אולי תדעו לעזור לנו...אנונימית*
בני הבכור בן 7 ילד מוצלח חכם מבריק (לא בהגזמה), יש לו הרבה חוויות חיוביות, ציונים מעולים, המורים אוהבים אותו מאוד וגם החברים.
כשהוא בא הביתה זה נראה כאילו הוא פשוט פורק תסכולים על ימין ועח שמאל.... לא מרוצה מכלום.. מתחונן על כל דבר קטן, מתבכיין בלי סוף.. תמיד לא טוב לו וכו וכו... מוציא עצבים על אחים שלו הקטנים.. עלינו ההורים.. ולאחרונה גם על החברים שלו.

זו תקופה של חודש בערך שממש הדרדר והחמיר ולא ידענו כבר איך לאכול את זה!! איך להגיב?! בסבלנות? בהצבת גבולות? בהתעלמות? בתקיפות?
נעשינו מבולבלים מאוד....

השבוע הייתה לי איתו שיחה טובה ופתאום כאילו הורידו לי כיסוי מהעיניים - אני קולטת שכל הירידות על אחרים וכל הפגנת הביטחון העצמי מצד אחד ומצד שני הכעסים והחוסר התרצות הם בעצם הסתרה של דימוי עצמי נמוך מאוד (זאת הסיבה שכתבתי כמה הוא מוצלח בתחילת השאלה).
הוא בטוח שהוא טיפש.. שמספיק שהוא לא יודע משהו אחד זה כבר אומר שהוא לא חכם (לכן נורא כועס ומתעצבן אם מגלה שעשה איזו טעות), הוא אומר שהוא לא יפה ולא מוצלח ולא טוב בשום דבר..... זה מדהים עד כמה זה רחוק מהמציאות. גם מהמורים הוא מקבל תשבחות בלי סוף... וגם מהמשפחה....
כן לאחרונה מצאנו את עצמנו משבחים אותו פחות ומחזקים יותר את האחים שלו שהוא יורד עליהם... כדי שלא יפגעו. אבל עכשיו כשנפל האסימון והבנתי שהוא יורד עליהם כדי להנמיך אותם כביכול לגובה שהוא חושב שהוא נמצא בו... אנחנו רוצים להתחיל לחזק אותו להאמין בעצמו ולקבל את עצמו.

השאלה שלי היא איך עושים את זה?
כמובן הרבה פרגונים חום ואהבה ומחמאות אמיתיות.
אבל מה אני עושה שהוא לא מוכן לקבל את הפרגונים האלה? דוחה אותם על הסף.. אומר שהם לא נכונים.. ולפעמים אפילו כועס....
איך מלמדים אותו לאהוב את עצמו?עכשיו כשקלטתי מה כואב לי בפנים כואב לי עליו מאוד ואני ממש רוצה לעזור לו...

איזה ספרים מומלצים בתחום הזה? אני רוצה לקנות לפני שבת כדי שבשבת יהיה לי זמן לקרוא בזה כמו שצריך...

אגב אני לא חושבת שחסרים לו "אסימונים", הוא פשוט לא מוכן לקבל אותם...... מה עושים עם זה?

מקווה שתדעו לעזור לי
קודם כל נשאלת השאלההודיה60

אם נראה לך שמאז ומתמיד היה לו דימוי עצמי נמוך או שבזמן האחרון אולי קורה משהו, אולי יש איזה חבר שיורד לו לחיים או משהו כזה וזה גרם לו לשינוי לרעה בדימוי העצמי כי את אומרת שזה מאד החמיר בזמן האחרון

היה שינוי אחר בבית בתקופה האחרונה - לידה? הריון? מעבר דירה?

יש ספר מעולה של רחל ארבוס - "קורות בתינו" מקיף את כל הנושאים בגידול וחינוך ילדים בשפה זורמת ונעימה.

