@פה לקצת@רחפת.. @זוהרת בטורקיז@חיהל'ה @פסידונית @שמן פשתן @נפש חיה.@צריך עיון
@מבקש אמונה@איוושה@אניוהוא@חן,@המטיילת בארץ@דובשניה@ע מ@אור אש@סתם 1... @חסדי הים@אילת השחר@יצוראחד
@ארץ השוקולד @שריקה@לך דומיה תהילה@פוזמק מהוה@dawn
שלום רב לכולם
כולם מסתמא מכירים את הביטוי ולאו דווקא בהקשר התלמודי שלו, שהוא המקור.
התרגום המילולי של הביטוי הוא: "הייתי אומר".
בדר"כ הגמרא משתמשת בביטוי כשהיא רוצה להסביר מה החידוש שטמון בדברי המשנה (או האמורא), ואומרת שלולא דברי המשנה הייתי אומר כך וכך, והמשנה חידשה שאין זה נכון.
אולם, מקובל בקרב הלומדים להשתמש בביטוי זה דווקא לגבי השלב שבו הגמרא עצמה באמת מבינה באופן מסויים, ולאחר מכן דוחה את אותה הבנה או הנחה. (למרות שבמקרים כאלו הגמרא לא משתמשת במילים אלו).
א"כ, "הווה אמינא" (או הו"א בר"ת) משמש כביטוי להבנה שנדחתה.
לשם מה נכתבה בתלמוד ההוה אמינא?
מלבד שכך הוא סגנון הכתיבה תלמודי, המתאר את השתלשלות הדיון כולו, גם יש הרבה מה ללמוד מההוה אמינות למרות שהן נדחות. משום שעצם זה שהיה לגמרא מקום לחשוב כך, מלמד שהבנה זו אינה מופרכת לחלוטין, ויותר מכך, זוהי בעצם ההבנה הבסיסית, שלולא היתה סיבה שמורה שאינה נכונה, כך היה ראוי להבין.
מלבד זאת, הרבה פעמים ההו"א נדחית מסיבה צדדית או נקודתית, אבל ההגיון שעומד בבסיס ההו"א הוא נכון, אלא שבמקרה המסוים ההוא אין נכון ליישם את אותו עיקרון. לכן חלק מניתוח הסוגיה הוא הבחינה מהי הטעות בהו"א? מה נכון ומה לא נכון בה?
אחרונים כמו ר' חיים ור' שמעון הרבה פעמים משתמשים בהוה אמינות כדי לבסס סברות שהם מחדשים, ומסבירים שאע"פ שההו"א נדחתה, אין זה מפני שהיא משוללת יסוד, אלא שאע"פ שהיא נכונה ביסודה מכל מקום באותו מקרה שעליו דובר, יש סיבה נקודתית שאי אפשר להשתמש בסברה זו.
וידועים דברי בעל השל"ה שגם על דרך הנסתר אין בתלמוד דבר שנכתב ללא צורך, ובכל משפט שבו ישנה משמעות רוחנית, גם אם על דרך הפשט הוא נראה כמיותר.
ובשולי הדברים, אפשר גם לקחת מזה מסר לחיים. יש לכל אחד הרבה נסיונות ומעשים שלמפרע נראה לנו שהיו מיותרים או מוטעים וכד', וצריך לזכור שכל "הווה אמינא" שהקב"ה שתל לנו בחיים, יש לה תפקיד ומטרה, ויש לה מקום משלה בהשתלשלות מקרי החיים, ובסופו של דבר הכל מקדם אותנו. הדברים ידועים, ופשוטים 'על הנייר', החכמה היא לזכור אותם ולהשתמש בהם בזמן אמת (ואתם מבינים שאני רוצה להזכיר כאן את פורום .........., ודי לחכימא)
(וגם כשזוכרים לא תמיד זה משפר את ההרגשה, אבל יכול לעזור קצת

)
עכשיו הבנתי