גם בריא וגם טעים
גם בריא וגם טעיםצילום: טוב רואי

מה הם שתילי זיתים? עץ הזית מצמיח סביב גזעו ענפים קטנים, חוטרים, שאותם החקלאי יכול לגזום ולנטוע. שתילי הזיתים הם הבנים של עץ הזית, שברבות הימים, עם טיפול נכון והשקעה יהפכו בעצמם לעצים חסונים וחזקים.

עץ הזית נחשב לעץ חזק ויציב. שלא כגפן, הנשית, הוא לא עובר את המחזוריות השנתית הקבועה הכוללת שלכת, עירום, לבלוב ופרי. עץ הזית ירוק כל השנה, והוא חי במשך מאות שנים. יש לו גזע עבה ונוקשה שאינו זקוק לתמיכה. שלא כמו הגפן, שזקוקה לתמיכה ולהַדְלָיָה. 

פירות הזית הם פירות מעניינים, שכן אי אפשר לאכלם בצורתם הטבעית לפני עיבוד. שלא כגפן, שפירותיו מוכנים לאכילה מיד עם הבשלתם, הזית מטבעו הוא מר ובלתי ניתן לאכילה ללא כבישה במלח, וגם זה רק לאחר תהליך ממושך של הוצאת המרירות על ידי השריה במים והחלפתם כל יום למשך שלושה ימים לפחות.

כמה טיפים: 

הזית מוסיף לתבשילים טעם דומיננטי וחד, מריר-מלוח. לזיתים שונים יש טעמים ומרקמים שונים. כדאי לנסות לטעום את הסוגים השונים, ולנסות להרחיב את מעגל הזיתים שלכם. בבתים רבים רגילים להשתמש בפרי הפשוט החלק, אבל בארצנו יש מבחר גדול של זיתים משובחים ביותר בשיטות כבישה שונות שכדאי לנסות. 

ככל שהזיתים משובחים יותר, כך הטעמים שלהם מורכבים יותר, מרירים ועמוקים, לכן ילדים לא אוהבים אותם כל כך. אני באופן אישי הכי אוהבת את הזיתים השחורים שנקראים זיתים מרוקאים. אלה זיתים רכים, מקומטים וחמצמצים-מלוחים שנראים קצת כמו צימוקים. 

כשמבשלים עם זיתים, צריך לזכור שטעמם העז עשוי להשתלט על טעמו של המאכל. לכן יש לבחור זיתים טובים, טעימים ואיכותיים ולהשתמש בהם בתבונה כך שישדרגו את המאכל ולא ישתלטו על טעמו. אם משתמשים בזיתים פשוטים, מחוררים, כדאי לשטוף אותם היטב, ואפילו להרתיח קלות ולסנן, כדי להיפטר מטעמי הלוואי התעשייתיים.

לחמניות זיתים 
לבצק:
3 כוסות קמח
גביע גבינה לבנה
100 גרם גבינה צהובה מגוררת
¼ כוס חלב
שקית אבקת אפייה
למילוי:
כוס זיתים מגולענים
כף שמן זית
½ שן שום כתושה
מעט פפריקה
מעט אורגנו או ריחן

לציפוי:
ביצה טרופה 
הכנה:
מכינים מכל החומרים בצק רך. מערבבים את חומרי המילוי. קורצים מהבצק עיגולים קטנים, מכניסים בתוכם זית, מורחים בביצה ואופים בחום בינוני.

לחמניות זיתים
לחמניות זיתיםטוב רואי

קוביות גבינה בשמן זית וזיתים
חומרים:
400 גרם גבינה בולגרית 
כוס זיתי טאטוס - זיתים שחורים מצומקים
גבעול בזיליקום 
3 שיני שום שלמות 
כף עגבניות מיובשות 
6-5 גרגירי פלפל שחור
3-1 פלפל שאטה יבש - לפי מידת החריפות הרצויה. אפשר להשתמש גם בפלפל אדום מתוק מיובש
שמן זית לכיסוי הגבינה

להכנה:
חותכים את הגבינה לקוביות ומניחים בצנצנת מעוקרת. מוסיפים לצנצנת את יתר החומרים ומכסים בשמן זית. הגבינה טעימה תוך יומיים, נשמרת שבועיים מחוץ למקרר ויותר מחודש במקרר. כדאי להשתמש גם בגבינה וגם בשמן הטעים.
 שדרוג: לטעם עז יותר אפשר להחליף את הבזיליקום בגבעול קטן של רוזמרין טרי.

קוביות גבינה בשמן זית
קוביות גבינה בשמן זיתטוב רואי

חידוש זיתים כבושים 
הזיתים הפשוטים, הרגילים והמוכרים מקבלים העלאה בדרגה כשמתבלים אותם מחדש ונותנים להם טוויסט מעניין. 
שיטה ראשונה-

חומרים:
קופסת זיתים ירוקים רגילים שטופים היטב 
גבעול סלרי חתוך (עם העלים)
6-5 גבעולי פטרוזיליה חתוכים
חצי כפית צ’ילי יבש
רבע כוס שמן זית 
הכנה: 
מערבבים את כל החומרים לפחות שעה לפני ההגשה.

שיטה שנייה-

חומרים:
קופסת זיתים מושחרים
2 לימונים צהובים חתוכים לקוביות 
צרור בזיליקום 
3 שיני שום פרוסות 
הכנה:
מרתיחים מים בסיר גדול ומוסיפים את הזיתים. מבשלים עד שהמים רותחים שוב ומכבים. מסננים את הזיתים, שוטפים אותם היטב במי ברז ומייבשים. מערבבים את הזיתים עם יתר החומרים.

חידוש זיתים
חידוש זיתיםטוב רואי


תבשיל זיתים מרוקאי
חומרים:
בצל גדול קצוץ
כף שמן
2 שיני שום קצוצות
2 כפות גדושות רסק עגבניות
מלח ופלפל
½ כפית כמון
7-6 גבעולי כוסברה קצוצים
קופסת זיתים ירוקים מגולענים


הכנה:
מרתיחים את הזיתים במים, מסננים ושוטפים. מזהיבים את הבצל והשום בשמן, מוסיפים את הרסק ומתבלים.מערבבים עם הזיתים השטופים ומוסיפים שתי כוסות מים. מבשלים על להבה נמוכה חצי שעה. מגישים עם אורז לבן או פירה תפוחי אדמה.

תבשיל זיתים מרוקאי
תבשיל זיתים מרוקאיטוב רואי

פורסם לראשונה בפנימה

לרכישת מנוי לחצי כאן