"שינוי היא מפלגה אנטישמית וגזענית, עם מאפיינים מובהקים של התנועות האנטי דתיות באירופה ובאמריקה הלטינית", כך אמר אמש פרופ' אליעזר דון יחיא בכנס שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן לסיכום ולניתוח מערכת הבחירות. פרופ' דון יחיא הוא מהחוקרים הוותיקים למדעי המדינה בבר אילן, והוא מזוהה מזה שנים עם המפד"ל.

לדבריו, "שינוי איננה מציגה מערכת ערכים חילוניים כאלטרנטיבה ליהדות, אלא כל האידיאולוגיה שלה בנויה על עוינות לחרדים ובעיקר לחרדים המזרחיים".

"שינוי השלימה עם הסטטוס-קוו כי גם מלכתחילה לא התכוונה ברצינות להצהרותיה. שינוי רצתה לנדות את החרדים ובעיקר את המזרחיים, וזאת הצליחה בזכות המפד"ל", הוסיף. פרופ' דון יחיא הבהיר כי המפד"ל והליכוד לא נהגו בחכמה כששיתפו פעולה עם שינוי בנושא זה, את דבריו אלה של דון יחיא מסר לכתב האינטרנט של ערוץ 7, פעיל תנועת "תקומה" יגאל אמיתי שנכח בכינוס.

לעומתו נשיא אוניברסיטת בר-אילן פרופ' משה קווה פרסם הודעה לפיה הוא מברך על ההסכם הקואליציוני בין "שינוי" לבין המפד"ל. בהודעתו אומר קווה, "דווקא החיבור ביניהן יכול להוביל להסדרים בנושאי דת ומדינה, כמו לאחר הקמת המדינה".

קווה אמר עוד, "בניגוד לרבים מידידיי אני דווקא רואה בברכה את התחברות המפד"ל עם שינוי. החיבור בין שתי מפלגות מנוגדות אלה הוא סיכוי להתעוררות המפד"ל ולמתינות של שינוי. אסור שקיום מצוות שבין אדם למקום יפגעו במצוות שבין אדם לחברו. לכן אינני מקבל את דעתם של החרדים בעניין זה, לפיה קיום מצוות שבין אדם למקום מאפשר לפגוע במצוות שבין אדם לחברו ולהתעלם מדעת הציבור. זוהי גישה בעייתית. אולם אינני מקבל גם את הגישה ההפוכה, לפיה בגלל נושאים שבין אדם לחברו מבטלים את מקומה של הדת במדינת ישראל".

קווה אמר כי החברה הישראלית נקרעה לשסעים בעומק המאיים על המשך קיומה: "אם לא די במשבר החברתי-כלכלי, באינתיפאדה המכלה את חיינו ובאיומי המלחמה באזור, בא הקרע בנושאי דת ומדינה שהוא העמוק והמעיק ביותר ומאיים לפלג את העם בישראל. כל מי שמתעלם מהמחאה שהביעו מצביעי שינוי טומן את ראשו בחול ומחריף את הבעיה".

"דווקא החיבור בין המפד"ל לבין שינוי בעת כזו של משבר בישראל", אומר קווה, "עשוי להוביל להסדרים מתונים בנוסח הפתרונות שהושגו בין מפלגות חילוניות לבין המפד"ל לאחר קום המדינה".
הרב יהודה זולדן, ר"מ בישיבת ההסדר בנווה דקלים, הצטרף לתמיכה בצעדה של המפד"ל, אך גם הביע את חששו. לקראת הבחירות הביע זולדן תמיכה פומבית במפד"ל, ואמר לערוץ 7 כי הנכונות לדבר ולבדוק מחדש את הסטטוס קוו ביחסי דתיים חילוניים חשובה. הוא הוסיף כי על המפלגות ש"ס ואגודת ישראל לשאול את עצמן מהו הרקע להולדתה של שינוי, שעיקרה שנאה לדתיים.

בין שוללי ההסכם בענייני דת ומדינה שהושג בין המפד"ל לשינוי ולליכוד היה הרב מרדכי אליהו. מקורביו מסרו לערוץ 7 כי הרב מתנגד לפירוק משרד הדתות, לשינוי חוק טל ולהכרה של המדינה בנישואים של פסולי חיתון. "אפילו ברוסיה הסובייטית היה משרד דתות", אמר הרב למקורביו. הוא גם מודאג מאוד מכך שהמפד"ל הסכימה להכליל את "נאום הרצליה" של שרון בקווי היסוד של הממשלה.
יו"ר ש"ס אלי ישי האשים את המפד"ל בהונאת בוחריה ש"בחרו במפד"ל וקיבלו שינוי", כלשונו. ההחלטה של רה"מ להרכיב את הממשלה משינוי ומהמפד"ל החזירה את המצב לזה שהיה לפני 50 שנה, אמר ישי והוסיף כי מדובר במצב שבו שולט ממסד "עדתי אשכנזי אליטיסטי".

הלובי הדתי התכנס אמש בכנסת והחליט להוציא את חברי המפד"ל משורותיו, החלטה תקדימית. עד כה השתייכו ללובי הדתי כל חברי הכנסת הדתיים של המשכן. בדיון הועלתה גם הצעה שלא להשלים מניין עם חברי הכנסת הדתיים של המפד"ל.

יו"ר המפד"ל אפי איתם התייחס לביקורת על הסכמתו להכליל את עיקרון הקמתה של המדינה הפלשתינית בקווי היסוד של הממשלה. לדבריו, מפלגתו תיאבק בתוך הממשלה נגד מדינה פלשתינית. לדבריו, קווי היסוד ומדיניות הממשלה החדשה היו גרועים פי כמה אילו קמה ממשלה בלי המפד"ל.

איתם אמר עוד כי לדעת מפלגתו המהלך טוב לחברה הישראלית כולה, ויש בו צעד כדי למוסס את החומה שצמחה בין הדתיים לחילוניים. עם זאת אומר איתם כי הסטטוס קוו נותר על כנו, המסחר ממשיך להיות אסור בשבת כמו גם התחבורה הציבורית. בחורי הישיבות לא יגויסו בעל כורחם. לדבריו, את הרפורמה במשרד הדתות הייתה המפד"ל חייבת להוביל. "אם היינו מתעוררים בזמן לא הייתה מתעוררת שנאה וסלידה כלפי דתיים", אמר איתם. הוא הוסיף כי לבנות מדינה יהודית ב"מתחם" מפד"ל- ש"ס- אגודת ישראל זה "לשחק שח עם עצמנו", אבל לבנות מדינה עם שינוי, המסכימה על הסטטוס קוו, אמר איתם, זהו האתגר. איתם ציין כי נושא פסולי החיתון, שהוסכם עליו כי תקום ועדה לבדיקת הנושא, נושא אופי הומניטרי. אלפי אנשים מצויים ללא מעמד כלשהו במדינת ישראל, והם מתקשים אפילו לקבל משכנתא, אמר איתם וציין כי יש לפתור את בעייתם.