רועי אמגר
רועי אמגרצילום: באדיבות המצולם

במערכת הפוליטית והמשפטית נדרשים כעת לסוגיה מורכבת וליבתית במדינת ישראל האם לחוקק את פסקת ההתגברות או שלא. לטובת אלו שלא מבינים על מה הוויכוח אסקור בקצרה את השאלה.

בעולם המשפט ישנו מדרג לחוקים. במעלה הראשונה נמצאת החוקה של המדינה שמעגנת זכויות בסיסיות של המשטר והמדינה, זכויות אדם ומיעוטים. במעלה השנייה נמצאת החקיקה של הפרלמנט כלומר חוקים שעברו על פי רוב בכנסת ישראל, או פסיקת בית המשפט בתיקים שבהם אין חוק.

לפי שיטת המשפט הנהוגה בעולם לחוקה יש מעמד עליון וכוח לבטל את חקיקת הפרלמנט. במדינת ישראל לא הגיעו להסכמה על 'חוקה' ולכן נכתבו 'חוקי יסוד' שאינם במעמד חוקה.

אהרון ברק נשיא בית המשפט העליון לשעבר פעל לעיגון חוקי היסוד כ'חוקה' ונתינת כוח לבית המשפט העליון לפעול באקטיביזם שיפוטי לפסילת חוקים של הפרלמנט מהלך זה נקרא לימים "המהפכה החוקתית".

פסקת ההתגברות נועדה לעקוף את המחטף שנעשה במערכת המשפט בפסילת החוקים ולהחזיר את כוח החקיקה לידי הכנסת בלי ביקורת שיפוטית ופסילת חוקים. עד כאן ההסבר.

הקואליציה של ממשלת ישראל ה37 כוללת אנשי ימין דתיים וחרדים ופה אחד הם תומכים בפסקת ההתגברות. לעומתם אנשי השמאל והאופוזיציה מתנגדים נחרצות לפסקת ההתגברות מכנים אותה קץ הדמוקרטיה, סכנה קיומית, ביטול עיקרון הפרדת הרשויות ופגיעה בזכויות היסוד של בני אדם.

אני רוצה להציע התבוננות מחודשת בפסקת ההתגברות.

ברמה הפרקטית ברור שצריך את פסקת ההתגברות! מערכת המשפט האליטיסטית, השמאלנית והעריצית מתנהלת בדרך שבה היא רומסת את המוסר של היהדות, את הערכים הטבעיים של רוב הציבור והכל בשם תואנות הזויות של ליברליזם קיצוני במעטפת של "זכויות אדם". אין שום ספק שפסקת ההתגברות שתיתן את הכוח לממשלה היא הצלת המדינה כיוון שלולא פסקת ההתגברות השליטה של הפרוגרסיביים במדינה תגבר הם יביאו לפה התבוללות קיצונית, מדינת כל אזרחיה, הם יחריבו את ערכי המשפחה ויפעילו שוויון שיפגע אפילו בביטחון מדינת ישראל.

אולם ברמה המהותית פסקת ההתגברות היא אסון! השורש שעליו עומדת הנקודה שיש חוקה עליונה שיכולה לגרום לפסילת חוקים הוא אמיתי ויהודי.

התפיסה כי המוסריות האנושית יכולה להידרדר עד כדי רצח המוני, אובדן צלם אנוש והרס וחורבן העולם צודקת ואמיתית. אפשר להתבונן היסטורית על המציאות, גרמניה הנאצית שרצחה 7 מיליון יהודים בשם המוסר, מלחמות עולם, מחנות עבודה ועוד.

אז למה בעצם שלא נתנהל כמו בית המשפט ונתייחס לחוקי היסוד כחוקה של מדינת ישראל? מפני שחוקים אלו נכתבו על ידי בני אדם שגם המוסר שהם מציגים הוא מוסר משתנה שאינו מחובר למוסר אובייקטיבי!

תורתנו הקדושה נקראת 'חוקה' "זאת חוקת התורה.. אמר הקב"ה חוקה חקקתי גזרה גזרתי אי אתה יכול לעבור על גזרתי" התפיסה החילונית בכל העולם נתונה לשינוי תמידי, ערכי העולם מתחלפים בשינויי הדורות ולכן חוקים יסודיים שאינם מושתתים על ערכים של 'אמת אובייקטיבית' נועדו לכישלון. התורה שלנו היא החוקה העליונה, היא מכלול של 'חוקים' יסודיים, אובייקטיבים שבכוחם 'לפסול' חוקים אחרים.

אנחנו מאמינים בכוחם של 'סנהדרין' להיות גורם משמעותי לא רק בפסיקת הלכות פרקטיות אלא ככוח מנהיגותי ברור שמתווה דרך חיים בהלכותיו ופסיקותיו. אנו מאמינים בבית דין הגדול שממנו תצא הדרכה גם למערכות השלטוניות של מלכות או ממשלה, ככוח שיכול גם לשפוט את המלך ולהביא לאיזונים כדברי הרמב"ם בהלכות סנהדרין (פ"ב ה"ה) שמלכי בית דוד אם יש דין עליהן אז הסנהדרין דנים אותם.