פרשת חיי שרה היא הפרשה החמישית של ספר בראשית. היא נקראת על שם שרה אימנו כפי שכתוב בספוק הראשון של הפרשה: "וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה, מֵאָה שָׁנָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים--שְׁנֵי, חַיֵּי שָׂרָה"(ספר בראשית, כ"ג,א').

אברהם אבינו רוכש את מערת המכפלה בה ייקברו אבות ואימהות האומה הישראלית. אברהם שולח את אליעזר לחרן ובמהלך שכולו פרי ההשגחה העליונה הוא מאתר את רבקה אימנו. היא מקימה בית בישראל. שבה לארץ ופוגשת את בעלה המיועד יצחק אבינו כאשר הוא בתפילת מנחה.

לקראת סוף הפרשה, אברהם לוקח אישה, לפי המסורת זו הגר, נפטר ונקבר במערת המכפלה אותה הוא רכש כאשר שרה אימנו נפטרה.

שאל את הרב

האם מותר לפתוח מקרר שעלול לצפצף?

הרב בנימין במברגר נשאל באתר ישיבה: אם התא של מקפיא המקרר נשאר פתוח זמן רב הוא מצפצף, דבר שקורה לעיתים רחוקות. 1. האם מותר לכתחילה לפתוח את המקפיא בשבת? 2. האם בדיעבד לצורך שבת מותר לפתוח?

תשובה:

אני לא יודע בדיוק על איזה סוג מקרר מדובר. אבל ביררתי באופן כללי אצל משווק מקררים והוא הסביר שבעיקרון יש שני סוגים שמצפצפים בפתיחת הדלת, או על ידי תרמוסטט כשהמקרר מתחמם מעל טמפרטורה מסוימת או אחרי שתי דקות. את הסוג שעובד על תרמוסטט אפשר לפתוח ככל מקרר של תרמוסטט ולהקפיד לסגור לפני שיצפצף. את הסוג שמצפצף אחרי שתי דקות אסור לפתוח כי הוא מפעיל מערכת מיד. בכל מקרה, במקררים החדשים יש להעביר למצב שבת כדי למנוע כל מיני פעולות חשמליות שמתרחשות כשפותחים את הדלתות.

ברכת הדלקת נרות:

לאחר הדלקת הנרות עוצמת האישה את עיניה או מכסה אותן בידיה, מברכת ושוב מסתכלת בנרות:

בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם,
אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ
לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת.

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, יְיָ אֱלֹהַי אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שֶׁתְּחוֹנֵן אוֹתִי וְאֶת אִישִׁי וְאֶת כֹּל קְרוֹבַי, וְתִתֶּן לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל חַיִּים טוֹבִים וַאֲרֻכִּים, וְתִזְכְּרֵנוּ בְּזִכְרוֹן טוֹבָה וּבְרָכָה, וְתִפְקְדֵנוּ בִּפְקֻדַּת יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים, וְתַשְׁכֵּן שְׁכִינָתְךָ בֵּינֵינוּ, וְזַכֵּנוּ לְגַדֵּל בָּנִים וּבְנֵי בָנִים חֲכָמִים וּנְבוֹנִים אוֹהֲבֵי יְיָ, יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת זֶרַע קֹדֶשׁ, בַּיְיָ דְּבֵקִים וּמְאִירִים אֶת הָעוֹלָם בְּתּוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים וּבְכָל מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא. אָנָּא, שְׁמַע אֶת תְּחִנָּתִי בִּזְכוּת שָׂרָה וְרִבְקָה רָחֵל וְלֵאָה אִמּוֹתֵינוּ, וְהָאֵר נֵרֵנוּ שֶׁלֹּא יִכְבֶּה לְעוֹלָם וָעֶד, וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה. אָמֵן.