מקומם. הרשות הפלשתינית צורכת בכל חודש חשמל שעלותו 200-230 מיליון ש"ח לחודש, כך דיווח היום (שני) יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל לוועדת הכספים.
רון טל, אלוף במיל', סיפר כי בעזה צריכת החשמל הלילית עולה על הצריכה היומית בשנתיים האחרונות, בניגוד למקובל בכל מקום אחר.
מתוך 230 מיליון השקלים חברת החשמל מצליחה לגבות מדי חודש מלקוחות ברש"פ כ-80 מיליון. "עזה לא משלמים אגורה", העיד רון טל. לדבריו, האוצר מקזז מכספי המיסים של הרשות כ-60 מיליון נוספים בחודש, שמצטרפים לסכום שחברת החשמל מצליחה לגבות בעצמה, כך שבכל חודש החברה מקבלת כ-120-140 מיליון ש"ח עבור חשמל, ובכל חודש החוב של הרש"פ לחברה תופח ב60-80 מיליון נוספים.
"בדרך כלל במצב כזה מנתקים", אמר יו"ר חברת החשמל, "אבל כל דרישותינו לנתק בשנה-שנתיים האחרונות נענו בבקשת ממשלה לא לנתק. לא הצלחנו להגיע עם הרש"פ להסכם. פנינו לבג"ץ נגד משרדי האוצר והאנרגיה. הממשלה מעבירה לרשות כל חודש חצי מיליארד ש"ח. אין סיבה שאזרחי ישראל יסבסדו את החשמל לפלשתינים".
ח"כ אראל מרגלית (העבודה) אמר בדיון כי "לא צריך לקחת חברה ממשלתית כבת ערובה, גם לא בשאלה פוליטית עדינה. הממשלה צריכה לקחת על עצמה". ח"כ ניסים זאב (ש"ס), טען כי "אני לא רואה את הממשלה לוקחת על עצמה. אי אפשר לנתק חשמל מטעמי ביטחון. גם אם נקזז את משכורות המחבלים, עדיין נותר פער גדול והעלות על תושבי ישראל".
ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי), מיוזמי הדיון, קראה לממשלה להפסיק להיות שותפה בתשלום משכורות למחבלים על ידי הפסקת העברת הכספים לפלסטינים. "הוועדה צריכה לקרוא לממשלה להפסיק להעביר כספים לרש"פ. שידנו לא תהיה במעל. רוצחי ברוך מזרחי ומשפחת פוגל, כולם מקבלים משכורות מהכסף שלנו. הרעיון להעביר את הכסף לחברת החשמל במקום לרש"פ זה רק כדי להבטיח שהכספים האלה לא יופשרו גם בעתיד".
אורנה מזרחי, נציגת המועצה לביטחון לאומי סירבה לספק תשובות לשאלות הח"כים. "הכספים המשולמים למחבלים נדונו בקבינט בחודש שעבר. תוכן הדיון חסוי", אמרה.
יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי שאל "אם משלמים למחבלים או לא, זה חסוי? אם כך נשב בדיון חסוי. הח"כים זכאים לקבל תשובות. הוועדה תפנה לראש המל"ל לברר אם הנושא חסוי. אולי זה שיש מחבלים זה גם חסוי".