אוכל בריא
אוכל בריאצילום: ISTOCK

הצום ועינוי הגוף ביום הכיפורים הוא אתגר לא פשוט לרוב האנשים ולחלק אף מהווה קושי משמעותי. אבל הכנה טובה לצום המבוססת על מספר כללים, יכולה להקל ולהפוך אותו להיות מועיל ומשמעותי.

1. יש להקפיד על התזונה ביום שלפני הצום:

  • פחמימות מלאות - כדאי לאכול פחמימות מורכבות כגון לחם מלא, אורז מלא, פסטה, בורגול, קוסקוס או קוואקר. הפחמימות המלאות עשירות בסיבים תזונתיים שלסוכר שבהם משתחרר בהדרגה.
  • ירקות - הרבו לאכול ירקות שהינם עשירים בסיבים תזונתיים ומאיטים את ספיגת הסוכר מהפחמימות.
  • לא למלח ולסוכר - המעיטו בסוכר ובמלח והימנעו כמה שניתן משתיית קפאין הנמצא בתה רגיל, קפה ונס קפה, קולה ומשקאות אנרגיה. קפאין הינו חומר משתן ומייבש ועל כן לא יעיל לצום.
  • שתו מים - יש לשתות לפחות 12-15 כוסות מים ביום לפני הצום ולחלקן לאורך כל היום ולא בבת אחת.
  • לא חריף - כדאי להמעיט באכילת חלבונים אך להעדיף שומן טוב כגון טחינה, אבוקדו, שקדים...ולהימנע מאכילת חריף ומתובל.
  • כן לדגים - יש להעדיף לאכול דגים ולא בשר כיוון שדגים מתעכלים מהר יותר ולא משאירים תחושת אביסות ומלאות.

2. בסעודה המפסקת שלפני כניסת הצום אין לאכול בצורה ממלאת ומוגזמת אלא עד לשובע עדין. אכילה רעבתנית תביא לצמא ולרעב אחרי זמן קצר. שימו לב להימנע מאכילת קינוח מתוק.

3. על נשים בהריון, נשים מניקות, חולים הנוטלים תרופות ואנשים חלשים, להתייעץ עם רופא המשפחה לפני הצום.

לאחר הצום:

רצוי לשתות כוס מים פושרים עם מעט סוכר ולימון, ולאחר כמה דקות לשתות חליטת תה ללא קפאין או קפה דל קפאין עם עוגה או פרוסת לחם וממרח.

שימו לב – שתיית קפאין מיד לאחר הצום עלולה להביא לסחרחורות ודפיקות לב.

לא טוב לאכול ארוחה כבדה לאחר הצום, אלא לפי הצורך ובמתינות

גמר חתימה טובה וצום מועיל !

*****************************************************************************************

ד"ר יצחק גליק הוא המייסד והמנהל רפואי של המח"ר, מרכז חירום רפואי - אפרת וגוש עציון