תודה!אנונימית*
כן זה לא משהו חדש.. תמיד שמתי לב שיש לו נטייה חזקה מאוד לפרפקציוניזם.. אני מאמינה שזה חלק מזה. הוא תמיד "מתפדח" לעשות דברים שעלולים להביך אותו.. וגם לא מוכן לבלוט בשום צורה כמו יום הולדת וכו'. האמת שחלק מהדברים האלה השתפרו עם הזמן.. וחלק החמירו. אבל זה היה שם תמיד.
לאחרונה יש החמרה כללית אבל לא נשמע שיש משהו יוצא דופן בבית הספר... החברים ממש אוהבים אותו, אני רואה את זה כל פעם שאני באה... מה שכן אני לקראת לידה.. אבל לא חושבת שזה מה שעורר את זה עכשיו... אני חושבת שזה פשוט הלך והחריף עד שלא יכולנו להתעלם...

בינתיים יומיים שאני מנסה להיות הכי מכילה ומקבלת ואוהבת ומפרגנת והיומיים האלה כמו קסם עושים לו ממש טוב.

בכל זאת אני רוצה משהו מעמיק יותר.. אז תודה על ההמלצה על הספר. אני אשמח לקבל עוד המלצות, והכי טוב בנושא של דימוי עצמי וביטחון עצמי..

תודה רבה!
קודם כל,ד.

מזל שגילית את זה בזמן.

אכן, סביבה רגועה, "מפרגנת" ומחזקת.

בהיות שהוא ילד חכם, וגם עם ביקורת עצמית, אז כנראה לא מספיק שתגידי לו "באויר"... הוא צריך "הוכחות", וגם צריך לקבל גישה לכשלונות קטנים - וגם, צריך לראות האם אין מישהו בביה"ס, שממנו המחשבות הללו מתחילות.

א. לשוחח איתו על מעלותיו. הכל לגמרי בנחת, שיחה עניינית וחביבה. אתה חכם. בוא אראה לך.. ותכיני לפני כן, הכל בשלוה, במה זה מתבטא. השוואה לאחרים בני גילו (לא דמויות ספציפיות). אתה מצליח מאד.. תביאי "קבלות". איזה ילד יפה אתה.. תגידי מי עוד מהמשפחה אמר את זה..

ב. באיזשהו שלב, מן הסתם יגיד: אבל קיבלתי רק תשעים וחמש וחצי במבחן בחשבון... אולי אפילו פחות. אולי לא הצליח באיזה משחק עם החברים.  נצלי את ההזדמנות, "תרציני", ותגידי לו: אני צריכה להסביר לך משהו מאד חשוב. מי שרגיל לקבל ציונים נמוכים, לא להצליח בכל מיני דברים - אז אם הוא מקבל קצת יותר, הוא שמח. אצלו אולי היצר הרע זה להתעצל.. לא כ"כ למד, לא כ"כ מתאמץ. לפעמים סתם לא כ"כ עם כישרון.

אבל מי שהוא תלמיד טוב, רגיל להצליח, אז לפעמים אם משהו לא הולך לו הכי טוב, חושב שהוא נכשל. כאילו הכל צריך להיות הכי מושלם. זה סוג של יצר הרע... הרי אחרים היו מאד שמחים בזה... מה יעשה היצר הרע? הילד הזה יותר מידי מוצלח כאילו, יכול להיות מידי שמח....  הוא אומר לו: זה לא מספיק, היית יכול עוד יותר.

אל תשמע לו. יש כאלה שנקראים "פרפקציוניסטים".. רוצים שהכל יהיה מושלם. הצד הטוב בזה, שהם רוצים להצליח, לעשות דברים בצורה טובה. הצד הלא טוב, שמרגישים "לא מרוצים" אם לא הכל מושלם. במקום לשמוח בכשרונות, מבזבזים את זה על  צער. אל תעשה כך. טוב שאתה רוצה להצליח, זה מצוין, אבל לא לתת להצטער אם לא הכל הכי מושלם. גם להיות שמח זו מתנה מה', חשוב לא פחות מציונים. תשתדל להצליח - אבל לשמוח במה שיש. אין אדם שהכל אצלו מושלם. אחרת היה כבר משעמם... ככה תמיד יש מה להתקדם, ולהנות מזה שמצליחים בעוד דברים.

