחינת הדרכת התורה - לצאת למסלול צבא שלא במסגרתשלמה גר

ההסדר!!, תבין אחי אנחנו לא מלאכים ולכל אחד יש יצרים, ולהיות עם חברה שמלאה בפיתויים קשים בנות לא צנועות, בנים שמתנהגים בצורה מאוד מגעילה (לא כולם), כל היום במשך שנים - זה יוצר השפעה על האדם  - אין מה לעשות!! ועל כן אין לצאת למסלול צבאי שלא מתוך הסדר - ורק אחרי הכנה תורנית בישיבה והליכה לצבא במסגרת ההסדר אפשר ללכת לצבא ברוגע, בשלווה ובשמחה של מצווה !!

כי הסדרניקים לא מורידים את הכיפה?ג'ון
רוב ככל הבחורים בישיבות ההסדר הטובות (ורובם כאלה) -שלמה גר

לא מורידים את הכיפה חד וחלק, ויתרה מזאת הם שומרים על ירא"ש בריאה, וכן כתב למעלה פלוני מפונפן וכן גם לי ידוע מהיכרותי עם ישיבות הסדר רבות. אשריהם ואשרי חלקם

בסיני לא ירד שום מסלול מוגדרמוטי113
וזה בעיני קצת חצוף לכתוב באופן כזה נחרץ שזו הדרכת התורה ותו לא.

יש מורכבויות וכן פחות מומלץ לעשות את זה. אבל זה לא אבסולוטי כמו הלכות אחרות או מצוות.
בשבילי ת"ח הגדולים שבכל דור, הם ממשיכי התורה מסיני, ודבריהםשלמה גר

קודש לי, ואני משתדל להיות מבוטל לדבריהם, וכל הרבנים הגדולים יגידו לך שבהדרכה לכלל הציבור (לא ליחידים) אין ללכת ללא מסלול הסדר!!

היחס הוא חשוב!יהודיגאה
אני מסיים עכשיו שירות של 3 וחצי שנים כקצין, התחלתי במחלקת בייניש ואחכ יצאתי בגלל מכים וקצינים.
אני לא נכנס פה לדיונים על ישיבות ההסדר, רק אציין, לדעתי חלה ירידה סוג של טבעית כי כמו שאמרו לבן אדם אין זמן לפעמים לא ללמוד וכו ולפעמים גם הוא נורא לחוץ וגם התפילה או ברכת המזון או לאיודע מה. מה גם שלפעמים יש קשיים ואנשים מעגלים פינות. בנק הזאת של הלעגל פינות וכו צודקים פה שזה תלוי בבן אדם, אם אתה חזק מספיק אתה לא תעגל.
בכללי רוב האנשים יורדים כי גם האווירה היא לא של ישיבה או מחלקת בייניש וזה משפיע אין מה לעשות. קשה להיות ולשמור על רמה גבוהה של ישיבה כשאתה לבד וכשאתה עייף וכשאתה טוחן משימות וכששבת ויש הרבה דברים לעשות (מבצעיים כמובן רק שלא נכנסים ומפלפלים בהלכות)
*אבל* מה שלדעתי הנק החשובה זה היחס שלך. הכמיהה שלך. יכול להיות שיש לך 'שחיקה' טכנית בצבא, אבל השאלה מה ההרגשה שלך. היו שבתות וימים שהייתי נכנס לבית כנסת יושב מחפש מה ללמוד, לא מוצא או לא מצליח ויוצא או שגם בבית. אז אני לא באותה רמה דתית כי הצבא משפיע בדיוק כמו שבאזרחות לא תהיה כמו בישיבה, כי גם יש דברים שמשפיעים אבל אם היחס שלך, אם הרצון שלך עדיין שם, אם בא לך, זה חלק חשוב,לדעתי...
צריך לבנות קומה כדי שיהיה מאיפה ליפולאיך אפשר לעזור?
הרב דרוקמן אומר שרק אחרי שנתיים בישיבה שוכחים את התיכון ומתאפסים. אז מה, אחרי חצי שנה בישיבה אתה מצפה לבנות קומה תורנית?
אם אתה שייך לרוב בוגרי הציונות הדתית, זה אומר שאתה מגיע לישיבה מעולם מערבי מבולבל. אולי שיננת קצת רמבם יומי והתכוננת עם 15 דפי גמרא לבגרות. למעשה אתה טס ב360 קמ"ש עם כיוון חיים שגוי. בשנים הראשונות בישיבה אתה רק מתאפס, מפסיק לטוס. אחר כך מתחילים לבנות מסלול אישי, להתחבר לדרך מסוימת ולשטח את שביל החיים.

