
סגן שר הדתות, חבר הכנסת הרב אלי בן דהן, מוציא לפועל בימים אלה את מהפיכת הכשרות עליה הכריז יחד עם הרב הראשי, הרב דוד לאו.
בראיון ליומן ערוץ 7 סיפר על החקיקה שיוצאת לדרך ומאפשרת למעשה את קיומה של המהפכה החדשה שתכליתה חיזוק מעמדה של כשרות הרבנות הראשית.
הרב בן דהן מספר על שני אפיקי החקיקה שיידונו היום בוועדת השרים לחקיקה. האחד עלה היום לדיון בוועדת שרים לענייני חקיקה וכולל תוספת סמכות אכיפה ליחידת הנאבקת נגד הונאה בכשרות כך שאנשי היחידה יוכלו לשלול תעודות כשרות מעסקים או להחרים מוצרים שאינם עומדים בגדר הכשרות המצוין עליהם. האפיק השני הוא תזכיר חוק המסמיך את הרבנות הראשית לקבוע דרגות כשרות שונות למוצרים ולעסקים.
הרב בן דהן מציין כי הסמכות לאכוף את דרגות הכשרות השונות ניתנת בידי רבני הערים כאשר הרבנות תהיה מוסמכת לשלול מרב עיר את יכולתו להעניק כשרות במידה ויתברר שהוא אינו עומד בסטנדרטים שהיא קובעת. במקרה שכזה תוכל הרבנות למנות רב אחר שיהיה אמון על סוגיית הכשרות. מגמת הסעיפים הללו היא וידוא שאכן מדרגת הכשרות שנקבעה למוצר או לבית עסק תואמת באופן רוחבי לכל מקום בכל הארץ. לדבריו של הרב בן דהן בכך יושם קץ למציאות הקיימת שבה כל רב עיר יכול לקבוע דרגות כשרות משלו על פי ראות עיניו ועל פי תפיסתו את ציבור תושבי העיר ודרישתם לכשרות בסיסית או מהודרת יותר. מציאות שכזו תימנע על ידי קביעת התאמת הדרגות בידי הרבנות הראשית.
בדבריו מביע הרב בן דהן את אמונתו ותקוותו שהמהלך יוביל להחזרת אמון הציבור בכשרות של הרבנות הראשית וישיב לה את מעמד הבכורה שלה בקרב הכשרויות השונות.
על מנת לוודא שהדברים מתבצעים באופן ראוי ובטוח תנחה הרבנות הראשית את רבנויות הערים בנהלים ובדרישות ותקיים ביקורות ובמידה ורבנות כלשהי לא תפעל על פי ההנחיות הרי שהציבור יוכל להתלונן על כך.
עוד מוסיף הרב בן דהן ומציין כי על תעודות הכשרות עצמן יופיע מירב המידע הנדרש לאזרח ובנוסף יוכל כל אדם לבדוק טרם צאתו מהבית באתר אינטרנט מיוחד מה משמעותה של כל מדרגת כשרות וכך להתאים את רמת הכשרות שעליה הוא מקפיד לרמה התואמת את בית העסק או המוצר שאליו הוא פונה.
לקראת סוף השיחה עמו, נשאל הרב בן דהן גם בסוגיה שונה לחלוטין, סוגיית יחסה של מפלגתו, מפלגת 'הבית היהודי', להצעת החוק שעולה היום לוועדת השרים לענייני חקיקה לפיה תוכר הורות לא גנטית, או במילים אחרות הכרה בהורות חד מינית. לדבריו שרי 'הבית היהודי' יתנגדו להצעת החוק שכן "אנחנו לא יכולים להסכים לכך" ובנוסף השרים וחברי המפלגה מקווים ששרים נוספים יחברו אליהם ויציגו עמדות דומות בסוגיה.