ג. ואז תשאלי: מישהו בביה"ס, מישהו מהחברים, אמר לך שאתה לא כזה טוב?.....  שווה לבדוק גם את זה. לפעמים, מסיק איזה חבר קנאי, כדי לגרום לילד להרגיש כך. צריך לפחות לשלול את זה.

ד. אם יבין א ה"תיאוריה" של מה שאמרת, ויסכים עם זה עקרונית. תגידי לו: כעת צריך להתאמן... לראות את הטוב שה' נותן לך, ולשמוח בזה. התרגלת קצת להתלונן - צריך להתאמן הפוך. אני ארשום כל יופ על פתקים, דברים אמיתיים שהצלחת, שהיית טוב בהם, משמחים - וכשתראה מה הצטבר, תקרא היטב, וזה יעזור לך לראות שאתה באמת כך, "להשתכנע".....  תסיימו בחיוך וממתק לרגל התחלת הענין - ובאמת תרשמי, בלי שיראה. ומידי יומיים-שלושה, תושיטי לו "ערימה", שיקרא ממש בשימת לב. כל דבר עם "אסמכתא" מתי זה קרה... בסוף תוסיפי כמה מילים טובות ושמחות שיש לך בן כזה..

אפשר לנסות. אולי יעבוד...

הצלחה רבה.

תודה רבה!!אנונימית*
מאמצת בחום את העצות... מקווה שישפיע לטובה. הוא אומר שהוא אוהב להיות עצוב חח ;)

התחלנו עכשיו טבלה עם מדבקות.. זוכים במדבקות כשאומרים על עצמנו משהו טוב... ובסוף פרס מקווה שיעזור..

תודה שוב!
בספר 'איך לדבר כך שילדים יקשיבו ולהקשיב כך שילדים ידברו'בארץ אהבתי
יש פרק שמדבר על איך לשבח בצורה נכונה ובונה.
מסבירים שם למה שבחים כמו 'איזה חכם אתה', 'אתה ממש מוכשר' וכו' יכולים דווקא לפגוע בדימוי העצמי, והדרך הנכונה לשבח זה לתאר את מה שהילד עשה, ואיזה תכונה זה מבטא או רגש זה גורם לי (למשל 'למדת למבחן במשך שעה שלמה, זאץ ממש התמדה', או' בציור הזה יש כל כך הרבה צבעים, הוא ממש גורם לי לשמוח כשאני רואה אותו').
(הדוגמאות שנתתי אולי פחות מתאימות לבן שלך, הילדים שלי הרבה יותר קטנים, אבל זה בשביל להסביר את הכיוון)
^^ יש כמה מחקרים בנושאריבוזום

(שמחמאות על התהליך, המאמץ וההשקעה תורמות יותר לביטחון עצמי ומוטיבציה מאשר מחמאות לגופו של הילד.)

עכשיו עוד קצת רק ממה שנראה לי (אני לא אשת מקצוע): אולי דווקא בגלל שהילד חכם מאוד ורגיל שמשבחים אותו על כך הוא בנה את תחושת הערך שלו על בסיס זה והוא מפחד לאבד זאת. כל ״טעות״ מאיימת על תחושת הערך שלו. כך שייתכן שכדאי גם לומר לילד כמה אוהבים אותו סתם ככה בלי שום סיבה, לא כי הוא חכם או יפה או מוצלח. פשוט כך. כמה הוא שווה בלי קשר לשום כישרון או הישג, אלא רק כי הוא נברא בצלם אלוקים ויש בו נשמה טהורה.

זה אמנם רק מה שנראה לי, אבל זה מאוד נראה לי... נראה לי שזה מאוד חשוב ויכול למנוע בעיות בעתיד אם ילד לומד לא לתלות את הערך העצמי שלו בשום דבר. זאת אומרת, לא להתמקד בלשכנע אותו שהוא דווקא כן חכם, אלא יותר לנסות לשכנע אותו שאם הוא אהוב או לא, אם הוא שווה או לא - לא תלוי בכלל בכמה הוא חכם או מצליח. וזה כמובן קשור למה שקודמתי אמרה, ואולי לא הוספתי עליה הרבה, אבל הנקודה הזו נראית לי כל-כך חשובה שבכל זאת...

