יהודים בצרפת. מ הופך יותר ויותר מסובך
יהודים בצרפת. מ הופך יותר ויותר מסובךפלאש 90

סגרה מעגל: בתחילת השבוע נערך בעיירה גלאטיני הנמצאת במחוז המזרחי של אזור מוסל בצרפת טקס לזיכויו המוחלט של 'עולה הגרדום' רפאל לוי על הרשעתו בעלילת דם בשנת ה'ת"ל ברצח ילדה נוצריה לצורך "אפיית מצות" כביכול.

בטקס שנערך באתר בו הועלה למוקד נכחו כ־ 100 איש, בהם חברי הקהילה היהודית של מוסל, ויואל מרגי נשיא הקהילה היהודית בצרפת. במקום הוסר הלוט מעל אנדרטה שנבנתה לזכרו.

ראש העיר של גלאטיני, ויקטור סטאלון אמר: "היום אנחנו חוזרים לנקודת ההתחלה. אנו המתיישבים מחדשים את היחסים הנורמאלים עם הקהילה היהודית, ואנחנו מקווים שהקללה על העיר תוסר. היום התפייסנו ואנו מחדשים את הקשר עם הקהילה היהודית", הצהיר ראש העיר.

רפאל לוי, סוחר בהמות יהודי שכונה בכתבים יהודיים מאותה תקופה "הקדוש מבוליי", הואשם ברציחתו של ילד מגלאטיני, נשפט על פי עדויות שקר של לקוחותיו בעיירה והועלה על המוקד בבירת המחוז מץ.

פסק הדין, שעורר גל מחאות בקרב יהדות צרפת, אמנם בוטל בדיעבד על ידי המלך לואי ה־ 14 , אך הקהילה היהודית הטילה חרם על גלאטיני, שאוסר על יהודים ללון בעיירה לעד. מאז נשמר החרם בקפדנות, היהודים עזבו את גלאטיני, וכף רגלם של יהודים לא דרכה בעיירה עד היום.

החרם פגע אמנם בהתפתחותה של העיירה, אך איש לא חשב על פתרון היסטורי עד היום. העיירה לא הצהירה על אחריותה, והיהודים לא ביטלו את החרם, למרות שאף אחד מהשניים לא היה מודע לסיבותיו.

כאמור, השבוע החליט ראש העיר הנוכחי ויקטור סטלון לערוך טקס התנצלות וזיכוי מכל אשמה לרפאל לוי הי"ד, בטקס גם נחשף אנדרטה ולוח זכרון עם פרטי האירוע הקשה. במעמד השתתפו ראשי הקהילה היהודית בצרפת וצאצאיו של רפאל לוי.