ריבת אתרוגים
ריבת אתרוגיםצילום: שאטרסטוק

בכל שנה, עם תום תקופת החגים, מתחילה העלייה לרגל. חברותיי ושכנותיי דואגות וטורחות להביא לי שלל אתרוגים בצבעים ובגדלים שונים שליקטו מפה ומשם. מהם חלקים, מהם מחוספסים, מהם כשרים, מהם פסולים. הכול הולך. הכול כדי לתרום את חלקן בהכנת מרקחת האתרוגים המפורסמת שלי.

זוהי מסורת ארוכת שנים שאימצתי מאמי, שהיא מומחית גדולה בהכנת ריבות ומרקחות שונות, בהתאם לעונות השנה ולזמינות הפירות בשווקים.

לראש השנה באופן קבוע אנחנו מכינות ריבת תפוחים, ובשביל היום השני של החג, שיהיה פרי חדש על השולחן לברכת שהחיינו, נכין גם מרקחת מדהימה של חבושים.

ברבות השנים שיניתי, הוספתי ושכללתי את המתכונים, והצטיינתי במיוחד עם ריבת האתרוגים.

בהיותי ילדה קטנה מדובר היה בהכנת מרקחת מאתרוג בודד או שניים במקרה הטוב, אך בחלוף השנים ועם התפשטות השמועה לנשים רבות, הגענו למספר לא מבוטל של אתרוגים בעלי ריח משכר. כך שמיד עם צאת חג הסוכות אני מוצאת את עצמי ממיינת ועורמת, משרה, קולפת, מגלענת, שוקלת, מרתיחה ומזגגת כמויות של אתרוגים. צהובים לחוד וירוקים לחוד.

בד בבד, כמובן, אני מעקרת צנצנות בגדלים שונים, מייבשת אותן ומקררת, ולבסוף מוזגת חתיכות פרי טבולות בדבש סוכר בטעם גן עדן.

חלק מהשלל אני מסננת מהדבש, מכינה שתי קערות נפרדות, ממלאת קערה אחת בשבבי קוקוס וקערה שנייה באגוזים קצוצים בתוספת כפית של הל טחון, ואת חתיכות הפרי המסונן אני טובלת חלקן בקוקוס וחלקן באגוזים, ופורסת על מגש גדול לייבוש באוויר הצח.

כל מי שטרחה, אספה ושלחה אתרוגים זוכה בצנצנת אישית המשמשת אותה גם כסגולה לפריון ולידה קלה.

הריבות נאטמות בצנצנות הזכוכית ומשמשות אותנו לברכות בט"ו בשבט ולאורך השנה, ואין כמו ריבת אתרוגים ביתית לפנק ולהרנין את הלב.

ריבת אתרוגים

רוחצים ומשפשפים היטב אתרוגים שלמים במים וסבון.

משרים את האתרוגים בקערת מים ל‑24 שעות.

חותכים את האתרוג לרבעים לאורכו. מגלענים את כל הפנים, כך שיישארו רק הקליפות העבות.

לאחר הניקוי שוקלים את קליפות האתרוגים. יחס הסוכר הוא 1:1, כלומר לכל קילו אתרוג יש להוסיף קילו סוכר.

חותכים לרצועות בגודל הרצוי.

חשוב מאוד: מרתיחים את האתרוגים בסיר עם מים. כשהמים מגיעים לרתיחה שופכים למסננת, וחוזרים על הפעולה שבע פעמים - לא פחות!

מסננים את הנוזלים, מבשלים בסיר על אש נמוכה יחד עם הסוכר וחצי לימון סחוט, במשך כשעתיים וחצי. מערבבים מדי פעם עד שמשחים.

שמן אתרוגים להבהרת כתמי פיגמנטציה

מקלפים עם קולפן את הקליפה הדקה של האתרוגים.

מייבשים את הקליפות וטוחנים במטחנת תבלינים.

מערבבים עם שמן זית ביחס של אחד לשלוש.

מכניסים לצנצנת זכוכית וממתינים כשבועיים.

שימו לב: הקפידו למרוח בלילה בלבד!

פורסם ב''פנימה''

לרכישת מנוי