פעם הייתי מדגישה את זה המווון...אנונימית*
הוא סירב לקבל את זה.. מבחינתו אם הוא לא מצליח במשהו הוא פשוט לא שווה.. נורא קשה לשכנע אותו
אין צורך לשכנע אותוהודיה60

פשוט להתחיל לחזק בו צדדים אחרים שלא קשורים ללימודים והצלחה חברתית

כל פעם שאת תופסת אותו מתייחס יפה לאח/אחות - להחמיא לו על זה. 

כל פעם שסבר הפנים שלו נעים - להחמיא לו על זה.

כל פעם שהתארגן יפה לשינה/סידר משהו/וואטאבר - להחמיא לו על זה.

ולא להחמיא בצורה מוזגמת - מספיק לומר בפשטות - כמה נעים לראות את החיוך המתוק שלך ולחבק ולתת נשיקה.

פחות דיבורים יותר מעשים, ככה הוא יתחיל להפנים את זה. שהוא אהוב מעצם היותו ולא בגלל תוצאות שהוא מספק

זה מענייןאנונימית*
הייתה תקופה שפרגנתי לו יותר על ההשתדלות ופחות על התוצאה.. אבל אני לא בטוחה שזה היה טוב לו. צריך לשים לב לכך ילד בפני עצמו.. מה שמתאים לאחד לא תמיד מתאים לשני..
אני לא חושבת שלא צריך להתייחס בכלל לתוצאהבארץ אהבתי
אבל כשהייתי מדברת על זה הייתי מתייחסת לרגש שלו ביחס לתוצאה, ולא להערכה שלי את התוצאה. משהו כמו 'למדת למבחן ממש ברצינות, אני ממש מעריכה את יכולת ההשקעה שלך, אתה בטח כל כך שמח מהתוצאה, זה כיף לקבל ציון טוב'. (משהו בכיוון, כמובן שבכתב זה אחרת מאשר בע"פ, וצריך לראות איך להתאים בדיוק למצב ולילד כמובן...)
הצעה שיכולה לעזור:רק עונה עכשיו
פעילות שעשינו עם אחד הילדים שלנו בהקשר אחר והיתה מדהימה ונראה לי שתוכלו להעזר בה:
ביקשנו מכל אחד מהסובבים אותו (אבא, אמא, שני זוגות הסבים והסבתות, האחים, אפשר לבקש גם מחברים טובים של המשפחה, שכנים. מורים או מי שנראה לכם קשור..) שיכתוב שלוש תכונות אופי שמאפיינות את הילד ויביא דוגמא ממוקדת לכל תכונה.
זה היה מדהים!
כל אחד ממש בחר תכונות אחרות והדוגמאות הוסיפו המון!! הילד קיבל כל כך הרבה מלקרוא כמה הרבה דברים טובים יש בו ולראות דוגמאות שלהם בשטח, ומכיוון שהכל כתוב זה גם נשאר אצלו הלאה...
מומלץ בחום!
רעיון מגניב!! תודה!אנונימית*
אין לי ילדים בגיל הזה, אבל חשבתי אוליחדשה ישנהאחרונה
כל הקטע שההורים, המורים וכו' מחמיאים על חכמה, על יופי, זה נהדר אבל זה יכול אותי ליצור תחושה שהוא חייב להישאר בסטנדרט הגבוה שלו ואף יותר כדי להוכיח את עצמו שהוא שווה. אולי עדיף להחמיא יותר על לב טוב, על זה שהוא עוזר לאחים הקטנים, שהוא מקשיב בקול אמא..
וכן להראות לו שאוהבים אותו בלי סיבה מסוימת. אולי הוא מקשר בין החכמה וההצלחות לאהבה אותו . שירגיש שאוהבים אותו גם אם הוא נכשל .

