מכל הבחינות. אדם חי בצורה הכי מצומצמת מבחינה אישית בצבא. אין אישיות. הכל כללי...וביחד עם כולם. כמובן שמדובר בעיקר על קרבי...
אין זמן לחשוב, זמן לחשבון נפש, זמן לעצמך...וגם כשיש אתה מנצל אותו לדברים הכי בסיסיים שלא הספקת-להתקלח/לדבר עם אמא,או כל צורך בסיסי אחר.. זה בהכשרה בעיקר, ובגדוד כל הזמן שלך מנוהל כמו בהכשרה. אתה נשאר בראש...
בקיצור הצבא שוחק את עצמך, בטח בגדודים...ומכאן יוצא שגם את הדתיות שבך.את הפנימיות....
-לדעתי הדרך לשמור על עצמך-היא להשאיר מקום פנימי בנפש שחושב. שהוא לא בראש הצהלי, שהוא לא נכנס בכלל לחשבונות האלו.
ולדעת בעיקר, שגם אם לא התפללת במניין פה, ולא הספקת לקרוא ק"ש שם, ואז לחשוב שזה לא מספיק חשוב לך, או לא מספיק 'בנית' את עצמך- זה טעות...אלא זה לא אומר שאתה לא שם,זה אומר שאתה עושה מצווה חשובה, שכן, גם פוגעת בנפשיות ובדת שלך.
הזכות לשרת היא מאןד גדולה, ורבות האמירות על כמה המצווה הזו חשובה. אבל ה'אידיאלים' וההבנות האלה-לא יעבדו בגדוד, בטח לא במצב היום שזורקים על הלוחמים בגדודים. כמו ג'וקים...לאף אחד לא אכפת .הגיוני שאת המקום הפנימי שלי, הזמן שאני מוצא לעצמי, לא תמיד ינוצל לדברים הכי עליונים וללימוד גמרא שעשיתי בישיבה /במכינה.
ועוד אחת הסיבות הכי גדולות, זה הסביבה שלך, שגם היא יורדת רוחנית. אין כמעט מסורתיים שבביתם שומרים שבת-שבצבא מצליחים להקפיד. ואין, הסביבה משפיעה....
(אני אומר את זה לא עצמי, ברוך השם אני במחלקת בייניש ומצליח להקדיש זמן לדברים כמו תפילה לימוד וחשבון נפש, פחות או יותר, אני לא מרגיש שנשחקתי,אלא אותגרתי ושהצלחתי להבהיר לעצמי שהדברים מספיק חשובים לי כדי שאשמור עליהם..)