
מלחמת האזרחים בעיראק והשתלטות ארגון המזוהה עם אל-קאעידה על ערים מרכזיות בצפון המדינה מפנה את תשומת הלב העולמית למליציות הסוניות והשיעיות החמושות הנלחמות זו נגד זו במלחמת דת רווית דם.
העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" מפרסם את רשימת המליציות החמושות הפועלות בעיראק.
המליציות האסלאמיות סוניות
המועצה הצבאית של השבטים בעיראק המאגדת 78 שבטים סוניים. תומכי האסלאם ("אנסאר אל-אסלאם) – קבוצה אסלאמית סלפית המזוהה עם אל-קאעידה. בראשה עומד איש הדת הכורדי עיראקי כריכאר.
צבא לוחמי הג'יהאד (ג'יש אל-מוג'אהידין) – ארגון סלפי המאגד כ-4,000 לוחמים סונים
הצבא האסלאמי (אל-ג'יש אל-אסלאמי) – הארגון הסוני המזוין השני בגודלו לאחר "דאעש" (המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה)
גדודי מהפכת העשרים (כתאיב ת'וורה אל-עשרין) – ארגון ג'יהאדיסטי סוני
צבא אנשי הדרך אל-נקשבנדיה (ג'יש ריג'אל אל-טריקה אל-נקשבנדיה) – מאגד לוחמים סונים ופעילים במפלגת הבעת' העיראקי בראשות עיזת איבראהם אל-דורי שהיה סגנו של סדאם חוסיין. חברים בה אלפי לוחמים ונודעת לה השפעה רבה במוסול.
המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה (דאעש) – ארגון סלפי קיצוני המזוהה עם אל-קאעידה. חברים בו בין 15 ל-22 אלף לוחמים, ובהם אלפי מחבלים מתאבדים.
המליציות האסלאמיות שיעיות
ליגיון בדר (פיילק בדר) – הוקם באיראן ב-1981 ע"י באקר אל-חכים. הארגון פעיל בבגדאד ובמחוזות הדרומיים של עיראק.
צבא המשיח (ג'יש אל-מהדי) – הוקם ע"י מוקתדא סדר ב-2003. חברים בו 100 אלף לוחמים.
מליצית הבנדנות של אנשי הצדק (עסאיב אהל אל-חק) – הוקמו לאחר עזיבת קייס אל-ח'זעלי את ארגונו של מוקתדא סדר בשנת 2007. מונה כ-10,000 לוחמים. זוכה אספקת נשק וסיוע כספי מאיראן.
חיזבאללה שלוחת עיראק – מנהיגה וואת'ק אל-בטאט. משמשת זרוע של חיזבאללה הלבנוני. מונה כ-40 אלף לוחמים.