בעוד ימים אחדים צפויה להיחתם אמנת מגיפות בינלאומית על ידי ארגון הבריאות העולמי. האמנה מבקשת לקבוע כי במקרה של מגיפה תועבר האחריות על הטיפול בה לידיו של ארגון הבריאות העולמי.
על משמעות האמנה שישראל עשויה לחתום עליה בימים הקרובים שוחחנו עם עורך הדין יוסי ביטון שמנסה להפנות את תשומת ליבם של חברי כנסת לחשש מאבדן הריבונות הישראלית במציאות של מגיפה, וכל זאת ללא דיון ציבורי ואף ללא ידיעתם של חברי כנסת.
עורך הדין ביטון מסביר כי מדובר באמנה שהיא תיקון לתקנות הבריאות העולמית ובמסגרת זו אמורים להיכנס לתוקף כללים חדשים לטיפול גלובאלי בצעדי התמודדות בהתפרץ מגיפה. הכללים אמורים להכיל מספר צעדי התמודדות, סגרים, מעקבים, בקרה בהתפרצויות ועוד צעדים אותם הכרנו היטב לאורך תקופת הקורונה.
"בשנתיים האחרונות כל מדינה טיפלה בהתפרצויות באופן מקומי. ארגון הבריאות העולמי מבקש לקחת לידיו את השליטה ולקבוע את ההתמודדות, ותפקיד המדינה יהיה ליישם את ההחלטות כהווייתם. לא בטוח שיהיה מרחב שיקול דעת למדינות החתומות", אומר ביטון המציין כי "יש סבירות מסוימת בקביעת כללים גלובליים או מקומיים, כי מדובר במגיפה עולמית ואנחנו במציאות גלובלית כי כל הדבקה יכולה להגיע לכל אדם, אבל החלק הבעייתי הוא ההסכמה של המדינות החברות שארגון הבריאות העולמי יכנס לשטחה של כל מדינה כדי לסייע ביישום ההנחיות".
ביטון רואה במונח זה 'לסייע למדינות' מילים מכובסות שמאחוריהם משמעות מפליגה הרבה יותר "זו למעשה המחאה פתוחה לארגון הבריאות העולמי להתערב בניהול המגיפה במדינות החתומות על האמנה", הוא אומר. לשאלתנו אם המשמעות היא גם חשיפת התיקים הרפואיים של אזרחי ישראל לעיני ארגון הבריאות העולמי כחלק מהכלים אותם יצטרך הארגון על מנת לטפל בהתפרצויות מגיפה, משיב עו"ד ביטון כי באמנה קיים פרק שלם העוסק בתקנות שיתופי מידע, ולפי שעה לא ניתן לדעת לאן יובילו הדברים, אם המידע שישותף יהיה רק ברמה המדינתית או שהוא יירד עד לרמה הפרטנית של כל אזרח. "יש כאן אלמנטים של שיתוף מידע".
"החלק המסוכן כאן הוא נטילת סמכויות מדינתיות ויכולת ההתערבות החיצונית באוטונומיה בנושא מגיפה", אומר ביטון ומציין כי חברי הכנסת האמורים לייצג את הציבור בישראל ולקיים דיון ציבורי סביב הסוגיה, וראוי עוד לפני שההתכנסות הבינלאומית התרחשה, כלל לא מודעים לקיומה של האמנה. ביטון מספר כי פנה לחברי כנסת וגילה שהם אינם יודעים דבר ובמכתב ליו"ר הכנסת וליו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך הוא קורא לכנס בבהילות את ועדת הכנסת ולקיים דיון בשאלת העמדה הישראלית שתוצג בוועידה המתקיימת בימים אלה וצפויה להיחתם בעוד כחמישה ימים.
עו"ד ביטון מעיר כי בשלב זה המשלחות שהגיעו מהמדינות השונות ניצבות בפני טיוטת האמנה על מנת להעלות השגות, אך נקודת המוצא של האמנה כולה ברורה. המשלחת הישראלית המשתתפת בועידה מונה עשרה ישראלים, אך "אנחנו לא מכירים מכוח מה מונו אותם עשרה, מה כתב המינוי, מה ניירות העמדה שהם יוצאים איתם, מה הסמכויות שלהם להסכים או לנטוש את הועידה. אנחנו לא מכירים כלום. זה מה שאנחנו מבקשים, קודם כל לקבל את המידע. אין שום כוונה להציג כעת אסכולה למה כן או לא לקבל את הדברים. אנחנו רוצים לקבל את המידע".
לפי שעה, אומר עורך הדין ביטון, ידועה עמדת ארה"ב ועמדת האיחוד האירופי בעוד זו הישראלית אינה ידועה כלל ועיקר. האיחוד האירופי, הוא אומר, מקבל את האמנה כהווייתה, "העמדה האמריקאית מבקשת לחזק את ארגון הבריאות העולמי כבעל יכולת לסייע למדינות מסוימות, כאשר המילים הללו מייצגות שתיקה אבל רוחב מעשים הוא מאוד מוגבר. מבחינת ארה"ב יש נכונות לראות ממשלה רפואית גלובלית במידה ותפרוץ מגיפה".
בדבריו מעיר ביטון כי הדברים אינם מתחילים ומסתיימים בסוגיות רפואיות והאמנה יכולה בהחלט לחול גם על פגיעות סביבתיות בעלות השלכות בריאותיות, "כך שמדובר באמנה שהולכת ומתרחבת לכל מישורי החיים בעלי היבט רפואי".
ביטון מצידו מתכוון להמשיך ולחשוף בפני חברי הכנסת בהקדם את המתרחש ללא תהודה ציבורית ולתבוע מהם תשובות ומידע מתבקש.