בחרתי לכתוב הפעם על נושא רחב יחסית- מיגו , הסיבה היא שיצא לי ללמוד עליו לא מזמן.
אני בטוח שהרבה שמעו על המושג ומן הסתם לא כולם יודעים מה הוא אומר.
בגלל שהמושג כל כך רחב לא אוכל לדבר על כל הכללים והפרטים שלו , אני פשוט לא בקיא בהם מספיק.
לכם אשתדל להתמקד ברעיון הכללי ולפרט לגביי כמה כללים מרכזיים.
המנויים:
@חיהל'ה@רחפת..@פסידונית@שמן פשתן @זוהרת בטורקיז @נפש חיה.@שריקה@צריך עיון@מבקש אמונה
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
מיגו (נקרא גם "מה לי לשקר") הוא כלל תלמודי שמופיע פעמים רבות בכל הש"ס. מדובר על מקרה שבו בעל דין טוען טענה חלשה(שתביא לפסק דין לא טוב מבחינתו) בזמן שיכל לטעון טענה חזקה יותר (והיה זוכה בעזרתה בדין), הדין הוא- נאמין לבעל הדין שטענתו החלשה אכן אמת. מקורו המילולי של הביטוי הוא "מתוך" בארמית , מתוך שיכולתי לטעון טענה טובה ולא טענתי אותה – מוכח שאני דובר אמת. הכלל נאמר לגביי דיני ממונות , איסורים ונפשות באופנים שונים.
דוגמא למיגו: אדם טען כלפיי שאני חייב לו כסף ואפילו הציג שטר חוב (ללא אימות השטר ע"י עדים) ואני טענתי להגנתי שכבר פרעתי את השטר, במקרה כזה אהיה נאמן במיגו , מתוך שיכולתי לטעון שהשטר מזויף, גם טענתי הלא מבוססת שפרעתי את החוב -אמינה.
לכאורה הכלל "מיגו" נשמע מבטיח
נראה שהוא מציג מציאות לפיה בעל הדין הוא אדם ישר שמתאר בדיוק את מה שקרה אע"פ שיכול היה לשקר ולזכות בדין מיד! אז לפני שאנו רצים לצעוק מיגו נגד כל מי שיש לו מה להגיד נגדנו, צריך להבין, המציאות מורכבת יותר וישנן סיבות רבות שיכולות לגרום גם לשקרן
לטעון טענה חלשה אבל שקרית במקום טענה שקרית חזקה יותר. לכן מעמדו ההתחלתי של מיגו הוא לא הוכחה מוחצת אלא ראייה שניתן להשתמש בה. וזו גם הסיבה שקבעו האמוראים והראשונים כללים רבים כדי להגדיר מתי טענת מיגו קבילה, ומתי אין בכוחה כדי להכריע בדין , על כך נרחיב בהמשך.
מהות הכלל
האחרונים וראשי הישיבות התפלפלו בהסבר מהות הכלל
. ישנן שתי שיטות מרכזיות להסבר , האחת – נאמנות (בה השתמשנו כדי להסביר עד כה) , השנייה – "זכות הטענה".
הטעם של נאמנות (או "בירור")- אם טענתי שפרעתי כבר את החוב בעוד שיכולתי לטעון שהשטר מזויף הוכחתי את אמינותי ואני זכאי בדין. הוכחה אחת לטובת השיטה הזו היא השם הנרדף למיגו "מה לי לשקר" , משם זה עולה הטענה- אם הייתי שקרן הייתי זוכה בדין בצורה "נקייה" יותר, אין לי סיבה לשקר שקר כזה. הטעם של "זכות הטענה" הולך בכיוון אחר לגמרי- מכיוון שהייתה ביכולתי האפשרות לטעון טענה טובה, זכותה המשפטית עומדת לי אע"פ שלא טענתי אותה. לפי הסבר זה אין כאן בירור המציאות שלפיה אני נאמן , אלא רק "הנהגה" של בית דין להכרעת הדין, כוח משפטי. (ישנם הסברים שונים לאופן פעולת הכלל לפי הסבר זה). הסיבה שהגיעו האחרונים להסבר "זכות הטענה" ולא הלכו לפי הסברה ההגיונית של "נאמנות" היא שסוגיות הגמרא השונות נוטות חלקן להסבר זה וחלקן להסבר זה.
כללים שונים במיגו
מיגו במקום עדים לא אמרינן – כמו שאמרנו מיגו הוא רק ראיה ולא הוכחה מוחצת, לכן, מיגו לא ידחה ראייה של עדים, שהיא הדרך המרכזית להוכחת המציאות במשפט התורה "על פי שניים עדים או על פי שלשה יקום דבר". גם אם בית הדין מתייחסים למצב מסוים באופן של "אנן סהדי" מיגו לא יהווה ראיה מספקת כנגד בית הדין("אנן סהדי" -אנו עדים בעברית. מצב שבו בית הדין מכריע שהמציאות היא כך ולא אחרת מכוח היכרותו עם המציאות והנתונים שעומדים לפניו. לדוג' אנן סהדי שיש מים בים שיש כרגע מים בתיכון) .
מיגו דהעזה- מקרה שבו ידוע שלא הייתי מעיז לטעון את הטענה השקרית הטובה יותר. במקרה כזה העובדה שטענתי טענה פחות טובה לא אומרת בהכרח שהיא אינה שקרית.
מיגו להוציא- נחלקו הראשונים האם מיגו יכול להיאמר כדי להוציא ממון מאדם אחר , או רק כדי להיפטר מתביעה המופנית נגדי. והאריכו האחרונים לגביי טעמם של המחמירים.
מיגו לפטור משבועה – נחלקו הראשונים האם מיגו יכול "להציל" אותי משבועה שבה התחייבתי (כדי להיפטר מתשלום למשל). אמנם במקרה שעד אחד העיד נגדי בכוחו לחייב אותי שבועה שאני זכאי (ולא לחייב אותי בדין) , באופן זה לדעת הר"ן(רבינו ניסים) בכל מקרה מיגו לא יפטור אותי מהשבועה.
הפה שאסר הוא הפה שהתיר- זה מקרה שונה ממיגו רגיל וחזק יותר ממנו. דוגמא: אישה שמגיעה לקהילה מבלי שיש עליה מידע מוקדם ומספרת שהייתה עד לא מזמן אשת איש אך התגרשה לאחרונה , נאמין לה שהיא פנוי ותוכל להינשא בשנית , זאת מכיוון שאם היא משקרת יכלה לשתוק ולעשות מה שתרצה ("אי בעי שתיק"), ובמילים אחרות , הפה שאסר הוא הפה שהתיר , היא אסרה את עצמה באומרה שהיא אשת איש ולכן היא יכולה גם להתיר את עצמה באומרה שהתגרשה. גם דין זה שנוי במחלוקת , האם הוא סוג של מיגו או דין חדש לגמרי שפועל אחרת.
כאמור יש עוד הרבה במה להרחיב , מקווה שלא טעיתי בהסברים , אשמח לתיקונים אם צריך
שנזכה להגדיל תורה ולהאדירה!