נותן הפקודה והמבצע. בן גוריון ושרון
נותן הפקודה והמבצע. בן גוריון ושרוןפלאש 90

מבצע 'עלות השחר' שהסתיים התאפיין בלא מעט אירועי סיכול ממוקד. על הסיכול הממוקד הראשון התרחש בשנות החמישים שוחחנו עם סא"ל במיל' גדעון מיטשניק, מרצה למורשת ולמודיעין.

התאריך הוא 11 ביולי 56', והמסוכל הוא ראש המודיעין המצרי ברצועת עזה מוסטאפה חאפז. "מדובר בשנות החמישים שהן תקופת הפדאיון. פעילות שמתחילה בהסתננויות שהופכים לפיגועי טרור מיד בתום מלחמת העצמאות, בעיקר מהרצועה, פעילות שנקראת 'פדאיון', "מחרפי נפשם" בתרגום לעברית", מספר מיטשניק.

"מלחמת העצמאות מסתיימת ב-1948 ומתחילים לחדור אלפי פליטים במגמה לחזור לבית ומתחילים מעשי שוד וביזה, פיגועים ומעשי רצח. בשנות החמישים מדובר ב-340 הרוגים בין השנים 49' ל-56' לבד ממאות פצועים". הפדאיון הופכים לגדוד הכולל "600 מרצחים שמופעלים על ידי הצבא המצרי ויושבים במחנות מסודרים של הצבא המצרי כשהמפקח עליהם הוא אותו מוסטפה חאפז, ראש המודיעין המצרי ברצועה".

בין אירועי הרצח הבולטים זכור הטבח במעלה עקרבים ובו נרצחו 11 נוסעי אוטובוס ששבו מחופשה באילת. "בתקופה הזו מדובר בעשרות פיגועים מדי יום. באפריל 56' מוביל מוסטפה חאפז מאתיים מפגעים שמסתובבים ברחבי הארץ ומבצעים מעשי רצח ופיגועים בכפר חב"ד, שפיר, אשקלון, ליד רמלה, קרית גת ועוד. המשמעות היא שדרום הארץ משותק והפחד גם במרכז. בדרום לא נוסעים בלילה וביום רק בשיירות. מוסטפה חאפז נחשב לגיבור. נאצר מגיע ללחוץ את ידו. בשלב מסוים לבן גוריון נמאס והוא מורה לרמטכ"ל, משה דיין, לחסל את מוסטפה".

הפניה של בן גוריון לדיין מגיעה על רקע מציאות בה צה"ל נמצא בשלבי למידה והיערכות מחודשת אחרי המערכה בסיני והתמודדות עם עולים רבים שמשתלבים בשורותיו, מה שמביא את דיין לחשש שהצבא לא יעמוד באתגר של מלחמה. השב"כ עדיין לא קיים ומה שישנו הוא רק הש.ב. שעיקר עיסוקו הוא בריגול נגדי מול מפלגות שאינן מפא"י. גם מג"ב שהוקם בשנת 53' על מנת להתמודד עם אתגר הטרור נמצא בשלבי לימוד.

הניסיון הראשון לבצע סיכול הוא "נגד מוסטפה סמואלי מנבי סמואל שעמד בראש חוליות רצח בפרוזדור ירושלים והיה מעורב במעשי שוד רכוש. הוא שילב לאומני ופלילי".

"שלוש שנים לפני הסיכול שהצליח יש את אותו ניסיון לסיכון. על שרון, אז רב סרן אריק שניידרמן, מוטל להקים יחידת קומנדו שתיתן מענה למפגעים והוא מגייס 7 מחבריו לפשיטה על ביתו של סמואלי, אלא שהבית נמצא ריק. הוא פוצץ. הפעולה נכשלה, אבל עצם העובדה שיכולים היו להסתנן לכפר ולפוצץ את הבית נותן את הטריגר להקמת יחידה 101 באוגוסט 53'", מספר מיטשניק ומציין כי סמואלי מת שלוש שנים לאחר מכן במארב של מג"ב.

"באמצע 1956 מגיעה הוראת בן גוריון לרמטכ"ל שמורה ליהושפט הרכבי, ראש אמ"ן, לחסל את ראש הנחש ומתארגנת פעילות באגף המודיעין הצעיר, שאומרת איך הכי נכון להגיע אל אותו מוסטפה חאפז, ראש המודיעין המצרי ברצועה במפקדה שלו כאשר כל זה קורה אחרי כמה מאמצים שלא מצליחים להגיע אליו, כלומר שהוא יודע שמחפשים אותו".

