עוגת מוס שוקולד לבן
עוגת מוס שוקולד לבן פנימה
עוגת שושני גבינה
עוגת שושני גבינה פנימה
עוגת גבינה קלה
עוגת גבינה קלה פנימה

יום חמישי בערב, הבית כולו מתכונן לקבל את שבת המלכה. אני עומדת במטבח אפופה כולי בריחות ובבלאגן של יום חמישי ומערבבת מצרכים בקערה.

השפתיים לוחשות: "לכבוד שבת קודש, לכבוד שבת קודש..." הלב מתמלא תפילה: שייכנס בעוגה הזאת טעם של שבת. טעם גן עדן. 

עוד כמה דקות והעוגה בתנור, הריח מעורר בי געגוע ליום שיבוא. לשבת. ברקע מתנגן לו השיר של אהרן רזאל, והמילים ממלאות אותי בשמחה: "שבת, שבת, כמה טוב שבאת/ כל השבוע יש לי געגוע אלייך שבת/ ועכשיו כשבאת הולך אני לאט/ ועכשיו כשבאת אוכל אני עוגת/ שבת, שבת/ כמה טוב שבאת"... 

למחרת, יום שישי אחר הצהריים. שעה לפני הדלקת נרות, הכול מוכן. המרוץ נגמר.
הבית כולו לבוש שבת. הילדים רחוצים ומאירים בבגדי השבת. האוכל של שבת על הפלטה, מתחיל להפיץ את הריח הזה, המיוחד לשבת. שולחן השבת ערוך וחגיגי. שולחן המטבח גם הוא לבוש מפה לבנה ואנחנו יושבים סביבו וטועמים עוגה בטעם של שבת. 

עכשיו אנחנו מוכנים לקראתך, מלכה.

בואי כלה.

"המנהג בכל ישראל לאפות בבתיהם לחמים לכבוד שבת" (קיצור שולחן ערוך גאנצפריד, סימן ע"ב, סעיף ו). על סעיף זה מעיר הרב אליהו זצוק"ל, שיום פטירתו חל החודש, שאם חלות המאפייה יותר משובחות יש לאפות עוגות: "אמנם אם עוגות המאפייה יותר משובחות ויש אפשרות לקנותם אין חובה לאפות בבית". אבל לעוגות מהמאפייה אין ריח של שבת וגם לא טעם מיוחד של שבת. 

עוגת שבת לא חייבת להיות מסובכת, כזאת עם הוראות הכנה בשמונה עשר שלבים ורשימת מרכיבים שיש לשקול בגרמים, שבסיום הכנתה יש בכיור ערימת כלים שגובהה משתווה לערימת הכביסה אחרי חול המועד. עוגת שבת יכולה להיות קלה ופשוטה, עם רשימת מצרכים בסיסית, קערת ערבוב אחת או שתיים וכף גדולה. כמה דקות והעוגה בתנור, יחד עם כל התפילות והגעגועים לשבת.

עוגת גזר עסיסית במיוחד
עוגה כבדה, עסיסית וטעימה במיוחד, שנולדה ברגע של משבר מצרכים במטבח שלי.

שילוב של טעמים לא שגרתי יוצר טעם מיוחד. ניתן להשתמש בקמח מלא, קמח שיפון או קמח כוסמין וסוכר חום לקבלת עוגת בריאות מפוצצת בוויטמינים.

חומרים:
תבנית בינונית או שתי תבניות אינגליש קייק 
4 גזרים בינוניים מרוסקים 
3 ביצים 
כוס סוכר חום כהה 
1/2 כוס טחינה 
1/4 כוס שמן 
2 כוסות קמח 
1/2 כוס מיץ תפוזים או מים 
1/2 כוס פקאנים 
שקית אבקת אפייה 
חצי כפית קינמון 
רבע כפית זנגוויל 

להכנה: 
מערבבים את כל החומרים לעיסה אחידה בלי גושים. 
אופים בתבנית בינונית כארבעים דקות. 


עוגת גבינה קלה
אני אוהבת עוגות גבינה מכל סוג ומין כמעט. אני אוהבת לגוון, להמציא, לחדש. אבל גבעון, בעלי, שומר נאמנות לעוגה הזאת, עוגת הגבינה הראשונה שהכנתי לו. מבחינתו היא האחת והיחידה. תמיד יפה ותמיד מצליחה.