כמו שאמרו רבים לפניי - הצבא לא שוחק, אתה מגיע שחוק.
נכון, המציאות קשה פיצוצים. אבל גם החיים שאחרי הצבא קשים. לא להתפלל במניין כי אתה בכוננות מבצעית זה לא מה ששובר. איפה הראש שלך נמצא, לאיפה המחשבות נודדות, זה מה ששובר.

ההתנדפות של יראת השמיים הרעועה תתרחש בכל מצב. יש כאלה שמספיקים להתחתן לפני סוף שיעור ה' ומקבעים את עולמם הרוחני לסטאטוס החברתי של האישה עימה בחרו להתחתן. כמה היא דוסית - ככה הם. אבל למעשה גם הם יכלו להדרדר עקב חוסר יסודות תורניים.

נשמה, שנתיים וחצי זה שכויח, אבל שלא תחשוב שאתה לא חוזר לישיבה/מכון מאיר אחרי הצבא ונשאר עם מנוע בערה ליראת שמיים. אי אפשר להקדיש לאור החיים שלנו רק אחוז אחד מתוכם.
בינתיים תהיה חזק ושמור על קשר עם דמויות תורניות ומשפחות תורניות, שתזכור תמיד מול העיניים מה אתה רוצה להיות. עם המטרה הברורה אתה תזהה את הדרך.
מועדים לשמחה.
מה המשמעות של הביטוי "ישיבה/מכון מאיר"?הדוכס מירוסלב

הרבה תלוי בבחירה של האדםאדל35

יש לי חברה שהייתה בצבא. היא נכנסה בתור לייטית והתחזקה...

הרבה תלוי ברצון ובבחירה. נכון שהסביבה משפיעה וכשהסביבה דתית יותר קל להיות דתי.

אבל הרבה תלוי גם במה שאדם רוצה. להיות מושפע מהסביבה, להשפיע או להישאר דתי בפנימיות ולמעשה? מה הוא בוחר?

עובדה שגם מתוך אלה שהולכים לצבא יש כאלה שיורדים רוחנית וגם כאלה שלא, ששומרים על עצמם.

בכלל, לדעתי, אם מעורבים בתוך חברה חילונית (גם בעבודה) חשוב מצד אחד לקבל את החברה הזאת, לשפוט לכף זכות (אלה תינוקות שנשבו), ומצד שני לזכור שאורך חיים חילוני הוא לא נכון, להחליט שאדם עצמו שומר על עצמו מהשפעות זרות. 

יצא לי לעבוד בחברה חילונית כמה שנים. מצד אחד השתדלתי להיות ביחסים טובים עם כולם, ומצד שני לא להיות מושפעת מהם. הזכרתי לעצמי שזה אורך חיים ריקני ולא מתאים לאורך חיים תורני, למדתי יותר תורה, השתדלתי לא לוותר לעצמי בשמירת מצוות וכו'. אז לא הכל היה מושלם, אבל ב"ה הצלחתי לשמור על עצמי.

כתבתי על הנושא באופן כלליאדל35

לא על מה ששאלת.

יש כוח לבחירה של האדם, ולא רק להשפעה של הסביבה.

שרשרת לא נכון...הדוכס מירוסלב

בתור חייל (נראה לי דוס בשירות רגיל אני חייב לענותבעלייהאחרונה

בישיבה העיסוק המרכזי הוא ברוחניות ממילא אדם מתקדם מאוד ברוחניות בקלות יחסית.

כל מי שיוצא ממסגרות תורניות ישיבות וכדו' לכל מסגרת חיצונית יחווה איזושהיא שחיקה/ירידה בין אם זה עבודה בתפקיד תובעני שלא בסביבה תורנית ובין אם זה בצבא

זה ממש נורמלי ואני לא אוהב לקרוא לזה "ירידה" רוחנית.