הפעולה היא שילוב של מחלקת האיסוף של חיל המודיעין, היחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין והיחידה להפעלת סוכנים, יחידה 504. "מדובר במבצע שמשתמש בסוכן כפול. מדובר בבדואי שנשלח על ידי המודיעין המצרי לרגל בישראל ואנחנו חושדים בו, מפקפקים בו ובודקים אותו בתרגיל חקירתי ומוודאים שהוא סוכן בוגד ואכן מדובר בשונא ישראל. מאחר וכך אנחנו מפעילים אותו לפעול נגד שולחו".

הרעיון היה לפתות את אותו בדואי בשם טלאלקה לבצע משימה שיתלהב לבצע מתוך הערכה שבהתלהבותו הוא יגיע ישירות למוסטפה חאפז כדי להציג בפניו את המשימה. הובאה לו מעטפה שבתוכה ספר, נאמר לו שהספר מיועד לסוכן החשוב ביותר של ישראל ברצועה, מפקד המשטרה המצרית ברצועה, אדם בשם אלעקאווי', שכן בתוכו יש הנחיות לפעולה. אותו בדואי מתלהב מהמשימה. המעטפה נסגרת אחרי שהיחידה הטכנולוגית של המודיעין מכניסה למעטפה מטען ממולכד במצב שבו די בקילוף המעטפה כדי שהמטען יתפוצץ. הבדואי מכניס את המעטפה לסל פלסטיק, עוזרים לו לעבור לרצועה המצרית ויודעים שהוא יגיע לאדוניו כדי להוכיח את יכולותיו.

מיטשניק מזכיר כי באותם ימים אין לצה"ל לוויינים מזל"טים או אינטרנט. אמצעי הקשר הם העיתונים והרדיו. "רק יומיים לאחר מכן מבינים שהפעולה הצליחה כי העיתונות המצרית מדווחת על קולונל מוסטפה חאפז שעלה על מוקש בפעילות ביטחונית ואז מבינים שהחיסול הצליח. המצרים לא מודיעים שזה קרה במפקדת המודיעין המצרי ויומיים לאחר מכן מחוסל המקביל של מוסטפה חאפז, נציג המודיעין המצרי בירדן שנועד לקלוט את המפגעים שמגיעים לשטח ישראל או להעביר אותם למצרים או להעביר אותם לפיגוע אחר. כלומר שבתוך שלושה ימים מחוסלים גם ראש המודיעין המצרי ברצועה וגם ראש המודיעין המצרי בירדן. בכך כמעט נגדע גל הטרור שהיה הסיבות להכנות למערכת סיני".

פרטיה של ההתרחשות בלשכת ראש המודיעין התבררו רק במערכת סיני. "כוחותינו מכונסים ברצועה. נכנסים למפקדת המודיעין המצרי ברצועה ואנשי יחידה 504 מלווים בסוכנים שלהם ברצועה עוברים ממשרד למשרד ומוצאים באחד הארונות את המשדר ששימש את אותו סוכן כפול ובחדר אחר משדר ששימש סוכן כפול אחר שרק באותו רגע מבינים שהוא כזה. באחד הארונות מוצאים גם את דו"ח ועדת החקירה שמינה נאצר. בדו"ח מתואר כיצד הגיע אותו טלאלקה לפתח לשכת חאפז ושם שלושה אנשים, חאפז, המיועד להחליף אותו וקצין מצרי צעיר. טלאלקה אומר שיש לו משהו מהיהודים, מוציא את המעטפה וחאפז אומר לו 'תן לי'. דווקא הקצין הצעיר הזהיר שזה מהיהודים, אבל הסקרנות הייתה גדולה יותר. חאפז התעקש לפתוח את המעטפה, התפוצץ, נפצע קשה ועלה השמיימה באותו לילה. מחליפו וטלאלקה נפצעו קשה".

מסכם סא"ל במיל' מיטשניק: "במשך עשרות שנים אנחנו מבצעים הרבה פעילויות אבל נושא הסיכולים הממוקדים מקבל קפיצת מדרגה משמעותית רק בתחילת שנות האלפיים. הייתי אז עוזר למודיעין בלשכת שר הביטחון, פואד בן אליעזר. רבים מהעוסקים בסיכולים ממוקדים כיום לא זוכרים את הסיכול הראשון, אבל מאז היו עוד כמה וכמה סיכולים ממוקדים, בהם יחיא עיאש, הסיכול מהאוויר של מוסאווי מנהיג חיזבאללה, כך שצברנו ידע וניסיון והטכנולוגיות משמשות מרכיב משמעותי מאוד".