הידע בנושא התרופות והבנת המחלות לעומקן מאפשרת, כיום, למספר רב יותר של קשישים לצום. לדוגמה, במאה ה-19 עסקו בשאלה לגבי מטופלים הסובלים מסכרת ולכן היה איסור מוחלט וגורף לצום לכל חולי הסוכרת.
לעומת זאת, כיום, כאשר ידוע יותר על הסוכרת, והתרופות מתקדמות יותר, ישנה יכולת לקשישים הסובלים מהמחלה, לצום. עם זאת, חשוב להדגיש כי סכרת הינה תסמונת רבת פנים ולכן יש להחליט לגבי הצום בכל מקרה לגופו. ההבנה של השפעת התרופתית שקשישים נוטלים הינה מחייבת טרם ההחלטה האם לצום או לא.
ישנן תרופות בתחום הסוכרת שעליהן לצום ישנה השפעה מועטה וישנן תרופות שמסכנות את המצב הבריאותי בעת שימוש בצום. כל מטופל סכרתי שהחליט לצום, עליו לידע איש בקרבתו על כוונותיו לצום על מנת שיוכל להיות מעין משגיח על מצבו.
קשישים הסובלים ממחלות כרוניות ונוטלים תרופות, יש חשיבות מכרעת להיוועץ עם הרופא המטפל, בכדי לתכנן את הצום על פי המצב הרפואי והתרופות. מחלות כרוניות אשר ידוע שמושפעות מצום הן מחלות קרדיולוגיות - אי ספיקת לב, יתר לחץ דם, ומחלות דלקתיות של המעי וסכרת.
הקפידו כי הקשישים ישתו מים לפני הצום. על כולם בכלל, ועל הקשישים בפרט, לצום כאשר מאזן הנוזלים הינו חיובי. במידה וביום כיפור שורר חום כבד, יש להימנע משהייה בשמש ואף לשקול בעת הצום האם ללגום מעט מים. מספר ימים לפני הצום מומלץ להפחית שתייה קפה ותה ולעבור לשתיית מים - מצב זה יקטין את הסיכוי לכאבי ראש. אין להעמיס במזון בארוחה המפסקת בכדי לא לגרום להכבדה יתרה.
הוכח שאין לכך חשיבות ומצב זה לא מקטין את הרעב. יש חשיבות לאכול פחמימות מורכבות בארוחה המפסקת מכוון שהן יגרמו לשובע לאורך יותר זמן. הפסקת השתייה מהווה סכנה לירידת לחץ דם וכן מגבירה את סכנת נפילת לחץ דם בעת שנוי מצב תנוחתי מישיבה לעמידה או משכביה לעמידה.
יש להקפיד על כללי זהירות מנפילה בכל יום, אך בפרט תחת צום. יש להשאיר לפני כניסת החג תאורה בחדרי שירותים ובמסדרונות - חושך מגביר את סכנת הנפילה. בסיום הצום יש להתחיל בשתייה חמה מתוקה ולאכול משהו קטן. להתחיל לאט ואז לעבור להאכלה רגילה.
כמובן שלאחר הצום חשוב להקפיד על שתייה. במידה והנכם מעוניינים להתרחץ בגמר הצום עליכם לוודא שאתם ללא תחושת סחרחורת וללא תחושה של תשישות. הסיבה היא שבעת הרחצה, המים החמים מרחבים את כלי דם ולחץ הדם יכול לרדת.
הכותבות הינן ד"ר עירית קנתור, מומחית ברפואה גריאטרית, וענבל סיקורין, אחות ראשית, מרפאת ניאמדיק – מרפאת מומחים לגיל השלישי. האמור אינו מהווה ייעוץ רפואי, יש להיוועץ עם רופא המשפחה ו/או רופא מומחה טרם הצום.