צום ביום הכיפורים הינו חלק ממצוות היום ככתוב "ועיניתם את נפשותיכם". לפניכם מספר טיפים שיקלו על התמודדות עם הצום ויעזרו לכם לעבור אותו בשלום.
לפני הצום:
רצוי להפחית בהדרגה במזונות או משקאות המכילים קפאין כגון: שוקו, שוקולד, קולה, קפה, תה מספר ימים לפי הצום, מאחר והקפאין הינו חומר משתן ועלול לגרום לאיבוד נוזלים לפני הצום, וכן כדי להימנע מכאבי ראש במהלך הצום.
מומלץ לאכול במהלך היום מספר ארוחות קלות, על מנת שלא תגיעו שבעים לארוחה מפסקת, אך עם זאת תספקו לגוף אנרגיה ותמלאו מאגרים.
הגבירו שתיית מים במהלך כל היום, ולא רק מספר דקות לפני כניסת הצום.
סעודה מפסקת:
מומלץ לשלב בארוחה פחמימות מורכבות התורמת לתחושת שובע כגון: אורז, תפוח אדמה, אטריות, קוסקוס. ככל שהפחמימה מכילה יותר סיבים תזונתיים (קינואה, בורגול, אפונה, עדשים), כך תחושת השובע תתארך לזמן ארוך יותר
חשוב לכלול גם חלבון בארוחה (בשר/עוף/דג/קטניות), וכן שומן ממקור בריא כגון אבוקדו, טחינה ושמן זית. השומן מאט את תהליך הספיגה של האוכל וריקון הקיבה ומשרה תחושת שובע.
מומלץ להשאיר את אכילת המרק והסלטים לסוף הארוחה, כדי לא להתמלא כבר בתחילת הארוחה.
המעיטו בצריכת מלח ובמזונות עתירי נתרן כגון: נקניקים, מאכלים משומרים, אבקות מרק ורטבים שונים, וכן ממזונות חריפים על מנת להפחית את תחושת הצמא בהמשך.
מומלץ להרבות בשתיית מים ולהימנע ממשקאות מוגזים הגורמים למלאות זמנית ולאי נוחות המערכת העיכול.
על מנת להפחית את תחושת הרעב במהלך הצום, מומלץ להפחית צריכת מזונות עתירים בסוכר כגון עוגות, עוגיות ושתייה מתוקה.
לאחר הצום:
בסיום הצום חשוב להחזיר את הנוזלים לגופנו. מומלץ לשתות מים/ תה עם סוכר.
יש לחזור לאכול בהדרגה, על מנת לא להכביד על מערכת העיכול. מומלץ להתחיל עם פרי או מאפה מתוק או קרקר+ ריבה/דבש. בהמשך ניתן לאכול ארוחה עיקרית. אין צורך ל"דחוס" בארוחה אחת את כל הקלוריות שהחסרנו במשך היממה של הצום.
חשוב לזכור!
הצום אינו מסייע בהורדה במשקל. הירידה שמופיעה לאחר יממה נובעת בעיקר מאיבוד הנוזלים, ולכן ברגע שחוזרים לאכול ולשתות, המשקל חוזר לאותה נקודה בה היה לפני הצום. יש צורך בשינוי הרגלי חיים לטווח הארוך, על מנת להפחית במשקל ולשמור עליו לאורך זמן.
הצום יכול להוות בעיה בריאותית בקרב חולים, מטופלים עם סוכרת וכן בנשים הרות ומניקות. בכל מקרה של ספק, מומלץ להתייעץ עם הרופא ועם רב.
לילך חופי, תזונאית ודיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, מרכז רפואי קפלן