זה נגרם בגלל שההתמודדות במסגרת תורנית מינורית ביחס להתמודדות בחיים האמיתיים

אפשר לומר שכשבחור יוצא מהישיבה הוא מתחיל להתמודד

הדרך הכי טובה בעיניי לשמור על רמה רוחנית גבוהה זה קודם כל להכיר בזה,

יכול להיות רעיון שתעשה לך איזושהיא קביעות שלא מתנגשת עם המסגרת הצבאית, ואתה יודע שתוכל לעמוד בה גם בזמנים לחוצים אם אתה אומר שאתה בתקופה של בירור אז לימוד אמונה יומי יכול להיות רעיון טוב

חוצמזה תדאג להזכיר לעצמך שאתה כן מספיק רוחני כמו לדוג' מה ש @יהודיגאה כתב

"מה שלדעתי הנק החשובה זה היחס שלך. הכמיהה שלך. יכול להיות שיש לך 'שחיקה' טכנית בצבא, אבל השאלה מה ההרגשה שלך. היו שבתות וימים שהייתי נכנס לבית כנסת יושב מחפש מה ללמוד, לא מוצא או לא מצליח ויוצא או שגם בבית. אז אני לא באותה רמה דתית כי הצבא משפיע בדיוק כמו שבאזרחות לא תהיה כמו בישיבה, כי גם יש דברים שמשפיעים אבל אם היחס שלך, אם הרצון שלך עדיין שם, אם בא לך, זה חלק חשוב,לדעתי..."

שיהיה לך ממש בהצלחה

שאלה לגבי צו ראשון,ימח שם עראפת
אם מישהו התייצב לצו ראשון אצל חרדים, דהיינו שהוא דוחה גיוס, הוא יכול לבטל את המהלך ולהתייצב לצו ראשון רגיל?

ואם כן, לאחר הצו ראשון הרגיל הוא יוכל לדחות גיוס?

כמו כן,ימח שם עראפתאחרונה
אם מישהו התייצב רגיל ולאחר מכן קיבל נשק עקב היותו במקום הדורש זאת, הוא יכול לדחות גיוס או שעצם קבלת הנשק מבטלת את האפשרות?
גיוס לצה"ל בגיל 45danielt

הי לכולם,

פטור מגיוס  מגיל 18. סיבה אינה בעיות נפשיות או בריאותיות, אלה סרבנות. לא אכנס לפער בתפיסת העולם והערכים שנצבר לאורך השנים, אך כבר שנים סוגיית השתמטות פתוחה אצלי ובימים אלו אני מעוניין לסגור את הסיפור אחד לתמיד. במלחמת לבנון השנייה פניתי לצה"ל בבקשה להתגייס, אך קיבלתי תשובה לקונית "פטורך נשאר בתוקף". היום אנחנו לצער כולנו במציות אחרת  לגמרי, לכן אולי יש סיכוי שיגייסו אותי. מטפס הרים לשעבר, בן 45, בריא.

אשמח לקבל מידע, מה הסיכויים שמהלך יצליח ויגייסו אותי ולאיזה גורם ניתן להגיש את הבקשה. 

מנהלת חרדים. אוליהעני ממעש
גיוס חוק טלאדם בכיר

גיוס אחרי גיל 22 לשנה וחמש לבני ישיבות ההסדר. מישו יודע איך ניגשים לזה ומה אומר השירות הזה?

באתר ניתן למצואכי קרוב.אחרונה

תתקשר 1111 או לתל השומר.

תעודת שחרור בכבוד- כוכב זהב/כסף/ארד- קציני הסדראחד שמשתדל

מחפש לדעת א מישהו פ יודע, אם הייתי קצין במסלול הסדר- זאת אומרץ בפועל לא הייתי בקבע.. (יצאתי לפיקוד במסלול ישיר), האם אני מקבל תעודת שחרור משירות סדיר- ארד? 

כי בפועל לא הייתי בקבע

אין לי מושג. תתקשר 1111 יענו לך...אם רק נאמין
איך זה משנה?נפשי תערוג

יש משמעות לצבע?

יש לי תעודת השתחרר בכבוד. האמת ל זוכר באיזה צבע.

בזמני.. לא יודעת איך זה היום..עוגת גבינה.אחרונה

הצבע היה נגזרת של תפקיד.

ג'ובניק קיבל ארד, תמכל קיבל כסף ולוחם זהב.

מידע על תוכנית "בינה בירוק"זאב קדוש

מחפש מידע על התוכנית בינה בירוק, ממשהו שהיה/משרת שם, כמה זה מתאים לחרדים/דתי תורני, מה בדיוק עושים, כמה זמן סה"כ, ועוד. תודה

שיר השריונריםאליסף עמר1

אולי יעניין אותך