שוברים את שיאי הפלפל
שוברים את שיאי הפלפלמו"פ ערבה תיכונה

60 זני פלפל חדשים נחשפו בפני 100 חקלאים, נציגי משתלות וחברות זרעים מרחבי הארץ והעולם בתחנת יאיר, מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, בחצבה.

בהתאחדות החקלאים מציינים כי מגוון זני הפלפלים שהוצגו הינם פרי מאמץ משותף של כ- 13 חברות זרעים: א.ב.זרעים, אפעל תעשיות כימיות, ארז שיוק ויזום חקלאי, גדות אגרו, הזרע, זרעים גדרה, ים תיכון זרעים, ירוק 2000, מכתשים מפעלים כימיקלים, סולי תעשיות, סמקו זרעים וכימיקילים, עדן זרעים ותרסיס, אשר תוצרתן נבחנה במהלך תקופת הגידול על ידי חוקרי מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, מדריכי שה"מ (שירות ההדרכה במשרד החקלאות) ונציגי חברות הזרעים.

 אילון גדיאל, מנהל מו"פ ערבה תיכונה וצפונית מציין, כי השנה הדרישה בשוק האירופאי ובעולם הינה למזון יותר בריא. זו מגמה ההולכת ומתרחבת בשנים האחרונות. כלומר, פחות דרישה לצבעוניות ייחודית כפי שהיה בשנים שעברו ותוספת ויטמינים, תכונות בריאותיות וכן לגידולם של הירקות בתנאי קיצון של חום וקור עקב השינוי במזג האוויר בעולם. "הפלפלים שישווקו השנה מישראל לעולם בתקופת החורף באירופה, יהיו בעלי רמות גבוהות של ויטמינים, שניתן בעזרתם לדכא התפתחות מחלות שונות והם מייצרים פעילות נוגדת-חמצון המונעת נזקים הנגרמים לגוף עקב תהליכים טבעיים או כתוצאה מחשיפה לרעלים ותרופות. זני פלפלים רבים השנה, עשירים באופן מיוחד בויטמינים (A,C,E) המופיעים בהם ברמות גבוהות יחסית לפירות וירקות אחרים, אפילו יותר מלימונים ותפוזים!".

 החוקרים בוחנים מדי שנה, בשתי תחנות המו"פ הפועלות בערבה, עשרות זנים חדשים פרי טיפוח חברות זרעים ישראליות וחברות מחו"ל, מאקלמים את חלקם, משביחים ומעבירים לחקלאים לגידול, ויוצרים עבורם יתרון יחסי באיכות, מראה ותכונות הזנים, כל אחד על פי תכונותיו. הירקות המובחרים משווקים בהצלחה ובריווחיות ברחבי העולם.

התאחדות חקלאי ישראל מציינת כי השבוע הוצגו הזנים שפותחו על פי דרישת השוק העולמי, לפלפלים איכותיים מצטיינים, בריאים יותר, עם כמות גדולה יותר של ויטמינים ומינרלים, ישנה חשיבות בהגדלת הכמות של הגידול ובאחוז הפוטנציאל שלהם ליצוא, תוך התחשבות ברצונות השווקים בכל מדינה. לדוגמא: גודל הירק, כאשר באנגליה מעדיפים פלפלים קטנים אך בארה"ב, רוסיה וגרמניה מעדיפים ירקות גדולים, עובדת היות הפרי בכיר, נקטף בנובמבר ומבוקש בארה"ב, או אפיל, נקטף מאוחר יותר ומבוקש בארצות אחרות.

עוד מציינים בהתאחדות כי "כבר לפני 400 שנים ייחסו ברפואה העממית לפלפל, תכונות תרפויטיות למגוון רב של מחלות, כגון טחורים, בעיות עור, ראומטיזם, אסטמה, הצטברות גזים במערכת העיכול, כאבי בטן ועוד מחלות רבות ומגוונות. אכילתו של הפלפל האדום המתוק אינה כרוכה בתופעות לוואי מזיקות, אך השפעותיו על הגוף הנן מרחיקות לכת, כיון שהפלפל הינו בעל תכולת ויטמינים גבוהה ובעל כמות גדולה של נוגדי חמצון- אוקסידנטים או בשמם המוכר, רדיקלים חופשיים נקשרים לתופעות של הזדקנות מוקדמת, התפתחות מחלת הסרטן סוכרת מסוג 2, כתמי גיל בעור, מחלות לב וכלי דם, מחלות פרקים ראומטואידיות, אלצהיימר, פרקינסון, אובדן זיכרון, אסטמה ומחלות רבות נוספות".

מחקר מדעי שהשווה בין תכולת נוגדי החמצון בפלפל האדום לעומת ירקות אחרים הראה, כי בהשוואה לירקות אחרים שנבדקו, תכולת החומרים נוגדי החמצון הייתה הגבוהה ביותר בפלפל האדום. הפלפל עשירברכיבים בעלי ערך תזונתי כגון: ברזל, אשלגן, ויטמין A ויטמין C, בטא קרוטן ועוד.

צריכה יומית של פלפל אדום בינוני אחד מהווה כ- 480% מן הדרישה היומית לויטמין C, 40% מן הדרישה היומית לויטמין A, 40% מן הדרישה היומית לויטמין B6 וכ- 14% מן הדרישה היומית לסיבים תזונתיים.

את זני הפלפלים החדשים וזנים חדשים של עגבניות, חצילים, דלעות ועוד, ניתן יהיה לראות בתערוכה החקלאית הגדולה בישראל, שתתקיים בתחנת מו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, בחצבה בסוף חודש ינואר ובה יוצגו חידושים ופיתוחים מתקדמים בחקלאות, גינון, איכות הסביבה, חשמל סולארי, כלי רכב מדגמי 2013  ועוד.

השנה ישתתפו בתערוכה יותר מ- 200 חברות מהארץ והעולם.