בהצלחה ממש! לא פשוט בכלל.,.
השבת אבידה - כלבי האסקי סיבירייהודיה מא"י
שני כלבי האסקי סיבירי נמצאו בהר כביר ביום שישי האחרון (חוה"מ פסח)

מי שיש לו רעיון למי הכלבים שייכים שיפנה אלי בבקשה באישי

אמהות לבנים עם אטופיק- יש תקווה לשרוול קצר בקיץ?שיח סוד

עד היום לבש ארוך בקיץ,

מסכן שכל החברים בגן עם קצר מרענן - הוא חם לו עם ארוך.

אבל כשהוא עם קצר בשרוול/במכנס הוא מתחיל לגרד כי זה נגיש…

עם השנים למדנו יותר להתנהל עם האטופיק ועכשיו ההתפרצות במצב סבבה

מפחדת לקנות לו מלאי של קצר ולהתבאס (מה שקרה קיץ אחד שפשוט מלא כסף הלך לחולצות שלא השתמש…)

לא יודעת להגיד כי כל החורף סתיו לבש ארוך

בקיצור, באיזה גיל כבר יכלתם לשים להם קצר בקיץ? אם בכלל…

משהו אחד- במזגנים בקיץ לא כזה חם....יעל מהדרום
לק"י

לילדים שלי היה, אבל לא זוכרת שגירדו הרבה.

ומציעה לך לשאול בפורום הו"ל, שהרבה יותר פעיל.

ואפשר לקפל לו את השרוולים ולבדוק איך זהיעל מהדרוםאחרונה
לק"י

אם העור בסדר והוא לא מגרד, לקנות לו גם קצר.

משפחה תורנית מחפשת יישוב קטן, קהילתיbula

עם קליטה פתוחה ודירות להשכרה

אשמח לרעיונות

באיזה אזור?פתית שלגאחרונה
מעון/משפחתון תורני מומלץ בהדר גניםאושי 9
בננו הבכור יהיה בספטמבר הקרוב בין שנה ותשעה חודשים. אנחנו אמורים לעבור להדר גנים, פ"ת. יש למישהו המלצות על מעון/משפחתון תורני ואיכותי?   הרף המינימלי, שתהיה למקום כשרות בשרית למהדרין. 
יש ברחוב בגין מעון חסידימתיכון ועד מעוןאחרונה
שנראה לי די מוצלח, המינוס העיקרי זה שיש בו המון ילדים, מנהלת ממש משקיענית ואכפתית
איך נותנים לילדים הרגשת יציבות בתקופה כזאת?מתוך סקרנות

אני מרגיש, שאת הילדים מטרידה בעיקר ההפסקה הפתאומית (מבחינתם) של פעילות מסגרות החינוך, כשבינינו אף אחד לא יודע מתי יחזרו.

לכל השאר הם יחסית מתרגלים ומסתגלים...

,למישהו יש טיפים איך לתת להם בטחון בנושא זה (יש לילדה אחת לדוגמה עוד חודשיים יום הלדת בגן, וכבר עכשיו מוטרדת האם יתקיים או לא...)?

אפשר לשתף את הגננתמענין

שתדבר איתה בטלפון. שכשיחזרו לגן יחגגו לה.

אצלינו משתדלים להתקשר לילדים, ולשלוח סרטונים כדי לשמור על קצת תחושת חיבור כמה שאפשר בין הגן לילדים.

באמת תקופה מורכבת לילדים, מחפשים את השיגרה ואת הביטחון שהם רגילים אליו. 

רעיון, תודהמתוך סקרנותאחרונה
סיר בישול איטיטרכיאדה

בעקבות המלצה פה של @פשוט אני קניתי סיר בישול איטי. 

שמתי בבוקר חלקי עוף ותפוחי אדמה, הוספתי תבלינים והדלקתי על החום הנמוך (יש שתי דרגות חום- נמוך וגבוה, ועוד אפשרות של שמירה על חום)

לאחר חמש שעות בדקתי וראיתי שהעוף לא מתחיל אפילו להיות עשוי, בעוד שעל החום הנמוך ההמלצה היא 6-8 שעות.

