
מהי הקפאה?
פעולת ההקפאה נועדה כדי להפסיק את פעילותם הטבעית של חיידקים ואנזימים שגורמים למזון להתקלקל במהירות. כך אנו מאריכים את חיי המזון ושומרים עליו כראוי.
למי שחוששת שערכיו התזונתיים של המזון ייעלמו בהקפאה, הריני שמחה להודיע כי המקפיא שומר על כל אלו בדיוק כפי שהיו כשנכנסו אליו.
הקפאת מזון ביתי וטרי עדיפה על קניית מוצרי מזון קפואים מהסופר. כל הקפואים במרכול עברו תהליך תעשייתי, כמו למשל הוספת מים לעופות או לדגים על מנת להגדיל את נפחם. למזון קפוא ביתי יש כתובת אחת – את, שיודעת איך הוכן, מה הוא מכיל ומתי הוקפא.
איך מקפיאים?
* מומלץ להקפיא במנות קטנות, על מנת לצמצם את זמן ההפשרה. הקפיאו לפי מספר הנפשות בבית או בחלוקה הגיונית לארוחות.
* מומלץ להקפיא בקופסאות פלסטיק איכותיות או בשקיות ניילון עבות עם פס סגירה. אין להקפיא בכלי זכוכית, משום שהם עלולים להתנפץ או להיסדק.
* חשוב לאטום את הכלים או השקיות בצורה הרמטית כדי למנוע כוויות קור למזון או חדירה של ריחות לא רצויים. יש המחמירים לעטוף את קופסאות הפלסטיק בניילון נצמד.
* אם את מקפיאנית סדרתית השתמשי בסלוטייפ מנייר על מנת לציין את תאריך ההקפאה.
* כשמכניסים מזון חדש למקפיא מומלץ לסדר אותו בתחתית הערימה או בחלק האחורי של המקפיא.
איך מפשירים?
* הדרך הבטוחה ביותר להפשרת המזון היא במקרר, דהיינו להוציא ערב לפני. תקף בעיקר לבשרים ועופות. ירקות אפשר להפשיר גם בחוץ.
* בחורף אפשר להוציא ולהניח על השיש לכמה שעות.
* מרקים קפואים ותבשילים דומים אפשר להפשיר בסיר על הגז באש נמוכה עד לקבלת הטמפרטורה המתאימה, תוך כדי ערבוב תדיר.
מה מקפיאים?
* אפשר להקפיא כמעט הכול, למעט ביצים, תפוחי אדמה, גבינות רזות, פסטה ואטריות. אז תתחילי להקפיא סלטים, מאפים, עוגות, עוגיות, גבינות, תבשילים ומרקים. וגם אם תופתעי מאורחים שהזמינו את עצמם, תמיד תוכלי להוציא מהמקפיא בשלוף.
ובשימוש יומיומי:
* הקפיאי ציר עוף או בשר כבסיס למרקים, סלטים מבושלים, טפנד זיתים, חצילים ועוד. וגם רטבים לפסטה או פיצה. הכיני כמות גדולה של מטבוחה ואז הקפיאי במנות קטנות, כך תיהני כמה שבתות.
* הקפיאי בצקים ביתיים כמו בצק שמרים, בצק לעוגיות או בצק פריך שמחזיקים מעמד במקפיא כשלושה חודשים. מומלץ להקפיא אותם בצורה שבה נשתמש בהם. למשל, אם הכנת בצק פריך שצריך לרדד אותו לתבנית פאי עגולה - הקפיאי אותו כבר בצורת דסקית.
* קטניות. השרי מראש וביום פנוי בשלי, ואז הקפיאי במנות קטנות והפשירי בהתאם לצורך.
* יש היום היצע גדול ורחב של שקיות עם ירקות קפואים כדוגמת שעועית ירוקה אפונה, גזר גמדי ועוד. ערכם התזונתי של ירקות קפואים כמעט שווה לזה של ירקות טריים. כשמשתמשים בירקות קפואים רצוי לבשל אותם ישר ממצב קפוא ולא להפשיר קודם, כדי למנוע איבוד רכיבים תזונתיים חיוניים.
* עשבי תיבול. יש כאלו שתמיד יישארו להן שאריות מחבילת הפטרוזיליה או הכוסברה, שלרוב מתקלקלות במקרר אם לא משתמשים בהן בהקדם. שטפי אותן כנדרש, קצצי והקפיאי בתוך תבניות של קרחונים. בבוא העת הכניסי קובייה או שתיים לתבשיל שלך ותיהני מהטעם ומהניחוח.
* גם שום טרי את יכולה להקפיא במנות קטנות אחרי שכתשת אותו והוספת לו שמן ומלח. מומלץ לשמור בקופסאות קטנות.
* פירות שהבשילו יתר על המידה כמו בננות רכות למשל, אפשר להקפיא מקולפות או אפילו חתוכות. פירות יער מקפיאים כמות שהם, ופירות קיץ (כמו אפרסקים, נקטרינות, מנגו ועוד) מומלץ להקפיא כשהם שטופים וחתוכים לקוביות. המקפיא ימנע מהפירות להבשיל עוד, וכך תוכלי לפחות להשתמש בהם לשייקים ולקינוחים.
* אם את מכינה עוגות או קינוחים עם גרידת תפוז או גרידת לימון, תוכלי להקפיא אותם מגורדים וכך להפתיע בקיץ עם עוגה עם גרידת תפוזים מהחורף.
* על הדרך: מכינה קציצות לשבת? הכיני כמות כפולה, הכניסי לתבנית התנור עשרות קציצות ואפי אותן. לאחר מכן חלקי למנות שיוקפאו בהתאם לגודל המשפחה.
אם לא הספקת לאפות או לטגן את כל הכמות, אפשר רק ליצור את הקציצות ולסדר בקופסה בשכבות עם שקית סנדוויץ' או נייר אפייה ביניהן - ולמקפיא (את זה אפשר לעשות רק מבשר טחון טרי, שעוד לא הוקפא בעבר). כך בבוא הזמן תצטרכי רק לטגן או רק לאפות. באופן דומה אפשר לאחסן שניצלים מחזה עוף טרי ולא מופשר, פרוסים ומצופים בביצה ופירורי לחם.
* רכזי יום או יומיים בשבוע להכנת תבשילים, הקפיאי והשתמשי. גווני עם תוספות מהירות כמו אטריות או קרוטונים. הרי אין עונג גדול יותר מלשלוף מהמקפיא ערב קודם את האוכל הרצוי ליום המחרת וללכת לישון בנחת.
* תני גם לבעל לנסות. בעלים רבים גילו כישרון מבורך בבישול בלי שרעייתם שמה לב או כשהייתה עסוקה בהתאוששות מלידה.
פורסם בפנימה