
בית המשפט העליון הורה היום (רביעי) למשרד האוצר וועדת הכספים להגיע להבנות עם ח"כ סתיו שפיר בנוגע לאופן שבו מתבצעים השינויים בתקציב.
נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס הקציב 90 יום למשיבים להגיע להסכמות עם העותרת. ח"כ שפיר עתרה לבג"ץ בטענה שהשינויים בתקציב נוגדים את חוק יסוד משק המדינה ונעשים במחטף כאשר ועדת הכספים משמשת כחותמת גומי.
שופטי העליון טענו בדיון כי עתירתה של שפיר חושפת בעיה בהליך גיבוש התקציב, "לפעמים עתירה כזאת חושפת בעיה של שנים". אולם הם הצביעו על נכונות האוצר לשפר את המצב. השופטת מרים נאור אמרה כי "זה שככה אתם מתנהגים 2000 שנה לא אומר שזה תקין". השופט אליקים רובינשטיין אמר כי "העתירה חושפת בעיה כי הדיונים מתנהלים כך שנים".
נציגת האוצר הודתה בדיון כי בשנה האחרונה חלו שינויים משמעותיים בעבודת הוועדה, בעיקר בזכות עתירתה של שפיר. בין השינויים שחלו בחודשים האחרונים בזכות העתירה ניתן למנות את העובדה שחברי הכנסת מקבלים את המידע על ההעברות התקציביות כחמישה ימים לפני הדיון וניתנת להם הזדמנות להעביר שאלות למשרד האוצר. בנוסף, האוצר התחייב לשינויים בשיטת העברת התקציב כמו קיצוץ חוק ההסדרים והבאת הצעת התקציב לכנסת חודשים לפני ההצבעה, לשם הגדלת הפיקוח. כמו כן, כפי שנכתב בתשובה לעתירה, מימון של פרויקטים חד פעמיים אשר היו ידועים מראש ייכללו מעתה בבסיס התקציב ולא יתוקצבו דרך העברות תקציביות, כפי שהיה נהוג עד היום. שינוי משמעותי נוסף הוא הודעתו של האוצר כי החל מהתקציב הקרוב, יופצו לראשונה לציבור, הסברים ביחס להסכמים הקואליציוניים ולמודל התקצוב עצמו.
ח"כ סתיו שפיר אמרה לאחר הדיון כי מדובר בהישג חסר תקדים, "בית המשפט העליון מחייב את משרד האוצר לגבש נוהל חדש ביחד עם חברת כנסת וזוהי תחילתה של מהפכה. נוסף להישגים שכבר רשמנו לאורך הדרך ולשינויים מרחיקי הלכת שכבר מרגישים בהתנהלות הוועדה, זו בשורה משמחת שמוכיחה כי השופטים קשובים לרחשי הציבור ולדרישה הבלתי מתפשרת שלו לשקיפות".
שפיר הוסיפה עם זאת כי "הצלחת ההידברות תלויה אך ורק בנכונותו של משרד האוצר לחשוף מידע ולעמוד בנהלים המתגבשים. לא תמיד הצהרות המשרד על נכונותו לפעול לשקיפות עומדות בקנה אחד עם פעולותיו ותשובותיו בדיונים בוועדת הכספים. כך למשל, לפני שבועיים הגשתי 44 שאלות למשרד האוצר לפני הדיון ונעניתי רק על אחת מתוכן. משרד האוצר חייב להבין שמדובר בכספי המסים של כולנו ולא בכסף אישי שניתן לחלק לפי ראות עיניו. שיטת התקצוב הלקויה שבה פעלה המדינה ב-20 השנים האחרונות הולכת להשתנות".
עו"ד חגי קלעי, שייצג את שפיר בעתירה לצד עו"ד אפי מיכאלי, אמר בתום הדיון: "עוד לפני העתירה ביקשנו להגיע להסכמה עם משרד האוצר על הליך תקצוב תקין ושקוף, ולכן אנו מברכים על החלטת בית המשפט. יחד עם זאת אנו מקווים שיתקיים דיאלוג של ממש שלא ייאלץ אותנו לחזור לבית המשפט בעוד 90 יום".
לדיון בבית המשפט הגיעו עשרות פעילים כדי לתמוך בח"כ סתיו שפיר ולהגיד באופן ברור למשרד האוצר – הגיע הזמן להפסיק לשחק בכספי המסים שלנו. חלקם שמעו על המאבק של שפיר בחשבון הפייסבוק שלה והחליטו להביע תמיכה.
