שמחה רוטמן
שמחה רוטמןצילום: Yonatan Sindel/Flash90

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן הציג היום (חמישי) בפני חברי הוועדה את הצעת חוק היועמ"שים, הקובעת בין היתר כי חוות הדעת המשפטית לא תחייב את פעולות השרים, והם יוכלו לפעול גם בלי אישור משפטי או למרות חוות דעת של היועץ המשפטי במשרדם.

בין היתר נכתב בהצעה כי "עצה משפטית שתינתן לראש הממשלה, לממשלה או לאחד משריה לא תחייב אותם - ולא יהיה בה כדי לשנות את המצב המשפטי עבורה".

"הממשלה, ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה רשאים לדחות את העצה המשפטית ולפעול בניגוד לה", לשון הצעת החוק.

עוד צויין בה כי "ראש הממשלה וכל שר משרי הממשלה מוסמכים לקבוע את עמדת משרדם או הרשויות המנהליות לאחריותם בנושאים משפטיים".

בהמשך ההצעה מפורטות סמכויותיו של היועץ המשפטי, אך מודגש כי הממשלה היא שתחליט כיצד עליה לפעול במקרה מסוים, "לפי שיקול דעתה שלה".

הקואליציה צפויה להגיש הצעת חוק נוספת שתשלים את השינוי המתוכנן בייעוץ המשפטי של משרדי הממשלה. הצעה זו צפויה לקבוע כי היועצים ייהפכו למשרות אמון של השרים, שימנו אותם ישירות, ואלה יהיו כפופים אליהם במקום ליועצת המשפטית לממשלה.