הדרך הקלה כדי להסתנן
הדרך הקלה כדי להסתנןפלאש 90

ב'אגד' קובעים כי לנהגי החברה אין סמכות לוודא אם לוודא זהותם של נוסעים גם כאשר לאוטובוס עלה חשוד כמסתנן. לעומת זאת מבהירים כי הנהג רשאי להזמין כוחות ביטחון שיבדקו חשודים. זאת בעקבות האירוע עליו דיווחנו כאן לפני שבועות אחדים ובו אפשר לכאורה נהג אוטובוס למסתננים ערבים להיכנס מהשומרון לירושלים.

נזכיר את תמצית דבריו ביומן ערוץ 7 של איל מיימון ובהם תיאר את הנסיעה אליה עלו מספר ערבים במכמש וערבי נוסף שעלה בתחנה נוספת, תחנת שער בנימין. נהג האוטובוס, ערבי גם הוא, לא בדק איש מהם ומיימון ניגש אליו ושאל אם ההתעלמות שלו מהעלייה של ערבים לאוטובוס נובעת מכך שהוא עצמו ערבי. "הוא ענה לי שכן. עמדתי באמצע האוטובוס והודעתי לנוסעים שאני לא מוכן שהנסיעה תימשך בצורה כזו. הנוסעים התחילו להתקומם. כשהגענו למחסום חיזמה ניגשו כמה נוסעים לדלת, דיברו עם החיילים שהורידו את הערבים ונתנו לנו להמשיך בנסיעה".

עוד נזכיר כי ימים אחדים לאחר מכן דיווחנו על אירוע נוסף, בגזרה אחרת, בו התאפשר מעבר של ערבי לתוך העיר אפרת כאשר גם הוא עשה שימוש באוטובוס כדי להיכנס לעיר. תושב העיר, נעם, סי]פר על נסיעה עם בני משפחתו באוטובוס כאשר רעייתו התריעה בפניו על נוכחותם של שני ערבים חשודים באוטובוס. "אשתי התריעה על שני חשודים שמסתכלים כל הזמן לצדדים, בעלי מראה שונה, חזות ערבית, לא חובשים כיפה".

"לאחר שירדתי מהאוטובוס התרעתי למועצה ואחרי כמה דקות התקשרו אלי חזרה ודיווחו לי שאכן מדובר בשני פלשתינאים שנעצרו על ידי כוחות הביטחון כי ניסו להתחזות לירדנים".

כאמור, בתגובה לאירוע הראשון נמסר בחברת 'אגד' כי הנהג נהג כשורה כאשר לא ביקש לוודא את זהותם של הנוסעים.

"הנהג נשוא פנייתך זומן לברור בפני מנהל הסניף האחראי על הקו, ומצאנו כי הוא פעל בהתאם להוראות והנהלים המחייבים אותו ואת חברת "אגד". לתשומת לבך, לנהג אין כל סמכות לדרוש אישורי כניסה מנוסעים העולים לאוטובוס. באם הוא חושד הוא רשאי להזמין צבא/משטרה וכד', אך לא לדרוש מסמכים בעצמו", כתבה שרי מאיר ממחלקת פניות הציבור של החברה והוסיפה כי "יש לזכור כי בכניסה לירושלים יש מחסום ושם בודקים החיילים את הנוסעים. לפיכך, הנהג פעל לפי הנהלים".

ביומן ערוץ 7 הביע מיימון דאגה מהתשובה שבפועל אינה מתיישמת ואיש, לא הנהג ולא חיילי המחסומים, אינם מבצעים סריקה באוטובוסים.