בהתייעצות עם גי פי טי הוספתי כוס מים והגברתי לחום הגבוה, חיכיתי עוד שעתיים, וכעת העוף מוכן בקושי, רחוק מאד מלהיות רך ועסיסי כמו 

שתארו לי. התפוחי אדמה מוכנים אבל מעט קשים. בקיצור, ממש לא מה שדמיינתי.

אשמח שתאירו את עיני איפה טעיתי, כי תוצאה כזאת יכולתי להשיג גם אם הייתי מניחה סיר עם עופות על האינדוקציה לכמה שעות (ואז החום היה הרבה יותר גבוה והבישול יותר טוב)

בנוסף, הנוזלים בתבשיל בקושי מבעבעים, זה נראה כאילו החום כל כך חלש!

אולי תשאלי בפורום מתכוניםיעל מהדרום
נראה שהיה חסר רוטבחילזון 123אחרונה

זה לא סיר לאפיה זה סיר לבישול

ואולי היה כדאי לכסות עם מגבת מעל

כשהאיש בעבודה בזמן המלחמהעקרת הבית

בימים הראשונים האיש שלי עבד מהבית, ועכשיו נוסע לעבודה.

מה אתן עושות כדי לגרום לאיש שלכן להבין שיחד עם העבודה, יהיה קשוב לצרכים שלכן ושל הילדים?

הוא יודענהג ותיק

שיש לך ולילדים יותר צורך ממנו בימים האלה?

אולי פשוט לדבר איתו על זה

אם יורשה לי (בתור מי שבעבודה, אמנם מהבית)משה

בטח שנסע לעבודה. יש לכם חשבונות לשלם ומשפחה לגדל. צריך להעריך את זה ולקבל את זה קודם כל.

אחר כך אפשר לאזן מחדש.

משתפים מהלבתהילה 3>אחרונה

היה לי ממש מאתגר היום הרגשתי פשוט אמא גרועה/

הייתי כל כך עייפה ורק רציתי שמישהו יחליף אותי ויהיה לי שקט לשעה

אני ממש צריכה שתגיע שעה מוקדם יותר/שתבקש לעבוד מהבית/שתיתתן לי שעה לנוח כשאתה בא כדי שאני אצליח לחזור לעצמי/שתראה את המאמצים שלי/שתיקח אחריות על x וכו

שלום מחפשת פסיכיאטר לילדים באיזור מרכזממתקית

או הסביבה, ירושלים, או כל מקום אחר.
לא דרך הקופה
מישהו פרטי שאני יכולה להתקשר אליו לפלאפון באופן אישי.
אשמח לטלפון בפרטי

בדרך כלל גם לפסיכיאטרים פרטיים יש מזכירהמתואמת

ולא מתקשרים אליהם ישירות לטלפון.

בכל אופן, עוד כחודש יש לנו תור לפסיכיאטר פרטי שקיבלנו עליו המלצות, והוא מקבל בתל אביב. אחרי התור אוכל להמליץ עליו באופן אישי כנראה...

לא נכוןאריק מהדרום
יש לי פסיכיאטר שאני מתכתב איתו בווצאפ ובמייל וזמין בטלפון, הןא מקבל גם באזור המרכז ובזום אבל הוא לא לילדים.
תודה אבל צריכה לילדים.ממתקית

אבלאם אפשר בכל זאת מספר...

זה יפה! ומעניין כמה זה נפוץ...מתואמת
בכל אופן, זה רק אחרי הפגישה הראשונה איתו, לא?
אז זה באמת יפה...מתואמתאחרונה
יש את ד''ר מרים פאסקיןמתיכון ועד מעון

את ד''ר ליעד רוטשטיין

ד''ר מאיה אליעזר

במרכז, פרטיות

אבל מה הטלפונים? אפשר בפרטי? בבקשה...ממתקית
אין לי בשלוףמתיכון ועד מעון
אבל יש בגוגל, בטוחה שיעלה לך שתכתבי את השמות

אולי יעניין אותך