קורס חדש בבסיס ההדרכה 8 יסמיך את מדריכי הכושר בצה"ל, לרכיבה על אופני הרים. לטענת צה"ל, מטרת הקורס הייחודי, שאין כמוהו כמעט אפילו במגזר האזרחי, היא לאפשר ליחידות צה"ל השונות לגוון את הפעילות הגופנית שהן מבצעות, ולסייע לחיילים פצועים לחזור לכושר גופני גבוה.



הקורס החדש והיקר, צפוי להיפתח בעוד כשנה, ובמסגרתו יוכשרו ברכיבה על אופני הרים כ-30 מדריכי אימון גופני ונציגים נוספים מיחידות שרכשו אופניים. בהדרכת הקורס ייטלו חלק גם גורמים אזרחיים, שיספקו לחניכי הקורס כלים טכניים ושיטות לשמירה על תקינות האופניים לאורך זמן, תחום שנתפס כבעייתי מאוד, לדברי גורמים בבה"ד 8 בסיס ההדרכה לכושר קרבי.

לא ברור מדוע על הצבא לממן הכשרה מיוחדת ויקרתית כזאת, כשניתן להחזיר את החיילים הפצועים לכושר ע"י שימוש במתקנים אזרחיים קיימים, כמו חדרי כושר אזרחיים או מתקני שיקום בבתי החולים בכל הארץ.



במהלך הקורס יוכשרו מדריכי האימון הגופני לנסיעה במתארי שטח שונים, מאזורים מישוריים ועד לנסיעה באזורים הררים וסבוכים. "המטרה שלנו היא ליצור גיוון רחב ככל שניתן בפעילות הגופנית, ולא רק לרוץ כל היום", טען מפקד בה"ד 8, סא"ל אלי בניטה. "ברכיבה על אופניים אנחנו גם מקטינים את העומס שיש על המתאמנים, מאחר שמשקל הגוף לא 'יושב' רק על הרגליים. זה דבר משמעותי ביותר, במיוחד לחיילים שחוזרים מפציעות". לדבריו, את הקורס יעבירו חיילי הבה"ד העוסקים ברכיבה מקצוענית על אופניים מחוץ למסגרת הצבאית.



פרויקט נוסף זוכה למימון צה"ל והוא הכשרת חיילים כמדריכי טיולים. חיילים אוהבי טבע ובקיאים במורשת הארץ, יעברו הכשרה מטעם רשות הטבע והגנים, ויוסמכו כמדריכים בשמורות הסמוכות לבסיסיהם. היוזמה, פרי שיתוף פעולה של רשות הטבע והגנים ומפקדת קצין חינוך ונוער ראשי, תחל בחודשים הקרובים.



בעבר נחתמה אמנה בידי רשות הטבע ומפקד פיקוד הצפון דאז, בני גנץ, שמטרתה הכשרת כמות גדולה ככל האפשר קצינים להדרכה בשמורות הקרובות לבסיסם. עד כה, פלוגות שרצו לסייר בשמורות הסמוכות, הסתייעו במדריך מטעם רשות הטבע והגנים שהתלווה אליהם. מעתה, בדומה לקצין או למש"ק חינוך הנמצא בכל בסיס, יוכשר גם מדריך-חייל.



"לאחר הכשרה מקומית, בת מספר ימים, שתכלול מספר מפגשים ותסמיך את החייל להדריך בשמורת טבע מסוימת, תינתן תעודה לאותה יחידה ולחייל המדריך בפרט", סיפר מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אלי אמיתי. "אנשי הרשות ידאגו להעביר את ההדרכה במסגרת אישית".



אמיתי הוסיף כי שירותו של לובש מדים כמדריך מטעם רשות הטבע והגנים יהווה יתרון במידה שירצה לעסוק בתחום לאחר השירות. לדבריו, החייל אמנם יידרש לעבור מיונים לרשות באופן שגרתי, אך שירותו כמדריך ייזקף לזכותו.



החיילים ייבחרו לתפקיד על-ידי צוות החינוך של היחידה, אך לא יידרשו לעמוד במבחן מטעם רשות הטבע והגנים כדי להצטרף להסמכה. "הדרישות המוקדמות של היחידות מחייל כזה זהות לדרישות ממי שנבחן לתפקיד אחר-כך באזרחות, כדוגמת יכולת הבעה, נוכחות, צד מתודי של הדרכה, והתמצאות ברזי הטבע, החי והצומח באזור", הסביר אמיתי.