חומרים:
תבנית מלבנית בינונית או עגולה 26 

לבסיס:
כוס וחצי קמח 
100 גרם חמאה 
2 כפות סוכר 
ביצה אחת
למלית: 
4 ביצים שלמות 
כוס סוכר, אפשר גם 3/4 כוס 
500 גרם גבינה לבנה 
2 כפות אינסטנט פודינג וניל, או 2 שקיות סוכר וניל ו-2 כפות קמח

לציפוי: 
2 גביעים שמנת חמוצה 
3 שקיות סוכר וניל 

להכנה: 
מעבדים את כל חומרי הבסיס לבצק ומשטחים בתבנית. 
אופים בחום בינוני רבע שעה עד עשרים דקות, עד שהבסיס מתחיל להזהיב. 
מערבבים בקערה את חומרי המילוי ושופכים על הבסיס האפוי. 
אופים בחום בינוני כחמישים דקות עד שהעוגה מזהיבה. ייתכן שבשוליים העוגה תהיה שחומה מעט. 
מערבבים את חומרי הציפוי ושופכים על העוגה. מקררים לפחות ארבע שעות. 

עוגת שושני גבינה

אל תתפלאו אם בכל פעם שאתם מכינים את העוגה הזאת השכנים יבואו לביקור. הריח פשוט משגע.

תבנית עגולה 28 

לבצק: 
3 כוסות קמח 
כף שמרים 
1/3 כוס סוכר 
1/3 כוס שמן 
2 ביצים
1/2 כוס מים פושרים 

למלית: 
350 גרם גבינה לבנה (גביע וחצי בערך)
כוס סוכר
2 כפות פירורי ביסקוויט או פירורי לחם 
חלמון מביצה אחת 
מעט תמצית וניל 
אפשר להוסיף גם שתי כפות צימוקים קטנים, אבל הילדים פחות יאהבו.

להכנה:
מכינים בצק מכל החומרים ומתפיחים כשעה. 
מערבבים את כל חומרי המילוי. 
מרדדים את הבצק לעלה מלבני גדול ודק, מורחים עליו את המלית ומגלגלים לרולדה. 
חותכים את הרולדה לפרוסות בעובי 2.5 סנטימטרים, ומסדרים בתבנית עגולה בצורת פרח. 
משאירים את העוגה לתפוח עשרים דקות. מורחים בביצה טרופה ואופים בחום בינוני-גבוה עשרים וחמש דקות עד שהעוגות זהובות. 

עוגת מוס שוקולד לבן

מתאימה גם כמנה אחרונה. אנחנו אוהבים אותה עם השוקו של קבלת שבת, לפני הדלקת הנרות. 

חומרים:
תבנית עגולה 26, רצוי קפיצית 
לבסיס: 
2 ביצים 
2 כפות סוכר 
חבילת אינסטנט פודינג בטעם שוקולד 
למוס: 
2 מיכלי שמנת לקצפת 
200 גרם שוקולד לבן מומס 

לציפוי: 
3 כפות קקאו 
4 כפות סוכר 
כפית קפה נמס (לא חובה)
תמצית וניל 
2 כפות מים
100 גרם חמאה או מרגרינה 

להכנה: 
מקציפים את הביצים והסוכר בקערה יבשה כעשר דקות, עד שהבלילה תפוחה ובהירה מאוד. מוסיפים את האינסטנט פודינג ומערבבים רק עד שהוא נבלע בבלילה. אופים בתבנית עגולה 26 כחצי שעה עד שהעוגה מתייצבת, ומקררים. 

למלית: 
מקציפים את השמנת, מוסיפים את השוקולד המומס ומערבבים היטב. 
שופכים את המוס על העוגה הקרה. 

לציפוי: 
בסיר קטן מערבבים את כל החומרים מלבד החמאה. חותכים את החמאה לקוביות ומוסיפים לסיר. 
מחממים על להבה נמוכה תוך כדי בחישה, עד שהחמאה נמסה ונבלעת בתערובת הקקאו. זהירות! התערובת נוטה להישרף במהירות. מצננים לטמפרטורת החדר, ובעזרת כף שופכים על העוגה עד לציפוי אחיד. 
מקררים לפחות שעתיים. 

לציפוי פשוט יותר ולא פחות טעים שוברים שתיים-שלוש שוקולד 'מקופלת' ומפזרים על העוגה.

הטור ורשימת המתכונים המלאה פורסמו לראשונה בפנימה

לרכישת מנוי לחצי כאן